bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:298/587)

Luksusowa babka drożdżowa 124

babkę drożdżową 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 10 żółtek 200 g cukru 100 g masła 1 szklanka mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g) skórka starta z cytryny 30 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 30 g płatków migdałowych 1 łyżka wódki 1 szczypta soli Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie

niecodziennikpary
Babka kawowa 127

pojemności 2 szklanki mąki pszennej tortowej 200 g masła lub dobrej margaryny, 1 szklanka cukru 3 jajka ćwierć szklanki bardzo mocnej, zimnej kawy, dodałam mocno czekoladową Cuba Serano 2 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 1 płaska łyżka kakao, dzięki temu babka będzie miała ciemniejszy kolor pół szklanki rodzynek, ale można więcej tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Drożdżówka z makiem i kruszonką. 128

pyszne. Składniki: 500 g. mąki pszennej tortowej + 1 łyżka 1 szklanka ciepłego mleka (moja szklanka ma 230 ml.) 50 g. drożdży 1/2 kostki masła 2 jajka 1 żółtko (białko zostawić do maku) 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka Kruszonka: 1/4 kostki masła 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru Dodatkowo: masa makowa w puszce 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Drożdże rozpuścić

Agusiowe smakołyki
Babka ucierana z nutellą. 172

jajek 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki nutelli Wykonanie: Masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka, utrzeć. Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę. Białka ubić na sztywno. Dodać do ciasta. Większą część ciasta, przełożyć do foremki na babkę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Do pozostałej części ciasta, dodać

Agusiowe smakołyki
Babka z orzechami laskowymi i suszoną żurawiną 110

suszonej żurawiny. Składniki: 300g mąki pszennej 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 150g jogurtu naturalnego 100g roztopionego masła pół szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki suszonej słodzonej żurawiny 100g orzechów laskowych do polewy: 100g czekolady i 100 ml śmietanki kremówki, mielony orzechy do ozdoby do wysmarowania formy: łyżka masła i łyżka bułki tartej Przepis: W dużej misce

tyfranbox
PIEROGI Z MIĘSEM - przepis 161

ciasto pierogowe: 2 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania ok. 3/4 szklanki gorącej wody 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka oleju Wszystkie składniki umieścić w malakserze - wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Farsz na pierogi z mięsem: 800g cielęciny (lub innego mięsa w kawałku) 3 duże cebule 4-5 łyżek masła 3 łyżki tartej bułki 1 marchew sól i świeżo

Moja Książka Kucharska
KROKIETY Z PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ 137

szklanka mąki pszennej lub gryczanej* 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru pudru szczypta soli tłuszcz do smarowania patelni farsz: 150 - 200g boczku wędzonego 300g pieczarek 2 małe lub jedna większa kulka mozzarelli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 cebule sól pieprz  do panierowania: 2 jajka + 2 łyżki mleka bułka tarta tłuszcz do smażenia * mąkę gryczaną możemy

Moja Książka Kucharska
Wielkanocna babka marmurkowa wg Aleex 207

miękkiego masła • 370 g mąki pszennej • 280 g cukru • 1 cukier waniliowy (16g) • szczypta soli • 5 jajek • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 70 g mleka • 30 g kakao Sposób przygotowania: 1. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C w opcji dół + termoobieg. 2. Formę na babkę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. 3. Do misy włożyć składniki

W mojej kuchni
Pychotka 156

ciasto: Mąka pszenna 4 szklanki Margaryna 1 ½  kostki Cukier puder ¾ szklanki Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Cukier waniliowy 1 szt. Żółtka jaja 6 szt. Składniki na masę: Powidła śliwkowe Orzechy wołoskie posiekane 1 szklanka   Cukier 1 szklanka Masło 1 ½ kostki Mąka ziemniaczana 3 łyżki Budyń śmietankowy 2 szt. tłuszcz do formy bułka tarta do formy białka

Tradycyjna Kuchnia
BISZKOPTOWE BABECZKI WIELKANOCNE 172

waniliowego 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1/2 opakowanie nadzienia cukierniczego Lauretta w gotowym rękawie cukierniczym Rengo o smaku czarnej porzeczki  Glazura Mirror Ascanio Lauretta kolorowa posypka do ciasta  18 szt. form do tarteletek o średnicy 9 cm. Przygotowanie: Formy do tarteletek o średnicy 9 cm wysmarować masłem obsypać bułką tartą. Biszkopciki - Do miski

Ciastka - domowe słodkości
PIKANTNE BUŁECZKI Z ROSTBEFEM, GRILLOWANYM CAMEMBERTEM, KARMELIZOWANĄ CZERWONĄ CEBULĄ I CHIMICHURRI 148

sezonowany podałam z chrupiącymi, domowymi bułkami z czarnuszką, sosem chimichuri, grillowanym serem camembert i świeżymi warzywami. Świetnym dodatkiem okazał się orzeźwiający majonez z dodatkiem limonki i odrobiny chrzanu. Połączenie tych składników stworzyło całość, której nikt się nie oparł! A Wy, jaki macie sposob na wołowinę? Polecam! SKŁADNIKI: DOMOWE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ: ( 5 szt ) * mąka pszenna – 325 g * letnia woda

Ostra na Słodko
Brokuły pieczone w sosie beszamelowym 135

ukrywać, że brokuły z bułką tartą już mi się znudziły, więc dzisiaj zrobiłam je w smacznym wydaniu, a mianowicie z sosem beszamelowym. Wszystkich fanów tego cudownego warzywa zapraszam do spróbowania przepisu. Moim zdaniem  jest to świetny dodatek do dania głównego. Życzę smacznego😊 Składniki: brokuł 400 g, mleko 2 szklanki, masło 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, gałka muszkatołowa

kulinarne odsłony pati
Fougasse z oliwkami. 161

także w innych częściach kraju. Bułki mają kształt liścia i stanowią bardzo smaczny dodatek do innego prowansalskiego dania o nazwie ratatouille. Moje fougasse piekłam z dodatkiem ziół prowansalskich oraz czarnych oliwek. Można też stosować inne dodatki takie, jak sól gruboziarnistą, kapary czy suszone pomidory. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu. Składniki: 330 g mąki pszennej 200 ml wody

zadanie-gotowanie
Bułeczki puszyste, maślane 156

domowy chleb, rogale i bułki. Dzisiaj mam dla Was przepis na puszyste, maślane bułeczki. Przepis znalazłam w domu u mojego Taty i przypomniałam sobie, że takie właśnie bułeczki jadłam u moich rodziców. Od razu zrobiłam je  na niedzielne śniadanie. Są pyszne, puszyste i bardzo delikatne. Można je jeść, jeść... Składniki: - 500 g mąki pszennej (przesianej) - 40 g drożdży (świeżych

Kuchnia u Krysi
Bułeczki mocno nadziane serem. 159

około 600 g maki pszennej luksusowej typ 550 Młynomag 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 60 g roztopionego masła   45 g drożdży 240 ml ciepłego mleka 500 g sera białego  4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego troszkę maku do posypania 4 łyżki mleka do posmarowania bułek Wykonanie :     Drożdże

Sama słodycz i szczypta chili
Chleb z nasionami na drożdżach 153

pieczywo! Zazwyczaj piekę bułki albo bagietki . Ale od czasu do czasu piekę i bochenki chleba. Chleb z nasionami…muszę zawsze coś dodać do środka. Czy to będzie słonecznik, pestki dyni…wszystko zależy od tego co akurat mam pod ręką. Chleb z nasionami Składniki: 2 bochenki 200 g żytniej mąki 750 – 800 g pszennej mąki 50 g drożdży

codojedzenia
BABKA MAJONEZOWA 153

mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej 5 jajek 4 łyżki majonezu szklanka cukru 1,5  łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy, lub ulubiony aromat do ciast SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki umieścić w misce i miksować około 5 minut, do chwili gdy ciasto będzie gładkie i rzadkie. Ciasto przelać do formiki wysmarowanej masłem oraz wysypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku

RAROSSA
naleśniki grillowane z mięskiem warzywnym... 175

tortowa 1,5 szklanki, mąka pszenna graham typ 1850 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka/XL, woda zimna 3/4 szklanki, mleko 1 szklanka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, czosnek niedźwiedzi  Royal Brand 2 łyżki, olej rzepakowy 2 łyżki FARSZ: mięso mielone indycze 30 dag, jajka 1 sztuka, kucharek 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 1 łyżka, marchew

W Mojej Kuchni Lubię
Biszkopt podstawowy 190

jajka 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Przygotowanie: Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać żółtka; zmiksować. Dodać proszek do pieczenia, mąki i ocet wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki do połączenia składników. Wylać ciasto na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Motylkowa Kuchnia
Bułki słodkie z truskawkami bez drożdży 451

szklanki mąki pszennej + dodakowa mąka do opruszenia blatu i posypania ciasta  2,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli eksraku z wanilii pół szklanki cukru pół szklanki ciepłego mleka 1 jajko szczypa soli 20-30 ml oleju Nadzienie: około 1 kg truskawek, około 3-4 truskawki pokrojone w kawałki do każdej bułki do każdej bułeczki po małej szczypcie

KreatywnePiny
Tort w stylu angielskim 200

łyżka mąki pszennej 1 filiżanka mocnej kawy 1 puszka frużeliny wiśniowej Bita śmietana: 1 pojemnik śmietany 30% 5 łyżek cukru 3 płaskie łyżki kakao Wykonanie: Białka ubijam z  cukrem, mieszając dodaję żółtka i przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przekładam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem + film 92

szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 dag rabarbaru cukier puder do posypania przepis Umyty i osuszony rabarbar kroimy w centymetrowe kawałeczki. Do miski wsypujemy przesianą mąkę , dodajemy miękkie masło i jajka całość ucieramy.Cały czas ucierając dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy wykładamy ciasto dokładnie

