Przyszedł czas na śniadanie, które zjadłam przed obiadem. To musiało być smaczne i szybkie do zrobienia ,zdrowe i musiało mi wystarczyć na długo i zastąpić obiad. Składniki -granola z granatem Sante -pałeczki błonnikowe -Słoneczne Pola- ziarna prażone od Ziarenkowo -jogurt truskawkowy -śliwki i kiwi -mango kandyzowane od Skworcu Do miseczki wsyp pałeczki błonnikowe i dodaj jogurt oraz owoce. Nastęnie
Z Kuchni Do Kuchnijest to częste zamówienie w lokalu. Także tym razem obsługa bardzo przyjazna, ale na szczęście dość wycofana. Lokal oceniam na duży plus, chętnie zajrzę do nich kiedyś na śniadanie (ostatnio pojawiło się całe menu śniadaniowe) lub zupę. Warto obserwować ich stronę na FB, bo często pojawiają się nowości
Pasja Smakustopni na 20 minut. Pysznie smakuje jeszcze ciepła, ale następnego dnia jest tak samo dobra :) Świetna z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżych owoców - po takim śniadaniu nieprędko będziecie głodni! A w środku wygląda tak... Oczywiście dodatki można modyfikować wedle uznania, mogą to być inne suszone owoce lub orzechy. Nie polecam za to świeżych
sama złodyczupieczeniu ma konsystencję ugotowanego ziemniaka. Brioszka udała sie pysznie! Mięciutka, wilgotna i sprężysta ( to dzięki dodaniu mąki manitoba), na drugi dzień smakowała tak samo jak po upieczeniu! Idealna na śniadanie z domowym dżemem, czy popołudniową przekaskę. Brioszka dyniowa Składniki na dwie keksówki: 380 g mąki pszennej 380 g maki manitoba 200 g purèe z dyni* 20 g świeżych drożdży
Mia Cucina Sofietazawsze się przydadzą - teraz są w promocji w Tesco * dopadło mnie przeziębienie niestety * pyszny sok pomarańczowy - najlepsze witaminy! * piękna, słoneczna jesień * kolejna kawa! * i obowiązkowa kawa w Bistro :) * niedzielne śniadanie Po więcej zdjęć zapraszam tutaj . Wspaniałego tygodnia Wam życzę Kochani! A na koniec najlepsze dziecko na świecie - wspomnienie jeszcze z urlopu! Papier pupa, kupić miś, kupić jajo
Magiczne Życie Martyprzydałby się krótki wykład z tego czym jest street food, slow food i czym jest zwykła, kulinarna uczciwość. A na koniec – w knajpce obok żarcia na kółkach podawali obłędne śniadanie – z wędzonym pstrągiem ojcowskim, serem białym, ogórkiem kiszonym, pachnącym chlebem prądnickim, miodem drahimskim, pomidorami i masłem. Za jedyne zł 20. I takich smaków wam życzę
ladykitchenPrzepis na te proste i przepyszne placuszki znalazłam na blogu Kwestia smaku . Są w sam raz na słodki podwieczorek lub śniadanie. Możemy je przygotować dosłownie w w kilka chwil. Jogurtowe placuszki z truskawkami Składniki: 250 g jogurtu naturalnego 3 jajka 2 łyżki oleju roślinnego 1 1/3 szklanki maki pszennej 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki
Kulinarne przygody GatityDzisiaj przerwa w świątecznych słodkościach, dzisiaj kuchnia serwuje pyszną terrinę z golonki . Będzie ona urozmaiceniem dla szynek, polędwic i baleronów podawanych na świąteczne śniadanie. Może zamiast pieczenia pasztetu, który jest bardzo pracochłonny zdecydujecie się na to danie ? Przepis na terrinę zamieściła Małgosia na swoim Akacjowym blogu i stąd czerpałam inspirację. Na marginesie polecam
Kulinarne przygody GatityDzisiaj wracam do jednego z moich smaków z dzieciństwa. Niewątpliwie jest nim pasta z makreli i białego sera. Doskonała na drugie śniadanie, lunch czy jakąś drobna przekąska w ciągu. Pomyślałam, że może też pojawić się na karnawałowych kanapeczkach czy tartinkach. Przygotowanie tej pasty to dosłownie chwila, natomiast jeśli nie lubicie gładkiej pasty zamiast ją miksować, wszystkie składniki możecie
Kulinarne przygody Gatityweekend wspólnie z Małgosią i innymi dziewczynami w cyklu Wypiekanie na śniadanie piekłyśmy maślane rogale z makiem. Przepis został zaczerpnięty z bloga o wdzięczniej nazwie Ciastko z dziurką . Rogale wyszły pyszne, miękkie, puchate, lekko słodkawe, takie jak lubię. Do wypieku rogalików użyłam mąki z Chleb na zdrowie . A przy
Kulinarne przygody Gatitycyklu Wypiekanie na śniadanie w tym tygodniu Małgosia wspólnie z Pauliną wybrały dla nas bardzo aromatyczny przepis na pszenno-orkiszowe bułeczki. W moim wydaniu są to bułeczki z dodatkiem orkiszowej mąki razowej. A ten aromatyczny efekt daje obtoczenie ich w świeżo startym parmezanie i suszonym oregano. Pachną obłędnie ! Bułeczki pszenno
Kulinarne przygody Gatitycyklu Wypiekanie na śniadanie w ten weekend zmierzyłyśmy się francuskim wiejskim chlebem na zakwasie. Przepis wybrała dla nas jak zwykle Małgosia , a pochodził on z bloga Bea w kuchni . W oryginalnym przepisie była mąka pszenna i żytnia; żytnią zastąpiłam mąką orkiszową 2000. Chleb mimo, że długo się
Kulinarne przygody Gatityweekend z cyklu Wypiekanie na śniadanie Małgosia postawiła przed nami nie lada wyzwanie: croissanty według francuskiego cukiernika Philippe Conticini ! W życiu nie piekłam, w życiu nie miałam odwagi zabrać się samodzielnie na zrobienie drożdżowego ciasta listkowanego masłem, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. A poza
Kulinarne przygody Gatitytygodniu z cyklu Wypiekanie na śniadanie pieczemy prowansalski przysmak, czyli płaski chlebek z farszem z cebuli, anchois i oliwek. Tym razem takie cudo wybrała dla nas Małgosia , a przepis pochodzi z "Księgi smaków Prowansji" Diane Holuigue. Szczerze powiedziawszy przeraziła mnie trochę ta ilość cebuli, ale skoro tak każą to trzeba wykonać i nie marudzić :-). Cebula dusiła
Kulinarne przygody Gatitytygodniu w cyklu Wypiekanie na śniadanie Małgosia ze Smaków Alzacji podrzuciła nam pomysł na tygrysi chleb, a przepis został zaczerpnięty od Berniki z Mojego kulinarnego pamiętnika . Chleb pięknie wyrósł, następnym razem upiekę dwa mniejsze, bo wyszedł mi ogromny bochen. W środku jest bardzo delikatny i puszysty, a skórka jest chrupiąca. Na dodatek cudownie pachnie dzięki
Kulinarne przygody Gatity