1 małe jajko200 ml mleka8g świeżych drożdży lub 2-3 g suchych1 łyżeczka cukru50 g masła340 g białej mąki7 g soliSkładniki mieszamy i wstawiamy do maszyny
Z butelką mleczka w tledodajemy sól, pieprz, około pół łyżeczki garam masala, oraz kwaśną śmietanę (u mnie 18%).Wszystko doprowadzamy do wrzenia.Dla lepszego efektu smakowego możemy na zupkę nasypać kostki z chleba lub bułki, gdy namiękną zupą zagęczą ją oraz będa się cudownie rozpływac na języku. Można też użyć groszku ptysiowego, grzanek, lub po prostu delektować się czystą zupą
Z butelką mleczka w tleczym zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Obie owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie większą częścią wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Masa makowa: puszka masy makowej Helio (850g), 4 białka, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Helio, 2 łyżki cukru, łyżka wódki.Białka ubić
Z miłości do słodkościopublikować film, na którym pokazujemy etapy produkcji takich bułeczek.Przepis znajduje się TU Bułeczki śniadaniowe oczywiście może być urozmaicany o rodzaj mąki lub ziarna , które dodajemy.FILMOWA WERSJA BUŁEK SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyChrupiąca panierka z soczystym mięsem rybnym w środku. Alternatywa, dla tradycyjnej ryby w bułce. Podajemy ją z ulubionymi surówkami i ziemniakami w dowolnej postaci (od frytek po puree). Ryba w Płatkach Kukurydzianych - Składniki:ok. 4 filety z białej rybyciasto: 2 łyżki maki pszennej 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
Słodka Stronaśniadanie/kolacje dla dzieci. ...Bo który maluch przejdzie obok nich obojętnie. Pyszne, delikatne, a przy tym efektownie wyglądające bułeczki z pewnością wywołają uśmiech na twarzy dziecka. Poza tym bułki nie są trudne w przygotowaniu dlatego tym bardziej warto je przygotować w domu. Bułeczki-Pieski - Składniki:110 ml wody100 ml mleka20 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru10 g miękkiego
Słodka Stronazłoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron).Każdą bułeczkę przekrawamy wzdłuż, na dół kładziemy gotowego strips'a, wykładamy drobno pokrojoną sałatę lodową. Wierzchnią część bułki smarujemy od wewnątrz majonezem i przykrywamy całość.Gotowe Zinger'y możemy podać z frytkami oraz sosami np. czosnkowym, barbecue.Moje posty
Słodka Stronadodać resztę sypkich składników i jajka. Wszystko dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części: - pierwszą od razu rozwałkować i włożyć do blaszki lub tortownicy (posmarowanej masłem i oproszonej bułką tartą), - do drugiej dodać kakao zagnieść w kulkę zawinąć w folię spożywczą i włożyć na chwilę do zamrażarki - trzecią częścią również zagnieść w kulkę i również wrzucić do zamrażalki
Moje pyszne gotowanieciasto. Zawinąć w folię i do zamrażalki na chwilkę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i ustawić tylko na pieczenie od dołu. Formę tortownicę 20 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Białka ubić na sztywno, dodać powoli porcjami cukier i wolno ubijać, a na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej, Ciasto wyjąć z zamrażalnika i rozwałkować, rozprowadzić na dnie formy. Ciasto jest
Moje pyszne gotowanieprzedstawię jutro :). Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pół kostki margaryny 4 jajka czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy węgierek ile wlezie (wedle uznania) puder do posypania bułka tarta i trochę masła do wysmarowania blachy Wykonanie: Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem i cukrem waniliowy. Dodać do masła i wymieszać. Następnie dodawać kolejno
Moje pyszne gotowaniemieszając. Ciasto będzie miało gęstą konsystencję.Jabłka obrać usunąć gniazda i pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem, zmieszać z cynamonem.Piekarnik nastawić na 180 stopni.Formę wysmarować masłem i obsypać bułką.Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. (Na tą górną).Pierwszą wyłożyć na dno foremki (u mnie była to mała tortownica), następnie wyłożyć jabłka. Przykryć ciemną częścią ciasta.Wieszcz
Moje pyszne gotowaniesię z masłem i mąką. Następnie zakasać rękawy i ugniatać ciasto ręcznie (w taki sposób ciasto tak bardzo nie klei się do rąk). Tortownice nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. 3/4 ciasta dać na spód i boki tortownicy (średniej wielkości). Tą mniejszą cześć ciasta na chwilę odłożyć. Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w kostkę. Następnie dodać
Moje pyszne gotowaniepracy kupiłam wafle. Postanowiłam zrobić przekładane andruty. Jednak kiedy dotarłam do domu okazało się, że ze słoika ubyło prawie pół kaimaku. Mama z ciocią zjadły go razem z bułką (muszę przyznać, że fajny i smaczny pomysł:)). Zgarnęłam jednak z lodówki dżem jagodowy i tak oto powstały wafle owocowo - cynamonowe.Składniki:kaimak czekoladowo - cynamonowypół słoika dżemu jagodowegopaczka wafliWykonanie:Wafel położyć
Moje pyszne gotowaniedokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Następnie przekładamy ciasto do foremki na babkę, ja użyłam silikonowej, (jeżeli używacie tych metalowych to najpierw wysmarujcie ja masłem i obsypcie bułką tartą). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec naszą babkę ok.40 min. Smacznego
Moje pyszne gotowaniemięso obsmażamy, wraz z cebulką pokrojoną w kostkę. (Obsmażamy jakieś 15 - 20 minut, aż będzie miękkie). Następnie odstawić i przestudzić.Kiedy się schłodzi zmielić w maszynce, razem z namoczoną bułką. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać jajko. Dokładnie wymieszać.Ciasto:Z podanych składników zagniatamy, elastyczne i jednolite ciasto. Następnie wkładamy na 30 min do lodówki (owinięte w folie). Kiedy się
Moje pyszne gotowanie