Waste są przemyślane zakupy, ich ilość i jakość. Co zrobić z tymi potrawami, które zostały z poprzednich dań np. z dnia wczorajszego, z niezjedzonych, grillowanych wcześniej warzyw, z czerstwej bułki...? Tego dowiedzieliśmy się na warsztatach kulinarnych Otrzymaliśmy kartki z przepisami na dania do wykonania podczas warsztatów Do zrobienia mieliśmy cztery dania: - Zupa krem z po-grillowych warzyw z chrupiącym chipsem
Kuchnia u Krysiinnych naszych propozycji: kuskus z warzywami Sałatka z rydzów i kuskus Sałatka z kuskus i rydzami a’la meksykańska Kluski z kaszy kuskus Kotlety mielone z kaszą kuskus zamiast bułki Sałatka warzywna z kuskus Sałatka z kuskusem – składniki: 200 g kuskus ½ sałaty rzymskiej ½ czerwona papryka 1 duży pomidor 1 mały ogórek 1 awokado 1 czerwona cebula szczypiorek kilka dużych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlodówce. Deserek jogurtowy na zimno z borówkami Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując deserek na zimno. Deserek jogurtowy na zimno z borówkami Ciasteczka Amaretti po pokruszeniu powinny mieć konsystencję bułki tartej. Taką konsystencję można uzyskać krusząc ciasteczka w mikserze lub wkładając do woreczka i oklepując woreczek tłuczkiem kuchennym. Bardzo ważne jest aby sięgnąć po jogurt grecki . Ma on inny smak
mecookstruskawek ok. 20 sztuk okrągłych biszkoptów Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszek do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao
Ciastka - domowe słodkościśniadanie. Jedliście jajecznicę zapiekaną w piekarniku ? Nie ? To czas to nadrobić. Jajecznica jest delikatna i puszysta. Nowa forma podania bardziej ciekawa niż standardowa jajecznica z patelni. Do jajecznicy podałam bułkę i śniadaniową klasyczną Bielmar Zapiekana jajecznica z szynką i cebulą
Ewa w kuchnilepszych! To świetny i sprawdzony przepis na bułki cebulowe . Piekę je na drożdżach suchych lub świeżych. Nie dość, że są super proste do zrobienia, to jeszcze można je jeść bez żadnych dodatków. Polecam! - są miękkie i świeże nawet na drugi dzień po upieczeniu - super prosty przepis oraz nieskomplikowany skład - do szkoły, do pracy, na piknik, na grilla i ognisko
AniaGotuje.plSzybkie, wręcz błyskawiczne, puszyste i pyszne jagodzianki. Takie cuda stworzyłam wykorzystując chwilowe ochłodzenie po ostatnich upałach... Pracy przy nich naprawdę niewiele, dosłownie chwila i
Smaczne Zdrowewszystkie składniki dodać do miski i szybko zagnieść. Ciasto musi być jednolite, wszystkie składniki muszą się połączyć. Formę do tary o wymiarach 30 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tarka lub kaszką manną. Ciasto rozłożyć na dnie i na bokach formy. Dno ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na godzinę. Pieczenie tarty – nagrzać piekarnik do 200 C. Na ciasto
Kuchnia Pokoleńpolewałam moje kluski na parze. Notatki: * w miarę potrzeby dodać mąki, ciasto ma być rzadsze w konsystencji niż to na pierogi, bardziej konsystencja przypomina wyrośnięte drożdżowe ciasto na bułki * można te kluski ugotować, ale smaczniejsze są na parze(dla mnie przynajmniej :) ) * miałam drobne truskawki, ale bardzo ładnie będą prezentować się w takim parowańcu duże truskawki, wtedy wystarczy nałożyć
Pieprzyć z Fantazjąuwielbiamy sałatki, dlatego też przygotowuję je dość często, nie tylko na różne okazje. Pakuję je w pudełko i mąż zabiera do pracy na posiłek w czasie przerwy z chrupiącą bułką :) Składniki: * 3/4 szklanki kaszy bulgur (przed gotowaniem) (użyłam Skworcu ) * 3/4 puszki kukurydzy konserwowej (użyłam Orzech ) * 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej * 4 ogórki konserwowe * 3 łyżki majonezu
Zrób to smaczniewstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika na 20 min. lub dłużej, żeby ciasto było wypieczone. Po wyjęciu z foremki ostudzić na kratce. Tu link do filmiku, pokazującego wykonanie bułek https://www.youtube.com/watch?v=NTdmYRz9uVM Moje uwagi: Na filmie widać, że ciasto jest traktowane wałkiem, moje ciasto było dość rzadkie dlatego rozgniatałam je tylko palcami i składałam wg wskazówek na filmie
Proste Potrawytrzeba najpierw przygotować zaaranżować potrawy, po zrobieniu zdjęcia trzeba opracować, potem całość opublikować. Jeśli ktoś sądzi, że blogowanie to łatwy chleb, to wierzcie, że to nie jest bułka z masłem:) Szczególnie kiedy sprzedaje się mieszkanie, mieszka kątem przez pół roku, potem się przeprowadza i organizuje nową przestrzeń. Najgorsze w tym wszystkim są jednak ciągłe choroby Miłosza, który od kiedy jest
Niedzielny kucharzproszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Nasączenie wiśniowe - 3 torebki herbaty wiśniowej i 1 torebkę herbaty earl grey zaparzyć w 200 ml wody. Następnie po zaparzeniu mocnego
Ciastka - domowe słodkościłyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 250 ml mleka 125 ml oleju 2 łyżki ekstraktu waniliowego 250 ml wrzącej wody garść truskawek Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Nagrzać formę w piekarniku. Wszystkie składniki poza wodą i truskawkami zmiksować. Dodać wodę wraz z truskawkami i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do nagrzanej formy. Piec 40 minut w temperaturze
Kuchnia w oparach