bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:280/587)

Bułeczki śniadaniowe z szynką. 179

Bułki idealnie sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie, kolację, jako przekąska zabrana na dłuższą wycieczkę lub piknik. Za nadzienie może posłużyć nam smażona cebula, pieczarki, mięso mielone, warzywa, żółty ser lub wszystko zmieszane ze sobą. Jest to świetny sposób na pyszne wykorzystanie resztek. Polecam! Składniki na bułeczki śniadaniowe z szynką: na 16 sztuk CIASTO: 525 g przesianej, pszennej mąki(...)przestygnie można dodać starty ser.      Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 porcji, każdą formujemy w kulkę, wałkujemy na placuszek, nakładamy porcję farszu, sklejamy i formujemy kształtną bułeczkę. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut.  DODATKOWO: jajko do smarowania sezam, mak, czarnuszka do posypania      Piekarnik nagrzewamy

Rozpustne gotowanie
Odrywany chlebek z czosnkiem i ziołami 250

wody 85 ml letniego mleka 55 g miękkiego masła 2 jajka 1 łyżka ziół prowansalskich   Dodatkowo: 40g masła 5 ząbków czosnku 1 łyżka drobno posiekanej bazylii   *** Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy. Odpowiednio wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne *** *** Z ciasta formujemy kule i umieszczamy ją w oprószonej mąką misce. Miskę przykrywamy(...)smakuje na ciepło, prosto po wyjęciu z piekarnika *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: PUSZYSTE BUŁECZKI JOGURTOWE PRZEPIS TUTAJ MINI BAGIETKI CZOSNKOWE PRZEPIS TUTAJ PALUCHY SEROWE Z WĘDZONYM BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ BUŁKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY

Blog z Apetytem
Kruche ciasto z rabarbarem i śmietankową pianką 63

Sezon na rabarbar w pełni, a to ciasto w smaku jest rewelacyjne. Kwaskowy smak rabarbaru przepleciony ze słodyczą kruchego ciasta i kruszonki oraz śmietankowej pianki. Jest

Bułka z Chlebem
Ciasto rabarbarowe z bezą i płatkami migdałowymi 94

Doskonałe, puszyste ciasto z dużą ilością rabarbaru i kruchą bezą pieczoną z płatkami migdałowymi.  Przepis na blachę o wymiarach 25 x 36 Co potrzeba na

Bułka z Chlebem
Domowa bułka tarta 184

Bulka tarta jest w naszej kuchni nieodzowna.To niezastapiony skladnik wszystkich panierek.Schaboszczak,knedle z owocami polane maselkiem z bulka tarta-nie do pomyslenia by moglo jej zabraknac.Proponuje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb orkiszowy z czarnuszką, na starterze Tang Zhong 209

Orkisz dał zdrowie i smak, Tang Zhong dał delikatny miękisz, czarnuszka zaś oryginalny aromat...Większość, a właściwie wszystkie przepisy bazujące na Tang Zhong dotyczą chlebów i

Grahamka, weka i kajzerka
Tureckie bułeczki-Wypiekanie na śniadanie 161

połączyć z  drożdżami, dolać  mleko.Wymieszać, wyrobić rzadkie ciasto.Zostawić na 45-60 minut.Następnie do zaczynu dodać: 215 g białej pszennej mąki chlebowej[ dałam zwykłą pszenną] 20 g mielonych migdałów 25 g ciemnego słodu 15 g ciemnego muscovado [ dałam taki cukier] 1 łyżeczka soli 50 g stopionego masła 50 g melasy 1 jajko 100 g rodzynek(...)godziny. Po tym czasie ciasto odgazować, podzielić na 10 części (109 g), formować lekkie bułeczki i pod przykryciem zostawić na 10 minut. Następnie kształtować dobrze naciągnięte bułki, układać je na naoliwionej blasze i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut.Przed pieczeniem posmarować bułki jajem z mlekiem.Piec w temperaturze  210 stopni  przez 30 minut. Wystudzić na kratce. Razem ze mną

Moje domowe kucharzenie
Tarta z Crème Pâtissière 157

owoc granatu 4 mandarynki 1 galaretka cytrynowa'; document.write(" "); Składniki na tartę o średnicy 25 cm oraz 8 tartaletek o średnicy (liczonej u góry) 7 cm 440 gr mąki pszennej u mnie tortowa 260 gr masła 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki wyrobić szybko, na ciasto/kulkę. Ja wszystko wrzuciłam do malaksera i siekałam parę minut(...)rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na grubość około 3 min, następnie, odkleić arkusz z jednej strony i stronę z papierem wyłożyć od góry na formę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą lub mąką. Na papier wysypać około kilograma fasoli/ryżu/kaszy (dzięki temu tarta się nie wybrzuszy, a boki zostaną na swoim miejscu). Piekarnik nagrzać do 190 st. Piec

moj przepis na
Szwedzkie klopsiki z Ikei w kremowym sosie. 127

ŚREDNIA CEBULA 1 ZĄBEK CZOSNKU 100 G BUŁKI TARTEJ SOL I PIEPRZ DO SMAKU, ALE NIE ŻAŁOWAĆ OLEJ DO SMAŻENIA ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA FILMU KREMOWY SOS: 150 ML GĘSTEJ ŚMIETANY 30 % 150 ML BULIONU WARZYWNEGO 150 ML BULIONU WOŁOWEGO 2 ŁYŻECZKI SOSU SOJOWEGO 1 ŁYŻECZKA MUSZTARDY DIJON 3 ŁYŻKI MAKI PSZENNEJ 3 ŁYŻKI MASŁA WYKONANIE: ZROBIĆ KLOPSY : CEBULE CZOSNEK OBRAĆ

Pani M - kuchnia smakowita
Pyzy 97

cebuli dodaję grzyby suszone. Ciasto : 300 g mąki pszennej, 1,5 g suchych drożdży, 250 ml letniego mleka, 1 jajko, 1 łyżeczka masła, szczypta cukru, 1 łyżeczka do kawy soli, farsz : 1 cebula, garść grzybów suszonych, sól, pieprz, 2 łyżki masła, sok z cytryny, masło do wysmarowania formy i natłuszczania rąk, bułka tarta do wysypania formy Ciasto : mąkę wsypać

królestwo garów
Prosta babka czekoladowa 70

Składniki: – 450 g mąki pszennej – 3/4 szklanki cukru – 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – 3 jajka rozmiar M – 3 łyżki kakao – 250 ml mleka – 1 łyżeczka sody – 3/4 szklanki oleju roślinnego – 3 łyżki ciemnego kakao Składniki polewa: – 1 tabliczka białej czekolady Wedel – 3-5 łyżek mleka – miękkie masło i bułka tarta do formy PRZYGOTOWANIE: Przygotuj dużą formę

nietylkopasta.pl
Krokiety z kapustą i pieczarkami 123

kapustą i pieczarkami Naleśniki: 250 g mąki pszennej 300 ml mleka 300 ml wody 1 / 4 płaskiej łyżeczki soli 1 jajko szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia Nadzienie: 1 / 2 kg kiszonej kapusty 1 / 2 kg pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 jajka do obtoczenia bułka tarta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Naleśniki

niecodziennikpary
Chlebek bananowy z orzechami 97

sztuki) 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) 200 g mąki pszennej 150 g miękkiego masła 150 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 jajka (wielkości L) 150 ml mleka 150 g orzechów włoskich 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 / 2 płaskiej łyżeczki sody 1 łyżka rumu (opcjonalnie) Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy (adsbygoogle

niecodziennikpary
Śniadaniowe placuszki z serka homogenizowanego 113

pewno placuszki będą lepszym rozwiązaniem, niż bułka drożdżowa ze sklepu. Oto moje pomysły na słodkie śniadania dla dzieci: Placuszki na maślance Placuszki na zsiadłym mleku Placuszki na kefirze z truskawkami Placuszki z kaszy manny Placki jaglane Placuszki na mące kasztanowej Potrzebujemy: 350 g waniliowego serka homogenizowanego 200 g mąki pszennej 3 jaja 50 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia

MamaOskarka
rajskie ciasto 1408

mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy oraz bułkę tartą i delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w ok. 170-180 st. C. przez ok 30 min. Po upieczeniu ostawiamy do wystudzenia. składniki na roladę z jabłkami: 160 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 110 g cukru

Domowy Smak Jedzenia
Keks marchewkowy 191

dużą ilością bakalii. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 2 szklanki utartej marchwi 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki śmietany 200 gram mieszanki keksowej Helio Dodatkowo: Cukier puder do posypania Forma-duża keksówka tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Jajka wbijamy do miski

Bajeczna Kuchnia
Szarlotka na kruchym spodzie 147

Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 5 żółtek 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła Masa jabłkowa: 1.5 kg jabłek (całych, nieobranych) 1/4 szklanki cukru 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody Dodatkowo: około 3 łyżek bułki tartej cukier puder (do posypania wierzchu ciasta) Sposób przygotowania: Mąkę razem

Qchnia po prostu
Quiche z figami i kozim serem 137

tartą to nie problem, bo jej przygotowanie to bułka z masłem), to zwyczajnie warto ją upiec. U mnie quiche z figami i kozim serem gości już tradycyjnie każdej jesieni i zdecydowanie nadal jest to jeden z moich ulubionych przepisów. * SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm Kruche ciasto: 180 g mąki pszennej 110 g zimnego masła 1 żółtko ½ łyżeczki

Food Square
Ciasto malinowy król, z malinami, kakaowym biszkoptem, masą oraz galaretką. 171

łyżka mąki ziemniaczanej (kopiasta) -2 łyżki mąki pszennej -1 łyżeczka kakao  -1/3 szkl cukru -szczypta soli Białka ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier, następnie jedno żółtko. Mąki wraz z kakao mieszamy w miseczce, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto, biszkopt pieczemy około

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kluski ziołowe 199

ziołowe wykładamy na stolnicę, która jest oprószona mąką pszenną, formujemy dosyć cienkie wałki, które lekko spłaszczamy nożem. Wałeczki tniemy na ukośne kawałki 2-3 cm, wrzucamy kluski do lekko osolonej wrzącej wody, gotujemy kluski chwilkę i wyjmujemy łyżką cedzakową zaraz po wypłynięciu. Podajemy ziołowe kluski z roztopionym masłem, albo ze zrumienioną bułką tartą, podsmażoną cebulką, podsmażonymi skwarkami z boczku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CIASTO CAPPUCCINO 141

waniliowego cukier puder waniliowy - do dekoracji Przygotowanie: Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i cappuccinem przesiać. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać olej, wymieszać. Następnie dodać jogurt naturalny i ponownie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cappuccinem, ubić robotem. Ciasto przełożyć do keksówki posmarowanej i obsypanej bułką tarta. Piec ok. 40 minut w temperaturze

Ciastka - domowe słodkości
Kruche z rabarbarem i budyniem 129

filiżanką dobrej kawy :) Ciasto: 350 g mąki pszennej luksusowej Młynomag 100 g mąki krupczatki Młynomag 230 g zimnej margaryny 1 szkl cukru + 2 łyżki do rabarbaru 2 jajka 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 800 g rabarbaru 2 budynie waniliowe na 1/2l mleka 750 ml mleka 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: składniki na ciasto

Smakołyki Asi
Babka z ajerkoniakiem 157

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę po czym stopniowo dodawać olej i ajerkoniak, a na końcu wymieszane mąki. Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, Masę przelać do formy i  piec

