których jedzenie to nie tylko gotowanie, ale także magia wspólnych rozmów, podróż przez zmysły, w czasie której, kolor nabiera smaku. Podczas warsztatów przygotujemy pomarańczową kolację oraz energetyzujące, pomarańczowe śniadanie. Wszystkie potrawy są bezmięsne. Szczegóły tu - klik
KUCHARNIAtorebkę i zabieram wszędzie tam, gdzie istnieje obawa "niewystępowania sezonu na ziarna". Małe przyjemności pełne wielkich wartości - odżywczych i tych równie ważnych, smakowych. Idealna na drugie śniadanie, doskonała w momentach kiedy " aaa, muszę coś zjeść, a nie mam czasu ", wyborna jako słodki wybawiciel zamiast sklepowych batonów i innych najczęściej niezdrowych grzeszków, i w końcu świetna jako przekąska
KUCHARNIAróżnych wcieleniach Uczestnicy warsztatów będą robić jaja, mazurki,pasztety, baby, sosy – na słodko i na słono. Podczas warsztatów przygotujemy : sos zielony i rzodkiewkowy na bazie samodzielnie przygotowanego majonezu śniadanie na trawie, czyli poranną łąkę ponczowe baby Savarin mazurki - niespodzianki pasztet jaglano-warzywny w dwóch wersjach Czas trwania warsztatów ok. 4 godz. Wszystkie potrawy są bezmięsne.Przygotowane potrawy uczestnicy mogą
KUCHARNIAwielopokoleniowym gronie, co sprawiło nam wszystkim naprawdę wiele radości. Na warsztatach spędziliśmy razem cztery dni gotując wspólnie podczas trzech warsztatowych sesji. Do wielkiego siedliskowego stołu zasiadaliśmy razem do śniadań i ciągnących się do późna kolacji. Nie zabrakło też wspólnego ogniska i opowieści pełnych grozy, które części damskiej reprezentacji spędziły sen z powiek ;) Tematem przewodnim były oczywiście smaki lata. Królowały
KUCHARNIAsię przekonać jak doskonale smakuje podczas obiadu, który przygotowaliśmy pod okiem szefa kuchni, Adama Filipczuka . Na prowadzonych przez niego warsztatach przygotowana została także pyszna zupa z karpiem, a na śniadanie mogliśmy delektować się doskonałym pasztetem z karpia. Pomysłodawczynie Mazowieckiej Michy Szlacheckiej zadbały o to, aby każdy etap naszego wyjazdu kojarzył się z czymś dobrym do zjedzenia - prosto
KUCHARNIAPlacuszki bananowo-orkiszowe Jeśli nie macie pomysłu na smaczny, pełnowartościowy deser lub II śniadanie polecam Wam pożywne placuszki bananowo-orkiszowe. Składniki: - banan - 4 sztuki - mąka orkiszowa - 1 szklanka - jajko - 1 sztuka - mleko 1/2 szklanki - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka - oliwa - miód - cynamon Sposób przygotowania
Fit-aminawitamin i mikroelementów. Przepis zalegał w zeszycie od dawna, aż w końcu się zdecydowałam. Postanowiłam wprowadzać ją do swojej kuchni również w wersji na słono, nie tylko na słodkie śniadania i jak widać w ostatnich wpisach, udaje mi się to. :-) 100g suchej kaszy jaglanej 2 jajka (+ czasami potrzeba jeszcze dodatkowo jedno surowe) 2 cebule kilka gałązek koperku olej, sól
Szefowa kuchniBulki na maslance w sam raz na śniadanie ... Te pyszne, mieciutkie lekko miodowe buleczki pochodzią z blogu Moje Ekspresje Kulinarne. Bulki na maslance 1 opakowanie suszonych drozdzy 1/3 szklanki cieplej wody 1 szklanka cieplej maslanki 2 lyzki miodu 3 lyzki roztopionego masla 1 duze jajko 2 lyzeczki soli 4 do 4 i 1/2 szklanki maki pszennej
w mojej kuchnimaksymalnie 8 minut) i odcedź. Jeśli masz drobny bulgur, zalej go 1 1/2 szklanki wrzątku, przykryj i odstaw na 30 minut aż wchłonie całą wodę-- doskonale smakuje jako śniadanie z ciepłym mlekiem, miodem i owocami. .Zamieszaj widelcem żeby rozdzielić ziarna i odstaw w w ciepłe miejsce . Składniki: 300 g łopatki wieprzowej 350 g wołowiny 300 - 400 ml bulionu
w mojej kuchniśniadanie miałam chęć na sałatkę . Szybko się ją robi,a do pysznych bagietek czosnkowych stanowi idealny dodatek, można więc się najeść. Jak dla mnie pycha! Składniki: puszka łososia w oleju opakowanie miks sałat z rukolą ser mozarella 1/2 czerwonej cebuli kilka pomidorków koktajlowych garść grzanek z oliwą z oliwek suszona bazylia, pomidory i czosnek- łyżeczka z Piątnicy Wykonanie
Z Majeczką w kuchniwłaśnie mi chodziło! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne ciasteczka budyniowe! Idealne zarówno dla dzieci jak i dorosłych … Idealne na przekąskę …na drugie śniadanie … i do podżerania przed tv. Łatwe i szybkie – czyli takie ciasteczka idealne! Koniecznie wypróbujcie! Ps. ciasteczka budyniowe śmiało można tak jak ja ozdrobić stempelkowym wzorem – wtedy są też świetnym
Ostra na SłodkoZapraszam dzisiaj na pyszną chałkę i bułeczki maślane z nutellą i powidłami śliwkowymi . Takie pyszności nadają się do kawki jak i na śniadanie :) Składniki na ciasto drożdżowe : 500 g mąki 1 cukier waniliowy 100 g masła 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka ciepłego mleka 60 g drożdży Nutella powidła śliwkowe Kruszonka
Sama słodycz i szczypta chilisię nie rozleci.) Gotowe danie podajemy na talerz wraz z pieczywem z pestkami dyni i sokiem z pomarańczy. Widzicie teraz, że można zaczynać dzień od oryginalnego a zarazem pożywnego śniadania, które na pewno da nam siły na dalszą część dnia. Smacznego
Wspólne smakimarynowanym czerwonym pieprzem. Słodycz pomarańczy przełamana dodatkiem soku z cytryny, rozgrzewający imbir i pieprz, a na końcu lekko wyczuwalna goryczka. Znakomity dodatek do gorących grzanek lub bułeczek na śniadanie, nadzienie do wypieków lub dodatek do herbaty podanej do łóżka w walentynkowy poranek ;). Konfiturę można przygotować z dodatkiem pektyny jabłkowej, ograniczając czas przygotowań do godziny, lub wysmażyć
SzczyptaSmaQwiem, jakie są kaloryczne i w ogóle niezdrowe, a i tak je kocham wielce. Bo dobry pączek jest taaaaki pyszny. Jako dziecko zdarzało mi się jeść pączki na śniadanie. Dziadek mi kupował. Babcia kręciła nosem, a ja, wyjątkowo, wstawałam z łóżka bez marudzenia. No bo wiadomo - pączek ... Typowy sklepowy - z niewielką ilością marmolady różanej, za to ze zdecydowanym
Pożeraczka, czyli raz adobrze