Składniki: Ciasto na naleśniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka mleka 2 szklanki wody gazowanej 2 łyżki oleju roślinnego sól Farsz: 0,5 kg mięsa z udźca kurczaka 2 średnie cukinie 1 cebula 1 łyżka tymianku 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól, pieprz 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: Wszystkie składniki ciasta miksujemy
Qchnia po prostuskładniki Ciasto drożdżowe na paszteciki 250 g mąki pszennej 20 g drożdży 1 jajko pół szklanki mleka 50 g masła 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Nadzienie do pasztecików 300 g upieczonego mięsa wieprzowego lub wołowego albo mięso z rosołu 1-2 łyżki bulionu mięsnego pół szklanki wody czerstwa bułka (np. kajzerka) cebula 2 łyżki tłuszczu pieprz, papryka, curry
Cztery Fajerybezą: na formę 24x28 cm CIASTO: 500 g pszennej mąki 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła 70 g cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany NADZIENIE: 400 g powideł śliwkowych 1-2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mielonych herbatników, biszkoptów lub bułki tartej BEZA: 3 białka szczypta soli 150 g cukru
Rozpustne gotowaniecytryny oraz sok z niej wyciśnięty. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Do masy jajecznej dodać mąkę, zmiksować do połączenia składników. Dodać przestudzone masło z cytryną i znów zmiksować. Formę z kominem (średnica około 23 cm) wysmarować niewielką ilością masła, posypać bułką tartą. Do formy przelać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego
Moja kraina smakówobiadu z owocami. Składniki: Ciasto: 500ml mleka 160g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki roztopionego masła szczypta soli Nadzienie: 300g świeżych truskawek 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżka maki ziemniaczanej Panierka: 1 szklanka płatków kukurydzianych 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki bułki tartej 1 jajko Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder
Szalona Kuchnia Ewelinyszybko znika z talerzu. Składniki: 225 g mąki pszennej 350 g cukru 85 g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 250 ml mleka 125 ml oleju 2 łyżki ekstraktu waniliowego 250 ml wrzącej wody garść truskawek Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Nagrzać formę w piekarniku. Wszystkie składniki poza
Kuchnia w oparachteż dać go niewiele i mieć fantastyczne bułki a’la hamburgerowe. Prezentuję przepis pośredni, a Wy sami dobierzcie ilość cukru do Waszych upodobań i zastosowań tych bułeczek Składniki: 3/4 szklanki mleka w proszku 1 szklanka letniej wody 10g drożdży 2 łyżeczki cukru 50g masła 2,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypujemy mleko
Jacob Tastesłyżeczki * mąka pszenna – ok. 4 szkl ( 1 szkl = ok. 170 g ) PASZTET JAJECZNY + BIAŁA KIEŁBASA: * jajka na twardo – 5 szt + 2 szt * surowe jajko – 1 szt * duża cebula – 1 szt * natka pietruszki + szczypiorek – 1 pęczek * masło – 2 łyżki * świeżo tarty chrzan – 1 łyżka * bułka tarta – 2 łyżki * sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ostra na SłodkoBabka wielkanocna próba generalna. Składniki: 400 g mąki pszennej 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 200 g cukru 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny 200 g miękkiego masła (1 kostka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl mieszanki keksowej Helio 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy i 1 łyżka bułki tartej do jej posypania cukier puder do dekoracji Wszystkie składniki
MojaQchnia.pllekko kwaskowy smak. Składniki: Ciasto kruche: 300 gram mąki pszennej 150 gram masła 150 gram cukru 2 żółtka Masa jabłkowa: 4 jabłka 50 gram miechunki suszonej Helio 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Dodatkowo: Tortownica 22 cm. Masło do wysmarowania formy Bułka tarta do wysypania formy Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy
Bajeczna KuchniaSpód: 1,5 szklanki mąki pszennej 100 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko Masa makowa: 400 g suchego mielonego maku 1 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 jajka + białko, które zostało od spodu 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki bułki tartej 3 krople aromatu migdałowego 100 - 150 g bakalii (orzechy włoskie
Kuchcik gotuje31cm x 21cm) Na ciasto: 500 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 220 g masła lub margaryny 1 cukier waniliowy 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Dodatkowo: 1 puszka masy makowej (850 g) 4 białka (które zostały nam od kruchego ciasta) 2 łyżki bułki tartej 100 g suszonej żurawiny 50 g posiekanych orzechów
Walijskie Pichceniepieczarkami i fetą Składniki : naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej około 600 ml mleka lub 300 ml mleka + 300 ml wody gazowanej 2 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia farsz: 800 g pieczarek 1 cebula 1 opakowanie sera feta 1 łyżka masła sól, pieprz, czosnek do smaku dodatkowo: 2 jajka bułka tarta sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Przygotowanie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilitr mleka; 2 jaja; 3 szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka białego cukru; 1 płaska łyżeczka soli; Olej do smażenia. Farsz: 1 duża cebula; 500 g pieczarek; 1 kg kiszonej kapusty; 2 liście laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego; 5 ziarenek pieprzu; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Panierka: 4 jaja; Bułka tarta. 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Pieczarki umyć
Gospodyni Miejskalepsza . Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 16 g drożdży sypkich Babuni 250 ml mleka 1/4 szklanki oleju jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo na farsz: karkówka 600 g pieczarki 200 g pomidor 1 szt marchew 3 szt pietruszka 3 szt bułka tarta 3 łyżki wywar z rosołu
Różowa kuchniamoże trochę cierpliwości wymaga. Przepis jest prosty i bułki są cudnie dobre. Może trochę szybko schną, ale nie będą jak te sztuczne twory ze sklepu – wiecznie sprężyste. Potrzebujemy: 1 szklankę ciepłego mleka 110 g rozpuszczonego i ostudzonego masła ½ szklanki brązowego cukru 2 rozmieszane jajka ¼ łyżeczki soli 4 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżka pasty waniliowej (można
ladykitchenbył pyszny obiad. Polecam Składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl gorącej wody szczypta soli farsz: 150 g selera korzeniowego 100 g szynki wieprzowej gotowanej 1 ząbek czosnku pół cebuli 1 łyżka jogurtu naturalnego 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka bułki tartej do gotowania: pół łyżeczki soli, 1 łyżka oleju
słodkie i nie tylko historie kulinarnedań gorących. Polecam :) Naleśniki: 500ml mleka 400g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Farsz: 1kg kapusty kiszonej sopra garść suszonych grzybów leśnych 3 pieczarki cebula sól, pieprz kilka ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe łyżeczka przyprawy do dań z kapusty 2 łyżki masła Panierka: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Barszczyk: 2kg buraków 2 marchewki
Smakołyki AsiWypieków . Składniki: (na 4 bułeczki) Ciasto: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suchych drożdży 5 łyżek ciepłej wody 1 łyżka miodu 4 łyżki oliwy 120 ml ciepłego mleka Dodatkowo: 270 g sera feta suszone pomidory, oliwki (opcjonalnie) oregano, ulubione zioła 1 łyżka masła, stopionego (do posmarowania bułek) 1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody do posmarowania
Nastoletnie WypiekanieSkładniki na ciasto: 300 ml kefiru 1 jajko 1 płaska łyżeczka sodki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 szklanki mąki pszennej sól do smaku Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto jak na pierogi. Gdyby się kleiło do rąk dosypujemy mąki(...)Farsz : 300 g mięsa mielonego 1 cebula sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 łyżka bułki tartej
Kulinarne Fantazje Marioliminut do wyrośnięcia. Krok 2 Odmierzyłam mąkę pszenną i orkiszową, zrobiłam dołek i wlałam oliwę z oliwek oraz miód i sól. Dodałam wyrośnięty rozczyn i ciepłą wodę. Wyrobiłam ciasto( koło 15 minut) i zostawiłam przykryte ściereczką na godzinę. Po godzinie odgazowałam ciasto, rozwałkowałam je i przyłożyłam miseczkę wycinając bułki. Wyszło mi 5 szt bo robiłam duże, jednak zdecydowanie lepiej
Różowa kuchniaakcji Ciasto na niedzielę . Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 margaryna 3 żółtka 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% kilka kropli aromatu waniliowego Nadzienie: 1,5 kg jabłek już obranych 10 dag cukru 2 garście rodzynek 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki bułki tartej Zimną margarynę posiekać nożem razem z mąką. Dodać
Ewusiowe Smakizimno. Składniki na ciasto makaronowe: 200g mąki pszennej 1 łyżka masła 3 łyżeczki oliwy 1/3 szklanki letniej wody z łyżeczką octu szczypta soli Składniki na farsz: 1kg jabłek odmiany szara reneta 150g lub więcej posiekanych orzechów włoskich 150g rodzynek skórka z 1/4 pomarańczy pokrojona w kosteczkę 3 łyżki bułki tartej cynamon cukier plus: 200g roztopionego masła Sposób wykonania: Składniki
Kuchnia Pani Wiosnyciężki czy zbity, wręcz przeciwnie, przypomina bardziej konsystencją miękką bułkę, niż typowy chleb. Co ważne, długo zachowuje świeżość, jemy go z Panem Mężem już 3-ci dzień i nadal nie stracił w naszych oczach. Gorąco polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu! Składniki na jeden, średniej wielkości, owalny bochenek: 350g mąki pszennej - u mnie akurat tortowa 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
Grunt to przepis!muszą być w temperaturze pokojowej) 320 g mąki pszennej tortowej (dobrej jakościowo) 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 150 ml ciepłego mleka 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru szczypta soli 50 gram rozpuszczonego, letniego masła żółtko do posmarowania NADZIENIE: 12 łyżek jagód 1 łyżka bułki tartej 1,5-2 łyżki cukru
Rozpustne gotowaniebabkowa z kominem o śr.23cm ~200g mąki pszennej ~opakowanie (40g) budyniu o smaku waniliowym ~180g cukru ~2 jajka ~1/2 szklanki oleju rzepakowego ~1/2 szklanki mleka (u mnie sojowe waniliowe) ~ziarenka wydłubane z jednej laski wanilii ~łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii ~lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia masło i bułka tarta do formy (ja piekłam w silikonowej) cukier
chili & sugarrazem zwykłe bułki drożdżowe, ale za to w kształcie króliczków. Bułeczki te nie tylko są smaczne i proste do zrobienia, ale również są świetną dekoracją stołu. Moje bułeczki są bez nadzienia jednak każdy może je zrobić ze swoim ulubionym nadzieniem. Składniki: ½ kg mąki pszennej 50 g drożdży 120 g cukru 250 ml mleka 70 g masła 1 jajko szczypta
Mama GotujeBułeczki - Pieski to idealny pomysł na śniadanie/kolacje dla dzieci. ...Bo który maluch przejdzie obok nich obojętnie. Pyszne, delikatne, a przy tym efektownie wyglądające bułeczki z
Słodka Stronaużywam śmietany kremówki 36% Puratos. Śmietana ta nie potrzebuje żadnych dodatków, bez śmietan fix, czy też innych .Tort lalka śmietankowy SKŁADNIKI:BISZKOPTjajka - 9 sztocet - 1 łyżkamąka ziemniaczana - 2 łyżkimąka pszenna - 2 szklcukier - 2 szklproszek do pieczenia - 1,5 łyżeczkiKREMśmietana kremówka 36 % Puratos - 900 mldżem wiśniowy -1,5 słoikaPONCZwoda gotowana - 1,5 szklsok z cytrynyherbatacukierDODATKOWObarwnik czerwonyperełki srebrnelalkabułka tarta do formytłuszcz(...)ubitej piany dodawać po jednym żółtku i ocet, dokładnie zmiksować. Do gotowej masy przesiać wymieszane mąki, ostrożnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 26 cm, wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, oraz formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką. Wylać ciasto do tortownicy i do formy na babkę.Wstawić obie formy do piekarnika i piec przez ok.35 minut
Kuchnia Danusistrucle o długości 36 cm: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 ml ciepłej wody 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 2 łyżeczki cukru waniliowego (można pominąć) Nadzienie: 4 duże jabłka 3-4 łyżki rodzynek garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) cynamon cukier waniliowy rum do namoczenia rodzynek bułka tarta do posypania ciasta Do posypania: cukier puder cynamon
Ze smakiem i z pasjąmargaryny lyb masła1 szklanka cukru1,5 szklanki mąki, użyłam pszennej typ 500 z Młynu Kopytowa4 jajka2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, użyłam Wodzisławmaliny ok 300 g3 łyżki brązowego cukruSkładniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i posypać tartą bułką. Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas
Monia miesza i gotujeskładniki:150 g margaryny300 g mąki pszennej1 szklanka cukru4 jajka2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia12 dużych śliwek1 łyżeczka mąki ziemniaczanej3-4 łyżki tartych migdałów Back
Monia miesza i gotujeupieczeniu. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej typ450 0,5szklanki maślanki 1 jajko 2 łyżki oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Pół płaskiej łyżeczki soli, szczypta cukru do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki w pokojowej temperaturze dodać do miski , następnie zagnieść bardzo dokładnie sprężyste ciasto. Podzielić je na 6 równych części i uformować kształt bułki ( jeśli ciasto będzie się kleić
W garach u GosiChleb wyszedł taki smaczny, że nawet mój czteroletni Synek zajadał ze smakiem. Jeśli lubicie eksperymentować z ciastem drożdżowym, to ten przepis jest dla Was. Spróbujcie Składniki: – 200g mąki pszennej – 25g koncentratu pomidorowego Pudliszki – 100ml ciepłej wody – 5g drożdży instant – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka ziół prowansalskich – 1 łyżka oliwy(...)Gotowe ciasto włożyć do miski posmarowanej oliwą, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie uformować mały bochen chleba, lub zrobić kilka bułek, wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut. Następnie posmarować mlekiem, posypać ziołami prowansalskimi i piec w piekarniku nagrzanym
Smaki Arminewiórki kokosowe, startą czekoladę kokosową albo świeże wiśnie. Tort możemy też przygotować na jasnym biszkopcie. Przepis znajdziecie tutaj . Składniki na biszkopt czekoladowy do tortu: 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 8 łyżek cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę kokosową: ok. 350 ml śmietany kokosowej ( domowej lub twardej części(...)zaczniemy trzeba pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki zostawiamy bez papieru. Nie posypujemy ich też bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka oddzielamy dokładnie od żółtek. Wlewamy białka do suchego naczynia i wsypujemy szczyptę soli. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. By biszkopt
Dieta bez mleka