Doskonały opis w jaki sposób to robić znalazłam dla Was na blogu Pozytywna Kuchnia :) Taki sos bardzo dobrze smakuje do mięs, potraw z grilla czy smażonej kiełbasy :) z bułką też smakował ;) Smak ma dość intensywny i pewnie nie każdemu będzie smakować, ale warto to sprawdzić :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennadodać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak. Na koniec wlać roztopione i ostudzone masło. Prostokątną formę (ok. 18 x 30 cm) natłuścić i posypać tartą bułką - ja piekłam w silikonowej formie. Ciasto wlać do formy, wyrównać wierzch. Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki. Ćwiartki śliwek ułożyć na cieście, lekko wciskając część
Codzienna kuchnia niecodziennasmaku, ma ciemny kolor i wyrazisty smak. Jest idealna na nadchodzące chłody, gdyż mocniej doprawiona świetnie potrafi rozgrzać. Polecam do niej pajdę świeżego chleba lub chrupiącą bułką :)W tym miesiącu w naszej wspólnej akcji oprócz mnie wzięły udział:MartaMonikaMagdaIwonaJustynaZajrzyjcie do nich, na pewno przygotowały jeszcze smaczniejsze potrawy :)oba banery autorstwa Magdy :)Smacznej jesieni
Codzienna kuchnia niecodziennaskrajnego lenia i nic - kompletnie nic - mi się nie chce. Może niektórym wyda się to przesadzonym banałem, ale naprawdę niewiele jest wspanialszego jak zapach upieczonych przez siebie bułek czy chleba. Jako, że jestem klasycznym nocnym markiem, to najsprawniej mi wszystko idzie popołudniami i wieczorami, czasem nawet w nocy. Najczęściej więc gorące pieczywo jadamy na kolacje. Chciałoby się jednak
Codzienna kuchnia niecodziennarazu obfotografować, bo gdyby ostygło do końca, to znowu nie zdążyłabym ;) Do tej pory piekłam dokładnie tak, jak w oryginalnym przepisie. Tym razem postanowiłam zrobić większe bułki i ułożyć je w okrągłej formie. Wyszło pysznie i pięknie :) Częstujcie się zatem :) bardzo Wam wszystkim dziękuję za te 300 postów, które powstawały przy dużym Waszym udziale :) niebawem drugie urodziny bloga
Codzienna kuchnia niecodziennamożna użyć miksera. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, soda i kakao. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ciasta ułożyć cząstki owoców wciskając je lekko w ciasto. Całość można przed pieczeniem posypać grubym cukrem - ja użyłam cukru kandyzowanego.Piec w temperaturze około
Codzienna kuchnia niecodziennagoleniu pana domu. Są domy, które wcale nie pachną, są nijakie. W moim domu najczęściej pachnie jedzeniem. Tak prozaicznie i zwyczajnie. Od kiedy zaczęłam piec chleby, bułki czy drożdżówki, te właśnie zapachy zdominowały mój dom. Mój mąż powiedział kiedyś, wracając po kilkutygodniowym pobycie poza domem, że już przed drzwiami czuje, ze jest w domu; że mógłby
Codzienna kuchnia niecodziennazbędnych dodatków jest najlepsza. Tym razem część postanowiliśmy włożyć do słoików, taka kiełbaska słoikowa (domowa mielonka) to idealny dodatek do kanapek, a w połączeniu z domowym chlebem lub bułką to śniadanie wprost jak marzenie. Przygotowywaliśmy farsz według tego przepisu , większa część poszła do jelit, a 1,5kg gotowego farszu włożyliśmy do 6 słoików (każdy 250g). Pasteryzacja takich słoików powinna
Smaczne Zdrowelaurowy, oregano) pasta pomidorowa w kartonie świeża bazylia Chleb/bułkę moczę w mleku. Cebulkę i czosnek kroję w drobną kostkę. Do mięsa dodaję cebulę, czosnek, jajko, wyciśniętą, dobrze rozrobioną bułkę/chleb, musztardę, przyprawy i dokładnie mieszam - najlepiej zrobić to ręką. Zagotowuję osoloną wodę z zielem ang, liściem laurowym. Formuję pulpeciki wrzucam na wrzątek mieszam i gotuję na średnim ogniu
NA MOIM TALERZUdrobn ą kostkę , dodaj ę do zie mniaków wraz z jajkiem i przyprawam i (ja lubię z duż ą i lością pieprzu) mieszam. Jeśli masa jest mało gęsta dodaję bułki tartej około dw óch łyż ek ( można dodać mąki). No i smaż ę na złot y kolor z dwóch stron, po usmażeniu kład ę na papierowym ręczniku by pozbyć
NA MOIM TALERZUwiele bardziej fantazyjne, z dużą ilością dodatków, zdobień, przypominające często torty o nietypowych i niekoniecznie wielkanocnych kształtach. Sam smak tradycyjnej Mony nie jest niczym wyjątkowym, to po prostu drożdżowa bułka, pachnąca pomarańczą. Ciasto jest jednak bardzo puszyste i lekkie oraz stanowi piękną ozdobę wielkanocnego stołu, a oprócz tego obłędnie pachnie podczas pieczenia! :) Składniki na tradycyjną Monę z Walencji
Food Squarecukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Umieścić je na 30 minut w lodówce. Formę (25x35 cm) posmarować masłem i obsypać bułką tartą. 3/4 ciasta rozwałkować i położyć na spód formy. Ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut celem podpieczenia spodu. Przygotować masę serową. Masa serowa
Food Squarepieczywa jest gotowa! Idealnie sprawdzi się na zakończenie dyniowego sezonu, choć od razu polecam schować kilka dyń do zimowej spiżarni, bo pasta niesamowicie uzależnia. Piszę to, wcinając już kolejną bułkę obficie nią posmarowaną. :D Składniki: 500 g upieczonej i wystudzonej dyni 150 g suszonych pomidorów odsączonych z oleju 1 szklanka podprażonych ziaren słonecznika 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 małe
Food SquareTroszkę inna wersja kotletów mielonych, bo bez jajek i bułki. Za to z pieczarkami lub marchewką. Na początek mielimy ok. 1 kg łopatki, jedną dużą cebulę i 2 ząbki czosnku. Jeśli mamy gotowe mięso mielone, to cebulę i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą barbecue i warzywkiem. Kroimy kilka pieczarek i jedną cebulkę. Posypujemy
Maminek kulinarnyŻółtka ucieramy z cukrem i aromatem migdałowym, dodajemy mak a następnie pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy masę makową na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 35-40 minut. Wystudzony makowiec smarujemy polewą czekoladową. Możemy posypać
Maminek kulinarny