bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:286/587)

Bułki pszenno-orkiszowe 172

bułeczek nie nacinałam nożykiem..a wykorzystałam urządzenia do krojenia jabłek..wychodzi fajny wzorek...niektóre bułeczki trochę "rozsadziło" i wzorek po upieczeniu już nie był taki fajny.. 350g mąki pszennej typ 650  200 g mąki orkiszowej razowej  8 g suszonych drożdży  1 łyżka miodu  1,5 łyżeczki soli  200 ml letniej wody(...)elastyczne ciasto, pozostawić na godzinkę do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieść je ponownie. [ Ja posłużyłam się automatem do chleba].Na blachę wyłożyć arkusz papieru do pieczenia. Formować bułki (mogą też być rogale) i układać zachowując odstępy. Naciąć. Można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem, sezamem, drobno startym serem...[ u mnie tylko jajko] .Piec w 200 st C przez

Moje domowe kucharzenie
Buły śniadaniowe o smaku czosnku 165

łkiem fajne wyszły w smaku, idealnie pasują do sałaty ogórka czy pomidora z plastrem sera czy kiełbaski.Idealnie miękkie z chrupiącą skórką z wierzchu. Składniki na 8 szt mąka pszenna tym 700  Kłos Pol 800 g czosnek granulowany  Kłos- Pol  1 łyżeczka drożdże świeże 50 g masło 150 g jajko 2 szt woda ciepła(...)minut. Krok 4  Ciasto przykrywamy ściereczka i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Krok 5 Odgazowujemy ciasto, wałkujemy je naokoło 2 cm i wycinamy miseczką 8 bułek, będą spore . Przygotowujemy talerzyk z mokrą ściereczką i kładziemy na niego każdą bułkę na około 30 sekund i przekładamy w miseczkę ze słonecznikiem ,a potem na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia . Zostawiamy

Różowa kuchnia
Knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową 136

knedle ze śliwkami . Jako, że ta potrawa stwarza także inne możliwości, pomijając nadzienie, tym razem do ciasta dodałam domowy twaróg. Zmieniłam też sposób podania. Tradycyjnie knedle jadamy z masłem, bułką tartą i cukrem, cynamonem, orzechami, ze śmietaną, jogurtem… i nie tylko. Tym razem Was zaskoczę - knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową .   Składniki (proporcje na ok. 15 dużych knedli(...)przez praskę razem z twarogiem . Dodajemy pozostałe składniki – obie mąki przesiane, oba cukry, szczyptę soli waniliowej , żółtka – wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto za bardzo lepi się do rąk dodajemy mąki pszennej. W dużym garnku nastawiamy wodę, w której będą gotowane knedle. Śliwki rozkrajamy do połowy i usuwamy pestki. W miejsce pestki wkładamy kostkę cukru. Z ciasta robimy wałeczki , kroimy na kawałki

mojewypiekiinietylko
Szwedzkie bułeczki tosca z migdałami (Toscabullar) czyli Niedzielne Śniadanie odc.68 147

dwóch weekendach ze znikomą ilością słodkości zaszalałam!  Wczoraj powstały dwa pyszne ciasta, dzisiaj ciasteczka i bułeczki.  Przepis na bułki podpatrzyłam tradycyjnie już u Lo .  Są delikatne, pachnące, lekko chrupiące i rozkosznie słodkie!!!  Wspaniałe z gorzkim kakao lub esencjonalną herbatą :) Zdjęcia niestety, tak jak i ja, cierpią od kilku dni na niedobór światła słonecznego... Szwedzkie bułeczki tosca(...)migdałami Toscabullar ciasto: 30 g świeżych drożdży 200 ml letniego mleka 100 g miękkiego masła 3 łyżki cukru 2 szczypty soli 1 jajko 420 g mąki pszennej typu 550 nadzienie: 55 g miękkiego masła 55 g jasnego brązowego cukru 55 g mielonych migdałów wierzch tosca: 50 g masła 90 g cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mleka

Dzieje kuchennej Wiewióry
CIASTO DROŻDŻOWE NA SUSZONYCH DROŻDŻACH Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ – najlepszy przepis! 79

szczypta * truskawki KRUSZONKA: * mąka pszenna – 100 g * masło – 100 g * cukier – 60 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy i drożdże przesiewamy ze sobą. Dodajemy letnie mleko i wyrabiamy mikserem z hakami kilka minut. Wlewamy roztopione i przestudzone masło, ponownie wyrabiamy. Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia

Ostra na Słodko
Cytrynowa babka z majonezem 97

majonezem. Składniki 1 / 2 szklanki mąki pszennej 1 / 2 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka (wielkości L) o temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 czubate łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie

niecodziennikpary
Schab w sosie z pieczarkami, papryką i cebulą z kaszą jęczmienną 154

Bardzo aromatyczne i lekkie danie na wszystkie dni tygodnia Co potrzeba na sos: 400 g schabu, 800 g pieczarek, 1 duża czerwona, mięsista papryka, 2 duże

Bułka z Chlebem
Krokiety po meksykańsku z mięsem mielonym 172

szklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka łyżka oleju szczypta soli Na farsz: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego szklanka passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku papryka pepperoni czerwona (można dodać również chili) 150 g sera cheddar sól, pieprz, kolendra, tymianek, papryka ostra, papryka wędzona Ponadto: 2 jajka szklanka bułki tartej szklanka zmielonych płatków kukurydzianych Przygotowanie Mąkę przesiewamy

e-PrzepisyKulinarne
Chleb na nocnym zakwasie. 117

drugi dzień, do zakwasu, dodać mąkę pszenną i wlać dwie szklanki, ciepłej wody. W trzeciej szklance, rozpuścić drożdże i cukier. Następnie, dolać do miski. Na koniec wsypać ziarna. Wszystko wyrobić, mikserem z hakami. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto na chleb, przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Ponownie zostawić do wyrośnięcia

Agusiowe smakołyki
Imprezowe krokiety z tortilli 164

imprezowe krokiety z tortilli. Składniki: 2 placki pszennej tortilli około 300 g pieczarek 1 kiełbasa śląska z szynki Maestro Henryk Kania pół cebuli lub 2 pełne łyżki suszonej cebuli w płatkach pieprz i sól do smaku 1-2 łyżki masła 1 jajko 4 plastry żółtego sera (wybierzcie taki, który ładnie się topi) bułka tarta do obtoczenia krokietów olej do smażenia

Słodkie okruszki
Dietetyczne pulpety drobiowe w sosie koperkowym bez śmietany 233

tradycyjnej wersji- na śmietanie, z bułką zamiast płatków owsianych...Nieskromnie przyznam, że wyszły rewelacyjne!   Składniki: 400 gram mięsa mielonego z kurczaka 1 średnia marchew 3 łyżeczki koperku 1 jajko 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżeczka kaszy manny Mleko do zalania płatków 1 szklanka rosołu 4 łyżki jogurtu naturalnego Mąka kokosowa+pszenna/ kukurydziana 0,5 -1 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Tradycyjna Kuchnia
Rolada makowa 137

przygotowania rolady makowej. Ciasto: 25 dk mąki pszennej 7,5 dkg margaryny 1 łyżka kwaśnej śmietany 2,5 dkg drożdży szczypta soli 1 łyżka cukru 1 jajko Masa makowa: 20 dkg maku 2 jajka 3 łyżki mąki krupczatki 10 dkg cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki skórki z cytryny bułka tarta do wysypania formy 1 łyżka margaryny

mecooks
Jabłkowo-orzechowe s.Anastazji 505

mielonych orzechów 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami: 1 łyżka cukru pudru 40 g drożdży 300 g mąki tortowej 150 g masła 4 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1 kg jabłek 1-2 łyżeczki cynamonu 1-2 łyżeczki bułki tartej szczypta soli Masa: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe

Smaki Na Talerzu
Krucha szarlotka z krupczatki 206

pół zwykłej pszennej) 150 g cukru pudru  2 łyżeczki proszku do pieczenia  200 g masła (schłodzić)  50 g smalcu (schłodzić)  3 żółtka  2 łyżki śmietany   Masa z jabłek:  2 - 3 kg jabłek (szara reneta lub antonówka) 2 -. 3 łyżki cukru pudru  2 łyżeczki cynamonu  Dodatkowo:  2 łyżki bułki tartej

Kuchcik gotuje
CIASTO KRUCHE Z PORZECZKAMI I LEKKĄ BEZĄ 153

Ciasto:   160 g mąki pszennej 160 g mąki krupczatki 160 g masła 5 żółtek 2 łyżki cukru pudru skórka starta z cytryny szczypta proszku do pieczenia   Beza:   5 białek 1 szklanka cukru szczypta soli 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej   Ponadto:   ok 600 g czerwonej porzeczki 3 łyżki mąki ziemniaczanej bułka tarta Obie mąki mieszamy

Niespełnione zdolności kulinarne
Mleczne Bułeczki 817

Bułeczki te możemy zaserwować naszej rodzince na pyszne poranne śniadanko ;) ale i na popołudniową przegryzkę tez będą dobre ;) Składniki na około 8-10 bułeczek 300 gr

Gotowanie...to proste !
Rogaliki jogurtowe 180

Jakiś czas temu robiłam rogaliki trzy składnikowe ze śmietaną.Tak bardzo zasmakowały mojej rodzinie, że postanowiłam zrobić je jeszcze raz lecz tym razem zrobiłam z jogurtem

Różowa kuchnia
Proste ciasto na biszkopcie, z kremem i galaretką 201

żółtka i białka oddzielnie ), 2 łyżki mąki pszennej ( 40g ), 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( 40g ), 1/2 szklanki cukru ( 120g ), 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 500g serka mascarpone, 500ml śmietanki 30%, 1/2 szklanki cukru pudru. Ponadto: 2 galaretki, smak dowolny ( ja użyłam cytrynowe ), duża puszka brzoskwiń ( 470g po odsączeniu ) masło do posmarowania blachy, bułka tarta do obsypania blachy. Przygotowanie: 1. Biszkopt

W kuchni u Moniki
ciasto cytrynowe z makiem i śliwkami 153

Bardzo polecam. składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g cukru 180 g margaryny 6 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka z niedużej cytryny szczypta soli nadzienie makowe: 300 g gotowej masy makowej 3 jaj 3 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli esencji migdałowej ponadto: kilka śliwek tłuszcz i bułka tarta do formy ciasto: Żółtka oddzielić

6niebo
Jagodzianki polane lukrem 138

Dziś wam zaprezentuje jagodzianki domowe.Nie są idealne lecz bardzo smaczne i delikatne. Zdjęcie nie oddaje tego co jest w środku ani w smaku.   Ciasto drożdżowe

Różowa kuchnia
Rogale na śniadanie 132

wypiekam domowe pieczywo. Różne. Chleby, bułki, bagietki. Postanowiłam częściej udostępniać przepisy okraszone zdjęciami właśnie z tych wypieków. Dzisiaj przedstawiam rogale, które upiekłam wczoraj na śniadanie. Trudno im się oprzeć, bo pachną pięknie, bo są takie ładne, a przede wszystkim są pyszne i puszyste ...       Składniki na 18 szt.: 500 g mąki pszennej typ 650 (przesianej

Kuchnia u Krysi
A NA DESER - SZARLOTKA SYPANA Z RÔŻĄ 219

szkl.kaszy mannej 1 szkl.mąki pszennej 1 szkl.cukru ( u mnie 1/2 szkl.) 1 mały słoiczek konfitury różanej  2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy dosłownie odrobiną 1 kg.uprażonych jabłek z łyżeczką cynamonu 20 dag.masła ********************************************************* Do miski wsypać kaszę mannę,proszek do pieczenia .Wymieszać.Blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.Następnie równomiernie wysyła dno formy 1/3 porcji

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Najprostsze ucierane ciasto z borówkami i kruszonką – Utarte :) 225

miękkiego masła 200 g mąki pszennej typ 450 40 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 120 g cukru szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego 50 g owoców – u mnie borówki, ale mogą być inne dowolne duża miska, mikser Blaszkę należy wysmarować masłem i wysypać kaszą manną lub bułką tartą Masło z cukrem i solą utrzeć

Niebieski kubek z kawa
Wielkanocna babka majonezowa 138

Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru 4 duże jajka 3/4 szklanki łagodnego majonezu  Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny żółty barwnik spożywczy (opcjonalnie) Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta lub kasza manna do podsypania formy

My Culinary Art
Chleb Pszenno żytni ze słonecznikiem 182

Chlebek ze słonecznikiem z dwóch rodzai mąki -pyszny chleb z ziarnami  Składniki na jeden większy bochenek: 250 g mąki żytniej typ 720 Kłos-Pol

Różowa kuchnia
Śmietankowe ciasto z borówkami 175

smakuje z borówkami. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 4 łyżki śmietany 18% 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ kostki masła Dodatkowo: Cukier puder Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem, ucierając dodajemy po jednym jajku. Dodajemy śmietanę , mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Formę (24x24cm.) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, wykładamy ciasto.  Układamy na wierzchu

Bajeczna Kuchnia
Rogale na śniadanie 134

Przepyszne rogaliki ,  delikatne i puszyste w środku , a na wierzchu krucha skórka . Nic bardziej nie smakuje lepiej niż pyszny śniadaniowy rogalik .   Składniki na 12

Różowa kuchnia
Krokiety z maślakami i ziołami prowansalskimi 169

Składniki: Na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej, 3/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki wody, 2 jajka, 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich, 1/3 łyżeczki soli Na nadzienie: około 300 - 350 g małych maślaków, 1 cebula, około 60 - 70 g żółtego sera, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie, Dodatkowo: 2 jajka i bułka tarta na panierkę, olej do smażenia Sposób przygotowania

Nie tylko w kuchni
Buchty/ Pampuchy- kluski na parze 155

Tradycyjne kluski na parze, znane również jako buchty lub pampuchy. Puszyste, mięciutkie, jedyne w swoim rodzaju. Zdecydowanie smaki dzieciństwa! Polecam! Składniki: (na około 15 sztuk) Ciasto

Nastoletnie Wypiekanie
Krokiety z młodą kapustą, pieczarkami i boczkiem 156

jajka 1/2 łyżeczki soli ok 400g mąki pszennej Farsz: 1 średnia główka kapusty (bez wierzchnich liści) 750g pieczarek 250g boczku wędzonego bez skóry 3 łyżki oleju Kujawskiego smakowego (czosnek, bazylia) 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: ok 4 jajka 1/4 szklanki mleka 3.2% 1 mała szklanka mąki ok 2.5 szklanki bułki tartej olej do smażenia krokietów Sposób przygotowania

Kuchnia w czekoladzie
Norweskie bułeczki cynamonowe 217

Smaki dzieciństwa! Te bułeczki bardzo często kupowałam w pobliskiej piekarni i zajadałam ze smakiem ;D Słodki, cynamonowy zapach przyciągnie każdego, bez wyjątków... ;) Gorąco polecam! Składniki: Ciasto

Nastoletnie Wypiekanie
buła drożdżowa 177

  Drożdżowa buła z waniliową kruszonką Taka buła, nieważne czy podana z domową konfiturą, twarogiem, masłem czy miodem, zawsze zachwyca delikatnym smakiem i świeżym, drożdżowym zapachem

Miód i pieprz
Maślane rogaliki śniadaniowe 241

Rogaliki jak z najlepszej piekarni! Puszyste, delikatne i niezwykle maślane. Ze szklanką gorącego mleka na pewno umilą Wam poranek ;) Polecam! Składniki:(na około 12 rogalików) Ciasto

Nastoletnie Wypiekanie
Wytrawne gofry ziemniaczane ze szczypiorkiem i serem 198

gofra chwytacie zamiast chleba czy bułki i komponujecie sobie swoją kanapkę. Świetnie smakują same dlatego jak nie lubicie dodatków to zdecydowanie Was zaspokoją.  Porcja 5 dużych gofrów Składniki: 1 duży ziemniak 1 jajko 100 g startego żółtego sera ( może być gouda) pęczek posiekanego szczypiorku 100 ml mleka 50 g mąki pszennej sól i pieprz do smaku odrobina oleju

Niezły Młynek
Słodkie środy - Murzynek z bitą smietaną i czekoladową pajęczyną 346

SKŁADNIKI: Na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 5 łyżeczek kakao 250 g margaryny 4 jajka sól 4 łyżki mleka 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na bitą śmietanę: 400 ml śmietany 30 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: polewa biała polewa mleczna tłuszcz do wysmarowania foremki bułka tarta do foremki  PRZYGOTOWANIE: Do roztopionej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pełnoziarniste kruche ciasto z rabarbarem i bezą 190

sypkiej stewii)100 g masla150 g maki pszennej pelnoziarnistej (lub zwyklej bialej)50 g maki ziemniaczanej1,5 lyzeczki proszku do pieczeniaWierzch ciasta:2 lyzki platkow migdalowych120 g cukru3 bialka Nalozenie owocowe:1 kg owocow1 budyn waniliowy (lub 2 lyzki m. ziemniaczanej+cukier waniliowy)2-4 lyzki cukrudodatkowo:2 lyzki mielonych migdalow lub bulki tatrejPRZYGOTOWANIE :Suche skladniki na spod ciasta wsypac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nadział babę na pisiorka 215

średnie ziemniaki 3 łyżki mąki pszennej jajko cebula bazylia, natka pietruszki sól do smaku  Wykonanie:  ciasto wykonujemy tak jak na placki ziemniaczane, a więc ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, wszystko mieszamy. Następnie do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia lub wysmarowanego tłuszczem i opruszonego bułką tartą, przenosimy naszą masę ziemniaczaną. Piec

bastalena