bułki - 33426 przepisów (strona:1298/2229)

Kefirowe ciasto z morelami i kukurydzianą kruszonką 116

mąki kukurydzianej 5ml aromatu waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka kukurydziana: 75g mąki kukurydzianej 30g cukru 50g masła ekstra Dodatkowo: 600g moreli 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki bułki tartej mąka ziemniaczana cukier puder do posypania masło do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Morele umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki i posypać brązowym cukrem. 2. Kruszonka kukurydziana: Masło, mąkę kukurydzianą

Szalona Kuchnia Eweliny
Kruche Z Dżemem i Pianką Owocową 143

podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na około 30m - 1h . 2. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i wylepiamy nim blaszkę którą najpierw smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą i wtedy wykładamy ciasto albo wykładamy papierem do pieczenia i dopiero wkładamy ciasto. Pianka owocowa 3. Ubijamy pianę, utrwalamy ją cukrem, na koniec dodajemy kisiel w proszku. Złożenie ciasta

Gotowanie...to proste !
Fasolka po bretońsku z mięsem 210

minut. Dodajemy fasolkę i pomidory w puszce. Całość doprawiamy przyprawami i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy razem ok. 15- 20 minut. Fasolkę możemy podać razem ze świeżą bułką, będzie z całą pewnością pysznie. Zobacz przepis na: Kaszotto z fasolką i cukinią Smacznego! Artykuł Fasolka po bretońsku z mięsem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bubliczki – kuchnia kresowa 156

Podobno pod koniec XVII wieku skromny piekarz żydowski z Wiednia postanowił przekazać swój dar królowi polskiemu Janowi III Sobieskiemu jako podziękowanie za zwycięstwo nad Turkami. Piekarz wręczył królewskiemu szlachcicowi bułkę w kształcie strzemienia, na cześć hobby króla. To miał być początek bublików, bajgli i obwarzanków, które obecnie znane są na całym świecie. Według autorki artykułu w Polsce wciąż daje się

Trzeci talerz
Ulubiony chleb pszenny na zakwasie 97

garnka –  bagietki –  kajzerki –  chlebek z pesto –  przepis na bajgle –  chleb z samych ziaren bezglutenowy –  chlebek z cukinii –  focaccia z pomidorami –  bułki do hamburgerów –  focaccia z rozmarynem –  chleb cebulowy CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE CZAS PRZYGOTOWANIA:  12 h zaczyn, 7 h wyrastanie i około 40 minut pieczenie SKŁADNIKI ZACZYN

nietylkopasta.pl
Sałatka ze szpinakiem, boczkiem i serem pleśniowym 128

serem pleśniowym Składniki: około 200 g świeżego szpinaku baby 250 g boczku surowego wędzonego w kostce 100 g sera z niebieską pleśnią 1 pół bagietka lub dwie pszenne bułki Dressing musztardowo-miodowy: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy (u mnie chrzanowa) około 75 – 100 ml oleju lub oliwy z oliwek pieprz sól Rozpoczynamy

PatiGotuje
Szakszuka (podstawowa) 118

treściwe. Swoje porcje zjadamy szybko i od razu chcemy więcej. Dla mnie to taka ulepszona wersja jajecznicy, mimo że jajka są w całości. Polecam podawać ze świeżym pieczywem jak bułka czy bagietką. Istnieje mnóstwo różnych wersji tego dania.  Podstawowy przepis wzięłam z ulubionej strony Kwestia Smaku . Można dodać fasolkę, boczek, fetę, szpinak, posypać szczypiorkiem.  Co kto lubi, można

W kuchni bez szafek
Zakwas 163

reakcji powstaje m.in. kwas mlekowy i kwas octowy. Stąd właśnie kwaśny zapach i później charakterystyczny smak chleba na zakwasie. Z zakwasu możemy przygotować nie tylko pyszny chleb czy bułki, ale również ciasto na pizzę, makaron żytni, zakwas na żurek, gofry czy nawet ciasto na naleśniki. Pamiętajmy również o pozytywnym wpływie zakwasu na nasze zdrowie. Jest on naturalnym konserwantem pieczywa. Również

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Babka z masą serniczkową 5304

Zmiksować.  Miksując dodawać po jednym jajku.  Przełożyć masę do rondelka. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż zacznie gęstnieć.  Wyłączyć gaz. Formę na babkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.  Wyłożyć kilka łyżek ciemnego ciasta. U mnie 7 łyżek, tak żeby dobrze przykryć dno.  Powierzchnię wyrównać widelcem, na ciemne ciasto wyłożyć masę serową,  też u mnie

Agusiowe smakołyki
Placek bez pracy 113

szklanki mąki  - kopiastą łyżeczkę proszku do pieczenia  - ew. łyżeczkę esencji pomarańczowej  - ew. garść suszonej  żurawiny  Na początek foremkę smaruję tłuszczem i występuję bułką. Nie znoszę tego robić i natchnęło mnie dziś, by zrobić to używając papieru z kuchennego ręcznika. Za wszystkie potrzebne narzędzia służy widelec i łyżka. Widelcem roztrzepać jajka z cukrem, śmietanę i esencję

I tu będę miała takie te
Pszenny chleb bez wyrabiania (na drożdżach świeżych lub suchych) / No Knead Crusty Bread 104

ciasta da się uformować luźną, trochę klejącą kulę, ciasto jest gotowe, nie potrzeba zagniatania. Nie powinno być gładkie i elastyczne tak jak typowe ciasto drożdżowe na chleb czy bułki . Chleb możecie przygotować na drożdżach suchych (instant) lub świeżych. Pszenny chleb na drożdżach bez wyrabiania ciasta może być przygotowany na dwa sposoby. Po tradycyjnym wyrośnięciu w cieple można od razu formować

Lekcje w kuchni
Przepis na ciasto do pizzy 106

częściowo wyrosło Wstępnie wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, oprószamy mąką i wałkujemy do uzyskania cienkiego placka. Spód ciasta można podsypać podczas wałkowania albo kaszą manną albo po prostu odrobiną bułki tartej, które sprawią że po upieczeniu ciasto będzie na spodzie bardziej chrupkie Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Smażony ryż z jajkiem po chińsku Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Księga-Smaku
Drożdżówki z serem 115

pędzelkiem pozostałym białkiem, w powstałe zagłębienie nakładamy solidną łyżkę masy serowej, gotowe drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min do momentu zarumienienia się bułek, gotowe drożdżówki odstawiamy do przestudzenia, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Cytrynowe ciasto... aromatyczne, wilgotne, puszyste 141

dodałam do masy. Delikatnie wymieszałam, tylko do połączenia składników. Piekarnik ustawiłam na 180 °C termoobieg. Przygotowałam foremkę ( 12 x 30 cm ). Można posmarować dokładnie masłem i obsypać bułką tartą, albo wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyłam do foremki. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Kiedy ciasto ładnie się zarumieniło, sprawdziłam patyczkiem, czy jest upieczone. Po upieczeniu

Kuchnia u Krysi
Curry z soczewicy zielonej, zdrowo i pysznie 101

soczewicę. Dodać pomidory pokrojone w kostkę z których wcześniej usunęliśmy skórę. Gotować na małym ogniu aż soczewica będzie miękka. Podczas gotowania podlewać wodą. Doprawić solą do smaku. Podawać z bułką lub indyjskim chlebkiem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania