Sernik Wiedeński 151główką i odstawiasz. W rondelku na małym ogniu topisz masło pokrojone na małe kawałki. Ciepłe masło (niech się, broń Boże, nie przypali!) odstawiasz do wystygnięcia. Smarujesz tortownicę masłem, wysypujesz bułką tartą, odstawiasz na bok, żeby nie przeszkadzała. Rozbijasz jajka nad garnkiem, w którym potem ubijesz pianę. Białka lądują w garnku, żółtka – w makutrze. Garnek z białkami wstawiasz do lodówki
Kocham Czekoladę
Wielkanocna babka cytrynowa 147proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i jeszcze ciepłe przelewamy do ciasta, miksujemy. Skórkę otartą z jednej cytryny oraz sok z jednej cytryny również dodajemy do ciasta. Natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę napełniamy ciastem i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180ºC. Przez kilkanaście minut studzimy ciasto w blaszce. Dla zwiększenia efektu cytrynowego skrapiamy jeszcze gorącą babkę w blaszce
Kocham Czekoladę
Puszyste ciasto z truskawkami 144masy jajecznej. Mieszamy bardzo delikatnie aż do połączenia składników (uważamy aby masa nie straciła puszystości). Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką). Na wierzch układamy truskawki (najlepiej pokroić je wcześniej na ćwiartki). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 60 minut. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Udostępniając wpisy
Kocham Czekoladę
Letnia babka jogurtowa z borówkami 133Następnie dodać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników, po czym wrzucić odsączone borówki i delikatnie wymieszać. Formę keksową wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok 45- 50min . Podawałam z jogurtem greckim. Będzie mi bardzo miło jak polubisz mój blog kulinarny na Facebook – kliknij – kochamczekolade
Kocham Czekoladę
Babka cytrynowa z borówkami 138puszystą masę. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Dodać borówki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki keksowej. Piec około 50-60 minut w temperaturze 170st
Kocham Czekoladę
Chudy twaróg z mleka homogenizowanego i kefiru. Twaróg chudy domowy 158kształt jak gomółka sera suszonego dzięki zastosowaniu siatki! Smacznego! Zachęcam wszystkich, róbcie domowe wyroby z naszych sprawdzonych przepisów: – domowy ser żółty , – jogurty , – kefiry – masło . – Ser smażony z kminkiem Pieczcie bułki , chleby , bagietki. , róbcie domowe wędliny dojrzewające , czy też wędliny w słoikach . Będziecie wtedy samowystarczalni, głód nie zajrzy wam w oczy, a do tego wszystkie domowe produkty będą zdrowe, bez wspomagaczy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka Panzanella 152pszenno-żytnie typu ciabatowego – 250g) 500 g pomidorków koktajlowych 1-2 małe czerwone cebule garść świeżej bazylii 2 łyżki kaparów oliwa 1 łyżka białego octu winnego sól, pieprz Bułkę kroimy w średniej wielkości kostkę. Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Obficie skrapiamy oliwą, mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni i zapiekamy, aż do ładnego zarumienienia
Smaki Na Talerzu
Kanapka z bakłażanem i hummusem 161jest widziane w mojej kuchni. Sam w sobie bakłażan nie ma wyrazistego smaku, ale chłonie go z otoczenia jak gąbka. Poza tym ta struktura… Dla mnie petarda! Na bułce rozsmarowałem hummus klasyczny. Sprawdź jak zrobić hummus , jeśli tego nie wiesz. Nie masz ochoty na pastę z ciecierzycy? Możesz ją zastąpić np. sojonezem lub innym delikatnym smarowidłem. Tutaj pierwsze skrzypce
Blendman
Kotlety z kaszy – tanie i sycące – film 169łyżeczka przyprawy garam masala 1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego sól 2 czubate łyżki mąki z orzecha włoskiego – można zastąpić mąką ziemniaczaną lub kokosową panier kukurydziany do obtoczenia lub bułka tarta olej Jak zrobić kotlety z kaszy: Zaczynamy od rozdrobnienia kapusty do postaci drobnej kaszki – ja użyłam tu malaksera. Następnie do iski przekładamy kaszę, dodajemy rozdrobnioną kapustę. Potem dodajemy
Dorota Smakuje
Bułeczki cynamonowe 174wspaniale pachnący wypiek, który zrobisz z łatwością. Zapraszam Cię po mój sprawdzony przepis na te pyszności! - dokładny opis i zdjęcia krok po kroku - świetny pomysł na domowe słodkie bułki - cynamonki uwielbiane przez dzieci i dorosłych
AniaGotuje.pl
Ser z mleka i jogurtu 163domu, gotuje i je. Zachęcam wszystkich, róbcie domowe wyroby z naszych sprawdzonych przepisów: – domowy ser żółty , – jogurty , – kefiry – masło . – Ser smażony z kminkiem Pieczcie bułki , chleby , bagietki. Bardzo też polecam też nasze przepisy na domowe wędliny dojrzewające , czy też wędliny w słoikach . Będziecie wtedy samowystarczalni, głód nie zajrzy wam w oczy, a do tego wszystkie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cytrynowa babka na białkach 171skórki z cytryny + lukier - sok z cytryny z cukrem pudrem Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę na babkę z kominem posmarować masłem i oprószyć tartą bułką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160st.C. 2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. W osobnym naczyniu wymieszać mleko, olej, sok i skórkę cytrynową. Mokre składniki połączyć
Kuchnia domowa Ani
Drożdżowe rogaliki orkiszowe | Europejski Dzień Śniadania 148brzmią dla mnie trochę jak obiad ;) A bywa, że Anglicy w niedzielę dodają do tego zestawu stek. Norweską śniadaniową specjalnością jest natomiast wędzony łosoś z jajecznicą na chlebie lub bułce. Do tego podają kawę, mleko i sok. Wybór i różnorodność europejskich śniadań jest rozległa i jest w czym wybierać. Jeśli szukacie też innych pomysłów na śniadanie, to polecam zajrzeć
Mienta blog
Pulpeciki w sosie chrzanowym / Meatballs in Horseradish Sauce 188zachęcam do wypróbowania moich pulpetów zapiekanych z ziemniakami: Przepis na pulpeciki w sosie chrzanowym, składniki: na pulpeciki: 400-500 g mielonego mięsa, mała cebula, ząbek czosnku (opcjonalnie), kilka łyżek bułki tartej, duże jajko, przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, majeranek, słodka i ostra papryka na sos: mała cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1-2 łyżki chrzanu lub do smaku
Lekcje w kuchni