pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Są bardzo podobne do klasycznych faworków , ale nieco mniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek, 75 g cukru pudru, 3 łyżki śmietany 18%, 370 g mąki pszennej, 10 ml rumu, do smażenia: 1 kg smalcu
królestwo garówmasła sok z ½ cytryny 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki ostrej papryki Farsz: 300 g pieczarek 100 g sera żółtego ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżeczka (15 g) masła Sos serowy: 100 g sera żółtego 400 ml mleka 25 g masła 1 ½ łyżki mąki pszennej ½ łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soli Dodatkowo: sznurek wędliniarski
KuchniaWeDwoje.plłyżki jogurtu greckiego 350 g mąki pszennej 200 g cukru sok i skórka z całej cytryny łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do margaryny razem z jogurtem, sokiem i skórką cytryny. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki. Piec ok 45 minut w piekarniku rozgrzanym
6nieboniekoniecznie. Ciasto czekoladowe Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g cukru 3 czubate łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml mleka 50 ml oleju rzepakowego syrop klonowy do podania Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Pieczemy 35 minut, w temp
Moja smaczna kuchniasuchych drożdży 2.5 szklanki mąki pszennej Szczypta cukru trzcinowego Przyprawy:pieprz, sól, papryka czerwona Farsz 20 dag pieczarek 20 dag miesa mielonego z indyka 1/3 pora Garść rukoli Koncdnfrat pomidorowy ok 2 łyżek Sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki chilli Dodatkowo 1/2 kulki Mozzarella Olej do polania blachy Bułka tarta do podsypania PRZYGOTOWANIE: Do miski wlewam
Gotowanie Patkibudyniu śmietankowego, w postaci proszku 150g mąki pszennej 2 jajka Szczypta soli Łyżeczka cukru Wykonanie: Ser przecisnąć przez prasę lub dobrze rozgnieść widelcem. Wyrobić masę ze składników. Z ciasta uformować wałeczek, lekko spłaszczyć i ciąć pod skosem grubsze kluseczki. Wrzucać do gorącej, gotującej się wody, którą wcześniej nieco posolić. Podawać polane bułką tartą na masełku oraz gęstą śmietaną i cukrem
W garach u Gosidużą blaszkę CIASTO KRUCHE -3 szklanki mąki pszennej tortowej -4 żółtka (białka odkładamy do piany) -2 łyżki śmietany 18 lub 12 % -200g margaryny -2 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -szczypta soli JABŁKA -około 1 kg startych jabłek (należy odcisnąć z nich sok) -1 łyżka bułki tartej -1 cukier waniliowy -pół łyżeczki cynamonu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki: ( na kwadratową tortownicę ) 450 g mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g zimnego masła 1 jajko + 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 2 budynie waniliowe ( mogą być też śmietankowe ) 700 ml mleka około 1 kg śliwek szczypta cynamonu 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Zimne masło pokroić
kolorowotorcikowoszklanki cukru 1-1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Rabarbar obrać, pokroić w plasterki i zasypać cukrem, aby puścił sok. Zostawić na około 2 godziny. Odcedzić sok, a do rabarbaru dodać truskawki pokrojone na połówki. Piekarnik nagrzać do 175°C . Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Mokre składniki
Posadzone i zjedzonecukru 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kilka limonek Syrop: 100 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki 100 g cukru Lukier limonowy: ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody sok wyciśnięty z ½ limonki Ponadto: masło do wysmarowania foremki 1 łyżka bułki tartej do obsypania
Kuchnia u Krysimąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej 170 g cukru 3 czubate łyżki kakao 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g malin szczypta soli cukier puder Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką. W misce ubijamy jajka z cukrem
Kulinarne przygody Gatityprzypalić - nie gotować!. Pozostawić do wystygnięcia. Mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać przestudzoną masę kajmakową - wymieszać, dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i ubić robotem. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i obsypanej bułką tarta. Piec ok. 50 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkościłyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 500 gram masła roślinnego Dodatkowo: puszka brzoskwiń płatki kokosowe biała czekolada kolorowe perełki Nasączenie: sok z brzoskwiń Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (22cm.) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą, przelewamy masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Bajeczna KuchniaDzisiaj znowu wspólnie pieczemy. Bułki pieczemy w ramach akcji "Wypiekanie śniadanie" i tym razem są to odrywane bułeczki maślane z kruszonką. Ja zrobiłam mały eksperyment i zrobiłam kruszonkę z otrębów. Powiem Wam, że kruszonka jak i bułeczki, pychota. Nie zwlekajcie tylko upieczcie bo warto. Składniki: 600 g mąki pszennej T 500 Młyn Kopytowa 1 łyżeczka suszonych drożdży 50 g cukru
Ala piecze i gotuje