Bułeczki z owsianką, proste do zrobienia i smaczne. Owsianka 2/3 szkl. płatków owsianych 350 ml wody 25 g masła Ciasto właściwe 25 g świeżych drożdży 200
Moje domowe kucharzenieszklanki mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej Mokre: • 1 jajko • 2/3 szklanki cukru • 1 opakowanie cukru waniliowego • 200 ml jogurtu naturalnego (może być 0% lub inny) • 70 ml oleju • sok z ½ małej cytryny Dodatkowo: • 200 g borówek amerykańskich • cukier puder Sposób przygotowania: 1. Formę z kominkiem wysmarować masłem i dokładnie wysypać tartą bułką. 2. Przygotować
W mojej kuchnimąki pszennej 1 łyżka kakao 2-3 łodygi rabarbaru truskawki WYKONANIE Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Mąkę i proszek przesiewamy i dodajemy kokos i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy łyżkę mąki a do drugiej łyżkę kakao, delikatnie mieszamy. Formę smarujemy i wysypujemy bułką tartą. Nakładamy
Mała w garnku mieszawyglądu bułki hamburgerowe to przed pieczeniem wierzch ciasta posypałam sezamem oraz czarnuszką. Poniższe ciasto jest bardzo podzielne i wszystkie warstwy idealnie ze sobą smakują. Jestem pewna, że poniższym ciastem cheeseburger zaskoczycie swoich domowników. Zachęcam do pieczenia. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm (dla co najmniej 8 osób) ciasto drożdżowe 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
UgotowaćDrożdżowe ślimaki z nadzieniem z budyniu i borówek amerykańskich, do oderwania i zjedzenia ze szklanką mleka. Najlepsze są świeże niedługo po upieczeniu, pycha! :D Składniki
Simply Foodszklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru – u mnie trzcinowy łyżeczka cynamonu skórka starta z dwóch pomarańczy 1 szklanka mleka 2 jaja ½ szklanki oleju rzepakowego szczypta soli Przygotowanie: Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się. Keksówkę smaruję tłuszczem, posypuję bułką tartą
Zasmakuj Kuchnibułce tartej i smażymy z obu stron na gorącym tłuszczu. Kotlety z kaszy jęczmiennej - kuchnia podkarpacka Jako dodatek do kotletów proponuję sos pomidorowy, na który przepis można znaleźć w tej samej publikacji, tj. „Eurogalicja od kuchnia”. Sos pomidorowy: 1 średnia cebula 2 łyżki smalcu (lub innego tłuszczu) 2 ząbki czosnku 2 pełne łyżki mąki pszennej 2 łyżki przecieru pomidorowego bazylia
Trzeci talerztakie bułki, zróbcie, a będziecie zachwyceni tak jak ja. Można je podać na gorąco zaraz po upieczeniu lub zimne po wystudzeniu. Obie wersje są pyszne. U mnie były na obiad i to był super pomysł. Trwa sezon na cukinię to trzeba korzystać. Zapraszam:) Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody
Izabelawkuchniszklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek majonezu (użyłam domowego, przepis TUTAJ-KLIK ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąki i proszek przesiać, dodawać stopniowo do masy jajecznej. Na koniec dodać majonez, dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieszklanki mąki pszennej 2/3 łyżki soli 1/2 łyżki bazylii 2/3 łyżki oregano 1 łyżka soli czosnkowej 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu 4 łyżki papryki wędzonej mielonej 2 łyżki suszonego czosnku 1 łyżka imbiru 3 łyżki białego pieprzu 1 łyżka mielonej gorczycy 2 łyżki cukru palmowego 1 łyżka kurkumy 3 łyżki musztardy 2 jajka mąka do obtoczenia bułka tarta olej
R'n'G Kitchenjajkiem, mąką pszenna, mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. Następnie masę serową dzielimy na 2 lub 3 części i formujemy wałek (jak na kopytka) i po ukosie kroimy na centymetrowe paski. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy jeszcze 2 minuty po wypłynięciu na wierzch. Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła i 1-2 łyżki bułki tartej. Mieszamy
Aga w kuchnimąki pszennej tortowej, krupczatki, wrocławskiej (lub takiej jaką zwykle używamy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 25 g posiekanych orzechów włoskich Lukier: 0,5 szkl. cukru pudru 2 łyżki wrzątku 1 łyżka rodzynek 1 łyżka posiekanej suszonej żurawiny 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich Ciasto: Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Żółtka z cukrem
Posadzone i zjedzonePrzygotowanie: Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać wiórki kokosowe. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać olej, lekko wymieszać, potem dodać mleko, wlać sok wyciśnięty z cytryny - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą keksówki. Wierzch
Ciastka - domowe słodkościszklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Sposób wykonania: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do prostokątnej formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Pieczemy około
Smaki Nataliipszennej, 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, 50g suszonych śliwek, 200g masła lub margaryny, szczypta soli, Mąkę przesiać, dodać cukier, 1 jajko, szczyptę soli, pokrojone w plastry masło i posiekane śliwki. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie połowę ciasta rozwałkować i wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą
Z miłości do słodkościszklanka mąki pszennej 1/2 szklanki wody gazowanej 1/2 szklanki mleka 1 jajko 3/4 łyżeczki czosnku w proszku 1 szczypta pieprzu 1 szczypta soli 2 łyżki oliwy Farsz: 200g szynki 1 mała cebula 5-6 pieczarek 1/2 puszki marchewki z groszkiem 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Dodatkowo: 50-100g serka topionego 1 jajko + szczypta soli bułka tarta do obtaczania
Di gotujeszklanka mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g margaryny, opakowanie cukru waniliowego, opakowanie żelek- robaków, lukier plastyczny, krem czekoladowy. Wykonanie: Margarynę rozpuszczamy w garnuszku i studzimy. Jajka musimy utrzeć z cukrem. Cały czas miksując dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, margarynę i cukier waniliowy. Formę na babkę natłuszczamy, posypujemy bułką tartą i wlewamy
paapilotkaaCiasto mąkę: pszenną, ziemniaczaną i krupczatkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać roztopioną margarynę - wymieszać. Dodać przesiane maki z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 24 x 33 cm wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Na wierzch
Ciastka - domowe słodkościprzesiać mąkę (pszenną i ziemniaczaną) wraz z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać po trochę mieszanki mącznej oraz przestudzone masło. Na końcu dodać sok wyciśnięty z połówki cytryny wraz ze startą skórką (cytrynę należy sparzyć zanim otrze się skórkę). Wszystko starannie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Babkę
Mania Wypiekaniapszennej, 1/3 szklanki cukru, 250g świeżych truskawek. Wykonanie Masło wraz z czekoladą stopić na małym ogniu, przestudzić. Jajka ubić mikserem na puszystą masę. Dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę, aż się rozpuści. Następnie dodać mąkę i szczyptę soli, wymieszać. Na koniec dodać przestudzoną masę czekoladową, dokładnie wymieszać. Ciasto rozlać do 4 natłuszczonych i wysypanych bułką tartą
Z miłości do słodkościszklanki mąki pszennej typ 650 1,5 szklanki mąki krupczatki troszkę ponad 0,5 szklanki cukru łyżeczka cukru wanilinowego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka rozmiar L 25 dag dobrej margaryny MASA JABŁECZNA: około 900 ml musu z antonówek – u mnie domowy, zapakowany do słoiczka jesienią łyżeczka cynamonu łyżeczka kardamonu łyżka mąki ziemniaczanej łyżka bułki tartej do posypania
Kuchenne zapiski Edytydodaj bułkę, cebulę, lubczyk, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Podłużną formę do pieczenia wysmaruj olejem. Połowę mięsa włóż do formy. Ugotowane jajka poukładaj wzdłuż brytfanki jedno za drugim i dociśnij. Przykryj jaja drugą częścią mięsa. Mięso wyrównaj zwilżoną olejem dłonią i piecz przez ok. 60 min w temp. 180°. Pieczeń podawaj z np. pszennymi bułeczkami
Moniki SmakołykiJak wiadomo, wszystko co dobre szybko się kończy :), i odnosi się to również to przysmaków podniebienia. Aromatyczna drożdżówka z cynamonem i świeżą wanilią wodzi na pokuszenie
Apetyczna babeczkakilku lat co roku piekę je na Święta. Nie wiem dlaczego, ale to ciasto zawsze znika jako pierwsze:) foremka 25x36cmCiasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki miodu, 100g margaryny Palmy z Murzynkiem, 2 jajka, łyżeczka sody oczyszczonej.Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, miód, jajka(...)margarynę. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto podzielić na trzy części. Każdą wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Nakłuć widelcem. Każdą część piec około 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki, 130g kaszy manny, 120g cukru
Z miłości do słodkościmąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na piankę bezową: 8 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 500 g dojrzałych śliwek 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżki tartej bułki Wykonanie
Kulinarne przygody GatityDzisiaj nie za słodko ale pysznie, do kawy w sam raz. Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 180 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 50 g kakao szczypta soli 1/4 szklanki mleka nadzienie powidła śliwkowe bez cukru KROKUS beza 4 białka (jajka L) szklanka cukru Przygotowanie: Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką(...)masę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tart smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Ciasto dzielimy na 10 części, każdą rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę dociskając do spodu i ścianek, na każdą formę układamy papier pergaminowy i obciążamy np. fasolą. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 C. Studzimy
Niezły Młynek150g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70g cukru 1 jajka 70g margaryny 1 cukier waniliowy Nadzienie: 1kg gruszek 400ml mleka 1 budyń waniliowy 4 łyżki cukru 50g migdałów w płatkach pół łyżeczki cynamonu Przygotowanie 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić razem . Odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę
zjem to blog kulinarnytaka bułka z masłem:) Mimo wszystko mam nadzieję, że udało mi się sprostać zadaniu - ja jestem zadowolona - tym bardziej, że to pierwsze paszteciki w moim wykonaniu i dodatkowo w niecodziennej odsłonie. Uwielbiam takie inspirujące wyzwania! I oczywiście mam apetyt na więcej! Paszteciki z kapustą i fasolą w walentynkowej odsłonie Składnikina ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka mleka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSKŁADNIKI : 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 600 g mąki pszennej DODATKOWO(...)blaszkę z małymi odstępami, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Lekko wyrośnięte bagietki nacinamy, wzdłuż nożem, teraz delikatnie rozsmarowujemy masło czosnkowe wzdłuż bagietki, oraz posypujemy serem. Bułki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190-180 % C, przez około 25-30 minut. Można je piec w większej temperaturze jednak ser zbyt szybko się spieka. Zjadamy lekko ciepłe lub zimne
Kulinarne Fantazje Mariolipowiedział, że bułki muszą być okrągłe? Nie ja. Wycinanie kształtów od foremek to fajna zabawa dla dziecka, a Ty przy okazji możesz upiec coś, co ono zje. Nigdy wcześniej nie próbowałam z ciasta drożdżowego wycinać innych kształtów niż okrągłe lub kwadratowe, ale wyszło całkiem dobrze. Najpierw zrobiłam ciasto : Na patelni stopiłam 1/3 kostki masła i odstawiłam do ostudzenia. Następnie(...)filiżanki odłożyłam łyżkę miodu i wkruszyłam 5 gram drożdży - wymieszałam i odstawiłam na 10 minut. Po tym czasie odmierzyłam 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450 i przesiałam do miski, dosypałam szczyptę soli. Dodałam 1/2 szklanki ciepłego mleka, jedno małe jajko oraz rozczyn z drożdży i miodu. Chwilę wyrabiałam i dolałam przestudzone masło. Najpierw wszystko wyrobiłam
apetytnapieczeniegram mąki pszennej 250 gram margaryny lub masła 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 jajko 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę jabłkową : 3 budynie śmietankowe lub waniliowe 1,5 kg jabłek u mnie championy 1 litr mleka 6 łyżek cukru ok 2 łyżeczki cynamonu ok 4 łyżki bułki tartej cukier
Blog kulinarny S9.PLmaki pszennej 100 g cukru 80 g skórki pomarańczowej 50 ml wrzącej wody 30 ml soku z cytryny 8 g proszku do pieczenia 5 jajek Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy śmietanę. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i budynie waniliowe. Miksujemy do połączenia się składników. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą
Ciasta z tradycjamiMąkę pszenną wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch wbijać stopniowo po jednym jajku, dodać twarożek i zmiksować. Do masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, wlać sok z cytryny, wymieszać delikatnie mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia. Tortownicę wyłożyć pergaminem lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą
Wanilia i Kardamondobrych i polecam państwu. Babkę przgotowałam w thermomasterze II firmy Kalorik SKŁADNIKI : 5 jaj 150 g cukru 1 cukier waniliowy 150 g masła 280 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej 200 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ucieramy z cukrami, następnie dodajemy masło i dalej ucieramy, Wsypujemy mąkę z proszkiem, wlewamy mleko i dalej ucierając dodajemy ubite białko. Ciasto wlewamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki na babkę. Pieczemy około 1 godziny. Babkę po ostudzeniu dekorujemy czekoladą lub lukrem
Kulinarne Fantazje Mariolimąki pszennej 25 dag masła lub margaryny 5 żółtek pół łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru pudru Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę, siekamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedna większa , druga mniejsza. Wkładamy na około pół godziny do lodówki. Dodatkowo; 1,5 kg jabłek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cynamonu 1 łyżka bułki tartej Beza
Radość kipiąca uśmiechem.pszennej Basia, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delekta, szczypta soli, Sposób przygotowania : Jajka mikserem ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy na przemian maślankę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( ja smaruję boki i spód blaszki masłem lub margaryną i posypuję bułką tartą
Pysznosci Babci Basiminut. Gotowe bułki studzimy na kratce, żeby dać odparować wilgoci. Te paluchy są wytrawne, mocno orzechowe i zdecydowane w smaku. Zdecydowanie najlepiej pasują do deski wędlin lub serów i kieliszka wytrawnego wina – do dżemu się nie nadają. Warto zrobić je chociaż raz, tym bardziej że ciasto jest niewymagające i przyjemnie się z nim pracuje. SKŁADNIKI 285g mąki pszennej bułkowej
Karo in the Kitchenjest to ciasto pod wdzięczną nazwą "Cielak" :) Obie te masy wspaniale się ze sobą łączą i tworzą naprawdę pyszny duet! foremka 23x33 cm Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, szklanka mleka, szklanka oleju rzepakowego (użyłam Rapso), 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki ciemnego dżemu (u mnie z czarnej porzeczki), łyżeczka(...)pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać drewnianą łyżką, po czym miksować około 3 min.na najwyższych obrotach. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 23x33cm. Masa serowa: 600g białego sera, 135g masła lub margaryny, 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, łyżka cukru waniliowego, 3 czubate
