bułki - 33426 przepisów (strona:1694/2229)

Prosta pomarańczowa babka 156

pieczenia. Dodajemy połowę mąki, wlewamy sok i miksujemy, następnie dodajemy drugą połowę mąki i ponownie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy przez około 45 minut bez termoobiegu. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy je drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ciasto studzimy

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem 327

efekcie daje pyszne, gotowe ciasto ;) Zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Kiedy już podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę i zarabiamy. Odcinamy po kawałku i formujemy bułeczki. Gotowe bułki układamy na blachę, smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką. Farsz: Pieczarki podsmażamy z cebulką i pokrojoną drobno kiełbaską. Zostawiamy do przestudzenia i zimne mieszamy z drobno pokrojonym serem żółtym. Dodajemy kukurydzę

Lawendowe Niebo
ZAPIEKANKI Z JAJKIEM 230

coś w rodzaju kapelusza pamiętając o tym, żeby nie przeciąć dna.  Do środka wbić surowe jajko, przyprawić solą i pieprzem, posypać wcześniej startym żółtym serem. Przykryć odkrawaną częścią bułki, zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20-30 min. Tuż przed podaniem posypać szczypiorkiem.  Smacznego

pieprzny smaczek
Babka kawowo- orzechowa 138

masy jajecznej. Następnie cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną margarynę. 2. Na końcu do ciasta dodaję posiekane orzechy włoskie i aromat. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto wylewam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę na babkę. Piekę 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Mieszam z łyżką mleka do momentu, aż masa będzie jednolita. Polewą polewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta z owocami przyniesionymi z lasu 157

soli 110 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 jajo Mąkę wymieszać cukrem i solą. Dodać wiórki zimnego masła, szybko posiekać razem aż powstanie coś pomiędzy kruszonką, a bułką tartą. Ciasto szybko zagnieść i uformować kulę. Schodzić w lodówce minimum 30 minut. Zimne ciasto rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami pergaminu. Zdjąć górny i przełożyć ciasto na formę (25cm) odwracając papierem

Pełny talerz
Pączki tradycyjne 131

kule, nieco spłaszczyć i również odkładać na stolnicę. Przygotowane pączki przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 25-30 minut. Tłuszcz podgrzać, wrzucić kawałek chleba lub bułki. Jeżeli szybko wypłynie i zrumieni się w ciągu 45 sekund -1 minuty, tłuszcz jest dobrze nagrzany. Warto też kontrolować temperaturę termometrem cukierniczym (powinna być pomiędzy 170-180°C) . Smażyć

Pełny talerz
Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie pomidorowym 441

szklanki mleka zagęszczonego 2 ząbki czosnku 1 sól i pieprz Dodatkowo 400 g pełnoziarnistego makaronu świderki 90 g sera mozzarella (twardszy rodzaj bez zalewy) Mięso przełożyć do dużej miski. Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje odcisnąć, dodać do mięsa. Dobrze wyrobić z ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać jajko wyrabiać aż całkowicie połączy się

Pełny talerz
Bananowe ciasto z kajmakiem i otrębami 156

mąką, otrębami i proszkiem do pieczenia. Orzechy drobno posiekać i dodać do masy. Ubitą pianę z białek delikatnie wmieszać do ciasta.  Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki o wymiarach 25x12cm. Piec do tzw. ,,suchego patyczka" przez ok. 50 minut. Zostawić przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.  Udanych wypieków

Kuchnia Ellie
Oszczędności w domowym budżecie 358

produkt taki jak chleb świetnie się mrozi a dzięki temu zawsze masz świeży chleb pod ręką jednocześnie nie dopuszczając do marnowania pieczywa a co za tym idzie Twoich pieniędzy. Bułka potrafi kosztować nawet 1 zł - wystarczy że codziennie zmarnuje się jedna to jest już 30zł na miesiąc.  5/ DROBNOSTKI - to jest zmora większości ludzi, kosztuje około

Kuchnia PROzdrowotna
Babka z kaszą jaglaną (bez glutenu) 183

glutenu) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego * To około 60 g kaszy surowej. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę do babki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą (bez glutenu) lub mąką. Jajka ubić z cukrem do białości na puszystą masę. Masło wrzucić do rondelka i stopić na małym ogniu. Zdjąć z ognia. Przestudzić lekko. Do ubitych

maniapieczenia
Babka Wielkanocna z formy glinianej 236

przerywając ubijania wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia (można do jednej części ciasta dodać 1 łyżkę kakao). Wlewamy wyrobione ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 50 min w nagrzanym piekarniku w 180 stopni C. Po upieczeniu lekko ostudzoną polewamy lukrem. Smacznego

kgwjanczewo
Ciasto 7 kubeczków - jogurtowe : szybkie ,łatwe i zdrowe 410

szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Rozdrobnić na drobne kawałeczki czekoladę , dodać do ciasta i jeszcze raz dokładnie wymieszać.  Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec około 35 minut ( sprawdzić środek patyczkiem ) w nagrzanym do 170 ° C piekarniku. Posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO

zielonacukinka
10 pomysłów na pieczarki 316

Pamiętam doskonale jak w Katowicach na ulicy Wawelskiej (dzisiaj w tym miejscu powstała knajpa z azjatyckim jedzeniem) były sprzedawane w okienku najlepsze zapiekanki w mieście, długa bułka, pieczarki z dużą ilością natki z pietruszki i ciągnący się ser. Od tej pory nie jadłam nic lepszego, a minęło dobre ćwierć wieku! Ot smaki PRL-u najlepsze!  Drożdżowe pierożki z kapustą

Moja smaczna kuchnia
Kotleciki z soczewicy 128

podsmazoną  cebulę  i przyprawy. -Dokładnie wymieszać , doprawić do smaku  i odstawić na ok.20 minut. -Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka należy  zagęścić ją płatkami lub bułka tartą. -Wilgotną ręką formować kotleciki. -Obtoczyć je w otrębach i smażyć  na rumiano z obu stron . -Kotleciki podawać  z  dowolną surówką

Zakamarki mojej kuchni
Piegusek na białkach 219

mlekiem. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy mak, jeszcze chwilę miksujemy, po czym przelewamy ciasto do dobrze wysmarowanych tłuszczem i ewentualnie wysypanych bułką tartą, dwóch  podłużnych form na babki (średniej wielkości około 11 x 25cm). Babki makowe pieczemy w 180 ⁰ C około 60 – 80 minut. Uwaga: podczas pieczenia najlepiej nie otwierać piekarnika, może

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania