bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:290/587)

Kokosowa babka majonezowa z lukrem 126

mąki pszennej 180 g cukru 4 jajka 1 łyżka  cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklana wiórków kokosowych Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru  3/4 łyżeczki soku z cytryny Dodatkowo: wiórki kokosowe płatki kokosowe Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką. W misce

Kulinarne przygody Gatity
Mleczna babka na białkach 116

szklanki mąki pszennej 8 białek wielkości M 200 g cukru 2 małe opakowania cukru wanilinowego (po 8 g) 200 g masła 1 / 2 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej) 1 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu np. śliwkowego, z czarnej porzeczki lub owoców leśnych margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie

niecodziennikpary
Babka budyniowa 219

łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny Jaja ubijamy z cukrami do białości (powinny przynajmniej podwoić swoją objętość), a następnie stopniowo dodajemy pozostałe suche składniki (można je wcześniej wymieszać ze sobą) na przemian z olejem, na koniec wlewamy sok z cytryny. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i pieczemy

Cynamonowe szczęście
Krokiety z soczewicą w sosie z wędzoną śliwką 110

szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki wody gazowanej 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta soli farsz: puszka soczewicy gotowanej na parze mała cebula łyżka oleju 3 łyżki ketchupu pikantnego opakowanie serka topionego (80g) pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku panierka: 2 jajka 1,5 szklanki płatków kukurydzianych (można użyć bułki tartej, ale ja nie przepadam

Mienta blog
makowiec na kruchym cieście 175

szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 3 żółtka 2-3 łyżki gęstej śmietany   1 puszka masy makowej (850 g)   1 szklanka orzechów (włoskie, laskowe, pekan) 1 szklanka suszonych owoców (rodzynki, żurawina, figi, morele, skórka pomarańczowa )   2 płaskie łyżki tartej bułki 3 białka

babka w formie
Babka kefirowa 459

Składniki: 300g mąki pszennej 250g kefiru 180g cukru pudru 150ml oleju 4 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej LUKIER 150g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka wrzątku Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - formę na babkę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą - białka oddzielić

Smakołyki Bereniki
Ryba po grecku 149

jajku i bułce, można tylko obtoczyć w mące. Można podawać ją w większych kawałkach lub rozdrobnić i wymieszać z jarzynami. I jeszcze jedno. W tej potrawie równie ważne jak jarzyny i ryb jest liść laurowy i ziele angielskie. Jedząc, musimy czuć ten aromat! Ryba: ok. 700 g filetów z dorsza (mintaja lub morszczuka)  mąka pszenna (może być krupczatka

bistro mama
Jewish Challah czyli krótko mówiąc- chałka 172

Marcińskich po bułki i pachnącą chałkę.  To są moje smaki dzieciństwa. Próbowałam odtworzyć ten smak i aromat, ale wiecie jak to jest, nigdy to już nie będzie to samo...ale jest bardzo bliskie ideału. Możecie zrobić jedną bardzo duża, albo dwie całkiem spore chałki. Tu  zobaczycie jak je zaplatać  Będziecie potrzebowali: 585 g mąki pszennej (użyłam chlebowej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pulpeciki z indyka w sosie serowo porowym 136

obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, a następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Sos serowo - porowy: - 1 por, tylko biała część - 1 duża cebula - 1 serek topiony, ok 100 - 130 g - 250 ml słodkiej śmietanki 12 % - szczypiorek - sól - pieprz - bulion lub woda ok. 1,5 litra - 2 do 3 łyżek mąki pszennej Dodatkowo: - 300 g makaronu rurki

Apetyczna babeczka
Babka z makiem 298

szklanki mąki pszennej 1 szklanka suchego maku 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oliwy 1 szklanka oranżady Opcjonalnie kilka kropel ulubionego aromatu Przygotowanie: Jaja+ cukry ubić na puszystą masę, dodać do niej olej i oranżadę oraz mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia, suchy mak. Delikatnie całość wymieszać. Wylać na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą keksówkę   12x35cm mierzona

W garach u Gosi
Sernik na Zimno na Biszkopcie Różanym z Musem Truskawkowym z Bazylią 278

szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka zmielonych suszonych płatków róży W pierwszej kolejności włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę 150-180 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, ja piekłam w tortownicy Lekue z ceramicznym dnem i silikonowymi bokami, więc lekko natłuściłam masłem dno i oprószyłam je bułką tartą. Białka ubiłam ze szczyptą

Blondynka Gotuje
Sernik bez sera 488

szklanki mąki pszennej tortowej 4 żółtka kostka margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2-3 łyżki śmietany lub zimnej wody Margaryna i żółtka powinny być zimne – wyjęte z lodówki tuż przed zagniataniem ciasta. Na początku warto przygotować blachę do pieczenia. Posmarować ją cienką warstwą masła lub margaryny i wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Następnie do dużej

Niebieski kubek z kawa
Kotleciki drobiowe z papryką i serem 175

tradycyjnego kotleta w bułce tartej polecam kotlecki z dodatkiem sera, papryki i natki pietruszki. Bardzo smaczne i sycące a do tego łatwe w przygotowaniu. Można podać z dowolnymi dodatkami. składniki: 600 g piersi z kurczaka 1 mała czerwona papryka 100 g żółtego sera 3 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki zioła włoskie 1 łyżka mąki pszennej olej do smażenia Mięso

