bułki - 33426 przepisów (strona:1309/2229)

BABKA KEKSOWA WIELKANOCNA + FILMIK 116

wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy mieszankę keksową. Mieszamy.  Białka ubijamy i dodajemy ciasta, mieszamy szpatułką.  Forme na babkę z kominem, 22 cm, naoliwić i wysypać bułką tartą. Przełożyc ciasto.  Pieczemy 1 godzinę, termoobieg w temperaturze 180 % C, po 20-30 minutach temperaturę zmniejszamy do 170-160 % C.  Babkę po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Kulinarne Fantazje Marioli
Babka piaskowa cytrynowa 142

skórkę cytryny (wcześniej wyszorowaną i sparzoną) i wyciskam sok. Dodaję cukier waniliowy i na koniec rozpuszczoną wystudzoną margarynę. Całość miksuję do połączenia składników. 4. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wyrobione ciasto przelewamy do formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 175 ° C przez 65 minut lub do suchego patyczka. Po zakończeniu

karolgotuje
Pomarańczowa babka wielkanocna 91

Polewa czekoladowa: ½ tabliczki czekolady (50 g) 2 łyżki mleka (30 g) 1 łyżeczka masła (5 g) Wykonanie: Dużą formę na babkę lub keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Pomarańczę myjemy, bardzo dokładnie w gorącej wodzie, kroimy na mniejsze kawałki, które umieszczamy w mikserze kielichowym lub malakserze z nożem, dodajemy olej i jajka, miksujemy

KulinarneImpresje.pl
Bułki kajzerki 207

Bułki kajzerki  Składniki na 12 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki letniej wody 15 gram drożdży świeżych 1½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła Sposób przygotowania : 1. Zrobić rozczyn z drożdży (drożdże rozkruszyć dodać łyżkę mąki oraz cukier), pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok 20 minut. Mąkę pszenną wymieszać z rozczynem ze świeżych

Aromatyczne Podróże
Nieco inny smak codziennego pieczywa, czyli chleb z suszonymi owocami 129

białego. Przede wszystkim jest mniej kaloryczne oraz zawiera cenne witaminy z grupy B. Może być także źródłem żelaza, magnezu i cynku. Ich zawartość zależą od składu konkretnego chleba lub bułek. W chlebie pełnoziarnistym znajdziemy także sporo błonnika pokarmowego, który usprawnia proces trawienia. Nie zapominajmy, że ciemne pieczywo ma też niski indeks glikemiczny, dlatego jest wskazane dla osób cierpiących z powodu

Fascynacje Ani
Babka karmelowa, dwukolorowa 112

przesianą przez sitko i wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz masło. Powstałe ciasto dzielimy na pół. Do jednej połowy dajemy kakao. Lekko mieszamy Foremkę do babki natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Na dół formy wykładamy połowę białego ciasta. Na to wykładamy ciemne i na wierzch znów białe. Babkę pieczemy w 180 stopniach góra/dół ok. 45-50 minut. Babkę

Latosiowydom
DROŻDŻE (świeże, suszone, instant) 131

możemy spotkać świeże jak i drożdże suszone w proszku. Jedne i drugie spełniają swoje zadania. Oba rodzaje można stosować do wszystkich rodzajów ciast zarówno tych serwowanych na słodko (chałek, bułek, rogalików, drożdżówek) jak i na słono (np. pizzy, ciabatty, chleba, precli) i wielu wielu innych. Jednak doświadczeni, profesjonalni cukiernicy zalecają użycie drożdży świeżych - zapewniają one ciastu lepszy bardziej intensywny aromat

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto z owocami i kruszonką. 123

cukrem. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Gotowe ciasto, przełożyć do tortownicy, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Na wierzch wyłożyć dowolne owoce. U mnie tym razem winogron. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 30 minut. W międzyczasie z podanych składników zrobić kruszonkę. Po 30 minutach wyciągać

Agusiowe smakołyki
Przepis na keks świąteczny 97

obroty miksera na minimalne i dodaję bakalie. Miksuję jeszcze przez kilkanaście sekund, aby bakalie dobrze wymieszały się z ciastem. 4. Ciasto przekładam do posmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą keksówki i piekę w temperaturze 170  stopni około 55-65 minut lub do tzw. suchego patyczka. 5. Upieczony i przestudzony keks posypuję cukrem pudrem lub ozdabiam lukrem

Cztery Fajery
Krokiety z nadzieniem z mięsa po rosole 152

Składniki ciasta na naleśniki zmiksować, usmażyć na oleju Naleśniki nadziać, zawinąć w krokiety ( podwijając brzegi do środka) i obsmażyć na oleju na patelni. Można dodatkowo obtoczyć w jajku i bułce tartej jak ktoś chce mieć więcej kalorii

Smaczny zeszyt
Bułeczki drożdżowe z cynamonem 122

Dziś podzielę się na niemal ekspresowe bułeczki cynamonowe. Są puszyste, delikatne, w miarę słodkie i bardzo smaczne- idealne do kawy czy ciepłego mleka. Spróbujcie koniecznie Składniki

Smaki Armine
Chleb pszenno-żytni z ziarnami 116

wodę, ponownie mieszamy do połączenia składników. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Foremki wysmarować lekko olejem oprószyć bułką tartą lub mąką. Wyrośnięte ciasto wymieszać  łyżką i przełożyć do foremek, posypujemy sezamem i czarnuszką. Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Piekarnik nagrzać do 220 stopni

Andzia Pichci
Babka majonezowa 132

dodajemy obie mąki przesiane razem z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy ekstrakt waniliowy i majonez, krótko mieszamy, do połączenia. Średniej wielkości formę smarujemy masłem, oprószamy kaszą manną, bułką tartą lub mąką. Wylewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut (do suchego patyczka). U mnie wierzch dodatkowo ozdobiony polewą z białej czekolady

Smaki Na Talerzu
Puszysta babka na oleju 121

Masę wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 10,5 na 25 cm). Można również piec w formie do babek, wtedy smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy około godzinę i dziesięć minut (do tzw. suchego patyczka) w trybie góra-dół. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania