bułki - 33426 przepisów (strona:1306/2229)

Drożdżowe plecione bułeczki z czekoladową kruszonką 100

bułeczki  układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia i podwojenia objętości. Bułki przed pieczeniem smarujemy rozkłóconym jajkiem i obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 190°C około 25 minut. Smacznego

Tajemnice Smaku
Węgierskie ziemniaczane bułeczki, pogácsa – pogacze 86

Pogácsa – pogacze to ziemniaczane węgierskie bułeczki. Węgierskie bułeczki z polskim kiszonym ogórkiem i francuskim rillettes z gęsi . Przepyszne międzynarodowe trio. Ziemniaki do tych bułeczek możemy wcześniej

Tajemnice Smaku
Bruschetta z ricottą i szparagami 105

właśnie z surowymi szparagami. Przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera* i po pierwszym przetestowaniu polubiłam. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę. Bruschettę możemy przygotować z chleba, bułek, bagietek lub z ciabatty. Składniki pęczek zielonych szparagów garść liści świeżej bazylii sok z 1/2 cytryny 50 g drobno startego parmezanu (lub grana padano) i więcej do podania

Tajemnice Smaku
Kolorowa chałka ze szpinakiem i czarną marchewką 117

starszych odmian marchwi. Sok lub przecier z tej marchwi to naturalny barwnik w przemyśle spożywczym. Jak do tej pory przecieru z czarnej marchwi używałam do zabarwienia na fioletowo bułek hamburgerowych .  Tym razem chciałam zabarwić marchewką chałkę, a dla kontrastu dodałam trochę zieleni ze szpinaku.   Dodatek marchewki i szpinaku nie wpływa jakoś specjalnie na smak chałki, ale jest kolorowo

Tajemnice Smaku
Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem 104

Chrupiące grzanki z kremowym pleśniowym serem, szpinakiem, świeżymi figami i miodem. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę. Grzanki możemy przygotować z chleba, bułek, bagietek lub z ciabatty. Połączenie słodkich dojrzałych fig z intensywnym w smaku kremowym serem z niebieską pleśnią – dla fanów i fanatyków takiego sera – delicje. Przy okazji dodatku sera z niebieską pleśnią, taka

Tajemnice Smaku
Grzanki z ricottą i grzybami 106

podjąć nimi niespodziewanych gości. Grzanki z leśnymi grzybami to danie raczej sezonowe, co nie znaczy, że nie możemy spróbować podgrzybków zastąpić np. boczniakami. Składniki bagietka, ciabatta lub kilka bułek 250 g świeżych grzybów leśnych, u mnie podgrzybki 1 łyżeczka masła oliwa 1 ząbek czosnku do grzybów  + 1/2 ząbka czosnku do ricotty 250 g serka ricotta skórka otarta

Tajemnice Smaku
WEGECIKI Z CIECIERZYCY I PAPRYKI 150

Dziś na obiad proponuję paprykowe falafele. Pieczone, bez tłuszczu,  chrupiące, idealnie współgrają z sałatką lub pieczonymi warzywami. Te wegeciki możemy nawet wsadzić z bułkę, dodać sałatę, paprykę, sos i... wege burger gotowy! Jeden przepis - wiele zastosowań.  Polecam!    Składniki na ok 25 wegecików: 2 szklanki namoczonej ciecierzycy (ok 1 szklanka suchej), 1 papryka, 1 cebula, Sól kamienna

Jeść, by żyć w zdrowiu
Pieczony ser brie 116

chlebek zapiekany z szynką i serem –  chlebek z pesto –  zapiekanki z jajkiem i serem –  kanapka z camembert i żurawiną – przepisu na  domowy cheeseburger – domowe  bułki do hamburgerów Przygotowanie : 20 minut Składniki: – 1 ser typu brie w drewnianym opakowaniu – papier do pieczenia – dodatki do podania: pieczywo, paluchy chlebowe, krakersy, inne PRZYGOTOWANIE: Ser wyjmij delikatnie

nietylkopasta.pl
Pasta z makreli i jajek 220

wolę tą bardziej tłustą wersję i nie dodaje jogurtu naturalnego. Można spożywać od razu, bądź pozostawić na kilka godzin w lodówce celem schłodzenia. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych pszennych bułek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smacznego! Pasta z makreli i jajek 2020-01-25 Malinowa chmurka 2020-01-24 5 trików, dzięki którym zawsze kupisz świeże mięso! 2020-01-19 Jak wybrać

To Musisz Wiedzieć
Ciasto Marchewkowe Z Kremem Kubuś 133

dodajemy mąkę z sodą, startą marchew oraz esencję pomarańczową i waniliową. Podczas mieszania dodajemy także olej. 2. Dno tortownicy wyścielamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką. Ciasto pieczemy w 190 stop. przez około 40-45 minut. Drewniany patyczek wbity w ciasto musi być suchy ! Następnie studzimy ciasto. 3. Po wystudzaniu przekrawamy na dwa blaty. Krem Kubuś

Gotowanie...to proste !
Wytrawne muffinki z szynką szwarcwaldzką 180

drodzy dzisiaj chcę wam pokazać, że śniadanie nie musi się ograniczać jedynie do bułki z serem, bądź też płatków z mlekiem. Ja od dość dawna nosiłam się  z  zamiarem przygotowania babeczek, ale  w wersji słonej i w końcu mi się udało stworzyć przepis, który z pewnością pokochają wasze dzieci.  Co kryją w sobie te babeczki

vaniliowoczekoladowa
Bułeczki otrębowe 151

godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na stół, delikatnie zagniatamy, a następnie wycinamy szklanką bułeczki.  Gotowe bułeczki przekładamy na blachę. Przykrywamy ściereczką na ok 1 godzinę. Wyrośnięte bułki pieczemy ok 30 minut w temperaturze

Słodki Zakątek
Danie jednogarnkowe z fasolką szparagową 146

Fasolka szparagowa to warzywo, które uwielbiam. W sezonie gości na naszym stole niemal codziennie. Najpopularniejsza forma podania fasolki to ugotowana i polana masłem z bułką tartą. Aby jednak nie było nudno, i żeby przejeść jej dużą ilość w sezonie, dodaję ją do różnych potraw. Tym razem przygotowałam danie jednogarnkowe z fasolką szparagową, mięsem i warzywami. To trochę taki gulasz, trochę

Waniliowe Improwizacje