Zupa z selera naciowego 204dodać do zupy. Podsmażony seler z cebulą dodać do garnka z zupa, dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną zieleninę i przeciśnięty czosnek. Chleb lub bułkę pokroić na kromki i podsmażyć na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Podawać z zupą. Zupę można ugotować także na kości lub mięsie :) Smacznego
Ze smakiem i z pasją
Zielona szakszuka ze szparagami i groszkiem 174Świeże polskie szparagi goszczą na naszych talerzach od końca kwietnia do mniej więcej końca czerwca. Najbardziej popularne są te gotowane i polane masłem z tartą bułką, ale to pyszne i zdrowe warzywo ma wiele twarzy. Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Są pysznym
Kulinarne przygody Gatity
Wiśniowa delicja na specjalne okazje 178każdym razem dokładnie wymieszać. Wlać mleko, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Można użyć papieru do pieczenia. Wlać ciasto do formy. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać masło, cukier i cukier waniliowy, wymieszać obroty 5, czas 1 minuta. W połowie czasu
Kuchnia Pokoleń
Roladki schabowe z rzeżuchą i papryką 192polędwicy lub łopatki. Wybieram w miarę możliwości najchudsze kawałki i przygotowuję w sposób możliwie najzdrowszy. Myślę, że to zdecydowanie lepsza propozycja niż smażony w oleju, upaćkany w jaju i bułce tartej kotlet schabowy. Składniki na 4 porcje : 4 plastry schabu bez kości (po 150g każdy) 1 niewielka czerwona papryka lub pół dużej 4 łyżki kiełków rzeżuchy 1 cebulka (może być
Dietolog
szybki chleb pszenno-żytni z makiem 213domowy chleb jest najlepszy to wie chyba każdy. My też od dawna o tym wiemy, często piekłam bułki i chlebki ale nie powiem, często też kupowałam. Wiadomo, nie zawsze jest czas i nie zawsze się chce. Teraz jednak zupełnie przerzuciliśmy się na domowy chleb, odkąd w mojej kuchni zagościły dwie cudowne maszyny. Jakiś czas temu wygrałam automat do pieczenia chleba
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
KOKOSOWA ROZKOSZ 145dodać przesianą mąkę z proszkiem dopieczenia wymieszana z wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać na gładką masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 30 x 11 cm wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą. Na koniec wierzch ciasta obsypać wiórkami kokosowymi. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do "suchego patyczka". Rada: zamiast mleka można użyć
Ciastka - domowe słodkości
Domowy kebab (z kurczaka) 276były troszkę cieńsze. Porcja mięsa jest konkretna. Spokojnie wystarczy na 2-3 obiady/przekąski. Takie mięso możemy zjeść z surówką, frytkami i ulubionym sosem, lub wykorzystać jako nadzienie do bułek. 900 g fileta z kurczaka lub indyka 2 łyżki oleju 3/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki granulowanego czosnku 2-3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1-2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki suszonego
Smaki Na Talerzu
Pieczeń z mięsa mielonego przekładana żółtym serem 187wymiarach około 10 x 20 cm) Warstwa mięsna: 500g mięsa mielonego (u mnie tym razem wieprzowe) 1 cebula 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku (płaskie) 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 szczypty gałki muszkatołowej (solidne) sol, pieprz Dodatkowo: 100g żółtego sera Marchewkę z pietruszką zetrzeć na dużych oczkach
Di gotuje
Marchewka z groszkiem 172momentu, kiedy dorosłam, a moje smaki zmieniły się diametralnie. Marchewka do obiadu to obecnie rarytas. Marchewka gotowana podawana przeze mnie to właśnie taka na gęsto, albo z podsmażoną bułką tartą i natką pietruszki. Obiad nie może obyć się bez dodatku w postaci warzyw. Warzywa do obiadu to dla mnie totalny must have i nie wyobrażam sobie, że mogłoby być inaczej
MamaOskarka
Kanapka z pulled pork barbecue 207który kiedyś przez przypadek został kupiony i nie było na niego pomysłu, więc dodałam go do marynaty dzięki czemu mięso uzyskało dymny posmak. A gotowe, porwane trafiło do zwykłych bułek z warzywami i powstała pyszna kanapka. Oczywiście użyłam wolnowaru, ale poniżej przepis też dla tych co wolnowaru nie mają. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bułeczki maślane z chrupiącą skórką 249Te bułeczki są przepyszne! Delikatne i puszyste w środku i bardzo chrupiące na zewnątrz. Skórka pozostaje chrupiąca nawet na drugi dzień po wypieku. Są idealne na
Smaki Armine
Szybki chleb z ziarnami. 195hakami. Dodać olej i dalej wyrabiać. Następnie przykryć miskę talerzem, lub ręcznikiem papierowym. Odstawić na 15-20 minut, do wyrośnięcia. Przełożyć ciasto do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Przygotować pomadę. Do szklanki wsypać mąkę i sól. Zalać ciepłą wodą i wymieszać, żeby nie było grudek. Pomada powinna być dość gęsta, mniej więcej jak gęsta śmietana. Powinna się
Agusiowe smakołyki
Najlepsze przepisy ze szparagami. TOP 10 przepisów na szparagi 183najbardziej lubię grillowane szparagi zawinięte w szynkę parmeńską, lub boczek. Piotrek ma zaś 2 swoje ulubione przepisy na białe szparagi: gotowane szparagi z sosem holenderskim i gotowane szparagi z bułką tartą i masłem, podane tak samo jak fasolka szparagowa , Zobaczcie, z czym najlepiej podawać szparagi i jak przyrządzić proste, smakowite dania z białymi i zielonymi szparagami. Polecam nasze najlepsze przepisy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię