się lubi – ja posypałam sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, lekko naparowanego (np. spryskiwaczem) Pieczemy ok. 30 min. Moja chałka miała smak pomiędzy słodką bułką, a chlebem. Mnie b. smakowała
Proste PotrawyWsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksować, po woli wlewać likier, a następnie roztopiona margarynę. Miksować do połączenia składników. Gotowe ciasto przelać do keksówki, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni, około 1 godzinę. Do suchego patyczka. Przestudzoną babkę posypać cukrem pudrem
Agusiowe smakołykiproste kawałki, prostokąty. Miękkie, domowe, do wszelakich sosów (np. pieczarkowego, z cukinii), mięs, uwielbiam ten dodatek do potraw. Podane z masłem, na słodko z twarogiem lub zasmażką z bułki, na wytrawnie, z leczo lub gulaszem. Dzieci je uwielbiają! Moja rodzina także, od najmłodszych lat “wałkowałam” je z Babcią. Powstają u nas często. Podane prosto z wody, odsmażone
Zasmakuj Kuchnipulpetów. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Do mięsa wsyp przyprawę włoską, posiekaną zieleninę, jajko, tarty parmezan, wymieszaj. Formuj małe pulpeciki, mniejsze od orzecha włoskiego. Obtaczaj każdą kulkę w bułce tartej i odkładaj na blaszkę do pieczenia. Gdy wyrobisz całe mięso, wstaw pulpety do piekarnika i piecz przez 15 minut (albo do czasu, aż pulpecik po przekrojeniu nie będzie różowy
Niedzielny kucharzPrzełożone kremem budyniowym z kawałkami brzoskwiń. Składniki: pomarańcze 4 szt, orzechy włoskie mielone 1 szklanka, biszkopt (składniki na jeden biszkopt): jajka 4 szt, cukier 3/4 szklanki, kakao 1 łyżka, bułka tarta 5 łyżek, mąka pszenna 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, 1 część pomarańczy, 1 część orzechów, masa: mleko 500 ml, budyń waniliowy 1 szt, cukier 4 łyżki, masło
kulinarne odsłony patizjadane są na śniadanie przez moje dzieciaki. Placuszki można zrobić również z serka z wiaderka . Dzieci uwielbiają śniadania na słodko i na pewno placuszki będą lepszym rozwiązaniem, niż bułka drożdżowa ze sklepu. Oto moje pomysły na słodkie śniadania dla dzieci: Placuszki na maślance Placuszki na zsiadłym mleku Placuszki na kefirze z truskawkami Placuszki z kaszy manny Placki jaglane Placuszki
MamaOskarkapomidorową, wodę, dodać majeranek, pokrojone drobno marchewki i korzeń pietruszki. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanie klopsów – do miski wrzucić mięso, posiekaną drobno cebulę, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz do smaku. Wszystko wymieszać i uformować kulki. Wrzucić klopsiki do zupy, dodać ryż. Gotować na małym ogniu 15 minut. Co jakiś czas zamieszać, żeby ryż nie przywarł
Kuchnia Pokoleńwymiarach około 10 cm x 22) Warstwa mięsna: 500g mięsa mielonego (u mnie tym razem wieprzowe) 1 cebula 1/2 ugotowanej marchewki 1/2 ugotowanej pietruszki 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku (płaska) 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki gałka muszkatołowa sol, pieprz Szpinak: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (około 450g) 1 łyżka masła
Di gotujeczęść mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, a następnie dodajemy resztę mąki oraz mleko. Miksujemy i gotowe ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. 3. Na wierzchu ciasta układamy plasterki jabłek. Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 45-50 minut. Ciasto jest wtedy gotowe gdy wbity, drewniany, patyczek w środek ciasta jest
Gotowanie...to proste !przyklejało. 3. Z czym podawać? zgodnie z tradycją rosyjską… w bulionie, z rozpuszczonym masłem, z gęstą śmietaną; ja polecam także… surówkę, sałatkę obiadową, skwareczki, smażoną cebulkę, tartą bułkę przyrumienioną na maśle. Na obiad proponuję też… – Najprostsze placki z cukinii – Tartę z cukinią – Ekspresowy obiad z worka – Placki ziemniaczane najprostsze
Kulinarne S.O.S.Precle bez parzenia Precle to dość pracochłonna potrawa , a raczej wypiek . Oczywiście to że nie jest ze mnie mistrzunio piekarnika to już wiecie .Tak więc nie
Ogrodnik w podróżynadal miksować do połączenia się składników. Do gotowej masy wsypać bakalie, delikatnie i krótko wymieszać. Masę wylać do formy prostokątnej o wymiarach 30*11 cm wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni z termoobiegiem i piec około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce
Ala piecze i gotujeSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier ubijamy z jajkami, dodajemy kefir i olej, mieszamy. Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę, przez sitko posypujemy bułką tartą. Układamy pokrojone brzoskwinie. Pieczemy ok. 45 minut w 180C. Smacznego
Ostra na Słodko