śniadania - 47913 przepisów (strona:1737/3195)

Rybna pasta twarożkowa 229

Dzisiaj wracam do jednego z moich smaków z dzieciństwa. Niewątpliwie jest nim pasta z makreli i białego sera. Doskonała na drugie śniadanie, lunch czy jakąś drobna przekąska w  ciągu. Pomyślałam, że może też pojawić się na karnawałowych kanapeczkach czy tartinkach. Przygotowanie tej pasty to dosłownie chwila, natomiast jeśli nie lubicie gładkiej pasty zamiast ją miksować, wszystkie składniki możecie

Kulinarne przygody Gatity
Maślane rogaliki z makiem 238

weekend wspólnie z  Małgosią  i innymi dziewczynami w cyklu  Wypiekanie na śniadanie  piekłyśmy maślane rogale z makiem. Przepis został zaczerpnięty z bloga o wdzięczniej nazwie  Ciastko z dziurką . Rogale wyszły pyszne, miękkie, puchate, lekko słodkawe, takie jak lubię. Do wypieku rogalików użyłam mąki z  Chleb na zdrowie .  A  przy

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano 261

cyklu  Wypiekanie na śniadanie  w tym tygodniu  Małgosia  wspólnie z  Pauliną  wybrały dla nas bardzo aromatyczny przepis na pszenno-orkiszowe bułeczki. W moim wydaniu są to bułeczki z dodatkiem orkiszowej mąki razowej. A ten aromatyczny efekt daje obtoczenie ich w świeżo startym parmezanie i suszonym oregano. Pachną obłędnie ! Bułeczki pszenno

Kulinarne przygody Gatity
Wiejski chleb francuski na zakwasie 253

cyklu   Wypiekanie na śniadanie   w ten weekend zmierzyłyśmy się francuskim wiejskim chlebem na zakwasie. Przepis wybrała dla nas jak zwykle  Małgosia , a pochodził on z bloga  Bea w kuchni . W oryginalnym przepisie była mąka pszenna i żytnia; żytnią zastąpiłam mąką orkiszową 2000. Chleb mimo, że długo się

Kulinarne przygody Gatity
Croissanty 202

weekend z cyklu     Wypiekanie na śniadanie   Małgosia   postawiła przed nami nie lada wyzwanie: croissanty według francuskiego cukiernika Philippe Conticini ! W życiu nie piekłam, w życiu nie miałam odwagi zabrać się samodzielnie na zrobienie drożdżowego ciasta listkowanego masłem, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. A poza

Kulinarne przygody Gatity
Pissaladiere, czyli prowansalski chlebek 214

tygodniu z cyklu  Wypiekanie na śniadanie   pieczemy prowansalski przysmak, czyli płaski chlebek z farszem z cebuli, anchois i oliwek. Tym razem takie cudo wybrała dla nas   Małgosia , a przepis pochodzi z "Księgi smaków Prowansji" Diane Holuigue. Szczerze powiedziawszy przeraziła mnie trochę ta ilość cebuli, ale skoro tak każą to trzeba wykonać i nie marudzić :-). Cebula dusiła

Kulinarne przygody Gatity
Chleb tygrysi (Dutch crunch bread) 242

tygodniu w cyklu Wypiekanie na śniadanie   Małgosia ze Smaków Alzacji   podrzuciła nam pomysł na tygrysi chleb, a przepis został zaczerpnięty od  Berniki z   Mojego kulinarnego pamiętnika . Chleb pięknie wyrósł, następnym razem upiekę dwa mniejsze, bo wyszedł mi ogromny bochen. W środku jest bardzo delikatny i puszysty, a skórka jest chrupiąca. Na dodatek cudownie pachnie dzięki

Kulinarne przygody Gatity
Pasta rybna w wersji light 278

Dziś kolejna odchudzona propozycja, tym razem będzie to przepis na lekką pastę rybną przygotowaną na bazie chudego białego sera. Taka pasta to idealna propozycja na dietetyczne śniadanie lub szybką i zdrową przekąskę w ciągu dnia. Pastę przygotujemy w dosłownie 2 minuty. Pasta rybna w wersji light Składniki: 1 wędzona makrela o wadze 250 g 400 g białego chudego sera

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy z żurawiną 256

później. Teraz, przeglądając przepisy z których chciałabym stworzyć moje wielkanocne menu znowu wpadł mi w ręce ten rozmarynowy chlebek i tym razem postanowiłam go wypróbować. Polecam go na świąteczne śniadanie, będzie idealnym  i oryginalnym dodatkiem do wędlin, jaj i wszelkiego rodzaju sosów. Inspiracja  Kucharnia   z moimi małymi zmianami. Świąteczny chlebek rozmarynowy z żurawiną Składniki: 1 szklanka

Kulinarne przygody Gatity
Schiacciata, toskański chlebek 229

Wielkanocnej przerwie wracamy z  cyklem   Wypiekanie na śniadanie . Tym razem  Małgosia  wynalazła dla nas przepis w książce pod tytułem " Księga smaków Toskanii" Lori de Mori. Schiacciata to płaski chlebek toskański, zazwyczaj podawany na ciepło. Od siebie dodałam odrobinę rozmarynu, który troszkę wcześniej wymieszałam z oliwą przeznaczoną do smarowania chlebka

Kulinarne przygody Gatity
Bułki do hot-dogów 226

razem nasz cykl  Wypiekanie na śniadanie ,  organizowany przez  Małgosię  z agościł na blogu  Eweliny .  Wspólnie piekłyśmy bułki do hamburgerów lub do hot-dogów. Tym razem ja skusiłam się na paluchy do hot dogów, bo bułki do hamburgerów już kiedyś piekłam. Bułki do hot-dogów Składniki Zaczyn: 340 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Niezapomniany wrocławski "Weekend ze smakiem" 212

pobliskiej sceny i integrowaliśmy. Potem poznawaliśmy nocny Wrocław, który do rana tętnił życiem. Nasza integracja zakończyła się o świcie :-). Następnego dnia po śniadaniu wyjechaliśmy na warsztaty do  studia kulinarnego Piotra Kucharskiego . Nasze dania przygotowywaliśmy  podzieleni na 3 grupy. Dowiedzieliśmy się między innymi na czym polega metoda sous vide

Kulinarne przygody Gatity
Tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą 237

razem w cyklu  Wypiekanie na śniadanie   Małgosia  wybrała dla nas pyszne  tiropsomo, czyli  greckie bułeczki z fetą. Przepis pochodzi z bloga  Liski . Ponieważ bułeczki piekłam pod koniec weekendu, cześć dziewczyn już upiekła swoje wcześniej i były nimi zachwycone, postanowiłam swoje upiec z podwójnej porcji składników

Kulinarne przygody Gatity
Dżem z borówki amerykańskiej 182

borówek jest tyle, że nie sposób je przejeść. Robiłam jedną  tartę ,  drugą tartę ,   sernik na zimno ,  domowe lody ,  jemy je z jogurtem na śniadanie, czy tak po prostu bez niczego. Jemy i jemy,  a ich wcale nie ubywa...  Zebrałyśmy z córką prawie 3 kilo, ale na krzaczkach jeszcze sporo  borówek

Kulinarne przygody Gatity
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM I JAGODAMI GOJI, BEZ LAKTOZY 281

jagód goji. Samo zdrowie w każdym kęsie. Ciasteczka są bez laktozy, z olejem kokosowym, mlekiem owsianym i ksylitolem. Polecam, szczególnie dla dzieci jako pożywne, zdrowe i smaczne drugie śniadanie. Składniki: - 500g płatków owsianych górskich - 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000) - 110g ksylitolu - 50g jagód goji (można dać żurawinę) - 120g oleju kokosowego nierafinowanego - 100ml mleka owsianego - 2 całe jajka

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania