bułki - 33926 przepisów (strona:1725/2262)

Orkiszowe,pełnoziarniste drożdżówki z morelami i jagodami 228

ciast do ocieplenia,na okol 30 minut. Ciasto wyrzucamy na blat i wyrobic. Podzielic na 12 rownych czesci Robie walek ,odcinam po kawalkui waze po 68-72g ,zeby bulki byly jednakowe.Formowac kulki,splaszczyc je i ukladac na wczesniej przygotowana blaszce,wylozonej papierem do pieczenia.Przykryc sciereczka i pozostawic do napuszenia. Gdy buleczki wyrosna ,w kazdej zrobic wglebienie dnem szklanki,dociskajac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knedle ze śliwkami i masełkiem makowym- Zwetschgenknödel mit Mohnbutter 193

najsmaczniejsze.Moja rodzinka je uwielbia.Ja lubie je i jesc i robic. Zrobilam je z maki orkiszowej 630,ale ten sam efekt uzyskacie uzywajac zwyklej maki pszennej.Tym razem mala odmiana ,zamiast bulki tartej z maslem do polania proponuje maselko makowe.Chrupiacy slodki mak z nuta cynamonu To jest pyszne!Koniecznie sprobujcie! Skladniki na 18 knedli: 1 kg ziemniakow 30 dkg maki 1 lyzka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryba po grecku 171

smaczna na cieplo jak i na zimno.U mnie z dodatkiem ziemniakow stanowi pyszne danie obiadowe.Istnieja rozne warianty przygotowania tego dania,nam najbardziej smakuje  ryba smazona w panierce z bulki tatrej,najlepiej,by byl to dorsz lub inna ryba o bialym miesie.Zapraszam do przepisu. Skladniki na 4 porcje: 2 duze platy-filety dorsza ze skora 4 marchewki 1 pietruszka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety rybne z łososia w panierce z sezamu, z sosem z orzeszków ziemnych i kapustą pok-choi 277

przepyszne.Bardzo delikatne i puszyste.Na pewno dzieciom tez beda smakowyly.Znakomite rowniez na zimno np. do kanapek.Bardzo polecam. Skladniki na kotlety: 600 g filetu z lososia 1 czerstwa buleczka 2 lyzki bulki tartej 2 lyzki sosu rybnego (moze byc sojowy) sok z 1/2 limonki 1/2 lyzeczki imbiru (swiezy jeszcze lepszy) 1 jajko sol 3-4 lyzki sezamu do panierownia Skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Amerykany na Halloween 243

terapii przeciwko arachnofobii.Samo kupno tych czarnych straszydel bylo poczatkiem terapii. Nie wiem co takiego kryja w sobie te okragle ,oblane slodkim lukrem,kluchowate w srodku ciastka,czy moze lepiej bulki,ale uwielbiam je od zawsze.Po raz pierwszy nadarzyla sie okazja by je upiec i jednoczesnie zmierzyc sie z przepisem zawierajacym amoniak.Musze przyznac,choc mam wyczulone powonienie,te wszystki zaslyszane opowiesci

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cebulaki białostockie wg J. Hamelmana 191

wypelnionym drobno pokrojona cebula,sa pelne slodkiego cebulowego aromatu.Skladniki banalne,a efekt nadzwyczajny. To pierwszy z wyprobowanych przeze mnie przepisow mistrza ze swiezo nabytej ksiazki Jeffreya Hamelmana  "Chleb."Bulki sa zakomite w smaku,niezwykle chrupiace,a wsrodku mieciutkie,pyszne.Pieklam je dwa razy z rzedu.Polecam ! Skladniki na 6 bulek : 318 g maki 550 185 g wody 5,5 g soli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb " 5 ziaren"Jeffreya Hamelmana 301

chlodzie  przez cala noc 4.SKLADANIE Po 1 godzinie od rozpoczecia fermentacji wstepnej 5.DZIELENIE I FORMOWANIE Podzielic ciasto na 2 porcje i zrobic 2 chleby lub chleb i bulki z jednej porcji.Uformowac okragle lub owalne chleby i ulozyc w koszyczku wysypanym maka do wyrastania zlaczeniami do gory.Przykryc lniana sciereczka i folia. 6.FERMENTACJA KONCOWA 1-1.5 godziny w temperaturze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz w kokosowej panierce a`la Tarzan 205

