bułki - 33426 przepisów (strona:1312/2229)

keks z kandyzowanymi i suszonymi owocami 158

będzie gęsta). W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Do ciasta dodajemy owoce oraz ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Gotowe przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką lub bułką tartą wąskiej foremki (ok. 27 cm dł., miara dna keksówki). Pieczemy w ok. 180 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60 min. Upieczony keks delikatnie wyjmujemy i studzimy

Domowy Smak Jedzenia
SZYBKI PIERNIK MARCHEWKOWY Z ORZECHAMI 158

się składników. Na koniec do masy dodajemy startą marchewkę, orzechy i rodzynki, i mieszamy całość łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłej i obsypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st, na około 1 godzinę. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub  dekorujemy polewą czekoladową

Walijskie Pichcenie
Babka cytrynowa 195

szkl., proszek 30 g, cukier 1-2 szkl., cukier waniliowy 2 op.,  jajka 6-8 szt., mleko 1 szkl., olej 1 szkl., sok z 2 cytryn, szczyptka soli, bułka i masło do formy. Jeżeli lukrujemy to cukier puder 1 szkl. i sok z 1/2 cytryny- gęstość trzeba ocenić samemu. Jajka miksujemy ze szczyptą soli. Potem dodajemy cukry, mleko, olej

chleba naszego
Piernik świąteczny z mascarpone 157

krótko na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników, nie powinno być widocznych grudek mąki. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.  Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 35 - 40 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na 3 części i przełożyć kremem

Kuchcik gotuje
Czekoladowe kokosanki. 171

przestudzoną margarynę. Wymieszać mikserem. Na koniec dodać pokrojoną czekoladę. Wymieszać łyżką. Ciasto będzie gęste, ale takie ma być. Tak przygotowane ciasto, wyłożyć na prostokątną blaszkę, posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 40-45 minut. Zostawić do wystudzenia. Przestudzone ciasto pokroić na nieduże kawałki. Przygotować polewę. Wszystkie składniki polewy włożyć do garnka. Podgrzewać

Agusiowe smakołyki
Ryba Po Grecku 134

Skoro zbliżają się święta, podrzucam wam kochani super przepis, który właśnie wtedy możecie wykorzystać. SKŁADNIKI: 6 kawałków ryb (wedle uznania u mnie mintaj dziś) 2-3 jajka bułka albo panierka do panierowania ryb 2 cebule 1/2 selera 5 marchewek 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1łyżeczka papryki słodkiej 1łyżeczka cukru 300ml wody 2łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz olej folia

Dziś Ja gotuje
Babka wielkanocna 107

mąkę przesianą z proszkiem i sok z cytryny, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.  2. Formę do babki wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą lub mąką. Ciasto wyłożyć do przygotowanej foremki.  3. Babkę piec 50 minut w temperaturze 180st.C. (do suchego patyczka) 4. Upieczoną babkę można polać lukrem i udekorować migdałami

Danka Pichci
Klopsiki w sosie śmietanowo-serowym 137

śmietanki i razem wymieszać.  4. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.  5. Mięso wieprzowe przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, posiekaną pietruszkę i cebulę. Następnie wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę.  6. Dłońmi namoczonymi w zimnej wodzie formować niewielkie klopsiki i układać

Danka Pichci