Muffiny kajmakowe 299Mięciutkie, puszyste i wspaniale pachnące ;) Do kawy lub na drugie śniadanie w sam raz :) Aż wstyd się przyznać, że powstały przypadkowo, ponieważ musiałam wykorzystać produkty, które zostały mi po upieczeniu innego ciasta ;) Przepis na około 16 babeczek. Składniki: 250g mąki pszennej 2/3 puszki masy kajmakowej (3-4 kopiaste łyżki) 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru łyżka octu
Czerwona Porzeczka
Naleśniki misie 354Dzisiejsza propozycja to proste naleśniki z bananami i czekoladą w wersji Miś. Bo jakie dziecko nie marzyłoby o takim śniadaniu? :) Składniki: 1 szklanka mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 pomarańcza 0,5 szklanki mleka 1 jajko 1 banan czekolada Suche składniki mieszamy razem w misce. Wyciskamy sok z pomarańczy. Do suchych składników dodajemy jajko
Ciastkozercy
Roti Paun - maślane bułeczki z Malezji 312malezyjskiej z rejonu Kuala Terengganu . Delikatne w smaku, puszyste, smakują wyśmienice z samym masłem, z odrobiną dżemu (próbowałem z dżemem z dyni), a nawet same, podane do kawy na śniadanie, lub jako przepyszny deser. Bułeczki nadziewane są masłem lub dżemem kokosowym. Z braku dżemu kokosowego można nadziewać je każdym innym rodzajem dżemu. Najfajniejsze jest odrywanie bułeczki jednej od drugiej
Grahamka, weka i kajzerka
Bułki na hamburgery, pszenne 230Duże, puszyste i delikatne bułki. W sam raz na świeżego hamburgera, ale równie smakują z plastrem wędliny, sera lub miodu. W sam raz na śniadanie. Bardzo łatwe do wykonania i zawsze się udają. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostygnięciu, lub następnego dnia. Nie nadają się jednak do dłuższego przechowywania przez kilka dni, gdyż szybko czerstwieją. Można jednak schować
Grahamka, weka i kajzerka
Selkirk bannock - szkocki chlebek rodzynkowy 240Selkirk Bannock jest popularny w całej Wielkiej Brytanii, i można go znaleźć w większości dużych supersamów. Ale zawsze lepiej jest upiec go samemu... Bannock świetnie się sprawdza na niedzielne śniadanie, posmarowany odrobiną dżemu dyniowego lub brzoskwiniowego, albo jako dodatek do podwieczorkowej kawusi lub herbatki... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Składniki (na bochenek
Grahamka, weka i kajzerka
Bułki żytnie 40% z kminkiem, wg Hamelmana 339kolor. Mąka pszenna dodała lekkości. Dzięki zakwasowi i mące żytniej razowej bułki lepiej się przechowują, dłużej nadają się do jedzenia, choć najfajniej chrupią bezpośrednio po upieczeniu, zwłaszcza podane na śniadanie w słoneczny sobotni poranek na balkonie. Świetnie komponują się z serami i wędliną, a to chyba dzięki kminkowi... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach
Grahamka, weka i kajzerka
5 na 8 czyli tym razem nie zapomniałam karteczki 348lubię takie dni jak dzisiejszy. Chociaż minął jak z bicza strzelił. Gizmo nie grymasił. I dał się do ósmej wyspać. Nie zaznawszy już dawno takiego luksusu. Postanowiłam śniadaniem powalczyć w Margarytkowym konkursie. Uzbrojona w mannę. Cudo uczyniłam. Fotę cyknęłam. Zjadłam. I zapomniałam... o karteczce. Smuteczek. Ale nie na długo, gdyż... Stuk. Puk. Do drzwi. Mile zaskoczona przez kuriera. "Moje
bastalena
Bułki wrocławskie z przedziałkiem 335Takie bułeczki na śniadanie to coś najlepszego co nas może spotkać. To nie są bułki "dmuchane", miąższ mają lekko zwarty a skórka jest chrupiąca. Są pyszne zarówno z słodkimi dodatkami jak miód, dżem ale również z dodatkami wytrawnymi są pyszne. Składniki: 500 g mąki pszennej bułkowej typ 650 Młyn Kopytowa 20 g drożdży świeżych 250 ml letniego mleka
Ala piecze i gotuje
Z dalekich wypraw #9 Zieloną łychą mieszane 307lubię dobre wiadomości! Bo kto ich nie lubi. "Moje wypieki" są moje! Wygrałam konkurs! Stwórcy drugie śniadanie zasmakowało ;) Szczególne podziękowania dla Gizmo. Serduszko jak zawsze przyniosło mi szczęście. I dla Stwórcy. Bo to w końcu dla niego gotowane było. Grunt to rodzinka! :*:* A nagły przypływ pozytywnych emocji upust w obiedzie znalazł. No, bo gdzieżby indziej? Improwizowałam. Wieloryb
bastalena
Olej słonecznikowy jako lek 204właściwościami. Olej należy ssać w przedniej części jamy ustnej przepuszczając go między zębami dbając , aby oleju nie połykać. Ja zazwyczaj ssę olej rano, podczas brania prysznica lub gdy przygotowuję śniadanie. Można ssać 3 razy dziennie, ale nigdy zaraz po posiłku. Olej w ustach na początku jest gęsty, ale w miarę ssania zmienia się jego konsystencja i kolor.Staje się
Pasje Jolki
Krem zupa z pora o delikatnej czosnkowej nucie 225zupa ugotowana z tego warzywa po hucznej zabawie niweluje objawy kaca. Poza tym jest to sycąca i rozgrzewająca przystawka, danie główne czy kolacja, a nawet śniadanie. Przygotuj: - 1,5 litra wywaru warzywnego lub rosołu - 1 średni por - sól, pieprz, koperek do posypania - 3 ziemniak - 2 ząbki czosnku - pół szklanki 12% słodkiej śmietany - olej do posmażenia - opcjonalnie pieczarki
Pasje Jolki
Kasza jaglana a'la kutia ^^ 222coś wymyślę, bo inaczej nie będę mogła skupić się na nauce. Może macie jakieś fajne pomysły? Dziś, jak co czwartek, mogłam sobie pozwolić na zrobienie i zjedzenie śniadania bez ciągłego spoglądania na zegarek. Przyrządziłam kaszę jaglaną a'la kutię, czyli znów świąteczne klimaty. Jak tak dalej pójdzie to do świąt będę miała ich dość ;P ~ Kasza jaglana
Kuchenny Skrawek Nieba
Bułki pszenno -żytnie z amarantusem i oliwkami 290Dawno nie było bułeczek...takich np.na śniadanie... i są...mój mały eksperyment..ale udany.. 35 g drożdży 250 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 80 g mąki żytniej pełnoziarnistej 320 g mąki pszennej 2 łyżki amarantusa 1 łyżeczka soli kilka czarnych oliwek Develey 2 łyżki oliwy szczypta bazylii suszonej żółtko +mleko do posmarowania Drożdże wymieszać
Moje domowe kucharzenie
Bakaliowe jabłka z parowaru 277późne śniadanie była dziś jajecznica z papryki , także obiadu nie robiłem :) Nie dałbym rady nic zjeść, ale wieczorem czemu nie :) Każdy na pewno pamięta z dzieciństwa smak pieczonych jabłek, te z parowaru smakują bardzo podobnie oraz przywołują miłe wspomnienia. Mógłbym skończyć na jabłku, miodzie i cynamonie, ale oczywiście byłoby za prosto :) Wczoraj będąc w Makro, natrafiłem na promocję
Parowar Faceta
Coś na śniadanie 187napiszę jeszcze raz, ponieważ można jeść to na różne sposoby. Ja akurat wcinam te ciacho (jeśli można to tak nazwać, bo sama nie wiem co to jest ;D ) na śniadania z dużą ilością kefiru z sokiem malinowym ;) Pycha ! ;) 2 jajka 3 łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego 2 kopiaste łyżki otrębów łyżeczka mąki kukurydzianej łyżeczka proszku do pieczenia
charlotte gotuje