bułki - 33426 przepisów (strona:1343/2229)

Chleb żytni na zakwasie z lodówki 94

petarda, zresztą tak jest ze wszystkimi które wypiekam wg receptury Jacka - znajomego z grupy na FB Piekarnicza Brać. Polecam zajrzyjcie tam do nich a znajdziecie mnóstwo fajnych chlebów i bułek do wypieków. Chleb ma sprężysty miękisz, chrupiącą skórkę i nie jest pracochłonny, polecam. Chleb żytni. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Aromatyczny i lekki dżem z dyni i pomarańczy - doskonały na świąteczny jadalny prezent 105

Dżem z dyni, z dodatkiem pomarańczy i aromatycznych przypraw, to doskonały pomysł na prezent nie tylko świąteczny. Taki dżem jest bardzo lekki i świetnie pasuje nie tylko do chrupiącej bułki, ale także jako dodatek do deserów. W tym roku zrobiłam sporo słoiczków z takim dżemem. Przydadzą się na zimowe śniadania i pyszne desery. Przygotowanie tego dżemy nie zabiera dużo czasu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pomysł na prezent w duchu ZERO WASTE 88

Woreczki na owoce i warzywa Bawełniane, uszyte z firanki czy też ze starej koszulki. Idealne na warzywa, owoce, ale i sypkie produkty takie jak kasze, orzechy czy też bułki w sklepie. Kolejny raz - praktyczność na pierwszym miejscu! Prezent ten kupisz m.in: TU TU 10. Słomki metalowe lub bambusowe Nie jest to must have, ale na pewno przydatna sprawa dla kogoś

Czarnawisienka
Drożdżówka z serem i kruszonką. 123

czasie przygotować ser. Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać żółtka, cukier i budyń. Wszystko dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na prostokątną blaszkę, posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Ponownie odstawić na pół godziny. Kiedy podrośnie, wyłożyć łyżką ser, robiąc kleksy na cieście. Składniki na kruszonkę, rozgnieść palcami. Posypać na ciasto z serem. Włączyć piekarnik na 175 stopni. Zostawić ciasto

Agusiowe smakołyki
Makaron pappardelle z sosem serowo-pieczarkowym z klopsikami 140

pieprz, gałka muszkatołowa 150g serka topionego olej 100g startego żółtego sera do posypania 1. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kulki (jeśli mięso będzie zbyt rzadkie możemy dodać bułkę tartą i jajko i dopiero wtedy formować pulpety). Podsmażamy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przetarty przez praskę czosnek i pokrojone

Szefowa kuchni
Drobiowe pulpety z papryką w sosie pomidorowym (Polpette di pollo e peperoni con sugo di pomodoro) 112

SKŁADNIKI (na ok. 7 sztuk pulpetów) Pulpeciki 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1 szalotka 2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka rozmarynu s ó l, pieprz    Sos pomidorowy 700 ml passaty pomidorowej 1 cebula 1 marchew 1  ł odyga selera naciowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku

La grande e la piccola cuoca
Kotlety rybne z łososia 237

Kotlety rybne z łososia – czyli coś a’la klopsy mielone z łososia. Pyszne, delikatne, idealne zarówno do zwykłych ziemniaków z wody, jak i frytek

Kulinarne Przeboje
Kotlety mielone z boczkiem z piekarnika 132

minut + pieczenie Składniki na kotlety mielone z boczkiem z piekarnika: 1 kg mielonej łopatki wieprzowej 500 g niezbyt tłustego boczku 2 jajka duża cebula 4 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 2 łyżeczki soli 100 ml zimnej wody mąka

Kuchcik gotuje
Najlepsze przepisy na śledzie 114

ŻURAWINĄ Składniki: ok 14 filetów śledziowych w oleju – u mnie 2 beczki śledzi z olejem wiejskim Seko 100 g mąki z ciecierzycy np. panier z ciecierzycy lub zwykłej bułki tartej 3 ząbki czosnku przetarte przez praskę garść migdałów blanszowanych garść suszonej żurawiny cytryna 25 g tartego parmezanu lub innego twardego sera pęczek koperku posiekany słodka papryka w proszku do dekoracji

Ugotowane pozamiatane
Klopsiki pieczone w pomidorowej glazurze 88

ryżu można też użyć jabłkowego albo ryżowego 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki sosu Worcestershire można pominąć 1 łyżka musztardy 1/4 łyżeczki soli KLOPSIKI 2 kromki chleba albo 5 łyżek bułki tartej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łodyga selera naciowego 1 marchewka 2 łyżki oleju 1 kg mielonego mięsa wołowe, albo mieszanka wieprzowo-wołowa 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu

Cooking for Emily
Gdzie zjeść w Sanoku? Moje top 10 103

naprawdę bardzo słodkie. Dla nas po prostu aż za słodkie.  Ceny są bardzo przystępne jak na taką jakość. Zjemy tam oprócz pizzy kilka rodzajów przystawek,  panuozzi (bułkę pizzową), dwa desery i trzy rodzaje focacci. A obsługa - pierwsza klasa :) Przykładowe ceny: Margherita - 18 zł Diavola - 22 zł  Capriciosa - 24 zł Quattro Staggioni - 24 zł Arrancini - 3 zł Bruschette

Czarnawisienka
KEKS SZPINAKOWY Z ORZECHAMI HELIO 91

termoobiegu) grzanie góra plus dół. Keksówkę smaruję lekko olejem i przyklejam papier do pieczenia gładząc boki, wlewam szpinakowe ciasto. Można zamiast papieru wysmarować formę tłuszczem i posypać bułką tartą. Piekę ciasto ok. 50 minut do suchego patyczka. Piekę na środkowej półce piekarnika. Gotowy keks posypuję cukrem pudrem. Smacznego Do przepisu wykorzystałam orzechy włoskie z upraw ekologicznych oraz orzechy laskowe prażone

Zasmakuj Kuchni
Bułeczki z pieczarkami 365

wydawało. W niedzielę już nie wytrzymałem i poleciałem do kuchni. Musiałem coś zrobić, musiałem. Cokolwiek. A że sobotę już i tak zmarnowałem, to musiałem nadrobić. Najpierw więc poszły tytułowe bułki z pieczarkami, potem zupa botwinkowa, a na koniec przez parę godzin dusiłem aromatyczny gulasz. W międzyczasie jeszcze jakaś tam sałatkę z roszponki zrobiłem. Tak, weekend jednak nie był tak zupełnie

Marder&Marder Manufacture
Pyszności na talerzu, czyli dietetyczna sałatka z grillowanymi krewetkami na roszponce 83

Krewetki w grillowanej wersji smakują wybornie. Agata proponuje zwielokrotnić te walory smakowe poprzez uzupełnienie dania grillowanym pieczywem. Poza tym na naszym blogu znaleźć można mnóstwo świetnych przepisów na bułki i bułeczki, które uzupełnią także krewetkową sałatkę. Jej perfekcyjnym dopełnieniem jest sos, który z powodzeniem dodamy także do innych potraw. Dietetyczna sałatka z grillowanymi krewetkami na roszponce Składniki na 2 porcje

KulinarneImpresje.pl
KLASYCZNA PASTA JAJECZNA 132

smaku solą i pieprzem. Na koniec mieszamy z posiekanym szczypiorkiem.  Pastę można podawać oddzielnie, w miseczce obok pieczywa lub bezpośrednio na świeżych, czy opieczonych kromkach chleba lub bułki. Jajka można ugotować 2-3 dni wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce. Im świeższych jajek użyjecie, tym lepiej będą się obierać po ugotowaniu. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 4 jajka

cool and minty

Proponowane wyszukiwania