Monia miesza i gotuje
Pizza/ tarta na pełnoziarnistym spodzie 175

Miały być bułki, ale po przygotowaniu ciasta stwierdziłam że bardziej nada się na pizzę lub tartę, jest bez drożdży więc typowo pizzowe nie jest, ale na spód spisało się doskonale :) Składniki (sam spód bez dodatków ma około 670 kcal): 50g płatków owsianych zmielonych na mąkę 50g płatków żytnich zmielonych na mąkę 70g mąki razowej pszennej 0,5 łyżeczki sody około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Babka ucierana w polewie kakaowej 208

szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 250 g masła lub margaryny Płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki olejku waniliowego 2 łyżki suszonych żurawin Składniki na polewę czekoladową: 100 g masła lub margaryny 6 łyżek  cukru pudru 3 łyżki wody 4 łyżki kakao Dodatkowo do smarowania foremki Tłuszcz (masło lub margaryna) 2 łyżki bułki tartej. Sposób wykonania: Żurawinę

Na słodko lub wytrawnie
Szarlotka z bezą kokosową 155

szklanki mąki pszennej 4- 5 łyżek cukru 150 g masła lub margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych. Dodatkowo Tłuszcz do wysmarowania blachy 1 – 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania ciasta

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto z serem i malinami 391

Ciasto to ukazało się w 2 gazetkach kulinarnych niestety z błędami: w "Ciasta na stół" redakcja zapomniała napisać o cukrze oraz zmniejszyła ilość malin a w

Bon Appetit Małgorzaty
Grahamki 262

robienia pieczywa samodzielnie. Niestety bułki z supermarketu to w większości produkty wcześniej mrożone, z dodatkiem spulchniaczy i często z niezdrowym syropem glukozowo-fruktozowym.  Za to domowa grahamka na miodzie lub melasie jest świetną podstawą zdrowego śniadania. Na drugi dzień są równie pyszne, więc spokojnie możemy przygotować je dzień wcześniej. Grahamki (bułeczki razowe): 425 g mąki pszennej pełnoziarnistej (3 szklanki

Poezja smaku
Ciasto chałwowe - II wersja 244

pszennej,  3/4 szklanki cukru,  1/3 szklanki oleju rzepakowego,  3/4 szklanki mleka,  3 łyżki kakao,  2 łyżeczki sody oczyszczonej,  łyżka octu.  Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera, dodać olej oraz sodę oczyszczoną. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i mleko. Na sam koniec dodać ocet.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą

Z miłości do słodkości
Ciasto serowe z rabarbarem 179

pszennej,  200g serka kanapkowo - sernikowego (użyłam Wieluń) laska wanilii,  szczypta soli,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  400g rabarbaru,  1/4 szklanki oleju rzepakowego, 2 łyżki cukru.  Ser utrzeć z cukrem pudrem, szczyptą soli, nasionami wanilii, mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą

Z miłości do słodkości
Maślane bułeczki z przepisu Tomka Jakubiaka 1113

Jakiś czas temu miałem manię kupowania maślanych bułek. Najlepsze chyba było połączenie ciepłego pieczywa z odrobiną masła i koniecznie ze szklanką zimnego mleka! Genialne i harmonijne połączenie. I też trafiłem akurat na odcinek programu Tomka Jakubiaka w Kuchni+. Zrobiłem swój wypiek, mimo uprzedzeń do procedur, wg jego przepisu, z delikatnymi modyfikacjami, o których później...  Maślane bułeczki z przepisu Tomka(...)Jakubiaka Przepis i przygotowanie pochodzi ze strony Kuchni+: 4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mleka 3 dag drożdży 15 dag masła Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuść drożdże, 2 łyżki mąki i szczyptę cukru. Składniki wymieszaj. Rozczyn odstaw na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Do dzieży robota wlej rozczyn. Dodaj masło, jajka, mąkę i cukier

Right Behind The Kitchen
Bułki o smaku pizzy 141

Dzisiaj upiekłam bułki o smaku pizzy. Rewelacyjne w smaku. Polecam Wam, koniecznie musicie spróbować takie upiec. Można je podawać również z ulubionym swoim sosem. Taka inna trochę wersja pizzy, żeby nie było nudno :) Zaczął się rok szkolny, a wraz z nim szykowanie kanapek do szkoły dla dzieci. Takie bułeczki będą idealne na drugie szkolne śniadanie. Ciasto 250 ml  mleka(...)masła, roztopionego 1 łyżka cukru 2  jajka 30 g drożdży świeżych 3,5 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 200 g szynki 200 g startego żółtego sera Sos 1 łyżka ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju sól pieprz bazylia oregano Wszystkie składniki  dokładnie wymieszać Wykonanie: Drożdże rozkruszyć w kubeczku dodać cukier oraz 3 łyżki letniego

O kuchni z uczuciem
Prosty chleb pszenny z garnka, na drożdżach 116

W czasie, kiedy rzadziej wychodzimy na zakupy, możemy podszkolić umiejętności pieczenia domowego chleba. Nie jest to wcale tak trudne, jak się wydaje! Wystarczy mąka, drożdże, sól

Wiszniówka
Ciasto Mały Jasiek 165

Pierwszy raz jadłam to ciasto kilkanaście lat temu u mojego kuzyna, kiedy zmęczona wracałam z grzybobrania. Myślałam, że zjem je razem z blachą takie było smaczne

Bułka z Chlebem
Bułeczki ze szpinakiem 284

Przepisy Thermomix. Przepis na Thermomix TM31, Thermomix TM5, Thermomix TM6 BUŁECZKI ZE SZPINAKIEM SKŁADNIKI: 150 g wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 300 g

Themo przepisy
Piersi z kurczaka w otrębach owsianych 342

Bardzo lubię dania z drobiu i ciągle szukam nowych inspiracji do ich przyrządzania. Ostatnio planując na obiad kotlety, zastanawiałam się czym zastąpić tradycyjną panierkę. Szybko wpadłam

Kolizje Smaków