szczyptą soli na sztywno.Dodajemy do ciasta kokosowo – makowego i dokładnie , ale bardzo delikatnie mieszamy – tylko w jedną stronę!Wlewamy do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej.Pieczemy ok. 40 min / 180 C ( do suchego patyczka ).Studzimy , polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem , zajadamy!Smacznego
Ostra na Słodkowydrążonymi z laski wanilii.Wszystko razem dokładnie mieszamy.Dodajemy sztywne białka i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy , delikatnie jak w przypadku biszkoptu.Foremkę natłuszczamy , wykładamy papierem do pieczenia lub delikatnie obsypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 min / 180C.Po tym czasie studzimy , a następnie oblewamy roztopioną czekoladą i posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami.Smacznego!UWAGA!Takie ciasta lubią pękać
Ostra na Słodkojednym jajku.Dodajemy mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i jogurt – robimy to na przemian : mąka , jogurt , mąka , jogurt …Delikatnie mieszamy łyżką ( nie mikserem! )Wylewamy na tortownicę natłuszczoną i obsypaną bułką tartą.Na wierzchu układamy obrany i pokrojony w kosteczkę rabarbar.Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.50 min.Posypujemy cukrem pudrem!Zajadamy
Ostra na SłodkoUWAGA!Sernik Amaretto z ricotty robi się błyskawicznie , ale wymaga długiego chłodzenia.Po tym czasie smakuje obłędnie , więc jest to sernik raczej dla cierpliwych ;)Blachę natłuszczamy masłem , delikatnie obsypujemy bułką tartą.Ricottę miksujemy z cukrem na gładką masę , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 całym jajku.Po wymiksowaniu dodajemy gęstą śmietanę , olejek do ciast , skórkę z limonki i likier
Ostra na Słodkopuszysta masę.Partiami dodajemy olej rzepakowy , cały czas miksując.Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem , a następnie mleko.Ciasto wylewamy na tortownicę ( 20cm ) posmarowaną olejem i obsypana bułką tartą.Pieczemy ok. 40 min. w 180C , studzimy , rozcinamy na 3 blaty.KREM :250 ml mleka gotujemy z cukrami , po chwili dodając olej.Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną i mąką
Ostra na Słodkomiksujemy na gładką masę.Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko.( ciasto powinno mieć konsystencję śmietany ).Wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.Wlewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki.Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 40-45 minut.,Studzimy i obficie posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Ostra na Słodkoprzepis na samo zdrowie ;)Połączenie kaszy jaglanej z fasolą adzuki i aromatycznymi przyprawami tworzy fantastyczną całość!Takie burgery / kotleciki są świetnym pomysłem zarówno jako wkładka do bułki, jak i składnik do obiadu.Polecam!SKŁADNIKI:* fasola adzuki – 100 g* kasza jaglana – 100 g* cebula – 1 szt* sól – do smaku* pieprz – do smaku* papryka ostra – do smaku
Ostra na Słodkomnie Dijon) pomidorki koktajlowe oliwa z oliwek sos octowy owocowy (u mnie figowy) Składniki na posypkę: 1 łyżka drobno posiekanej bazylii 1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu 1 łyżka bułki tartej 1/2 łyżki drobno posiekanego tymianku 1 łyżka drobno posiekanych pistacji odrobina oliwy sól, pieprz Składniki na puree: 3 ziemniaki 1/2 selera 1 łyżka masła 2 łyżki mleka szczypta gałki
My Culinary Artkakao, dodać do jajek i delikatnie wymieszać , dodawać stopniowo utarte masło z maślanką i chwile mieszać mikserem aby składniki się dobrze połączyły .Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.Przełożyć ciasto .Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut do suchego patyczka .Gdy ciasto przestygnie smarujemy wierzch nutellą i posypujemy wiórkami kokosowymi
Sama słodycz i szczypta chilikokosowego i orientalnych przypraw. Drugim daniem, które i osobiście też przypadło do gustu był pieczony burger przygotowany z białej fasoli i pieczonych batatów, podany w pełnoziarnistej bułce z dodatkiem awokado i ostrego sosu ajvar. Te dwie pozycje wkrótce pojawią się na blogu
Kulinarne przygody Gatitymięska i gotowe :) Całość posypać można jeszcze odrobiną pieprzu by ładnie wyglądało ;) Metod jedzenia jest wiele. Ja osobiście najbardziej lubię, gdy wszystko jest wymieszane i podane na kromeczkach z bułki, o tak: Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosadelikatne wnętrze idealnie się dopełniają). Kiedy kolor będzie już odpowiedni, wyłączcie piekarnik i wyjmijcie blachę z ptysiami.PODANIEPtysie smakują najlepiej, kiedy są jeszcze ciepłe. Można je przekroić i używać jako bułek do past, twarożków itp., ale same też świetnie się bronią. Świetna przekąska do przegryzania podczas obskubywania przeciwników z kapsli w karcianą Karawanę.OM NOM NOM! * zdjęcie z gry pochodzi
Nerds Kitchenjuż ze super jest mąka razowa, tym razem natomiast wysypałam natłuszczoną blachę kaszką manną. Efekt ciekawy, zwłaszcza wizualnie na skórce chleba. Jedno jest pewne - nigdy nie będę już używać bułki tartej, nawet przy pieczeniu słodkich ciast
Z butelką mleczka w tlemożemy eksperymentować ze smakami. Do przygotowania tego dania wykorzystałam:1 cukinię średniej wielkościPanierka to: 2 jajka, pieprz, sól, oregano, czosnek, trochę mleka (aby panierka nie była ciężka)Zamiast bułki tartej użyłam kupionej w sklepiej z orientalną żywnością panierki do chrupiącego kurczaka.Cukinię pokroiłam w plasterki, wymoczyłam w masie jajecznej, obtoczyłam w panierce i wrzucałam na dobrze rozgrzaną patelnie
Z butelką mleczka w tleboczku i tyle samo dobrej kiełbasy kroimy w kostkę i przesmażamyWszystko razem mieszamy, dodajemy 2 całe jajka, sól, pieprz, majeranek.Przelewamy masę do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką, kaszką lub bułką tartą formy.Pieczemy w 200 stopniach ok 1,5 godziny (do suchego patyczka).Dalej wersja jest moja:po ostygnięciu kroimy w grube plastry i podsmażamy z obu stron na patelni
Z butelką mleczka w tle