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bułeczki czekoladowo cynamonowe 167

piekłam z połowy porcji i wyszło 8 dużych bułek. W oryginale bułeczki były polukrowane ja pominęłam bo jak dla mnie były już dosyć słodkie. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 ml ciepłego mleka 150 g cukru 40 g świeżych drożdży 200 g stopionego masła 2 łyżeczki esencji waniliowej 2 jaja 1 kg mąki pszennej T500 Nadzienie: 75 g gorzkiej czekolady

Ala piecze i gotuje
Paszteciki drożdżowe z mięsem. 235

paszteciki drożdżowe z mięsem CIASTO: 700 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 250 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 100 ml oleju 1-1,5 łyżeczki soli NADZIENIE: 500 g ugotowanego mięsa 2 cebule 0,5 papryki czerwonej 1 pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej namoczonej w mleku jajko sól pieprz jajko

Rozpustne gotowanie
Szybkie, kruche ciasto z brzoskwiniami i puszystą pianką 345

Ciasto: 3 żółtka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego około 1 kg brzoskwiń- obranych i pokrojonych w średniej wielkości kostkę 125 g  zimnej margaryny/masła Pianka: 3 białka pół szklanki cukru Ponadto potrzebne będą: margaryna/masło do posmarowania blaszki bułka tarta do posypania blaszki opcjonalnie zamiast margaryny

KreatywnePiny
Makownik na migdałowym cieście 326

posmaku migdałowym. Składniki: ciasto - 300 g mąki pszennej - 300 g masła - 150 g cukru kryształu - 150 g mielonych migdałów - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masa makowa - 400 g maku - 2 szklanki cukru - 10 jajek - 200 g masła - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wody - 2 łyżki płynnego miodu - 2 łyżki bułki tartej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lukier

Zainspirowana w kuchni
97. Szarlotka pod cytrynowymi bezikami 182

kostka margaryny 4 żółtka 3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru pudru mus jabłkowy: gotowy lub 1,5 kg jabłek cukier do smaku 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru pudru 1 kisiel cytrynowy  1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: bułka tarta  1. Składniki na ciasto szybko wyrobić

Jadło i czytadło
Szarlotka biszkoptowa 183

moimi małymi modyfikacjami. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 5 jajek 125 g rozpuszczonego masła lub margaryny 1/3 szklanki mleka 1 kg kwaśnych jabłek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo do smarowania tortownicy masło lub margaryna i 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania: Jabłka obrać i pokroić na cząstki

Na słodko lub wytrawnie
Tort Garfield 141

będą lśniące, a cukier się rozpuści.Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i stopniowo dodawać do białek delikatnie mieszając. Następnie powoli wlewać olej, delikatnie mieszać, a na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać.Dno kwadratowej tortownicy (24/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną i wysypać bułką.Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec

Mix smaku
papierówki w kakaowym cieście... 185

szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna typ 500 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, kakao 5 łyżek, papierówka 6 sztukjajka, olej, woda, mleko, cukry mikserem zmiksować z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem, kakao i zmiksować z 4 minuty tortownica 24 cm - wysmarować masłem i tartą bułką obsypać, wlać ciasto do blaszki i powciskać gęsto duże

W Mojej Kuchni Lubię
Chlebki pita 112

Z pewnością można kupić w sklepie gotowe już bułki i tylko przygotować do nich farsz, ale ile przyjemności daje zrobienie ich samemu, a naprawdę to nic

upichcic
1431. Cyganka 166

bardziej wilgotna.. 25 dag mąki pszennej  15 dag margaryny  20 dag cukru 25 dag homogenizowanego serka waniliowego [nie dałam , bo zapomniałam] 3 jajka 1 torebka kisielu cytrynowego bez cukru  sok i skórka otarta z 1/2 cytryny  cukier waniliowy 4 łyżeczki proszku do pieczenia sól tłuszcz i tarta bułka do formy Mąkę przesiać z kisielem

Moje domowe kucharzenie