kapustę i jeszcze chwilę smażyć aby odparować jak najwięcej soków. Przestudzić. W misce wymieszać dokładnie ziemniaki, kapustę z dodatkami, jajko, dymkę, mąkę i przyprawy. Uformować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce. Smażyć w sporej ilości oleju. Smacznego
Stare Garyręczniku kuchennym. Odstawić na bok. Wymieszać składniki sosu ( najwygodniej w słoiku - zakręcić i dobrze wstrząsnąć), doprawić solą i pieprzem. Na patelnię dolać oliwy i usmażyć na niej grzanki z bułki, często obracając, tak aby ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron. Osączyć na ręczniku papierowym. W misce wymieszać kawałki sałaty, połówki pomidorków, grzanki i kaszankę. Polać sosem, delikatnie wymieszać podawać natychmiast
Stare Garycebuli włożyć posiekaną kapustę, przesmażyć na większym ogniu doprawiając jednocześnie pieprzem i jeśli trzeba solą.Zwinięte krokiety panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.A jak w Waszych domach wyglądało poszczenie przed wigilijną kolacją
Codzienna kuchnia niecodziennapuder wymieszać z sokiem z pomarańczy/cytryny i posmarować nim wierzch ciasta.Smacznego! :)* kroiłam na większe kawałki (ok. 2 cm) i dlatego wyszło mi tylko 10 ślimaczków o wielkości standardowej bułki, czyli dosyć spore.Jeżeli zależy Wam na większej ilości ślimaczków, to wystarczy ciasto pokroić na węższe kawałki
Kraina Miodem PłynącaDelikatne w smaku mięsne kuleczki na kaszy mannie zamiast bułki tartej, przełożone cukinią.Szaszłyki pieczone są w piekarniku, bez zbędnego tłuszczu, przez co są o wiele zdrowsze niż wersja z patelni.No i ziemniaczki, z solą i tymiankiem, chrupiące i boskie :)Do tego idealnie komponujący się i wyśmienity sos czosnkowy.Gorąco zachęcam do przygotowania tej prostej i smacznej propozycji obiadowej, albo
Kraina Miodem Płynącastopniowo dodawać cukier. Do osobnej miseczki przesiać mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodawać na przemian żółtka i przesianą mąkę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.Krem: 2 szklanki mleka, 2 żółtka, 250g masła, budyń waniliowy
Z miłości do słodkościbardzo sycące.SKŁADNIKI:Naleśniki: (ok 10 szt.)2 jajka1 szkl mleka1 szkl wody gazowanejmąka - do gęstości2 łyżki olejuszczypta soliszczypta cukruFarsz:ser żółty w plastrachszynka w plastrachOpcjonalnie:jajko i bułka tarta do panierowania1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Jeśli naleśniki przywierałyby do patelni - dodać jeszcze trochę oleju do ciasta.2. Na naleśniku
Kto ugości moich gości?bardzo sycące.SKŁADNIKI:Naleśniki: (ok 10 szt.)2 jajka1 szkl mleka1 szkl wody gazowanejmąka - do gęstości2 łyżki olejuszczypta soliszczypta cukruFarsz:5 parówek z szynki20 dag sera żółtegoOpcjonalnie:jajko i bułka tarta do panierowania1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Jeśli naleśniki przywierałyby do patelni - dodać jeszcze trochę oleju do ciasta.2. Parówki
Kto ugości moich gości?Mięso mielone przekładamy do miski, następnie doprawiamy dość intensywnie tymianek, solą i pieprzem.Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, jajko i odrobinę zimnej wody.Całość dopieszczamy porządnym ugnieceniem, mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.Formujemy małe pulpety.Marchewkę kroimy w drobną kosteczkę, następnie gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut.Następnie ugotowaną i przestudzoną marchewkę wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnie
Kredowe MenuMięso mielone przekładamy do miski.Wsypujemy bułkę tarta i wlewamy śmietankę.Posiekaną natkę pietruszki dodajemy do mięsa.Wbijamy jajko i przyprawiamy sola i pieprzem.Dobrze wyrabiamy masę mięsną.Cukinie i ser feta pokrój w kostkę.Dodaj do mięsa i jeszcze raz wszystko wymieszaj.Uformuj małe okrągłe kotleciki.Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy i układamy kotleciki.Smażymy z każdej strony, aż będą rumiane.Posiekaną cebulę
Kredowe Menuotartą skórkę cytrynową. Chwilę ucierać.Do masy dodawać partiami twaróg i masło, ucierać.Dodać rodzynki i ubitą pianę, wymieszać łyżką i przełożyć do formy w kształcie półksiężyca wysypanej tartą bułką. Jeżeli takiej formy brak, to pieczemy w tortownicy. Temperatura 180 stopni, 50 minut.Po ostudzeniu polukrować i ozdobić gwiazdkami.Półksiężyc wycinamy przykładając do okrągłego sernika talerz
Kulinarny karnet Christopheramieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką całość, aż do dokładnego połączenia składników. Wlewamy do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy ok 35 minut.Biszkopt jest wysoki, ja podzieliłam go na 4 części i 2 wykorzystałam do ciasta.Mus malinowy:400g malin2 galaretki malinoweMaliny blendujemy
Walijskie Pichcenieunikniecie powtórek w kolejnych latach, takie są pyszne.Pieczone pierogi z pieczarkami Babci LenySkładniki:(na 35-40 sztuk)farsz:1/2 kg pieczarek2 cebule1 łyżka masła2 jajka ugotowane na twardo3 łyżki bułki tartejsólpieprzciasto:425 g mąki pszennej115 g creme fraiche (18%)125 g zimnego masła20 g świeżych drożdży1 łyżeczka solidodatkowo:1 jajkoPieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę.Na maśle
Pożeraczka, czyli raz adobrzekrotko wyrabiamy jeszcze raz.Rozwalkowujemy na kwadrat o bokach 60 x40 cm.Rozwalkowany placek smarujemy przygotowanym makiem,najcieniej jak sie da.Teraz zwijamy od szerszego boku.W zaleznosci ,jak duze chcemy miec bulki tniemy rolke na 12 lub 14 kawalkow.Kazdy odciety kawalek ciasta naciagamy dwoma rekami na szerokosc,a potem zaraz skrecamy dookola osi.Ukladamy na duzej blasze z piekarnika,wylozonej papierem do pieczenia..Odstawiamy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieczenia ryby jest po prostu niesamowity i zapowiada niezla uczte.Wyprobujcie koniecznie,bardzo polecam. Skladniki na panierka chrzanowa :porcja na 1 kawalek fileta rybnego 1 lyzka chrzanu 2 lyzeczki tartej bulki 1 lyzeczka roztopionego masla ghee 2 lyzeczki posiekanej zieklonej pietruszki Skladniki wymieszac na jednolita paste.W zaleznosci od ilosci porcji zwiekszyc ilosc skladnikow. Na wczesniej skropiona cytryna i posolona rybe nalozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!