Orkiszowe,pełnoziarniste drożdżówki z morelami i jagodami 228ciast do ocieplenia,na okol 30 minut. Ciasto wyrzucamy na blat i wyrobic. Podzielic na 12 rownych czesci Robie walek ,odcinam po kawalkui waze po 68-72g ,zeby bulki byly jednakowe.Formowac kulki,splaszczyc je i ukladac na wczesniej przygotowana blaszce,wylozonej papierem do pieczenia.Przykryc sciereczka i pozostawic do napuszenia. Gdy buleczki wyrosna ,w kazdej zrobic wglebienie dnem szklanki,dociskajac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knedle ze śliwkami i masełkiem makowym- Zwetschgenknödel mit Mohnbutter 193najsmaczniejsze.Moja rodzinka je uwielbia.Ja lubie je i jesc i robic. Zrobilam je z maki orkiszowej 630,ale ten sam efekt uzyskacie uzywajac zwyklej maki pszennej.Tym razem mala odmiana ,zamiast bulki tartej z maslem do polania proponuje maselko makowe.Chrupiacy slodki mak z nuta cynamonu To jest pyszne!Koniecznie sprobujcie! Skladniki na 18 knedli: 1 kg ziemniakow 30 dkg maki 1 lyzka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryba po grecku 171smaczna na cieplo jak i na zimno.U mnie z dodatkiem ziemniakow stanowi pyszne danie obiadowe.Istnieja rozne warianty przygotowania tego dania,nam najbardziej smakuje ryba smazona w panierce z bulki tatrej,najlepiej,by byl to dorsz lub inna ryba o bialym miesie.Zapraszam do przepisu. Skladniki na 4 porcje: 2 duze platy-filety dorsza ze skora 4 marchewki 1 pietruszka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety rybne z łososia w panierce z sezamu, z sosem z orzeszków ziemnych i kapustą pok-choi 277przepyszne.Bardzo delikatne i puszyste.Na pewno dzieciom tez beda smakowyly.Znakomite rowniez na zimno np. do kanapek.Bardzo polecam. Skladniki na kotlety: 600 g filetu z lososia 1 czerstwa buleczka 2 lyzki bulki tartej 2 lyzki sosu rybnego (moze byc sojowy) sok z 1/2 limonki 1/2 lyzeczki imbiru (swiezy jeszcze lepszy) 1 jajko sol 3-4 lyzki sezamu do panierownia Skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Amerykany na Halloween 243terapii przeciwko arachnofobii.Samo kupno tych czarnych straszydel bylo poczatkiem terapii. Nie wiem co takiego kryja w sobie te okragle ,oblane slodkim lukrem,kluchowate w srodku ciastka,czy moze lepiej bulki,ale uwielbiam je od zawsze.Po raz pierwszy nadarzyla sie okazja by je upiec i jednoczesnie zmierzyc sie z przepisem zawierajacym amoniak.Musze przyznac,choc mam wyczulone powonienie,te wszystki zaslyszane opowiesci
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cebulaki białostockie wg J. Hamelmana 191wypelnionym drobno pokrojona cebula,sa pelne slodkiego cebulowego aromatu.Skladniki banalne,a efekt nadzwyczajny. To pierwszy z wyprobowanych przeze mnie przepisow mistrza ze swiezo nabytej ksiazki Jeffreya Hamelmana "Chleb."Bulki sa zakomite w smaku,niezwykle chrupiace,a wsrodku mieciutkie,pyszne.Pieklam je dwa razy z rzedu.Polecam ! Skladniki na 6 bulek : 318 g maki 550 185 g wody 5,5 g soli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb " 5 ziaren"Jeffreya Hamelmana 301chlodzie przez cala noc 4.SKLADANIE Po 1 godzinie od rozpoczecia fermentacji wstepnej 5.DZIELENIE I FORMOWANIE Podzielic ciasto na 2 porcje i zrobic 2 chleby lub chleb i bulki z jednej porcji.Uformowac okragle lub owalne chleby i ulozyc w koszyczku wysypanym maka do wyrastania zlaczeniami do gory.Przykryc lniana sciereczka i folia. 6.FERMENTACJA KONCOWA 1-1.5 godziny w temperaturze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz w kokosowej panierce a`la Tarzan 205przygotowanego dorsza zje nawet najwiekszy niejadek.Na zimno bedzie zas swietnym dodatkiem do kanapek,czy Fischburgera. Skladniki: 4-6 porcji dorsza sok z 1/2 cytryny sol 1 jajko 4 lyzki bulki tartej 4 lyzki wiorkow kokosowych+ 2 lyzki maslo ghee lub olej do smazenia Wykonanie: dorsza rozmrozic,osuszyc recznikiem papierowym,skropic sokiem z cytryny,posolic i odstawic. bulke tarta wymieszac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grünkern-Burger,kotleciki z zielonego orkiszu 302Grünkern geschrotet 400 ml bulionu warzywnego 200 g marchewki 1 cebula 50 g twardego sera np.Bergkäse 1 jajko szczypior sol,pieprz z mlynka 2 lyzki tartej bulki olej do smazenia Wykonanie: Kupilam cale ziarno zamiast sruty,musialam zatem zesrutowac orkisz.Ziaro umiescilam w kielichu blendera i rozdrobnilam (jest niebywale twarde).Zalac wrzacym bulionem i gotowac 10 minut.W czasie gotowania zamieszac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grahamki- razowe bułeczki 191niewielka iloscia maki i zagniesc.Ciasto podzielic na 10 kawalkow o wadze 85-88 g.Uformowac grahamki.Ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i przykryc sciereczka kuchenna.Pozostawic do napuszenia.Wlaczyc piekarnik wyrosnieta bulki posmarowac mlekiem i piec 25 minut w temperaturze 200°C. studzic na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotleciki mielone z łososia i kaszy jaglanej 240lososia bez skory 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej .(przepis tutaj: klik ) 1 jajko sok z 1/2 cytryny 2 czubate lyzki chrzanu ze sloiczka 1 czubata lyzka bulki tartej 1 lyzeczka soli pieprz czarny 2 czubate lyzki szczypiorku maslo ghee-do smazenia Wykonanie: ugotowac kasze jaglana (na sniadanie ugotowalam wieksza ilosc kaszy,dzieki czemu obiad przygotowalam w expresowym tempie).Przestudzic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz w nalesnikowym ciescie piwnym 240bardzo soczysta w srodku,a smak piwa jest w ogole niewyczuwalny,tak jak i rybi zapach gdzies sie ulotnil.Smakowala nam,choc nadal wole tradycyjnego dorsza w panierce z bulki tartej.Ale jako odmiana,czemu nie? Skladniki na ciasto piwne: 3/4 szklanki maki 150 ml piwa 1 jajko 1/2 lyzeczki soli pieprz 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypiorek-opcjonalnie ponadto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Klopsiki z dorsza pieczone w piekarniku z sosem kaparowym 217idealnie komponuje sie z rybnymi klopsami.Juz mysle o powtorce tego zestawu.Goraco polecam,bo to jest pyszne! Skladniki na klopsiki: 60 dkg dorsza lub innej bialej ryby morskiej 1/2 szklanki bulki tartej 1 jajko 1 czubata lyzka masla 1 cebula 2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki kilka galazek miety-opcjonalnie sol,pieprz,olej szczypta cukru Skladniki na sos z kaparow: 2 lyzki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chrupiące podudzia kurczaka z piekarnika 285cayenn i oregano.Do trzeciej miseczki wsypać mąkę nóżki z kurczaka obtoczyć najpierw w mące.Nadmiar mąki strzepnąć.Następnie umieścić w roztrzepanych jajkach i na końcu obtoczyć w panierce z bulki tartej i parmezanu opanierowane nóżki ułożyć na blaszce do pieczenia,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec na średniej szynie 45 minut,aż do zezłocenia podawać z ulubionymi dodatkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety mielone z dorsza-super smaczne 243chociaż na 20 minut.Pokroić w małą kostkę,następnie posiekać do posiekanego mięsa dodać jajko i bułke tartą w takiej ilości,by kotleciki były łatwe do formowania.Najlepiej dodac cześć bulki i pozostawić do napęcznienia, w razie potrzeby dodacć resztę.Do rozmrożonego dorsza na pewno trzeba będzie dodać więcej bułki tartej. w moździerzu zmiażdżyć ziele angielskie i kolendrę lub zmielić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!