Pieczeń z mięsa mielonego z serem i warzywami / Meatloaf with Cheese and Vegetables 131serem i warzywami: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego) , 2 marchewki, 2 pietruszki, 2-3 ząbki czosnku, mały por, 2 duże jajka, ok, 100 g żółtego sera, ok. szklanki bułki tartej ok. łyżeczki soli, ok. łyżeczki słodkiej papryki, szczypta pieprzu, ok. 1/2 -3/4 łyżeczki granulowanego czosnku, 2 czubate łyżeczki ulubionych suszonych ziół (np.: majeranek, tymianek, oregano, bazylia), 2-3 łyżki
Lekcje w kuchni
Babka czekoladowa z wiśniami / Chocolate Cherry Bundt Cake 163trzech turach, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać jogurt i sok z cytryny lub pomarańczy, zmiksować. Połowę ciasta przełożyć do bardzo dobrze natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub mąką blaszki na babkę o pojemności 2 litrów (ja natłuszczam blaszkę kawałkiem zimnego masła, by utworzyła się grubsza warstwa), powciskać część wiśni, wyłożyć resztę ciasta, wcisnąć wiśnie. Piec
Lekcje w kuchni
Chleb z garnka na zakwasie / Vermont Sourdough Dutch Oven Bread 154ciasto musi urosnąć tylko dzięki zakwasowi. Pamiętajcie, że zakwas możecie z powodzeniem mrozić. Po rozmrożeniu i dokarmieniu (u mnie to około 2 dni) nadaje się do pieczenia chleba lub bułek. Pszenno-żytni chleb z garnka na zakwasie ma puszyste, delikatne wnętrze i chrupiącą skórkę. Nie jest ciężki jak razowe chleby na zakwasie. Z podanych proporcji upieczecie duży, wspaniały bochen domowego
Lekcje w kuchni
Chleb z keksówki na zakwasie 182już zakwas mamy gotowy warto wypróbować przepisy na pieczywo na nim. Możemy piec bułki, bagietki, pizzę, ale oczywiście i chleb. Wszystko nabiera innego smaku, bardziej kwaskowatego. Dodatkowo miąższ dłużej jest wilgotny, więc dłużej możemy przechowywać nasze wypieki. Tak prezentuje się mój pierwszy chlebek na zakwasie. Pomimo braku cierpliwości i włożenia go do piekarnika zanim wyrósł do brzegów blaszki wyszedł smaczny
W kuchni bez szafek
Nieoczywiste produkty które można mrozić 154przy krojeniu. Kukurydza, groszek, fasolka konserwowa – w silikonowych pojemniczkach do pieczenia babeczek – będą potem porcje naraz do surówek P ieczywo jeśli upieczemy/kupimy więcej – chleb najlepiej pokroić w kromki a bułki na połówki (potem wygodnie takie połówki wrzucić do tostera), owinąć folią szczelnie i zamrozić – zobacz poradni Jak mrozić chleb Ciasta – zobacz wpis Jak mrozić ciasta Ciasto na pizze
Dorota Smakuje
Babeczki makowo - serowe... 162Przepis zainspirowany znalezionym na blogu Ptaszkowo . Składniki: (na 10 sztuk) masa makowa szklanka gotowej masy makowej 2 białka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 łyżki bułki tartej kropelka lub dwie ekstraktu migdałowego łyżka mielonych migdałów masa serowa 180g opakowanie serka kremowego (u mnie Philadelphia) 1 jajko kropelka lub dwie ekstraktu waniliowego 2 lekko czubate łyżki cukru pudru Rozgrzej piekarnik
Lejdi of the house
Słoneczna surówka z pekinki i kukurydzy 143ząbek czosnku trzeba wycisnąć praską. Wlej do warzyw i wymieszaj, gotowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka jest genialna do tego stopnia, że ja objadam się nią samą zagryzając tylko świeżą bułką, ale może oczywiście pełnić rolę przystawki do obiadu. A jeśli Masz swój ogród i lub balkon, zapraszamy do naszego sklepu www.CentrumZielonyOgrodnik.pl , na pewno znajdziesz tam nasiona natki pietruszki oraz fajne
Ogrodnik w podróży
Pulpety w sosie koperkowym 127odciśniętą kajzerkę, mielimy. Do miski z mięsem dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajko. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W razie potrzeby zagęszczamy mięsną masę niewielką ilością bułki tartej lub kaszy manny. Dokładnie wyrabiamy. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Każdy obtaczamy w mące, a następnie rumienimy na rozgrzanym na patelni oleju. Gdy pulpeciki obsmażą
Smaki Na Talerzu
Kanapka z awokado i tofu 148Kanapka z awokado i tofu Dzisiaj wstałem rano z wielką chrapką na pieczywo. Nie chciałem jednak robić sobie zwykłych kanapek lub zajadać się chlebem z bułką… To zbyt zwyczajne. Popatrzyłem co mam w lodówce, a jest tam teraz sporo rzeczy, więc długo patrzyłem… Pomyślałem na co mam smaka i mnie olśniło… Wypasiona kanapka z awokado i tofu
Blendman
TOSTY FRANCUSKIE NA SŁODKO 149Tosty francuskie to potrawa z jajek, mleka, chleba. Najczęściej przygotowuje się je z bułki wrocławskiej ale też pyszne wychodzą na chlebie tostowym. Idealnie sprawdzi się tutaj pieczywo czerstwe. Składniki: 1 małe op chleba tostowego 2 jajka 100 ml mleka 2 łyżki cukru masło owoce sezonowe cukier puder sok z cytryny Jajka roztrzepać widelcem z mlekiem i cukrem. Na patelni rozgrzać
Kuchnia w oparach
Szarlotka z chleba i resztek pieczywa 198polać miodem, syropem klonowym lub z agawy, albo podać z lodami i bitą śmietaną. To co? Do dzieła! Składniki: 8-10 kromek chleba pszennego. Można wykorzystać też kawałki suchych bułek, drożdżówek, chałek itp. 3 jajka 2 szklanki mleka 2 łyżki miodu 2 łyżki masła – plus łyżeczka do smarowania formy do pieczenia 2 jabłka Cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon Przygotowanie
Niedzielny kucharz
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 146drożdżach – bagietki na drożdżach – kajzerki na drożdżach – chlebek z pesto na drożdżach – przepis na bajgle na drożdżach – chleb z samych ziaren bezglutenowy – chlebek z cukinii – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów na drożdżach – focaccia z rozmarynem – chleb cebulowy na drożdżach CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 h zaczyn, 5-8 h wyrastanie i około 50 minut pieczenie Ilość
nietylkopasta.pl
Ciasto miodowe przekładane kwaśną śmietaną 140powstanie nam gęste ciasto, ciasto dzielmy na 3 części i pieczemy na 3 blachy lub pojedynczo 3 placki, w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą o wymiarach 40×26 cm miodowe placki pieczemy w temperaturze 200-250 stopni przez ok 15-20 min do momentu aż ładnie zbrązowieją, upieczone odstawiamy do przestudzenia
Blog kulinarny S9.PL
Chleb z garnka 207chleb na zakwasie, ale okazuje się, że to nie moja bajka. No nie wyszedł mi, taka prawda. Zresztą, nie raz już pisałam, że zdecydowanie lepiej się czuję w przygotowywaniu bułek, niż chleba. Za to ten chlebek jest super. Wyszedł wyśmienity. Z mięciutkim miąższem i chrupiącą skórką. Moje dziecko – teraz będzie chwila prawdy – najczęściej jedząc chleb zostawia skórkę
Smaki Na Talerzu
Wielkanocna babka waniliowa 165wszystkie składniki przełożyć do misy robota i miksować tak długo aż cukier się rozpuści, a dalej postępować jak niżej (Też wyjdzie Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, pieczemy około 45 min. Babkę wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z formy po ostygnięciu. Waniliową babkę majonezową posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy lub smarujemy polewą czekoladową. Polecam ten przepis na waniliową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię