Osobiście kalafiora kocham pod każdą postacią. Nie ważne czy jest saute, czy z bułka tartą i masłem czy upieczony, czy w formie zupy. Zjem wszystko. A posmarować sobie kawałek dobrego chleba pastą kalafiorową i położyć na to plasterek pomidora… Niebo w gębie. Pasta jest super prosta w przygotowaniu. Pieczemy kalafiora, blendujemy, dodajemy koperek, migdały i voila! Gotowe. Można jeść. Czas
wiecejwarzyw.plAmica Natura Alcass " PRZYGOTOWANIE Kotlety cielęce Przygotowujemy 3 miseczki. W pierwszej mieszamy mąkę z dodatkiem soli i pieprzu . W drugiej miseczce roztrzepujemy jajka a do trzeciej wsypujemy bułkę tartą wymieszana z kurkumą lub curry w proszku. Kotlety najpierw obtaczamy jajku, następnie w mące, ponownie w jajku a na koniec w buł ce tartej. Kotlety wykładamy
La grande e la piccola cuocaDzisiaj pomysł na śniadanie z puszystymi eklerkami zamiast bułek, z lekkim serkiem z dodatkiem szynki i szczypiorku. Eklerki kojarzą się głównie ze słodkim nadzieniem,ale smakują równie dobrze w wersji wytrawnej. Spróbujcie koniecznie. Przy okazji chciałabym Wam polecić margarynę Śniadaniową o smaku Solonego Masła jako wyrafinowany dodatek każdego śniadania, podkreśli smak kanapki, oraz zapewni pełny energii start każdego dnia
Bon appetit mon amiePolacy kochają kalafiora ale głównie smażony pod bułką tartą. A czy może smakować on inaczej, może nie lepiej ale ciekawiej, intensywniej? Tak. Wystarczy go posmarować ciekawą, egzotyczna, czy wschodnia mieszanką przypraw. Ja użyłam curry, kuminu i papryki. Wyszedł piękny, smaczny i niecodzienny dodatek do obiadu. Polecam czasami poeksperymentować w kuchni. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikcałość mocno przyprawić (solą, pieprzem oraz słodką papryką). Farsz bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma, kilka minut). Jeśli według Was masa jest zbyt mokra, to można dodać 2 łyżki bułki tartej. Z przygotowanego farszu uformować podłużne pulpety. Od razu obtoczyć je w mące. Gotujący się sos posmakować, doprawić solą oraz pieprzem i wsypać do niego cynamon oraz zioła prowansalskie. Całość wymieszać
UgotowaćCiekawy pomysł na zapiekanki z pieczarkami... na bezglutenowych gofrach. Chrupiące gofry z dużą ilością pieczarek i żółtym serem, zapieczone w piekarniku. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych zapiekanek z bułki, szczególnie dla osób, które muszą unikać glutenu... Gofry wykonane są z mąki ryżowej i mleka ryżowego - wychodzą chrupiące i złociste. Są świetną alternatywą dla pieczywa i idealnie sprawdzą się do przygotowania
Kuchnia MagdaLenyCiekawy pomysł na zapiekanki z pieczarkami... na bezglutenowych gofrach. Chrupiące gofry z dużą ilością pieczarek i żółtym serem, zapieczone w piekarniku. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych zapiekanek z bułki, szczególnie dla osób, które muszą unikać glutenu... Gofry wykonane są z mąki ryżowej i mleka ryżowego - wychodzą chrupiące i złociste. Są świetną alternatywą dla pieczywa i idealnie sprawdzą się do przygotowania
Kuchnia MagdaLenymożna także podzielić na 4 części i po prostu rozbić). Obsypać solą i pieprzem. Płatki rozdrobnić w blenderze lub wsypać do miski i pognieść ręcznie. Przygotowane kotlety obtaczać w bułce, rozbitym jajku i następnie w płatkach kukurydzianych. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Zielona Kuchniaresztą cukru. Następnie wsypać mąkę i dodać zaczyn drożdżowy. Wymieszać i wlać olej. Wyrabiać mikserem z hakami, kilka minut. Tak przygotowane ciasto, przełożyć na blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Wierzch ciasta, delikatnie posypać mąką. Zostawić na około pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę. Do miseczki włożyć masło, dodać mąkę i cukier. Zagnieść palcami, tak żeby
Agusiowe smakołykimasy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, wlać sok z cytryny, wymieszać delikatnie mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia. Tortownicę wyłożyć pergaminem lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, wyłożyć ciasto, posypać pokrojonymi na kawałki truskawkami, posypać schłodzoną kruszonką. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół około 40-45 minut. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonposolić. Pieczywo przeciąż wzdłuż na pół, posmarować tłuszczem i ułożyć na blaszce. Obok wyłożyć umyte, wymieszane z oliwą i solą szparagi. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 220⁰C. Bułki wyciągnąć po ok 5 minutach, szparagi zostawić na kolejne 10. Rogaliki równie dobrze możecie włożyć w trakcie pieczenia szparagów, a wyciągnąć na równi z nimi. Będą gorące! W tym czasie
Kuchnia w czekoladziestosunku do plastrów to i do tych kremów byłam sceptycznie nastawiona. Jednakże one również po spróbowaniu okazały się smakowitym dodatkiem do świeżego pieczywa. Kremy świetnie rozsmarowują się na bułce lub chlebie i co ważne - zachwycają przyjemnym oraz wyrazistym smakiem. Co prawda dla mnie średnio przypominają serek, ale jako pasty są smaczne, a Kremowy z borowikami to mój zdecydowany faworyt. Bardzo
Di gotujekotleciki drobiowe Bardzo smaczne i soczyste kotleciki z piersi kurczaka i cukinii. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Możemy je podać z frytkami albo ziemniaczkami i ulubioną surówką lub w bułce w formie burgerów. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1/2 młodej cukinii 2 łyżki majonezu 2 jajka ok 5 dkg żółtego sera 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Blog z Apetytem