Smakowite Dania
Torcik urodzinowy 115

Tort przygotowałam na przyjęcie urodzinowe mojej córeczki. Puszysty biszkopt przełożyłam kremem z serka mascarpone i Nutelli. Dzieciakom bardzo smakował. Uśmiech na twarzy mojego dziecka- bezcenny

Smakowity Blog Kulinarny
sernik na kruchym spodzie ze śliwkami... 166

aromat waniliowy 3 krople, mąka pszenna 25 dag, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki MASA SEROWA: twaróg 1 kg, śmietana gęsta 1 kubek, cukier 3/4 szklanki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, jajka 4 sztuki, śliwki 20 sztuk miękka palma / w robocie z podanych składników wyrobić ciasto kruche na drobną kruszonkę tortownica 24cm - wysmarować masłem i tartą bułką, do blaszki wsypać kruszonkę, denkiem

W Mojej Kuchni Lubię
Fińskie bułeczki ze słodkim nadzieniem maślanym 136

tylko pomarzyć. Wspominam więc wczorajszy poranek w domowym cieple, z dziećmi i Małżonem. Upiekłam im na drugie śniadanko bardzo słodkie bułeczki, które popijaliśmy gorzkim kakao. Córcia pomagała przy lepieniu bułek, Syncio gotował mleko i wsypywał brązowy, aromatyczny proszek a potem mieszał zawzięcie by nie zrobił się kożuch, było naprawdę wspaniale! Przepis na te niebywale smaczne bułeczki znalazłam(...)voisilmäpullat ciasto: 160 ml mleka 75 g masła 1/2 łyżki mielonego kardamonu 25 g świeżych drożdży 1 małe jajko 60 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki soli 375 g mąki pszennej nadzienie: 75 g miękkiego masła 100 g drobnego cukru 1 łyżeczka cukru z dodatkiem naturalnej wanilii jajko do posmarowania wierzchu Do rondelka wlewamy mleko, wkładamy masło i wsypujemy kardamon. Podgrzewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czekoladowe pampuchy z ricottą 201

mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej parę kostek białej czekolady POLEWA: 200 g czekolady białej 1/2 szklanki mleka Krem z ricottą. W części mleka rozprowadzić mąkę pszenną i ziemniaczaną, a resztę zagotować z cukrem. Wlać mieszankę z mąki i ugotować gęsty budyń. Do gorącego budyniu wrzucić parę kostek białej czekolady i przestudzić. Zmiksować razem z ricottą uzyskując(...)odległości. Gotować 10 min pod przykrywką. Ważne, aby nie dotykały gotującej się wody. Ugotowane pampuchy polewać rozpuszczoną nad kąpielą wodną czekoladą wymieszaną z mlekiem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bułki i drożdżówki , Ciasta czekoladowe , Dania wegetariańskie , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: czekolada , drożdże , polewa , ricotta

https:KKuchniaMniam
Biszkopt z jogurtowym musem i owocami 145

sokiem z owoców oraz świeże owoce zwieńczajcie ciasto. Idealna, letnia propozycja na wykorzystanie sezonowych produktów do stworzenia przepysznego deseru. Składniki: Biszkopt jajka - 2 cukier - 1/2 szklanki mąka pszenna - 1/3 szklanki mąka ziemniaczana - 25g sól - szczypta Nasączenie (opcjonalnie) herbata zielona - 1/2 szklanki sok z cytryny - 1 łyżka Sok owocowy do masy jogurtowej truskawki - ok. 400g maliny - ok. 100g borówki(...)cukru, a następnie po jednym żółtku (cały czas ubijając). Obie mąki przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając delikatnie szpatułką. Formę dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka". Gotowy biszkopt odstawiamy do całkowitego ostudzenia. W razie potrzeby nasączamy

Pogotujmy.pl
Chleb pszenno owsiany z pestkami dyni. 116

W ostatnim czasie mój piekarnik najczęściej zostaje odpalany po to, ab upiec chleb. Oto jeden z nich. Płatki owsiane, trochę mąki owsianej....  i wchodzi pyszny

Radość kipiąca uśmiechem.
CHLEB ŚNIADANIOWY BEZ WYRABIANIA 136

Dziś już co prawda dawno po śniadaniu, ale na jutro przygotowanie takiego chleba będzie błyskawiczne. Nie trzeba wyrabiać ciasta, wystarczy zamieszać by cieszyć się smakiem domowego

Z Majeczką w kuchni
Jagodzianki z ciasta drożdżowo-serowego 171

 Moje pierwsze jagodzianki! ;) Nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z upieczeniem tych bułeczek. Ciasto jest mięciutkie i puszyste, bardzo fajnie się z nim pracuje. Zachęcam

Czerwona Porzeczka
BUŁECZKI Z SEREM 162

Za chwile zabrzmi ostatni dzwonek. Dzieciaki krzykną z radością: wakacje!! Nie będę przygotowywała synom drożdżówek do szkoły. Teraz będą to wakacyjne drożdżówki- takie z serem zawsze

Z Majeczką w kuchni