bułki - 33426 przepisów (strona:1736/2229)

Pasztet wieprzowy 197

należy dolewać stopniowo wywar z gotowania wieprzowiny (ja dolałam za mało wywaru - ok pół szklanki, następnym razem dodam trochę więcej).6. Foremki (u mnie aluminiowe) posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Na dno formy wyłożyć cieniutkie plastry pozostałej słoniny, nałożyć masę, foremki przykryć folią aluminiową (o czym zapomniałam i dopiero w połowie pieczenia nałożyłam folię). Pasztety piec

Kuchnia domowa Ani
Babka drożdżowa 197

rozczyn podrośnie, przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy do podrośnięcia.3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonych i obsypanych bułką tartą foremek (u mnie jedna duża foremka na babkę i 6 małych, które piekłam specjalnie do wielkanocnego koszyka). Odstawiamy, by ciasto podwoiło swoją objętość, a następnie pieczemy przez ok. 40 minut

Kuchnia domowa Ani
Placuszki z kurczakiem i płatkami owsianymi 397

Mieszamy razem płatki, mięso, warzywa, ser i jajka, doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy też posiekaną zieleninę. Jeśli masa wydaje się być za rzadka, dodajemy 1 łyżkę mąki lub bułki tartej.5. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Grillowane kotlety mielone z warzywami 184

Pomysł na kotlety z patelni grillowej.Składniki:0,5 kg mięsa mielonego1 cebula1 ząbek czosnku1 tarta marchewka1 jajko1-2 łyżki bułki tartejsiekana pietruszkasólziołowy pieprzpapryka słodkapapryka ostraprzyprawa do mięsa mielonegoSposób przygotowania:1. Cebulę siekamy, czosnek miażdżymy.2. Mięso i warzywa mieszamy ze sobą.  Doprawiamy do smaku.3. Formułujemy kotleciki.4. Kotleciki smażymy na patelni grillowej z obu stron.5. Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Tort brzoskwiniowy 189

wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednolita.3. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.4. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 22cm do 24 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut. Całkowicie wystudzić. (A najlepiej upiec biszkopt jeden dzień wcześniej

Kuchnia domowa Ani
Kotlety w paprykowej panierce po władysławowsku 179

mięsa. Taka panierka smakuje też z mięsem drobiowym!Składniki:4 kotlety schabowe lub z piersi kurczaka/indykasól, pieprzolej do smażeniajajko + mlekomąka Panierka (modyfikujemy wedle smaku):4-5 łyżek bułki tartej1 łyżka mielonej słodkiej papryki1 płaska łyżeczka mielonej ostrej paprykiszczypta chilliSposób przygotowania:1. Mięso płuczemy, osuszamy i rozbijamy delikatnie na kotlety.2. Mięso pieprzymy i solimy.3. Składniki panierki mieszamy. Kotlety najpierw panierujemy

Kuchnia domowa Ani
Fasolka szparagowa z tymiankiem i cebulą 172

Robiłam już fasolkę szparagową na kilka sposobów (z bułką tartą, po grecku i prowansalsku). Tym razem pomysł zaczerpnęłam od Megi65 z WŻ. Od siebie dodałam ząbek czosnku dla wyrazistego smaku.Składniki:250 g fasolki szparagowej (odmiana i kolor dowolny - najważniejsze, żeby była młoda i jędrna)1 mała cebulka1 łyżeczka masłatymianek świeży lub suszonysól do smaku1 ząbek czosnku Sposób przygotowania

Kuchnia domowa Ani
Chałka migdałowa z rodzynkami 151

wyrośnięcia.3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, lekko zagniatamy i dzielimy na 6 części, zaplatamy 2 warkocze na dwie chałki. Przekładamy do przygotowanych keksówek (posmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą), przykrywamy ściereczką na 20 minut do wyrośnięcia.4. Wyrośnięte chałki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.5. Pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut do zrumienienia.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Jabłecznik z różową pianką 180

ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, a potem kisiel i dokładnie wymieszać.4. Na blaszkę (24x28cm) wyłożyć jedną część ciasta. Jeśli używamy prażonych jabłek to warstwę ciasta należy posypać bułką tartą. Jeśli nie, to wykładamy jabłka, na to pianę i resztę ciasta startego na tarce jarzynowej.5. Piec 50-60 minut w 180 st.C.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Babka pomarańczowa na białkach 124

proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do białek mąkę, olej, mleko, aromat i skórkę otartą z pomarańczy. Delikatnie wymieszać.3. Formę na babkę z kominem nasmarować olejem i posypać bułką tartą lub kaszą manną. Wylać ciasto i piec w 180 st. C przez 40 minut - do suchego patyczka.4. Ostudzoną babkę udekorować lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.Smacznego!!!Źródło: Mouth-watering eats

Kuchnia domowa Ani
Tort czekoladowy z wiśniami 235

zmniejszamy ilość wody)Sposób wykonania:1.Robimy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem kolejno żółtka, mąki z proszkiem do pieczenia, a na koniec olej. Na wytłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę wykładamy ciasto, pieczemy w 180 st. C przez 35-40 minut do suchego patyczka. Dobrze studzimy, kroimy na 3 blaty.2. Robimy krem: mascarpone ucieramy z nutellą, na koniec

Kuchnia domowa Ani
Babka z makiem na białkach 640

olejek arakowy lub rumowy i mieszamy na najmniejszych obrotach.3. Na koniec partiami dodajemy mąkę oraz suchy mak i delikatnie mieszamy.4. Blaszkę ( na babkę lub keksówkę) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut (do suchego patyczka).5. Gotową wystudzaną babkę można polać polewą.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto meksykańskie mocno czekoladowe p. Joanna Łyga – danie konkursowe 439

kakao, dodać do jajek i delikatnie wymieszać , dodawać stopniowo utarte masło z maślanką i chwile mieszać mikserem aby składniki się dobrze połączyły . Krok 3Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut do suchego patyczka . Krok 4Gdy ciasto przestygnie smarujemy wierzch nutellą i posypujemy wiórkami kokosowymi

CoolinarniePL
Świąteczna pieczeń schabowa 300

Składniki:Schab:600g-1000g schabusól, pieprz, papryka słodka3 ząbki czosnkułyżka musztardyłyżka olejurozmaryn200g wędzonego boczku w plasterkachFarsz:200g suszonej żurawiny 80g suszonych grzybów150g wędzonego boczku3 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki bułki tartejpieprzDodatkowo:200g pieczarekpieprz, sólkilka wędzonych śliwekłyżka śmietany 18% Dzień przed pieczeniem mięso rozcinamy na pół, ale nie do końca, tak aby dało się je później zawinąć w roladę. Rozbijamy lekko

Czerwona Porzeczka
Sylwester. Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. 18370

francuskiegoZawijana tortilla z łososiem, pomidorami i paprykąTortilla z łososiem i rukoląTortilla z mozzarellą, kurczakiem i suszonymi pomidoramiZawijana tortilla z sałatą, twarożkiem i paprykąSzaszłyki z łososiem i ananasemSzybkie zapiekanki na bułkach lub chlebiePrzekąski na imprezę. Rożki tortilli z szynką.Tortilla z tuńczykiem i warzywamiKotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkamiSAŁATKI NA IMPREZĘ:Sałatka Gyros ognistaSałatka warstwowa z tuńczykiemSałatka z serem feta

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania