już mam gotowe drugie śniadanie, swoje, domowe ;) Składniki na około 12 bułeczek: Zaczyn: 15 g drożdży 3/4 szkl serwatki 1 łyżka cukru Ciasto: 2 i 1/2 czubate szkl mąki pszennej 1/3 szkl cukru 1 całe jajko 25 g roztopionego i ostudzonego masła parę kropel esencji waniliowej Nadzienie: marmolada różana gęste powidła konfitura truskawkowa 1. Najpierw tworzymy zaczyn i odstawiamy(...)kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczamy na dłoni i dajemy po łyżeczce marmolady/powideł lub konfitury ( u mnie każda bułeczka miała inne nadzienie) , zalepiamy tak aby końce znalazły się pod spodem bułki. 4. Gotowe bułeczki układamy jedna obok drugiej w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do lekkiego podrośnięcia na około 20 minut. Bułeczki pieczemy w 190 stop. przez około 20-25 minut
Gotowanie...to proste !wyjdą równie smaczne, przekonajcie się sami i koniecznie spróbujcie :) Do nadzienia wykorzystałam marmolady różanej od Dagoma . Składniki: * 2 łyżeczki suchych drożdży * 50 ml letniej wody * 400 g mąki pszennej * szczypta soli * 2 łyżeczki cukru * 2 łyżki oleju * 3/4 szklanki letniego mleka * 1 jajko * nadzienie- u mnie marmolada różana Dagoma Wykonanie: Zrobić zaczyn drożdżowy: drożdże wymieszać z cukrem, wlać(...)minut. Po tym czasie wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec bułeczki około 20 minut. Wystudzić na kratce. Zimne bułki nadziewać marmoladą różaną, można polukrować albo posypać cukrem pudrem
Zrób to smaczniekilka dni temu, tuż przed wyjściem do pracy C. spojrzał na mnie maślanymi oczkami (a, wierzcie lub nie, jest naprawdę utalentowany w kwestii maślanienia oczu) i zapytał: A zrobisz bułki na jutrzejsze śniadanie...? Popatrzyłam lekko zdziwiona - wiem, że zajada domowe pieczywo z przyjemnością, ale nie myślałam, że aż taką. A tu proszę bardzo - on pragnie moich bułeczek! Jakkolwiek(...)celu zakupienia mąki żytniej, która figurowała na liście składników. Jakież było moje rozczarowanie, kiedy okazało się, że na stanie takowej brak! Nic to, myślę sobie, zastąpię pszenną. W domu jednak okazało się, że pszenna prawie wyszła... Zmieniłam więc znacząco proporcje, i muszę przyznać, że nie jest źle. Jedynym problemem może być fakt, że bułeczki nieco się kruszą. Są też
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrożdżówki idealne do kubka mleka, kakao, czy porannej kawy. Starałam się odwzorować smak z dzieciństwa - moich ulubionych wówczas kupowanych w lokalnej piekarni. Składniki (10 sztuk) -500 g mąki pszennej -5 dag świeżych drożdży -1 szkl. Mleka -1/2 szkl. cukru -op. cukru wanilinowego -2 żółtka -1 jajko -1/2 kostki masła lub margaryny dodatkowo: -5 łyżek cukru -3 łyżki(...)podzielić na 10 części. Każdą część wałkować na nieduży prostokąt. Każdy obficie posypać cukrem z cynamonem i zwinąć. Nakryć i pozostawić do wyrośnięcia. Jajko rozkłócić i posmarować nim każdą bułkę. Posypać lub obtoczyć w cukrze z cynamonem. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Wartość energetyczna (1 sztuka) Energia: 355.4 kcal Tłuszcz: 12,6g Białko: 7,7g Węglowodany
Zielona Kuchniababkę drożdżową 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 10 żółtek 200 g cukru 100 g masła 1 szklanka mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g) skórka starta z cytryny 30 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 30 g płatków migdałowych 1 łyżka wódki 1 szczypta soli Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie
niecodziennikparypojemności 2 szklanki mąki pszennej tortowej 200 g masła lub dobrej margaryny, 1 szklanka cukru 3 jajka ćwierć szklanki bardzo mocnej, zimnej kawy, dodałam mocno czekoladową Cuba Serano 2 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 1 płaska łyżka kakao, dzięki temu babka będzie miała ciemniejszy kolor pół szklanki rodzynek, ale można więcej tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapyszne. Składniki: 500 g. mąki pszennej tortowej + 1 łyżka 1 szklanka ciepłego mleka (moja szklanka ma 230 ml.) 50 g. drożdży 1/2 kostki masła 2 jajka 1 żółtko (białko zostawić do maku) 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka Kruszonka: 1/4 kostki masła 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru Dodatkowo: masa makowa w puszce 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Drożdże rozpuścić
Agusiowe smakołykijajek 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki nutelli Wykonanie: Masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka, utrzeć. Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę. Białka ubić na sztywno. Dodać do ciasta. Większą część ciasta, przełożyć do foremki na babkę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Do pozostałej części ciasta, dodać
Agusiowe smakołykisuszonej żurawiny. Składniki: 300g mąki pszennej 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 150g jogurtu naturalnego 100g roztopionego masła pół szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki suszonej słodzonej żurawiny 100g orzechów laskowych do polewy: 100g czekolady i 100 ml śmietanki kremówki, mielony orzechy do ozdoby do wysmarowania formy: łyżka masła i łyżka bułki tartej Przepis: W dużej misce
tyfranboxciasto pierogowe: 2 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania ok. 3/4 szklanki gorącej wody 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka oleju Wszystkie składniki umieścić w malakserze - wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Farsz na pierogi z mięsem: 800g cielęciny (lub innego mięsa w kawałku) 3 duże cebule 4-5 łyżek masła 3 łyżki tartej bułki 1 marchew sól i świeżo
Moja Książka Kucharskaszklanka mąki pszennej lub gryczanej* 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru pudru szczypta soli tłuszcz do smarowania patelni farsz: 150 - 200g boczku wędzonego 300g pieczarek 2 małe lub jedna większa kulka mozzarelli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 cebule sól pieprz do panierowania: 2 jajka + 2 łyżki mleka bułka tarta tłuszcz do smażenia * mąkę gryczaną możemy
Moja Książka Kucharskamiękkiego masła • 370 g mąki pszennej • 280 g cukru • 1 cukier waniliowy (16g) • szczypta soli • 5 jajek • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 70 g mleka • 30 g kakao Sposób przygotowania: 1. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C w opcji dół + termoobieg. 2. Formę na babkę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. 3. Do misy włożyć składniki
W mojej kuchniciasto: Mąka pszenna 4 szklanki Margaryna 1 ½ kostki Cukier puder ¾ szklanki Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Cukier waniliowy 1 szt. Żółtka jaja 6 szt. Składniki na masę: Powidła śliwkowe Orzechy wołoskie posiekane 1 szklanka Cukier 1 szklanka Masło 1 ½ kostki Mąka ziemniaczana 3 łyżki Budyń śmietankowy 2 szt. tłuszcz do formy bułka tarta do formy białka
Tradycyjna Kuchniawaniliowego 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1/2 opakowanie nadzienia cukierniczego Lauretta w gotowym rękawie cukierniczym Rengo o smaku czarnej porzeczki Glazura Mirror Ascanio Lauretta kolorowa posypka do ciasta 18 szt. form do tarteletek o średnicy 9 cm. Przygotowanie: Formy do tarteletek o średnicy 9 cm wysmarować masłem obsypać bułką tartą. Biszkopciki - Do miski
Ciastka - domowe słodkościsezonowany podałam z chrupiącymi, domowymi bułkami z czarnuszką, sosem chimichuri, grillowanym serem camembert i świeżymi warzywami. Świetnym dodatkiem okazał się orzeźwiający majonez z dodatkiem limonki i odrobiny chrzanu. Połączenie tych składników stworzyło całość, której nikt się nie oparł! A Wy, jaki macie sposob na wołowinę? Polecam! SKŁADNIKI: DOMOWE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ: ( 5 szt ) * mąka pszenna – 325 g * letnia woda
Ostra na Słodkoukrywać, że brokuły z bułką tartą już mi się znudziły, więc dzisiaj zrobiłam je w smacznym wydaniu, a mianowicie z sosem beszamelowym. Wszystkich fanów tego cudownego warzywa zapraszam do spróbowania przepisu. Moim zdaniem jest to świetny dodatek do dania głównego. Życzę smacznego😊 Składniki: brokuł 400 g, mleko 2 szklanki, masło 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, gałka muszkatołowa
kulinarne odsłony patitakże w innych częściach kraju. Bułki mają kształt liścia i stanowią bardzo smaczny dodatek do innego prowansalskiego dania o nazwie ratatouille. Moje fougasse piekłam z dodatkiem ziół prowansalskich oraz czarnych oliwek. Można też stosować inne dodatki takie, jak sól gruboziarnistą, kapary czy suszone pomidory. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu. Składniki: 330 g mąki pszennej 200 ml wody
zadanie-gotowaniedomowy chleb, rogale i bułki. Dzisiaj mam dla Was przepis na puszyste, maślane bułeczki. Przepis znalazłam w domu u mojego Taty i przypomniałam sobie, że takie właśnie bułeczki jadłam u moich rodziców. Od razu zrobiłam je na niedzielne śniadanie. Są pyszne, puszyste i bardzo delikatne. Można je jeść, jeść... Składniki: - 500 g mąki pszennej (przesianej) - 40 g drożdży (świeżych
Kuchnia u Krysiokoło 600 g maki pszennej luksusowej typ 550 Młynomag 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 60 g roztopionego masła 45 g drożdży 240 ml ciepłego mleka 500 g sera białego 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego troszkę maku do posypania 4 łyżki mleka do posmarowania bułek Wykonanie : Drożdże
Sama słodycz i szczypta chilipieczywo! Zazwyczaj piekę bułki albo bagietki . Ale od czasu do czasu piekę i bochenki chleba. Chleb z nasionami…muszę zawsze coś dodać do środka. Czy to będzie słonecznik, pestki dyni…wszystko zależy od tego co akurat mam pod ręką. Chleb z nasionami Składniki: 2 bochenki 200 g żytniej mąki 750 – 800 g pszennej mąki 50 g drożdży
codojedzeniamąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej 5 jajek 4 łyżki majonezu szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy, lub ulubiony aromat do ciast SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki umieścić w misce i miksować około 5 minut, do chwili gdy ciasto będzie gładkie i rzadkie. Ciasto przelać do formiki wysmarowanej masłem oraz wysypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku
RAROSSAtortowa 1,5 szklanki, mąka pszenna graham typ 1850 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka/XL, woda zimna 3/4 szklanki, mleko 1 szklanka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, czosnek niedźwiedzi Royal Brand 2 łyżki, olej rzepakowy 2 łyżki FARSZ: mięso mielone indycze 30 dag, jajka 1 sztuka, kucharek 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 1 łyżka, marchew
W Mojej Kuchni Lubięjajka 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Przygotowanie: Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać żółtka; zmiksować. Dodać proszek do pieczenia, mąki i ocet wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki do połączenia składników. Wylać ciasto na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Motylkowa Kuchniaszklanki mąki pszennej + dodakowa mąka do opruszenia blatu i posypania ciasta 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli eksraku z wanilii pół szklanki cukru pół szklanki ciepłego mleka 1 jajko szczypa soli 20-30 ml oleju Nadzienie: około 1 kg truskawek, około 3-4 truskawki pokrojone w kawałki do każdej bułki do każdej bułeczki po małej szczypcie
KreatywnePinyłyżka mąki pszennej 1 filiżanka mocnej kawy 1 puszka frużeliny wiśniowej Bita śmietana: 1 pojemnik śmietany 30% 5 łyżek cukru 3 płaskie łyżki kakao Wykonanie: Białka ubijam z cukrem, mieszając dodaję żółtka i przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przekładam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy Potwórszklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 dag rabarbaru cukier puder do posypania przepis Umyty i osuszony rabarbar kroimy w centymetrowe kawałeczki. Do miski wsypujemy przesianą mąkę , dodajemy miękkie masło i jajka całość ucieramy.Cały czas ucierając dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy wykładamy ciasto dokładnie
Smakowite DaniaTort przygotowałam na przyjęcie urodzinowe mojej córeczki. Puszysty biszkopt przełożyłam kremem z serka mascarpone i Nutelli. Dzieciakom bardzo smakował. Uśmiech na twarzy mojego dziecka- bezcenny
Smakowity Blog Kulinarny