bułki - 33426 przepisów (strona:1338/2229)

Bułki orkiszowe z jarmużem 145

Pyszne zielone bułki z dodatkiem sproszkowanego jarmużu. Pełne witamin, wspaniale komponują się z pastami z papryki, czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów. Świetne na burgery. mąka orkiszowa jasna + do podsypywania - 350 g mąka orkiszowa pełnoziarnista - 100 g jarmuż sproszkowany - 25 g woda lenia - 300 ml sól drożdże - 1 opakowanie miód - 1 łyżeczka kminek - 2 łyżeczki jajo + łyżka mleka Mąki i sproszkowany

AZgotuj!
Murzynek bez jajek. 126

wsypać do miski. Wymieszać. Dodać składniki mokre. Zmiksować, żeby wszystko się połączyło. Gotowe ciasto, przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Boki tortownicy, wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni, 1 godzinę i 10 minut. Do suchego patyczka. Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, razem ze śmietanką. Cały czas mieszając. Gotową polewą, polać

Agusiowe smakołyki
Pierwsze wrażenie zapisane w smaku. 101

muzeum tej szynki jest w Barcelonie…). Na wcześniej wspomnianym już Mercado Central (bo jakżeby inaczej!) można zjeść to mięso na kilka sposobów, ja zdecydowałem się na bocadillo, czyli bułkę polaną odrobiną oliwy z wieloma plastrami szynki. Te proste składniki bronią się same. Nic więcej nie jest potrzebne. Wierzcie mi na słowo. Przede mną jeszcze półtora miesiąca życia w Hiszpanii

Gotuj po hiszpańsku
Łatwa szarlotka i recenzja form do pieczenia Charlotte 694

ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Miksując na niskich obrotach miksera partiami wsypywać do masy jajecznej ,całość zmiksować. Foremkę Charlotte  o śr 26 cm wysmarować cienko tłuszczem, wysypać leciutko bułką tartą, rozprowadzić ciasto powciskać pokrojone jabłka. Ciasto włożyć do nagrzanego do 175*c piekarnika na grzaniu góra –dół  i piec około 35 minut ( do zrumienienia) Zimne przed podaniem można

Wanilia i Kardamon
CYTRYNOWIEC ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 175

gładką masę.  Przełożenie: Połowę ciasta cytrynowego przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, której spód wykładamy papier do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na wylane ciasto układamy śliwki czubkami do dołu. Następnie na śliwki delikatnie wylewamy pozostałe ciasto cytrynowe i znów układamy śliwki czubkami do dołu. Na koniec wierzch posypujemy kruszonką migdałową

Ciastka - domowe słodkości
Kotlety z żółtego sera 134

Prosty przepis na smaczny i bezmięsny obiad. -- Skład: żółty ser w plastrach od 5-10 mm, jajka do namaczania, bułka do  panierki, tłuszcz do smażenia, sól i pieprz do przyprawienia, no i to tyle . Ser dwukrotnie panierujemy jajko/bułka/jajko/bułka, smażymy na średnim ogniu  z dwóch stron do czasu gdy ser zacznie wypływać po bokach, wtedy jest

chleba naszego
Jak ugotować idealne jajka? 106

jaki jest jest wasz ulubiony sposób przygotowania jajek? Z  czym smakują najlepiej? Podrzućcie pomysły w komentarzach. Ja najbardziej lubię jeść jajka ugotowane na pół miękko ze świeżą bułką, masełkiem, odrobiną soli i majonezu posypane szczypiorkiem. To jest przepyszne! Szczególnie jeśli jest to wiosenne śniadanie na tarasie. Pozdrawiam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Jak ugotować idealne jajka? pochodzi z serwisu

To Musisz Wiedzieć
Czego nie wolno przechowywać w lodówce? Na pewno popełniasz kilka błędów! 113

wszystkimi aromatami. Trzymana w lodówce jest niesmaczna i mniej aromatyczna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczywo – mąka zawarta w pieczywie ma bardzo dużą ilość skrobi, co powoduje, że chleb czy bułki wchłaniają wilgoć i aromaty z lodówki przez co szybciej traci świeżość. Chleb z powodzeniem można mrozić. Banany – banany pozostawione w lodówce szybciej się starzeją, robią się czarne. Pozostaw

To Musisz Wiedzieć
Miodowe pieczone brukselki 129

lubi. Jest o to głównie sprawka fatalnych doświadczeń ze źle przyrządzoną kapustką. Jako barowa przystawka brukselka jest zazwyczaj bez miłosierdzia rozgotowywana i na koniec posypywana orzesmażoną tartą bułką. Tymczasem brukselka to warzywo delikatne, wymagające delikatnego traktowania. Pysznie smakuje na surowo: wystarczy ją zetrzeć na tarce, skropić dresingiem i wymieszać z orzechami włoskimi. Genialnie smakuje wyciągnięta prosto z pieca. Pieczone brukselki

Niedzielny kucharz
Dietetyczne bagietki pełnoziarniste 82

Uwielbiam domowe pieczywo! Nic nie smakuje i nie pachnie lepiej, niż domowy chleb czy bułki. Moja dzisiejsza propozycja to dietetyczne bagietki pełnoziarniste. Bagietki z mojego przepisu

Vegan Taste
Idealne bułki do hamburgerów 109

Dziś będzie krótko i treściwie: pytacie o przepis na domowe bułki do hamburgerów – oto i on! 😉 Jednak zanim zerkniecie do przepisu, pozwolę sobie

Vegan Taste
Dlaczego pieczeń rzymska jest rzymska? Czyli jak zrobić domowy klops 114

jakieś ciekawe wiadomości na ten temat to chętnie poczytam. Domowa pieczeń rzymska 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) pęczek pietruszki 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej jajko łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz łyżeczka masła (do posmarowania formy)  Cebulę, czosnek obieramy i blendujemy na gładką papkę, następnie dodajemy do zmielonego mięsa. Pęczek pietruszki siekamy drobniutko (można

Kuchnia moimi oczami
PUSZYSTA BABKA BIAŁKOWA 108

pokrojone morele i posiekaną gorzka czekoladę - delikatnie wymieszać. Pamiętajmy aby mieszać tylko w jedna stronę. Ciasto przelać do formy o wymiarach 30 x 11 cm wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec około 30- 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po wystudzeniu babkę oprószyć cukrem pudrem

Ciastka - domowe słodkości
Sernik bez sera z jogurtu naturalnego 148

białka na sztywno i dodać do masy z żółtkami. Całość wymieszać łyżką delikatnie do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia a boki wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Przelewamy przygotowaną masę jogurtową. ( Masa jest dość rzadka więc blaszka musi być szczelna) Sernik pieczemy przez godzinę w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni, następnie wyłączamy i pozostawiamy sernik

Kulinarne przygody

Proponowane wyszukiwania