nabieramy łyżką ciasto, formujemy kuleczki i obtaczamy je najpierw w roztopionym maśle a potem w cukrze wymieszanym z cynamonem. Układamy kulki w formie wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 minut
Walijskie Pichceniekluski... to chyba najprostsze z wszystkich możliwych klusek do przygotowania. Ich zrobienie nie wymaga ani wielkich umiejętności, ani wielu produktów. Można je jeść polane masłem i zrumienioną bułką tartą, mogą stanowić dodatek do zup albo mięsnego obiadu. U mnie podane w podobny sposób, w jaki podaję szare (ziemniaczane) kluski: czyli z cebulka i boczkiem oraz zasmażaną kiszoną kapustą
Walijskie Pichceniesię ochoty? Szczególnie rano - brak apetytu doskwiera chyba większości z nas. Szybka pasta do kanapek będzie tutaj chyba wspaniałym rozwiązaniem i zastąpi nam tradycyjną bułkę z szynką lub serem :) Składniki: 1 wędzona makrela 2 ugotowane na twardo jajka 1 łyżka majonezu łyżeczka ostrej musztardy koperek lub szczypiorek pieprz czarny świeżo mielony Wykonanie: Jajka i obraną makrelę wrzucam
Walijskie Pichcenieśrodek farsz i dokładnie sklejać. Gotować w osolonym wrzątku, po wypłynięciu jeszcze 2-3 minuty a następnie odcedzić na sicie. Po odcedzeniu polewać śmietaną, zrumienioną na maśle bułką tartą lub zrumienionym chudym boczkiem. Pyszne są także odsmażone na drugi dzień :) ja osobiście pierogi ze szpinakiem lubię takie bez okrasy, tylko odcedzone z wody
Walijskie Pichcenieciasto dzielimy na 2 części: do jednej dodajemy kisiel cytrynowy i sok z cytryny, do drugiej - kisiel truskawkowy. Mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Do formy wylewamy najpierw cytrynowe ciasto, na wierzch truskawkowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na ok 45 min (ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej - sprawdzamy po tym czasie
Walijskie Pichceniepaprykę. Mieszamy całość. Kiedy ciasto mamy już schłodzone,wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy nadając mu okrągły kształt. Następnie przekładamy je do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wylepiamy całość ciastem. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 st . Podpiekamy ok.15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika
Walijskie Pichceniedodatkowo mąką). Każdy prostokąt smarujemy łyżeczką ketchupu i układamy na nim nasz farsz. Z ciasta formujemy łódeczkę, skręcając ściśle brzegi. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 195st 25 minut.Zjadamy ciepłe
Walijskie Pichceniepanierkę z chipsów, ale od czasu do czasu można zaszaleć i trochę odejść od modelowego, zdrowego żywienia prawda? Panierka jest bardzo smaczna i stanowi fajną alternatywę dla tradycyjnej bułki tartej. Polecam! Składniki: 500g drobiowego fileta przyprawa do gyrosa sól 2 jajka 2 łyżki mleka 80g chipsów paprykowych (u mnie 1 duża paczka laysów) olej Wykonanie: Filet z piersi
Walijskie Pichcenierzeczą nie wskazaną przy tego typu ciastach - drewnianą łyżką. Składniki bardzo ładnie się połączą w gładką dość gęstą masę. Wylewamy ją na blachę wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub bułką tartą, albo wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy owoce i całość posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w temp 175st do suchego patyczka - u mnie było to 65 minut, gdyż moje
Walijskie PichcenieZazwyczaj robi się je z rodzynkami, ale ja pominęłam je i upiekłam w "czystej wersji". Bułeczki nie są pracochłonne, a ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo, bo bułki mogą wyjść twarde. Najlepiej zjeść je w dniu pieczenia, bo niestety na drugi dzień nie są już tak smaczne ... Składniki na 10sztuk: 280 g mąki 30 g drobnego cukru
Walijskie Pichcenieserową.Ciemne ciasto chłodzone w lodówce (można tez włożyć je na 30 minut do zamrażarki) po wyjęciu podzielić na 2 części. Blachę wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Jedną część ciemnego ciasta zetrzeć na spód (lub wykleić nią spód), drugą zetrzeć na wierzch masy serowej. Piec ok 1 godz. w temp 185st. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem
Walijskie Pichceniefilet rybny, pieczarki z cebulką oraz odciśniętą kajzerkę. Do zmielonej masy dodajemy jajko oraz przyprawy: sól, pieprz i majeranek. Wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy nie duże klopsiki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką - u mnie z kiszonej kapusty
Walijskie Pichcenieproszkiem do pieczenia oraz aromat cytrynowy. Ciasto dokładnie wymieszać lub zmiksować. Podzielić na dwie części (2/3 masa jasna, 1/3 masa ciemna). Foremkę wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Przełożyć do niej 2/3 masy białej. Do pozostałej masy dodać kakao, cukier,mleko i aromat migdałowy. Wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne. Piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni
Walijskie Pichcenieciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy łyżeczkę budyniu i owoce (u mnie mandarynki i ananasy). Brzegi drożdżówki możemy posmarować rozkłóconym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 20min
Walijskie Pichcenietych mielonych znajdziemy 100% mięsa ... w mięsie :) Nie ma w nich tradycyjnych dodatków, jakie dodajemy zazwyczaj do naszych kotletów mielonych czyli kajzerki czy bułki tartej. Są one bardziej ścisłe ale soczyste i równie smaczne jak klasyczne mielone. Pierzynka z cebuli dodatkowo podkreśla ich smak:)) Polecam gorąco! Składniki: 600 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie łopatka) 1 jajko
Walijskie Pichcenie