Panko to japońska panierka, która charakteryzuje się tym, że kawałki pieczywa użytego do jej wyrobu są dużo większe, niż w używanej na zachodzie tartej bułce. Podsmażone panko na patelni daje wrażenie chrupiącej kruszonki i smakuje obłędnie, polecam gorąco. Kruszonka z boczku i panko ze spaghetti. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: kalafior 1 sztuka większy, papryka czerwona 1 duża, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, ząbki czosnku 5 sztuk, jajka 1 sztuka "XL", bułka tarta 1 szklanka, mąka ziemniaczana 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 1 litr mizeria: ogórki zielone 6 sztuk średnie, cukier 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony
W Mojej Kuchni LubięSmażona w panierce Plastry purchawki panierujemy w jajku i tartej bułce a następnie smażymy na złoty kolor 2 Omlet z purchawką 1 duży plaster purchawki kroimy w kosteczkę, podsmażamy z cebulką , można dodać garść siekanej cukinii i kilka paseczków papryki, podsmażyć wszystko razem. Zalewamy 2 rozmąconymi jajkami, przykrywamy patelnię pokrywką i zmniejszamy ogień. Kiedy jajko się zetnie omlet gotowy
Gotowanie jest łatwecukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy śmietanę. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i budynie waniliowe. Miksujemy do połączenia się składników. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy przelewamy ciasto. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Cukier puder, sok z cytryny i wrzącą wodę mieszamy do momentu powstania lukru. Lukrem polewamy
Ciasta z tradycjamiLekkie, pieczone kotleciki z indyka polecają się na pyszny posiłek. Bez dodatku bułki tartej czy kaszy manny będą idealne dla osób liczących kalorie. Sprawdzą się zarówno jako samodzielny posiłek w towarzystwie ulubionych dodatków, jak i zatopione w różnych sosach. Smacznego :) Składniki: 500 g udźca z indyka 1/4 szklanki wody 1 jajko sól i pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Kocham..lubię..gotuję..szpinak umieścić w garnku, wlać odrobinkę wody i pogotować około 2-3 minuty aż szpinak zwiędnie. Uszykować formę i wyłożyć ją papierem do pieczenia (można wysmarować masłem i wysypać bułką tartą). Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle ucierając strużką wlewać olej i zmiksować, dodać mąkę z proszkiem i zmiksować. Na końcu
Kocham..lubię..gotuję..Wiśnie obtoczyć w 2-3 łyżkach mąki, otrzepać z nadmiaru mąki i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 o C i piec około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto polać roztopioną
Kocham..lubię..gotuję..Prażona cebulka - złocista, chrupiąca, lekko słodkawa i bardzo aromatyczna. Cudowny dodatek do domowego pieczywa - chleba i bułek, zapiekanek, domowych hot-dogów czy hamburgerów. Świetny dodatek do mielonego mięsa lub warzywnych kotlecików. Zastosowań ma bardzo wiele :) Przygotowanie jej nie jest skomplikowane ani trudne, dlatego serdecznie zachęcam do uprażenia cebulki domowym sposobem. W szczelnym słoiku wytrzyma przynajmniej miesiąc - a może i dłużej
Kocham..lubię..gotuję..objętość - na około 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto podzielić na porcje 95-100 g (wyszło mi 10 szt). Każdą część ciasto uformować w gładką kuleczkę, jak bułkę. Na stolnicy lekko podsypaną mąką każdą kulkę rozwałkować na owal. Jedną ręką trzymać dół ciasta a drugą ręką od góry zwijać rogale rolując ciasto do przodu i lekko do tyłu
Kocham..lubię..gotuję..świeżych drożdży (lub 12 g suchych) 70 g roztopionego masła 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek mak, sezam lub inne ziarna do posypania (u mnie mak, czarny i biały sezam) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, zostawić aż ruszą i zaczną się pienić
Kocham..lubię..gotuję..Całość zmiksować. Na końcu dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość krótko zmiksować. Ciasto wylać do formy włożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszką manną. Wierzch wyrównać szpatułką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0 C i piec około 50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Przygotować
Kocham..lubię..gotuję..pomocą łyżki cedzakowej i podawać z ulubionymi dodatkami: u mnie ze słodką śmietanką, posypane cukrem i świeżymi malinami. Można podać z jogurtem naturalnym, miodem lub z przyrumienioną na maśle bułką tartą. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..proszkiem dodać do masy, wsypać mak i mleko, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Całość delikatnie przemieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką formy keksowej. Piec 45 minut w 160stC. Przestudzone ciasto polać polewą
ciasta i desery czyli na słodkozależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować i wylepić nim natłuszczona i posypana bułką tarta formę, wyłożyć na ciasto zimną masę i rozwałkować pozostałą 1/4 część ciasta przykryć masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut
ciasta i desery czyli na słodko