bułki - 33426 przepisów (strona:1744/2229)

Krokiety 159

zwijamy: "dół" naleśnika nakładamy na nałożony farsz, potem "górę" czyli to, co nad farszem, a na końcu zwijamy do środka boki krokieta). Krokieta obtaczamy w jajku potem w bułce tartej i smażymy na oleju na rumiany kolor.inny farsz to rozdrobniony szpinak podsmażony z cebulą i czosnkiem, doprawiony solą, pieprzem; z dodatkiem pokrojonego w kostkę i podsmażonego kurczaka. Schemat zawijania krokieta

upichcic
KIZARMIŞ DONDURMA – smażone lody w chrupiącym kokosowym cieście 216

Smażone lodyW kuchni tureckiej zwane pod nazwą KIZARMIŞ DONDURMA. Przyrządza się je w chrupiącej panierce z dodatkiem nie tylko płatków , kokosu , ale i bułki tartej i orzechów.Ja mam dziś dla Was troszkę inną wersję z przepisu znalezionego na stronie www.cincin.cc.Mama złapała się za głowę w pierwszej chwili … potem już tylko wzdychała z zachwytu!Lody wyszły obłędne!Są wspaniałym

Ostra na Słodko
Szarlotka ucierana 192

pianę.Dodajemy cukier oraz olejek i nadal ubijamy. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia.Na końcu wsypujemy skórkę z cytryny.Dokładnie mieszamy.Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.Wylewamy połowę ciasta i układamy połowę jabłek. Następnie wlewamy resztę ciasta a na wierzchu układamy pozostałą część jabłek.Pieczemy ok.40 minut w temp. 180C. Gdy wystygnie posypujemy cukrem pudrem

Ostra na Słodko
Kokosowe ciasto z mango 187

masy białkowej i delikatnie mieszamy.Robimy to naprawdę delikatnie starając się , by piana nie opadła.Dodajemy 2 łyżki oleju i ponownie mieszamy.Formę ( ja używałam silikonowej ) lekko natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą.Ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 min / 180C ( do suchego patyczka ).Po ostudzeniu ciasta nakładamy na nią masę z mango i oprószamy wiórkami kokosowymi.Wstawiamy

Ostra na Słodko
Szarlotka z bitą śmietaną 717

nadal ubijamy.Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.Dodajemy wymieszane i przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Wylewamy do formy, posypanej tłuszczem i opruszonej bułką tartą.Pieczemy 30 minut w 180C.MASA JABŁKOWA:Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Opruszamy cukrem i smażymy ok. 15 minut.Dodajemy galaretki w proszku i mieszamy.Gorące wykładamy na biszkopt.Studzimy.BITA

Ostra na Słodko
Muffiny z prażonymi jabłkami i kremem budyniowym + ocena 164

śmietana 30 % – 100 mlSposób przyrządzenia: Ciasto :Margarynę , cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon ucieramy mikserem na niskich obrotach, aż powstanie drobna, grudkowa masa ( przypominająca bułkę tartą ).W osobnym  garnku mieszamy mleko z jajkami i aromatem.Wlewamy płynną masę do suchych składników i ucieramy mikserem , do momentu uzyskania kremowej masy.Nakładamy ciasto do foremek  ( u mnie jak zwykle silikonowe

Ostra na Słodko
CIASTO BRZOSKWINIOWE NA KISIELU 125

ubijamy pianę ze szczyptą soli.Żółtka ubijamy z cukrem.Białka dodajemy do żółtek , a zaraz potem mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Mieszamy łyżką.Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy.Pieczemy 30 minut / 180CWIERZCH:Brzoskwinie kroimy w kostkę.Kisiele gotujemy wg. przepisu na opakowaniu ale ilość wody zmniejszamy o połowę !!!Do ugotowanego dodajemy owoce.Mieszamy i gorący wylewamy na upieczone

Ostra na Słodko
CIASTO CZEKOLADOWE Z PEPSI – ŁATWE I SZYBKIE 551

wsypujemy do płynnej masy i miksujemy chwilę ( tylko do połączenia składników ) na najniższych obrotach.Nie robimy tego długo , żeby bąbelki z pepsi nie uleciały!Przelewamy do wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą ( lekko! ) tortownicy.Pieczemy w 180C ok. 45 – 50 minut ( sprawdzamy patyczkiem ).Zostawiamy w uchylonym piekarniku do CAŁKOWITEGO ostudzenia!Ostudzone polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub polewą.  UWAGA!Ciasto

Ostra na Słodko
Kotlety szarpane z kurczaka 317

kukurydzą. Świetna odmiana dla tradycyjnych kotletów.Te zwane są również szarpanymi.Delikatne , soczyste , niesamowicie szybkie do zrobienia i smaczne.Są świetnym pomysłem zarówno jako danie obiadowe, jak i wkładka do bułki.Gorąco polecam!SKŁADNIKI:- filet z kurczaka – 300 g- kukurydza – 150 g- por – 1 szt- cebula – 2 szt- mąka – 100 g- majonez – 100 g- jajko

Ostra na Słodko
Ucierane ciasto jogurtowe z truskawkami 412

mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i jogurt – robimy to na przemian : mąka , jogurt , mąka , jogurt …Delikatnie mieszamy łyżką ( nie mikserem! )Wylewamy na tortownicę natłuszczoną i obsypaną bułką tartą.Na wierzchu układamy przekrojone na pół i umyte truskawki.Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.50 min.Zajadamy

Ostra na Słodko
Ciasto z truskawkami ucierane na kefirze – łatwe i szybkie! 553

Cukier ubijamy z jajkami.Dodajemy  kefir i olej, mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.Owoce myjemy , kroimy na kawałki.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą.Układamy truskawki.Pieczemy ok. 45 minut

Ostra na Słodko
Brownie z malinami 262

pieczenia i powoli dodajemy do masy. Miksujemy na jednolitą masę.Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy łyżką z ciastem.Połowę wylewamy do wysmarowanej masłem i delikatnie obsypanej bułką tartą keksówki.Posypujemy warstwą malin.Przykrywamy pozostałą masą i resztą malin.Wkładamy do nagrzanego piekarnika 18oC i pieczemy ok. 50 minut

Ostra na Słodko
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 113

ciasto.Przekładamy do miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.W tym czasie oczyszczamy i usuwamy pestki ze śliwek.Blachę smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną tartej bułki.Wykładamy na nią ciasto.Pokrywamy śliwkami ( środkiem do góry ).Ostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.KRUSZONKA :Składniki rozcieramy palcami dokładnie , tworząc kruszonkę.Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego

Ostra na Słodko
Kurczak w pesto z mozzarellą 320

pesto z dodatkiem mozzarelli nabierają iście ” królewskiego ” charakteru!Sprawdzą się nie tylko jako obiad ( np. z ziemniaczkami i ulubioną surówką ) , ale też jako ” wkładka ” do bułki … czy mięso na kanapkę.  SKŁADNIKI:- filet z kurczaka – 2 x 150g- pesto rosso Provitus – 80 g- mozzarella – 100 g- oliwa – 50 ml- sól , pieprz- bazyliaSPOSÓB

Ostra na Słodko
Ciasto ucierane ze śliwkami – łatwe i szybkie! 742

ubijamy z jajkami.Dodajemy  kefir i olej rzepakowy, mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.Owoce myjemy , kroimy na kawałki.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą.Układamy wypestkowane śliwki.Pieczemy ok. 45 minut w 180.A jeśli zamiast ciasta ucieranego wolicie drożdżowe , to TUTAJ macie na nie przepis!Równie pyszne

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania