bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:273/587)

Krokiety po meksykańsku z mięsem mielonym 203

szklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka łyżka oleju szczypta soli Na farsz: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego szklanka passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku papryka pepperoni czerwona (można dodać również chili) 150 g sera cheddar sól, pieprz, kolendra, tymianek, papryka ostra, papryka wędzona Ponadto: 2 jajka szklanka bułki tartej szklanka zmielonych płatków kukurydzianych Przygotowanie Mąkę przesiewamy

e-PrzepisyKulinarne
Chleb na nocnym zakwasie. 142

drugi dzień, do zakwasu, dodać mąkę pszenną i wlać dwie szklanki, ciepłej wody. W trzeciej szklance, rozpuścić drożdże i cukier. Następnie, dolać do miski. Na koniec wsypać ziarna. Wszystko wyrobić, mikserem z hakami. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto na chleb, przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Ponownie zostawić do wyrośnięcia

Agusiowe smakołyki
Imprezowe krokiety z tortilli 209

imprezowe krokiety z tortilli. Składniki: 2 placki pszennej tortilli około 300 g pieczarek 1 kiełbasa śląska z szynki Maestro Henryk Kania pół cebuli lub 2 pełne łyżki suszonej cebuli w płatkach pieprz i sól do smaku 1-2 łyżki masła 1 jajko 4 plastry żółtego sera (wybierzcie taki, który ładnie się topi) bułka tarta do obtoczenia krokietów olej do smażenia

Słodkie okruszki
Dietetyczne pulpety drobiowe w sosie koperkowym bez śmietany 260

tradycyjnej wersji- na śmietanie, z bułką zamiast płatków owsianych...Nieskromnie przyznam, że wyszły rewelacyjne!   Składniki: 400 gram mięsa mielonego z kurczaka 1 średnia marchew 3 łyżeczki koperku 1 jajko 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżeczka kaszy manny Mleko do zalania płatków 1 szklanka rosołu 4 łyżki jogurtu naturalnego Mąka kokosowa+pszenna/ kukurydziana 0,5 -1 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Tradycyjna Kuchnia
Rolada makowa 171

przygotowania rolady makowej. Ciasto: 25 dk mąki pszennej 7,5 dkg margaryny 1 łyżka kwaśnej śmietany 2,5 dkg drożdży szczypta soli 1 łyżka cukru 1 jajko Masa makowa: 20 dkg maku 2 jajka 3 łyżki mąki krupczatki 10 dkg cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki skórki z cytryny bułka tarta do wysypania formy 1 łyżka margaryny

mecooks
Jabłkowo-orzechowe s.Anastazji 553

mielonych orzechów 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami: 1 łyżka cukru pudru 40 g drożdży 300 g mąki tortowej 150 g masła 4 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1 kg jabłek 1-2 łyżeczki cynamonu 1-2 łyżeczki bułki tartej szczypta soli Masa: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe

Smaki Na Talerzu
Krucha szarlotka z krupczatki 239

pół zwykłej pszennej) 150 g cukru pudru  2 łyżeczki proszku do pieczenia  200 g masła (schłodzić)  50 g smalcu (schłodzić)  3 żółtka  2 łyżki śmietany   Masa z jabłek:  2 - 3 kg jabłek (szara reneta lub antonówka) 2 -. 3 łyżki cukru pudru  2 łyżeczki cynamonu  Dodatkowo:  2 łyżki bułki tartej

Kuchcik gotuje
CIASTO KRUCHE Z PORZECZKAMI I LEKKĄ BEZĄ 188

Ciasto:   160 g mąki pszennej 160 g mąki krupczatki 160 g masła 5 żółtek 2 łyżki cukru pudru skórka starta z cytryny szczypta proszku do pieczenia   Beza:   5 białek 1 szklanka cukru szczypta soli 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej   Ponadto:   ok 600 g czerwonej porzeczki 3 łyżki mąki ziemniaczanej bułka tarta Obie mąki mieszamy

Niespełnione zdolności kulinarne
Mleczne Bułeczki 849

Bułeczki te możemy zaserwować naszej rodzince na pyszne poranne śniadanko ;) ale i na popołudniową przegryzkę tez będą dobre ;) Składniki na około 8-10 bułeczek 300 gr

Gotowanie...to proste !
Proste ciasto na biszkopcie, z kremem i galaretką 254

żółtka i białka oddzielnie ), 2 łyżki mąki pszennej ( 40g ), 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( 40g ), 1/2 szklanki cukru ( 120g ), 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 500g serka mascarpone, 500ml śmietanki 30%, 1/2 szklanki cukru pudru. Ponadto: 2 galaretki, smak dowolny ( ja użyłam cytrynowe ), duża puszka brzoskwiń ( 470g po odsączeniu ) masło do posmarowania blachy, bułka tarta do obsypania blachy. Przygotowanie: 1. Biszkopt

W kuchni u Moniki
Rogale na śniadanie 158

wypiekam domowe pieczywo. Różne. Chleby, bułki, bagietki. Postanowiłam częściej udostępniać przepisy okraszone zdjęciami właśnie z tych wypieków. Dzisiaj przedstawiam rogale, które upiekłam wczoraj na śniadanie. Trudno im się oprzeć, bo pachną pięknie, bo są takie ładne, a przede wszystkim są pyszne i puszyste ...       Składniki na 18 szt.: 500 g mąki pszennej typ 650 (przesianej

Kuchnia u Krysi
Najprostsze ucierane ciasto z borówkami i kruszonką – Utarte :) 300

miękkiego masła 200 g mąki pszennej typ 450 40 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 120 g cukru szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego 50 g owoców – u mnie borówki, ale mogą być inne dowolne duża miska, mikser Blaszkę należy wysmarować masłem i wysypać kaszą manną lub bułką tartą Masło z cukrem i solą utrzeć

Niebieski kubek z kawa
Wielkanocna babka majonezowa 169

Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru 4 duże jajka 3/4 szklanki łagodnego majonezu  Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny żółty barwnik spożywczy (opcjonalnie) Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta lub kasza manna do podsypania formy

My Culinary Art
Śmietankowe ciasto z borówkami 199

smakuje z borówkami. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 4 łyżki śmietany 18% 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ kostki masła Dodatkowo: Cukier puder Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem, ucierając dodajemy po jednym jajku. Dodajemy śmietanę , mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Formę (24x24cm.) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, wykładamy ciasto.  Układamy na wierzchu

Bajeczna Kuchnia
Krokiety z maślakami i ziołami prowansalskimi 187

Składniki: Na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej, 3/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki wody, 2 jajka, 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich, 1/3 łyżeczki soli Na nadzienie: około 300 - 350 g małych maślaków, 1 cebula, około 60 - 70 g żółtego sera, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie, Dodatkowo: 2 jajka i bułka tarta na panierkę, olej do smażenia Sposób przygotowania

Nie tylko w kuchni