bułki - 33426 przepisów (strona:1329/2229)

Zawijane drożdżówki z dżemem z czarnej porzeczki 159

Puszyste i pachnące zawijane bułki drożdżowe z dżemem, to doskonała przekąska dla dzieci i dla dorosłych

Przepisy Kulinarne
KACZKA PIECZONA Z NADZIENIEM Z WARZYW 119

dolewałam tylko trochę wody. Nadzienie doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem, dodajemy także masło oraz dolewamy trochę tłuszczu od kaczki. Kiedyś do nadzienia dodawaliśmy też namoczoną czerstwą bułkę, ale już od jakiegoś czasu pominęliśmy jej dodatek i jest również wybornie. W trakcie pieczenia kaczki w piekarniku miałam dość czasu, by przygotować domowe pyzy, u mnie ostatnio bywają

Smaczne Zdrowe
SZYBKA SAŁATKA Z JAJKIEM 128

seler naciowy - 1/2 laski (20 g) - ser typu feta - (45 g) - olej lniany - 1 łyżka - przyprawy: sól himalajska/ pieprz cytrynowy/ pomidory suszone z czosnkiem - pieczywo (u mnie bułka grahamka 66 g) WYKONANIE : Jajo ugotować na twardo. Cebulę, seler naciowy i pomidorki koktajlowe pokroić w połówki i wymieszać z porwaną sałatą, przyprawić wedle uznania.  Na sałatę wyłożyć pokrojone w ćwiartki

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Rolada z boczku i mięsa mielonego 127

ostrą i słodką. Mocno wszystko wetrzeć z obydwu stron. Odstawić. Przygotowanie nadzienia – mięso mielone wrzucić do miski. Cebulkę i pora pokroić drobno, dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i doprawić wszystkimi przyprawami. Masa powinna być dość dobrze doprawiona. Plaster boczku rozłożyć i obłożyć go doprawionym mięsem mielonym. Zawinąć roladę. Obwinąć nitką którą po upieczeniu zdjąć i wyrzucić

Kuchnia Pokoleń
ŚWIĄTECZNA BABKA ŁACIATA 176

wymieszać. Na koniec  dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie utrzeć na jednolitą gładką masę. Keksówkę o wymiarach 27x18 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą. 2/3 ciasta wlać do formy. Do pozostałego ciasta dodać kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać. Ciasto piernikowe delikatnie wylać na środek jasnego ciasta.  Piec ok. 45 minut

Ciastka - domowe słodkości
keks z kandyzowanymi i suszonymi owocami 138

będzie gęsta). W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Do ciasta dodajemy owoce oraz ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Gotowe przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką lub bułką tartą wąskiej foremki (ok. 27 cm dł., miara dna keksówki). Pieczemy w ok. 180 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60 min. Upieczony keks delikatnie wyjmujemy i studzimy

Domowy Smak Jedzenia
SZYBKI PIERNIK MARCHEWKOWY Z ORZECHAMI 142

się składników. Na koniec do masy dodajemy startą marchewkę, orzechy i rodzynki, i mieszamy całość łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłej i obsypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st, na około 1 godzinę. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub  dekorujemy polewą czekoladową

Walijskie Pichcenie
Babka cytrynowa 174

szkl., proszek 30 g, cukier 1-2 szkl., cukier waniliowy 2 op.,  jajka 6-8 szt., mleko 1 szkl., olej 1 szkl., sok z 2 cytryn, szczyptka soli, bułka i masło do formy. Jeżeli lukrujemy to cukier puder 1 szkl. i sok z 1/2 cytryny- gęstość trzeba ocenić samemu. Jajka miksujemy ze szczyptą soli. Potem dodajemy cukry, mleko, olej

chleba naszego
Piernik świąteczny z mascarpone 133

krótko na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników, nie powinno być widocznych grudek mąki. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.  Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 35 - 40 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na 3 części i przełożyć kremem

Kuchcik gotuje
Czekoladowe kokosanki. 154

przestudzoną margarynę. Wymieszać mikserem. Na koniec dodać pokrojoną czekoladę. Wymieszać łyżką. Ciasto będzie gęste, ale takie ma być. Tak przygotowane ciasto, wyłożyć na prostokątną blaszkę, posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 40-45 minut. Zostawić do wystudzenia. Przestudzone ciasto pokroić na nieduże kawałki. Przygotować polewę. Wszystkie składniki polewy włożyć do garnka. Podgrzewać

Agusiowe smakołyki
Ryba Po Grecku 118

Skoro zbliżają się święta, podrzucam wam kochani super przepis, który właśnie wtedy możecie wykorzystać. SKŁADNIKI: 6 kawałków ryb (wedle uznania u mnie mintaj dziś) 2-3 jajka bułka albo panierka do panierowania ryb 2 cebule 1/2 selera 5 marchewek 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1łyżeczka papryki słodkiej 1łyżeczka cukru 300ml wody 2łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz olej folia

Dziś Ja gotuje

Proponowane wyszukiwania