przygotowanego dorsza zje nawet najwiekszy niejadek.Na zimno bedzie zas swietnym dodatkiem do kanapek,czy Fischburgera. Skladniki: 4-6 porcji dorsza sok z 1/2 cytryny sol 1 jajko 4 lyzki bulki tartej 4 lyzki wiorkow kokosowych+ 2 lyzki  maslo ghee lub olej do smazenia Wykonanie: dorsza rozmrozic,osuszyc recznikiem papierowym,skropic sokiem z cytryny,posolic i odstawic. bulke tarta wymieszac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grünkern-Burger,kotleciki z zielonego orkiszu 302

Grünkern geschrotet 400 ml bulionu warzywnego 200 g marchewki 1 cebula 50 g twardego sera np.Bergkäse 1 jajko szczypior sol,pieprz z mlynka 2 lyzki tartej bulki olej do smazenia Wykonanie: Kupilam cale ziarno zamiast sruty,musialam zatem zesrutowac orkisz.Ziaro umiescilam w kielichu blendera i rozdrobnilam (jest niebywale twarde).Zalac wrzacym bulionem i gotowac 10 minut.W czasie gotowania zamieszac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grahamki- razowe bułeczki 191

niewielka iloscia maki i zagniesc.Ciasto podzielic na 10 kawalkow o wadze 85-88 g.Uformowac grahamki.Ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i przykryc sciereczka kuchenna.Pozostawic do napuszenia.Wlaczyc piekarnik wyrosnieta bulki posmarowac mlekiem i piec 25 minut w temperaturze 200°C. studzic na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotleciki mielone z łososia i kaszy jaglanej 240

lososia bez skory 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej .(przepis tutaj: klik ) 1 jajko sok z 1/2 cytryny 2 czubate lyzki chrzanu ze sloiczka 1 czubata lyzka bulki tartej 1 lyzeczka soli pieprz czarny 2 czubate lyzki szczypiorku maslo ghee-do smazenia Wykonanie: ugotowac kasze jaglana (na sniadanie ugotowalam wieksza ilosc kaszy,dzieki czemu obiad przygotowalam w expresowym tempie).Przestudzic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz w nalesnikowym ciescie piwnym 240

bardzo soczysta w srodku,a smak piwa  jest w ogole niewyczuwalny,tak jak i rybi zapach gdzies sie ulotnil.Smakowala nam,choc nadal wole tradycyjnego dorsza w panierce z bulki tartej.Ale jako odmiana,czemu nie? Skladniki na ciasto piwne: 3/4 szklanki maki 150 ml piwa 1 jajko 1/2 lyzeczki soli pieprz 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypiorek-opcjonalnie ponadto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Klopsiki z dorsza pieczone w piekarniku z sosem kaparowym 217

idealnie komponuje sie z rybnymi klopsami.Juz mysle o powtorce tego zestawu.Goraco polecam,bo to jest pyszne! Skladniki na klopsiki: 60 dkg dorsza lub innej bialej ryby morskiej 1/2 szklanki bulki tartej 1 jajko 1 czubata lyzka masla 1 cebula 2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki kilka galazek miety-opcjonalnie sol,pieprz,olej szczypta cukru Skladniki na sos z kaparow: 2 lyzki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chrupiące podudzia kurczaka z piekarnika 285

cayenn i oregano.Do trzeciej miseczki wsypać mąkę nóżki z kurczaka obtoczyć najpierw w mące.Nadmiar mąki strzepnąć.Następnie umieścić w roztrzepanych jajkach i na końcu obtoczyć w panierce z bulki tartej i parmezanu opanierowane nóżki ułożyć na blaszce do pieczenia,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec na średniej szynie 45 minut,aż do zezłocenia podawać z ulubionymi dodatkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety mielone z dorsza-super smaczne 243

chociaż na 20 minut.Pokroić w małą kostkę,następnie posiekać do posiekanego mięsa dodać jajko i bułke tartą w takiej ilości,by kotleciki były łatwe do formowania.Najlepiej dodac cześć bulki i pozostawić do napęcznienia, w razie potrzeby dodacć resztę.Do rozmrożonego dorsza na pewno trzeba będzie dodać więcej bułki tartej. w moździerzu zmiażdżyć ziele angielskie i kolendrę lub zmielić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania