chrupiące) lub posmarowane przed pieczeniem masłem wymieszanym z czosnkiem i ziołami (te będą bardziej wilgotne - im więcej tłuszczy, tym mniejszy efekt chrupkości). Naszym zdaniem najlepiej pasują te z czerstwych bułek owsianych, posypanych ziołami (bazylią, papryką, pietruszką), pieczone w piekarniku (nagrzany do 200 stopni - pieczone około 10 minut). Wiemy już co smacznego mieści się w miseczce, a teraz w pigułce składniki
Wypisz WymalujTrochę się zdziwiłam, bo nigdy nawet nie pomyślałam, że rzodkiewkę można gotować. Ale podjęłam wyzwanie i muszę wam powiedzieć, że jest naprawdę dobra, a jeśli poda się ją z bułką tartą zrobioną na masełku, to po prostu niebo w gębie. Rzodkiewka podczas gotowania traci swoją ostrość i robi się delikatnie słodka. Można ją zjeść jako przekąskę albo jako dodatek
Kuchenny Skrawek Niebadrożdżami. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto nie ma takiej konsystencji jak zwykłe drożdżowe ciasto, jest nieco rzadkie, ale takie właśnie ma być!! Blaszkę o rym. 23x33cm natłuścić i wysypać bułką tartą. Na blaszkę przełożyć ciasto. Piec około 40 minut w temp. 45stopni, następnie 40 minut w temp
Z miłości do słodkościsiekamy. Dodajemy jajka, cukry i śmietanę wymieszaną z amoniakiem. Wyrabiamy ciasto i wkładamy na 20 minut do lodówki. Wałkujemy ciasto i wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem waniliowym. Wykładamy na ciasto i posypujemy kaszką manną. Masa migdałowa - cukier i masło roztapiamy w rondelku, dodajemy
Moje Kuchenne Rewelacjetego drewnianej łyżki, gdyż ciasto jest bardzo gęste. Następnie dodać zmielony ser i ponownie bardzo dokładnie wymieszać calość. Dorzucić skórkę pomarańczową, przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą w temp. 180 st. przez 50-60 minut.(sprawdzałam patyczkiem czy jest upieczona) Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Ponieważ nie przepadam za lukrem, zostawiłam moją
Walijskie Pichceniejajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce. Moje podczas pieczenia trochę się "posklejały"... co nie wpłynęło w żaden sposób na smak bułek a potem zostaje nam już tylko posmarować taka bułeczkę samym masłem... albo zjeść z tym, z czym lubimy :) ja jadłam z twarożkiem... reszta rodziny
Walijskie Pichceniemożemy serwować dania od razu, to trzeba nagrzać piekarnik do temp. ok 100’ C i wstawić rybę, by nie traciła temperatury. Nie panieruję pstrąga ani w mące, ani w bułce tartej... to ryba tak delikatna, że wszelaka panierka po prostu mi przeszkadza
Walijskie Pichceniekajzerka świeża bazylia sól, pieprz odrobina słodkiej papryki olej do smażenia Wykonanie: Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski.Dokładamy namoczoną wcześniej a teraz odciśniętą bułkę,posiekaną bazylię.Wbijamy jajko.Przyprawiamy solą,pieprzem,papryką.Wyrabiamy dokładnie, aby masa się połączyła.Formujemy niezbyt duże klopsiki.Smażymy z każdej strony na złoty kolor. A poniżej cały obiadowy zestaw z młodymi
Walijskie Pichceniekolejno mąkę, kisiel i proszek do pieczenia, następnie wlewać małymi porcjami olej, a na koniec wsypać startą skórkę i kilka kropel cytrynowego olejku. Formę z kominkiem natłuścić i wysypać bułkę tartą.Przełożyć ciasto. Piec ok 50 min w temp.180st. Polać lukrem lub posypać cukrem pudrem w zależności od upodobań
Walijskie Pichceniepiekarnika nastawionego na minimum.Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 porcji. Każdą rozwałkowujemy i na środek nakładamy porcję musu jabłkowego. Zaklejamy. Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Podrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy je przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym
Walijskie Pichcenieboczku wędzonego 1 czerwona papryka 50 dkg pieczarek łyżeczka musztardy śmietana 18% (ilość wg uznania) koperek olej do smażenia Wykonanie: Mięso mielone wyrabiamy wraz z wcześniej namoczoną i odciśniętą bułką.Dodajemy przesmażoną na maśle cebulę, jajka, sól,pieprz i musztardę.Wyrabiamy. Boczek kroimy w cienkie plastry. Paprykę kroimy na cienkie słupki. Z masy mięsnej formujemy kwadraty wielkości plastra boczku
Walijskie PichcenieSezon na fasolkę szparagową mamy w pełni. Tak więc jak tylko kupię fasolkę - kombinuję ile się da, żeby coś fajnego z niej wymyślić :) Najczęściej jemy z masełkiem i bułką tartą, tak tradycyjnie, ale dziś trochę inna wersja równie smaczna : z kiełbaską, papryką i koperkiem. Zachęcam do zrobienia! :) Prosto, szybko i smacznie :)Potrzebujemy:1kg fasolki szparagowej2 czerwone papryki2
Walijskie Pichceniekońca zdrowe, nie całkiem niskokaloryczne, ale co tam! Wszystkim czasem należy się taki "Dzień Dziecka" prawda? :-) Składniki: kilka kromek chleba (może być z poprzedniego dnia) lub bułki (też najlepiej "od wczoraj") jajka szynka pomidor ser zółty lub ser tostowy w plasterkach pieprz, sól olej do smażenia Wykonanie: Jajka rozkłócamy w miseczce, solimy, pieprzymy. Szynkę i pomidora kroimy w drobną kostkę
Walijskie Pichceniesugestia: 3 czubate łyżki cukru)Wykonanie:Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Blachę o wymiarach ok 36 x 20 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto. Wiśnie odcedzamy a z soku, gotujemy budyń na soku z wiśni, jeśli płynu nie mamy 3/4l uzupełniamy mlekiem. Jeśli używamy budyń bez cukru, dodajemy cukier
Walijskie Pichcenie