bułki - 33426 przepisów (strona:1734/2229)

Drożdżówki z budyniem 222

się za ciasto drożdżowe musimy poświęcić trochę więcej czasu. Drożdżówki z budyniem, jednak w pełni wynagrodzą ten pieczołowicie poświęcony im czas. Z poniższego przepisu piekę ok. 20-22 szt. bułek, to zależy od ich gramatury. Nigdy się nie rozdrabniam i nie schodzę poniżej tej normy, gdyż są wspaniałe po upieczeniu, zamrożeniu i rozmrożeniu. Nie tracą nic, a nic na swoich

mojewypiekiinietylko
Ekspresowe ciasto jogurtowe z żurawiną 190

waniliową, wszystko dokładnie połączyłam. Na koniec dodałam 2 garście zamrożonej żurawiny i ponownie wymieszałam, ale tym razem już szpatułką. Ciasto przełożyłam do dużej formy keksowej wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 70 minut. Gotowe ciasto przestudziłam na kratce i posypałam cukrem pudrem. Nie ulega wątpliwości, że przygotowanie tego ciasta jest iście ekspresowe

mojewypiekiinietylko
Sernik malinowy 369

łyżeczki ekstraktu waniliowego oraz kilka kropli esencji migdałowej – wymieszałam łyżką. Następnie delikatnie wmieszałam ubitą pianę z białek. Spód tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, wysmarowałam masłem i oprószyłam bułką tartą. Masę przełożyłam do tortownicy. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150°C, następnie temperature zwiększyłam do 180°C i piekłam przez 1 godz. 20 minut. Po upieczeniu zostawiłam w piekarniku

mojewypiekiinietylko
Pierogi ruskie 131

zrumienioną cebulką, ale można z masełkiem, śmietaną, kefirem… czyli, jak kto lubi. Ciasto, po wyrobieniu, jest mięciutkie i bardzo elastyczne, lepienie z niego pierogów, to … „bułka z masłem”. Farsz nie jest za kwaśny, ale ma bardzo wyraźny smak. Jak dla mnie, te pierogi ruskie, są naprawdę doskonałe – nic dodać, nic ująć. Smacznego. Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Wołowina pieczona w niskiej temperaturze 193

folię aluminiową i zostawiłam… do kolacji. Wołowina pieczona w niskiej temperaturze, to rewelacja. Idealnie nadaje się do obiadu, kolacji, czy też śniadania. Cieniutko pokrojona, podana na świeżej domowej bułce , z dodatkiem sałaty, czy nawet bez stanowi wykwintny posiłek nie tylko dla smakoszy. Gorąco polecam taki sposób pieczenia mięs. Wypróbowałam, więc wiem – jest super, a mięso kruche, soczyste, delikatne

mojewypiekiinietylko
Kotlety z ryżu miksowanego 175

łyżki drobno startego parmezanu. Masę ryżową dokładnie wyrabiamy. Formujemy nieduże kotlety (aby porcje były równe użyłam łyżki do lodów), panierujemy w mące, jej nadmiar otrzepujemy (panierując w bułce tartej kotlety chłoną więcej tłuszczu). Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, z obu stron na rumiano. Dosmażamy pod przykryciem. Kotlety z ryżu miksowanego mogą stanowić samodzielny posiłek. Wystarczy dodatek sosu, np. pieczarkowego, pomidorowego

mojewypiekiinietylko
Biszkopt 332

dodajemy przesianą mąkę, olej i ekstrakt waniliowy. Delikatnie łączymy składniki i przekładamy do tortownicy, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta. Jeżeli smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką, pamiętajmy, że boki tortownicy zostawiamy czyste. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 40 minut. Po przestygnięciu i wyjęciu z formy, biszkopt kładziemy spodem do góry, co zagwarantuje

mojewypiekiinietylko
Babka cytrynowa z lukrem limonkowym 137

Żurawinę oprószamy łyżeczką mąki, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką. Formę do ciasta (ja piekłam z podwójnej porcji w dwóch foremkach o dł. ok. 30cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 50-60 minut. Gotową babkę studzimy i polewamy lukrem limonkowym (sok z limonki utarty z cukrem pudrem). Kto lubi smak cytrusów

mojewypiekiinietylko
Tort malinowy 388

ubijając. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Przesiewamy obie mąki i partiami dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką (boki tortownicy muszą pozostać suche). Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° C na 40 minut. Z powyższej proporcji zostało mi ciasta na 4 babeczki (różyczki). Zaraz

mojewypiekiinietylko
Domowa masa makowa do makowców, innych ciast i deserów 350

wszyscy wiemy, że najłatwiej kupić w sklepie gotową, ale przeczytajcie sami na puszce takiej masy ile w niej jest tak naprawdę maku ! Tylko ok. 20 % ! Większą część zawartości stanowi bułka tarta i jakieś inne zapychacze, zagęstniki. Nie lubię takiego oszukiwania i uważam, że dużo lepiej zrobić domową masę makową samemu. I to nawet od razu za jednym zamachem więcej

Smaczna Pyza
papierówki w kakaowym cieście... 187

sztuk jajka, olej, woda, mleko, cukry mikserem zmiksować z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem, kakao i zmiksować z 4 minuty tortownica 24 cm - wysmarować masłem i tartą bułką obsypać, wlać ciasto do blaszki i powciskać gęsto duże kawałki papierówek ze skórką, posypać cukrem 3 łyżki ciasto piec w 200C około 45 minut i z blaszki wyjąć jak będzie wystudzone

W Mojej Kuchni Lubię
Szaszłyki z marynowanej w winie wołowiny, papryki i boczku 181

leżeć na szaszłykach. W ten sposób szaszłyki będą soczyste, a nie wyschnięte na wiór ;)Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z najprostszą surówką z kapusty pekińskiej, chrupiąca bułką i czosnkowym sosem jogurtowo-pomidorowym.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spaghetti z klopsikami z tuńczyka i brokułem czyli Środowe Rybki odc.12 160

wyjazd :)200 g makaronu spaghetti1 łyżka łagodnej oliwy2 łyżki ciemnego sosu sojowegobrokuł - po kilka różyczek na porcję1 czerwona cebulka160 g dobrego tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia1

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wołowe kotleciki ze śliwką, pachnące wędzonką czyli Niedzielne Mielenie doc.7 138

zamiast smażyć ale co tam! następnym razem tak zrobię :)Wolowe kotleciki ze sliwka600 g wołowiny1 ząbek czosnku15 suszonych śliweksól, pieprzpo 1 łyżeczce wędzonej papryki i musztardy Diyon2 łyżki bułki tartejjajkoMięso mielimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Frykadelki z Dorsza, z sałatą i koperkowo-jogurtowym dressingiem czyli Środowe Rybki odc.22 142

delikatne kotleciki z dorsza, które dzisiaj gościły u nas na stole. Przepis znalazłam w Kalejdoskopie Kulinarnym. Frykadelki z Dorsza 300 g filetów z dorsza, świeżych lub mrożonych 4 łyżki bułki tartej 8 łyżek chudego mleka 2 cebulki

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania