bułki - 33426 przepisów (strona:1752/2229)

Przedświąteczne zabieganie, brak czasu i mini serniczki 147

nawet C. pochłaniał je z przyjemnością, a przecież jest zdeklarowanym wielbicielem serników na zimno. Polecam Wam bardzo te maleństwa - połączenie to bowiem wyjątkowo świąteczne. W dodatku przygotowanie ich to bułka z masłem - nawet się nie obejrzycie, a już będą w piekarniku. A przed Świętami to czynnik niezwykle istotny.Oczywiście można przygotować jeden duży sernik - tortownica o średnicy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z ziemniakami i... Nowa książka 190

skórki, za to miąższ jest wspaniały - miękki, ale gęsty - nie wiem, jak to inaczej określić. Nie jest zbity, po prostu smakuje jak porządny chleb, a nie żadne tam napompowane bułki.Jeśli zostanie Wam trochę ziemniaków z obiadu, polecam bardzo.Chleb z ziemniakami, rozmarynem i pietruszkąSkładniki:(na 1 spory bochenek)400 g mąki pszennej200 g mąki żytniej30 g świeżych drożdży200 g ugotowanych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najprostszy: chlebek bananowy 153

książce, którą ostatnio kupił mi C.: Brød: 100 lækre opskrifter. Stwierdził ostatnio, że to wyjątkowo udany zakup, nie mogę się bowiem powstrzymać, żeby nie piec kolejnych i kolejnych bułek i ciast. Zdjęcia są wyjątkowo apetyczne, a przepisy wręcz wołają o jak najszybsze wypróbowanie. Nie umiem się oprzeć...Tym razem zdecydowałam się na chlebek bananowy. Uwielbiam ten typ ciasta - słodycz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody waniliowe bez laktozy 206

Siostra C. ma alergię na laktozę i gluten. Od zawsze nie mogła przyjmować ich w większych ilościach, ale ostatnio mocno jej się pogorszyło - od łyka mleka boli ją brzuch, bułki odeszły w zapomnienie. Stanęliśmy więc z C. przed nie lada wyzwaniem - przygotować dla niej posiłek, który nie tylko nie przyprawi ją o bóle, ale będzie jej smakował. Na szczęście się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Malina z rozmarynem 169

wymieszać z masą jajeczną i kremówką na gładką masę. Przelać do maszyny do lodów, a po zakończeniu jej pracy do plastikowego pojemniczka na lody. Zamrozić.Smacznego!A jutro, zamiast bułek, będzie coś pysznego. Z jeżynami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na śniadanie zamiast chleba - pancakes. Z karmelizowanymi jabłkami 159

Coś mam ostatnio lenia, jeśli chodzi o pieczenie chleba czy bułek. Co znajdę jakiś ciekawy pomysł, to albo nie mam wszystkich składników, albo wyrastanie trwa dwa dni (dosłownie!), albo całość jest zbyt skomplikowana. Albo może po prostu szukam wymówek, sama już nie wiem... Rano, i owszem, mam ochotę na pyszną, mięciutką, pachnącą bułeczkę, ale kiedy przychodzi moment przygotowań... Rezygnuję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto biszkoptowe z jagodami 257

Następnie, stale miksując, dodać wszystkie składnki płynne: ocet, wodę i olej. Na konću, stale miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę wysmarować margarynę i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto wylać do wysmarowanej formy i posypać jagodami. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 40 minut. Wystudzić. Posypać cukrem pudrem po wierzchu

Gospodyni Miejska
Wytrawny placek drożdżowy z twarogiem, cukinią i papryką 169

kostkę. Na rogrzanym na patelni oleju (2 łyżki) podsmażyć do miękkości cukinię, cebulę i paprykę, od czasu do czasu mieszając. Przyprawić solą i pieprzem. Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dno natłuszczonej tortownicy. Na ciasto wylać masę tawrogową, a na masę wyłożyć podsmażone warzywa. Placek piec w piekarniku nagzranym do 200 stopni (grzałka górna

Gospodyni Miejska
Ciasto zebra 469

białej masy tyle łyżek mąki, ile w ciemnej masie jest łyżek kakao. W przeciwnym razie, masa ciemna opadnie na dno, gdyż będzie cięższa.). Blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Na blachę, zaczynając od środka, wylewać naprzemiennie obie masy - po jednej łyżce, jeżeli paski mają być cienkie, lub po dwie łyżki, jeżeli paski mając być nieco grubsze - filmik zawierający instrukcję

Gospodyni Miejska
Ubijana babka cytrynowa 221

mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie, stale miksując na wolnych obrotach, wlać powoli stopioną, wystudzoną margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny. Formę na babkę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut (gdyby babka zbyt się przypiekała

Gospodyni Miejska
Ciasto mleczne 511

sodą, kakao, cynamon, powidła i dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem przy pomocy mieszadła).Następnie dodać jaja i ponownie dobrze wymieszać (najlepiej mikserem).Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut.Upieczone ciasto wystudzić i kroić na kawałki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 209

składników (ja mieszam robotem kuchennym przy użyciu mieszadeł, ale można także łyżką, najlepiej drewnianą).Tak przygotowane ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Chleb po wierzchu posmarować mlekiem i oprószyć ziarnami.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez godzinę.Upieczony chleb (ja wyjmuję jeszcze gorący

Gospodyni Miejska
Proste ciasto z rabarbarem 341

czym zestawić z ognia. Wystudzić. Do wystudzonej margaryny z cukrem i wodą dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto. Na wierzch ciasta wyłożyć delikatnie rabarbar, układając go w niewielkich odstępach od siebie, aby ciasto mogło wyrosnąć. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny razowy z burakami 186

czasie ciasto ponownie przez krótką chwilę wyrobić (u mnie robot z hakiem do ciasta drożdżowego) i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą/otrębami. Chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Podrośnięty chleb posmarować po wierzchu mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (grzałka górna

Gospodyni Miejska
Wykwintny gulasz - Quiche 302

WSKAZÓWKI:- czas pieczenia tarty najlepiej obserwować wedle swojego piekarnika - aby quiche lepiej z formy wychodziła najlepiej wysmarować ją tłuszczem i obsypać kaszką manną lub bułką tartą - podany przepis jest na rozmiar formy o średnicy 24 cm  Wkrótce pokażę w jaki jeszcze inny sposób można podać gulasz.Smacznego

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania