Moi drodzy dzisiaj chcę wam pokazać, że śniadanie nie musi się ograniczać jedynie do bułki z serem, bądź też płatków z mlekiem. Ja od dość dawna
vaniliowoczekoladowaRewelacyjna, puszysta i pyszna, do której możecie wykorzystać resztki z lodówki. Robi się ją bardzo szybko, nie trzeba jej piec w piekarniku i nie musi mieć
Bułka z ChlebemKomu komu bo idę do domu hi hi .Zapraszam was na pyszne delikatne i pulchne bułeczki drożdżowe ze śliwkami.Sezon mamy więc smakołyk na czasie. Składniki
Różowa kuchniaSkładniki: 235 ml letniego mleka; 10 g suchych drożdży instant; 26 g białego cukru;
Gospodyni MiejskaJak co tydzień tak i dziś pieczemy wspólnie Ciasto na Niedzielę , nie miałam czasu wczoraj więc dziś wstawiam wypiek. Pyszna chałka wyszła, a właściwie dwie.
Różowa kuchniaLubicie pestki dyni i słonecznik łuskany, jeśli tak to chlebek jest akurat idealny dla was. Pyszny o chrupiącej skórce. Składniki do wykonania ciasta chlebowego: 500 g
Różowa kuchniaCzy jest coś lepszego niż świeżo upieczone bułeczki? Takie puszyste w środku! Mięciutkie, mięciusieńkie! Zrobiłam w dwóch wersjach - standardowej bułeczki oraz zawijaska z pesto. Składniki
Plate of JoyPyszne, delikatne i mięciutkie bułeczki :) Bardzo łatwe do zrobienia, szybkie, puszyste. Doskonałe także na drugi dzień, chociaż najlepiej smakują jeszcze ciepłe :) Polecam! Składniki: 475 g mąki
Domowa cukiernia EwyNie ma to jak zapach przygotowanego w domu pieczywa, nie ma to jak posmarowana masełkiem kromka domowego chlebka..mniamSkładniki:450 g wody450 g mąki razowej pszennej220
Z Majeczką w kuchniTe tradycyjne szwajcarsko - niemieckie bułeczki, zwane ,,partybrot,, , podaje się na ciepło lub na zimno. Jak sama nazwa wskazuje, doskonale nadają się na przyjęcia. Bułeczki mleczne: 225
Apetyczna babeczkajestem z siebie dumna, że narszcie udało mi się zrobić idealną szarlotkę z kratką. Ta szarlotka to klasyk, kruche cieńkie ciasto na spodzie, farsz to same jabłka (z odrobiną bułki tarkej, ale w sumie była zbędna), a górę zwieńcza kartka. Do tego jeszcze dopadłam w Lidlm wegeńskie waniliowe lody Grycana- w skali od 1-10 daję 9, są naprawdę dobre(...)minuty na kratkę. W sumie bajecznie proste ps. Nie dodałam ani grama cukru. Kruche ciasto (moja forma ma średnicę 30 cm): 350 g mąki, u mnie to była pszenna, ale uda się też z owsianą i jaglaną w wersji bezglutenowej 200 g zimnego oleju kokosowego 2 banany szczypta soli Przygotowanie ciasta: Wszystkie skłądniki umieść na blacie i siekaj tak długo
greenscarfnadzieniem bułeczek., Słodko, korzennie i energetycznie. Bombowo! Przepis na krem i bułeczki zaczerpnęłam z super bloga Codojedzenia.pl Bulki z nadzieniem dyniowym i czekolada 24 bułeczki: 700 g pszennej mąki 35 g świezych drożdży 500 ml ciepłego mleka 150 g cukru 1 łyżka cynamonu 80 g rozpuszczonego masła 1 jajko + 1 jajko do posmarowania 1 łyżeczka soli(...)dyniowym kremem oraz posypujemy grubo posiekaną czekoladą. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na małe kawałki w kształcie trapezu. Układamy bułeczki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Środek każdej bułki wgniatamy podłużnie palcem, tak aby utworzyły się “pawie oczka”. Smarujemy bułki jajkiem, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 20 minut. Piekarnik nastawiamy na 200 st.C z termoobiegiem lub bez termoobiegu
Dzieje kuchennej Wiewióryszklanka oleju roślinnego (230 g) Szklanka mąki pszennej (170 g) szklanka mąki ziemniaczanej (190 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8 g) opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub otarta skórka i sok wyciśnięty z jednej cytryny Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 stopni. Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Jajka ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach
KulinarneImpresje.plSkworcu 20 dag mąki pszennej 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 20 dag malin (mogą być mrożone) 4 jajka 3 łyżki rumu 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu otarta skórka z cytryny lub suszona skórka cytrynowa Skworcu bułka tarta do obsypania foremki Przygotowanie; Maliny
Radość kipiąca uśmiechem.szklanka jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju lub roztopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej + 3 łyżki mleka 50g białej czekolady + 3 łyżki mleka Dodatkowo: 1 łyżka margaryny lub masła do wysmarowania foremki 2-3 łyżki bułki tartej (lub kaszy manny) do obsypania foremki
Blog z Apetytemserka homogenizowanego ( dałem waniliowy ), - 1 szklanka mąki pszennej, - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wykonanie : Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy miękkie masło, serek, sok, skórkę i dalej ucieramy. Obie mąki i proszek przesiewamy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Przepisy Mikołajaszklanki kefiru 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Mandarynki gotujemy do miękkości ( około 25 minut) , odcedzamy i blendujemy. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy. Wbijamy jaja wlewamy kefir. Miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem. Miksujemy na gładko. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i bułką tartą. Pieczemy 60 minut w temp. 185 stopni. Studzimy
Domowe ciastalenistwem.. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, u mnie tortowa 1 duże jajko, u mnie L 100 ml mleka, u mnie 2% ¾ szklanki drobnego cukru 3 łyżki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia mały słoik konfitury różanej skórka otarta z jednej wyszorowanej cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego masło i bułka tarta do wysypania formy cukier puder do oprószenia ciasta
Zasmakuj Kuchnimące, jajku i bułce tartej, prawda? Właśnie bułkę zastąpiłam płatkami drożdżowymi i dzięki temu ryba zyskała nowego smaku oraz zdrowszą panierkę, która jest bardziej delikatniejsza i odrobinkę jakby soczysta. Naprawdę pycha! Koniecznie spróbujcie. 3 filety ulubionej ryby (tu użyłam mintaja) pieprz cytrynowy (może być zwykły + sok z cytryny) sól Panierka: mąka pszenna (w przypadku diety bezglutenowej np. ryżowa lub kukurydziana
Di gotujedzień powszedni. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 budynie waniliowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego 50 g siekanych migdałów blanszowanych (polecam bakalie Skworcu ) 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 150 g jogurtu naturalnego 50 g oleju łyżeczka olejku pomarańczowego Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy. Wykonanie
Smak mojego domupierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Są bardzo podobne do klasycznych faworków , ale nieco mniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek, 75 g cukru pudru, 3 łyżki śmietany 18%, 370 g mąki pszennej, 10 ml rumu, do smażenia: 1 kg smalcu
królestwo garówmasła sok z ½ cytryny 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki ostrej papryki Farsz: 300 g pieczarek 100 g sera żółtego ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżeczka (15 g) masła Sos serowy: 100 g sera żółtego 400 ml mleka 25 g masła 1 ½ łyżki mąki pszennej ½ łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soli Dodatkowo: sznurek wędliniarski
KuchniaWeDwoje.plłyżki jogurtu greckiego 350 g mąki pszennej 200 g cukru sok i skórka z całej cytryny łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do margaryny razem z jogurtem, sokiem i skórką cytryny. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki. Piec ok 45 minut w piekarniku rozgrzanym
6nieboniekoniecznie. Ciasto czekoladowe Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g cukru 3 czubate łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml mleka 50 ml oleju rzepakowego syrop klonowy do podania Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Pieczemy 35 minut, w temp
Moja smaczna kuchniasuchych drożdży 2.5 szklanki mąki pszennej Szczypta cukru trzcinowego Przyprawy:pieprz, sól, papryka czerwona Farsz 20 dag pieczarek 20 dag miesa mielonego z indyka 1/3 pora Garść rukoli Koncdnfrat pomidorowy ok 2 łyżek Sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki chilli Dodatkowo 1/2 kulki Mozzarella Olej do polania blachy Bułka tarta do podsypania PRZYGOTOWANIE: Do miski wlewam
Gotowanie Patkibudyniu śmietankowego, w postaci proszku 150g mąki pszennej 2 jajka Szczypta soli Łyżeczka cukru Wykonanie: Ser przecisnąć przez prasę lub dobrze rozgnieść widelcem. Wyrobić masę ze składników. Z ciasta uformować wałeczek, lekko spłaszczyć i ciąć pod skosem grubsze kluseczki. Wrzucać do gorącej, gotującej się wody, którą wcześniej nieco posolić. Podawać polane bułką tartą na masełku oraz gęstą śmietaną i cukrem
W garach u Gosidużą blaszkę CIASTO KRUCHE -3 szklanki mąki pszennej tortowej -4 żółtka (białka odkładamy do piany) -2 łyżki śmietany 18 lub 12 % -200g margaryny -2 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -szczypta soli JABŁKA -około 1 kg startych jabłek (należy odcisnąć z nich sok) -1 łyżka bułki tartej -1 cukier waniliowy -pół łyżeczki cynamonu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki: ( na kwadratową tortownicę ) 450 g mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g zimnego masła 1 jajko + 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 2 budynie waniliowe ( mogą być też śmietankowe ) 700 ml mleka około 1 kg śliwek szczypta cynamonu 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Zimne masło pokroić
kolorowotorcikowoszklanki cukru 1-1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Rabarbar obrać, pokroić w plasterki i zasypać cukrem, aby puścił sok. Zostawić na około 2 godziny. Odcedzić sok, a do rabarbaru dodać truskawki pokrojone na połówki. Piekarnik nagrzać do 175°C . Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Mokre składniki
Posadzone i zjedzonecukru 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kilka limonek Syrop: 100 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki 100 g cukru Lukier limonowy: ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody sok wyciśnięty z ½ limonki Ponadto: masło do wysmarowania foremki 1 łyżka bułki tartej do obsypania
Kuchnia u Krysimąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej 170 g cukru 3 czubate łyżki kakao 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g malin szczypta soli cukier puder Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką. W misce ubijamy jajka z cukrem
Kulinarne przygody Gatityprzypalić - nie gotować!. Pozostawić do wystygnięcia. Mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać przestudzoną masę kajmakową - wymieszać, dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i ubić robotem. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i obsypanej bułką tarta. Piec ok. 50 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkościłyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 500 gram masła roślinnego Dodatkowo: puszka brzoskwiń płatki kokosowe biała czekolada kolorowe perełki Nasączenie: sok z brzoskwiń Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (22cm.) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą, przelewamy masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Bajeczna KuchniaDzisiaj znowu wspólnie pieczemy. Bułki pieczemy w ramach akcji "Wypiekanie śniadanie" i tym razem są to odrywane bułeczki maślane z kruszonką. Ja zrobiłam mały eksperyment i zrobiłam kruszonkę z otrębów. Powiem Wam, że kruszonka jak i bułeczki, pychota. Nie zwlekajcie tylko upieczcie bo warto. Składniki: 600 g mąki pszennej T 500 Młyn Kopytowa 1 łyżeczka suszonych drożdży 50 g cukru
Ala piecze i gotujeSkładniki (na blachę 20x22cm): 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej jeśli ktoś lubi) 200 gram masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ziarenek prawdziwej wanilii lub ekstraktu z wanilii 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% szczypta soli 2 łyżki kakao 2 łyżki bułki tartej 1 kg wydrylowanych wiśni (można użyć wiśnie
Mango Papajasztuk ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli NADZIENIE I 1,5-2 szklanki jagód 1-2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki cukru NADZIENIE
Rozpustne gotowanieszklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 80 g gorzkiej czekolady 2-3 łodygi umytego, osuszonego, pokrojonego w 2 cm kawałki rabarbaru Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem
Rozpustne gotowaniekruszonką Składniki: 1. Ciasto: - 250g mąki pszennej - 75g mleka - 40g cukru - 4g suchych drożdży - 30g miękkiego masła - 1 jajko - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 2. Kruszonka: - 30g masła (roztopionego) - 3 łyżki cukru - 1/4 szklanki mąki - 2 łyżeczki cukru z cynamonem 3. Owoce – wypełnienie: - 150g śliwek - łyżka bułki tartej - 1 jajko Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie
Kuchenne Wariacjeszczypta soli; 4 jajka; 100 g mąki pszennej tortowej; 50 g mąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; około 3-5 średnich jabłek pokrojonych w tzw."szesnastki"; 150 g creme fraiche lub gęstej śmietany (np. 18% zoft); Wykonanie: Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie wysmarować masłem (ja dodatkowo leciutko wysypałam dno bułką tartą). Piekarnik nagrzać do temperatury
In my kitchendużych jajek 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + dodatkowe 2 łyżki 1 i 1/3 szklanki cukru + trochę do natłuszczenia formy 3/4 szklanki oleju 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia szczyptę soli 1 łyżkę kakao 1/3 szklanki mielonego maku (suchego!) 1 kisiel wiśniowy (użyłam takiego bez cukru) drylowane wiśnie np. z kompotu bułka tarta lub mielone płatki owsiane do obsypania formy
Ratunku obiadSkładniki na spód: 1,5 szklanki mąki pszennej 125 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko Masa makowa: 1 opakowanie gotowej masy makowej 900g ( może być mniejsze, ja zużyłam całe opakowanie, żeby się nie zmarnowało) 4 białka kilka kropel aromatu migdałowego 4 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera
Na słodko lub wytrawniestole.Od pewnego czasu piekę sama bułki.Zwykłe … z oliwkami … z makiem czy też kminkiem … no i takie jak dziś – z suszonymi pomidorami.Mięciutkie , delikatne … szybkie i łatwe do zrobienia!Gorąco polecam nie tylko tym muszącym unikać laktozy!PS. Świetnie smakują posmarowane odrobiną oliwy i odgrzane w piekarniku!SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 225 g* mąka kukurydziana
Ostra na Słodkoszklanka cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie kolejno dodawać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 23x33cm. Piec
Z miłości do słodkości