makowa, ale z dodatkiem marcepanu i migdałów. Przepis jest prosty, jednak trzeba poświęcić odrobinę czasu, żeby samemu przygotować mak. Nie jestem fanka tych gotowych, bo zawierają zamiast maku często bułkę tartą. Czego potrzebujemy? Ciasto: 550 g mąki pszennej tortowej 150 ml mleka 150 ml oleju 120 g masła 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 25 g suchych
Cookery.plnaprawdę pyszne. Naszym zdanie, kluczowe są trzy rzeczy, które decydują o ich smakowitości: Pulpety trzeba zrobić z mielonego mięsa wołowo-wieprzowego – tylko wtedy kulki mają odpowiednią soczystość Zamiast bułki tartej trzeba dodać do nich chleb, okrojony ze skórek i namoczony – uwaga – w śmietanie Sos, którego bazę stanowi smak z usmażonych pulpecików, rozmieszany z dobrym, drobiowym lub warzywnym bulionem
Niedzielny kucharzNiezwykle smaczne kotlety z kapusty proste i szybkie w przygotowaniu. Smakują bardzo dobrze na gorąco jak i na zimno.Składniki główka kapusty jajko bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Zagotować wodę ,tyle aby zmieścić kapustę, posolić do smaku. Kapustę obrać ze zwiędłych liści , włożyć do wrzątku, zagotować ok 5-7 minut. Wyjąć na sitko … Czytaj dalej Kapuściane kotlety
gotuj ze mnąBardzo dobrze smakuje z masełkiem i dżemikiem lub miodem. Wykonanie ciasta drożdżowego – do kubka wsypać drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 1/4 szklanki
Kuchnia PokoleńMieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy lub wysmarowanego masłem i wyspanego mąką lub bułką tartą, prodiża. Układamy truskawki na wierzchu ciasta, delikatnie przyciskając. Jeśli użyjemy śliwek, należy je układać skórką do dołu, blisko siebie, a w dziurkę po pestce, wyspać cukier wymieszany z cynamonem
CookYourselfpyszne, pożywne i szybkie do zrobienia: jajka zapiekane z ciecierzycą w pomidorach, z dodatkiem natki pietruszki, szczypty chili, cebuli, czosnku i świeżego szczypiorku... 😋 Podane ze świeżym pieczywem: chrupiącą bagietką, bułką lub pajdą chleba smakują wybornie. Do swojej porcji dodaję więcej chili, najczęściej w płatkach, dla Dzieci oczywiście szykuję łagodniejszą wersję. Mąż, który za ciecierzycą nie przepada, zastępuje jej część kiełbasą
Słodko-Słony Świat IlonyJajka ubić z cukrem, na puszystą masę. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto wylać na blaszkę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec w piekarniku, nagrzanym do 170 stopni, około 20 minut. Upieczony biszkopt, zostawiamy do wystudzenia. W tym czasie, przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać, stopniowo żółtka. Cały
Agusiowe smakołykiwymagają dodatkowej pasteryzacji . W lodówce można je przechowywać nawet dwa lub trzy miesiące . Poza lodówką nigdy nie trzymałam , na pewno trzeba by było je dodatków pasteryzować . Doskonała z bułką na gorąco Właśnie taka prosta , ascetyczna bez zbędnych dodatków jest najsmaczniejsza … Smacznego ! Artykuł Łopatka duszona w młodej kapuście , dania na wyjazdy do słoika pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyrozwałkowujemy i przekładamy do foremki. Dokładnie ją wylepiamy ciastem. Następnie nakłuwamy powierzchnię widelcem miejsce przy miejscu aby powietrze swobodnie przepływało przez ciasto. Ciasto oprószamy jeszcze delikatnie kaszą manną lub bułką tartą, które wchłoną nadmiar wilgoci z jabłek, zapobiegając zakalcowi. Jabłka wysypujemy do foremki i równo je rozkładamy. Mniejszą część ciasta także rozwałkowujemy i wykładamy ją na wierzch jabłek. Można także
Analiza Smakudowolnego 150 gram włoszczyzny z porem(użyłam mrożonej 100 gram ryżu Przyprawa do gyrosa według uznania ok. 1 łyżka sól olej ⧪ Dodatkowo do panierowania 2 jajka Mąka Bułka tarta Tłuszcz do smażenia krokietów ⧪ Mleko wymieszać z jajkami dodać resztę składników na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Ciasto powinno być lejące,nie gęste.Jeżeli ciasto wyjdzie
Andzia PichciBruschetta to nic innego jak grzanki z różnymi dodatkami.To idealny sposób na wykorzystanie chleba, bagietki czy bułek które nam zostały i straciły już swoją świeżość.W tym poście polecam ciekawą opcję z serkiem śmietankowym łososiem,awokado z dodatkiem warzyw,jajka.Taka grzanka będzie fajnym śniadaniem czy kolacją ale też zachwyci waszych gości na różnego rodzaju przyjęciach. Ok.15 szt pół awokado
Andzia Pichcisztywno. Jeszcze mi się nie zdarzyło, aby piana mi się nie ubiła na sztywno. Przełożenie: Do tortownicy o średnicy 24 x 24 cm wcześniej wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą zetrzeć 3/4 schłodzonego ciasta kakaowego na tarce do jarzyn o grubych oczkach, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie cię skleiło. Na ciasto wylać masę serową i równo rozprowadzić
Ciastka - domowe słodkości