Z miłości do słodkościszklanki mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego Masa serowa: 1 szklanka cukru 1000 g białego tłustego sera 125 g margaryny 100 g masła 5 żółtek 2 op. Budyniu śmietankowego bez cukru Ponadto: 5 białek 1 szklanka cukru 1 puszka brzoskwiń Tłuszcz do posmarowania blaszki Bułka tarta
The Sweet Damselmąki pszennej razowej typ 1850 1 łyżka soli po 20 g (czarnego sezamu, białego sezamu, siemienia lnianego) po 60 g (pestek słonecznika, pestek dyni) 30 g oleju 350 g letniej wody *ziarna dyni proponuje pokroić na mniejsze kawałki Dodatkowo: 30 g mąki żytniej typ 720 30-40 g wody 50-100 g mieszanki ziaren do posypania bułek Drożdże pokruszyć
Delicious Titbitszagniatania ciasta,prosty przepis na chlebek z amarantusem Składniki: 250 g mąki pszennej 200g maki orkiszowej 100 g mąki żytniej 400 g wody w temperaturze pokojowej ok 100 – 150 g aktywnego zakwasu 10 g soli 50 g poppingu z amarantusa 50g pestek siemienia lnianego(...)Wszystkie składniki razem z poppingiem z amaratusa umieścić w misce i wymieszać dokładnie łyżką. Formę o długości 35 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wierzch wyrównać np. moczoną łyżką w wodzie. Zostawić na 12 – 16 h do wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy
w mojej kuchni100g pszenicy , 5g kminku , 40 g drożdży , 5g cukru , 2,5 MS -miarki speedcook -ciepłej wody , 400g mąki pszennej , 5g soli , nasiona słonecznika ,dyni ,czarnuszka -co kto lubi WYKONANIE(...)składniki i wyrabiać ciasto obroty 10C ,czas 1,5 minutyWyrobione ciasto wyjąć.Ciasto pozostawic do wyrośnięcia,podzielic na osiem części .Z, każdej uformowac bułeczkę.-ja od razu robię bułki i wtedy pozostawiam do wyrośnięcia.Posmarowac żółtkiem i posypac makiem.U mnie bez smarowania żółtkiem i posypania makiem..Do środka dałam czarnuszke i sezam.Wstawic do ciepłego piekarnika ,na okolo
w mojej kuchnimąki pszennej;2 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach (tj. około 4 średnie marchewki);6 jaj;2 szklanki białego cukru;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);1 łyżeczka proszku do pieczenia;2 łyżeczki sody;2 łyżeczki cynamonu;3/4 szklanki oleju;Szczypta soli;Cukier puder do oprószenia po wierzchu.Dodatkowo:Tłuszcz (np. margaryna) do wysmarowania blachy;Bułka tarta do oprószenia blachy.Spos
Gospodyni Miejskamąki pszennej 550 20 dag rozpuszczonego masła starta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka domowego cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 2-3 łyżki masła Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Jajka
Kulinarne przygody Gatitychleby i bułki. Wszystkie możecie znaleźć tutaj :) Dziś przyszła kolej na zdrowe bułeczki z pewnym nietypowym dodatkiem, a mianowicie z suszonymi pomidorami. Znalazłam w lodówce tylko 5 suszonych pomidorów i nie wiedziałam co z nimi zrobić:) Postanowiłam dodać je do ciasta na bułeczki wraz ze sporą ilością zdrowych ziaren. Wyszło smacznie, domowo i zdrowo... Składniki:500g mąki pszennej pełnoziarnistej
Z miłości do słodkościDzisiaj przepis na prosty, ale pyszny i puszysty sernik mojej Mamy.Przepis ten Mama dostała od swojej Mamy, czyli naszej najukochańszejBabci i Prababci.Jedyna modyfikacja to zastępowanie czasem
Moje Kuchenne Rewelacjewaniliowy)- 300 g pszennej ( u mnie 320g mąki orkiszowej typ750)- 200g ksylitolu lub cukru- 300 g stopionego i schłodzonego masłaPrzygotowanie:1. Jaja ubić z ksylitolem(cukrem) i cukrem waniliowym na puszystą masę.2. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.3. Na samym końcu dodajemy stopione i wystudzone masło.4. Wszystko wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką
Smaczne Zdrowe