kukurydzą. Świetna odmiana dla tradycyjnych kotletów.Te zwane są również szarpanymi.Delikatne , soczyste , niesamowicie szybkie do zrobienia i smaczne.Są świetnym pomysłem zarówno jako danie obiadowe, jak i wkładka do bułki.Gorąco polecam!SKŁADNIKI:- filet z kurczaka – 300 g- kukurydza – 150 g- por – 1 szt- cebula – 2 szt- mąka – 100 g- majonez – 100 g- jajko
Ostra na Słodkomąką przesianą z proszkiem do pieczenia i jogurt – robimy to na przemian : mąka , jogurt , mąka , jogurt …Delikatnie mieszamy łyżką ( nie mikserem! )Wylewamy na tortownicę natłuszczoną i obsypaną bułką tartą.Na wierzchu układamy przekrojone na pół i umyte truskawki.Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.50 min.Zajadamy
Ostra na SłodkoCukier ubijamy z jajkami.Dodajemy kefir i olej, mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.Owoce myjemy , kroimy na kawałki.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą.Układamy truskawki.Pieczemy ok. 45 minut
Ostra na Słodkopieczenia i powoli dodajemy do masy. Miksujemy na jednolitą masę.Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy łyżką z ciastem.Połowę wylewamy do wysmarowanej masłem i delikatnie obsypanej bułką tartą keksówki.Posypujemy warstwą malin.Przykrywamy pozostałą masą i resztą malin.Wkładamy do nagrzanego piekarnika 18oC i pieczemy ok. 50 minut
Ostra na Słodkociasto.Przekładamy do miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.W tym czasie oczyszczamy i usuwamy pestki ze śliwek.Blachę smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną tartej bułki.Wykładamy na nią ciasto.Pokrywamy śliwkami ( środkiem do góry ).Ostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.KRUSZONKA :Składniki rozcieramy palcami dokładnie , tworząc kruszonkę.Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego
Ostra na Słodkopesto z dodatkiem mozzarelli nabierają iście ” królewskiego ” charakteru!Sprawdzą się nie tylko jako obiad ( np. z ziemniaczkami i ulubioną surówką ) , ale też jako ” wkładka ” do bułki … czy mięso na kanapkę. SKŁADNIKI:- filet z kurczaka – 2 x 150g- pesto rosso Provitus – 80 g- mozzarella – 100 g- oliwa – 50 ml- sól , pieprz- bazyliaSPOSÓB
Ostra na Słodkoubijamy z jajkami.Dodajemy kefir i olej rzepakowy, mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.Owoce myjemy , kroimy na kawałki.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą.Układamy wypestkowane śliwki.Pieczemy ok. 45 minut w 180.A jeśli zamiast ciasta ucieranego wolicie drożdżowe , to TUTAJ macie na nie przepis!Równie pyszne
Ostra na Słodkokoniec pozostałą mąkę i jogurt.Powstałe ciasto przelewamy do silikonowej formy na babkę wysmarowanej masłem.Jeśli używamy klasycznej metalowej formy oprócz wysmarowania masłem , posypmy jeszcze odrobiną tartej bułki.Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50-60 minut.Odstawiamy do ostudzenia!Polewamy roztopioną mleczną czekoladą i posypujemy orzechami arachidowymi!UWAGA!Czas pieczenia zależy również od jakości i mocy piekarnika
Ostra na Słodkocałości ciasta makaronowego.Zakładamy delikatnie boki i zwijamy strudel.Zwinięty układamy w formie do keksa ( ja używam silikonowej , ale jeśli macie metalową , to wysmarujcie ją masłem i obsypcie bułką tartą.Tak przygotowany strudel smarujemy po całości miękkim masłem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut ( jeśli góra będzie się zbyt rumienić przykrywamy ją folią aluminiową
Ostra na Słodkowanilinowy , proszek do pieczenia i żółtka dokładnie razem siekamy i wyrabiamy ciasto.1/3 ciasta wkładamy do mrożenia.Resztę rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Posypujemy po całości odrobiną bułki tartej i układamy obrane i pokrojone w ósemkę jabłka ( lub w cienkie plasterki ).PIANA KISIELOWA :Białka ubijamy na sztywno , pod koniec powoli dodając cukier i kisiel.Delikatnie wylewamy na jabłka
Ostra na Słodkomiseczce przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia.Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.Dodajemy wodę i miksujemy na najmniejszych obrotach.Formę ( średnią blachę ) smarujemy margaryną ( boki nie! )i posypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto i pieczemy 20 minut w 180C. MASA BUDYNIOWA :Sok z cytryny , 1 szklankę wody i cukier gotujemy.0,5 szklanki wody mieszamy z budyniami.Dodajemy do gotującej się wody
Ostra na SłodkoSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT :Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia , a następnie przesiewamy do zmiksowanych jajek.Dokładnie mieszamy.Blachę natłuszczamy , obsypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto , lekko wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 – 35 minut.Zostawiamy do ostudzenia.KREM POMARAŃCZOWY:Masło rozpuszczamy w garnku.Dodajemy cukier i śmietanę , mieszamy.Wsypujemy galaretki pomarańczowe
Ostra na Słodkopieczenia i żółtka – dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na sztywno.Do uzyskanej masy dodajemy białka i dokładnie ale bardzo delikatnie mieszamy ( mieszamy tylko jedną w stronę ).Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto ( dobrze jest po 10 minutach naciąć ciasto wzdłuż, co zapobiegnie ewentualnej „erupcji”).Pieczemy ok. 30 minut w 170 CGotowość sprawdzamy patyczkiem.Studzimy.Polewamy czekoladą i zajadamy
Ostra na Słodkoodkładamy , a do pozostałej wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie , ale delikatnie mieszamy.Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia , delikatnie posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.Pieczemy w 170C przez ok. 20-25 minut.Po upieczeniu ( ciepłe ) kładziemy na ściereczce i zwijamy roladę.MASA :Miękkie masło rozcieramy w misce , dodając resztę masy jajecznej i aromat rumowy.Czekolad
Ostra na Słodkoczas miksujemy.Po wymieszaniu dzielimy na 2 równe części.Do 1 części dodajemy kakao , a do drugiej pozostałe 2 łyżki mąki – dokładnie mieszamy.Masy wylewamy do lekko wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy.Na sam środek lejemy 3 łyżki ciemnego ciasta … na to 3 łyżki jasnego ciasta …. 3 ciemnego … 3 jasnego … – cały czas lejemy na środek!Wkładamy
Ostra na Słodko