Pyzy 174cebuli dodaję grzyby suszone. Ciasto : 300 g mąki pszennej, 1,5 g suchych drożdży, 250 ml letniego mleka, 1 jajko, 1 łyżeczka masła, szczypta cukru, 1 łyżeczka do kawy soli, farsz : 1 cebula, garść grzybów suszonych, sól, pieprz, 2 łyżki masła, sok z cytryny, masło do wysmarowania formy i natłuszczania rąk, bułka tarta do wysypania formy Ciasto : mąkę wsypać
królestwo garów
Prosta babka czekoladowa 150Składniki: – 450 g mąki pszennej – 3/4 szklanki cukru – 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – 3 jajka rozmiar M – 3 łyżki kakao – 250 ml mleka – 1 łyżeczka sody – 3/4 szklanki oleju roślinnego – 3 łyżki ciemnego kakao Składniki polewa: – 1 tabliczka białej czekolady Wedel – 3-5 łyżek mleka – miękkie masło i bułka tarta do formy PRZYGOTOWANIE: Przygotuj dużą formę
nietylkopasta.pl
Krokiety z kapustą i pieczarkami 216kapustą i pieczarkami Naleśniki: 250 g mąki pszennej 300 ml mleka 300 ml wody 1 / 4 płaskiej łyżeczki soli 1 jajko szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia Nadzienie: 1 / 2 kg kiszonej kapusty 1 / 2 kg pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 jajka do obtoczenia bułka tarta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Naleśniki
niecodziennikpary
Chlebek bananowy z orzechami 149sztuki) 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) 200 g mąki pszennej 150 g miękkiego masła 150 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 jajka (wielkości L) 150 ml mleka 150 g orzechów włoskich 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 / 2 płaskiej łyżeczki sody 1 łyżka rumu (opcjonalnie) Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy (adsbygoogle
niecodziennikpary
Śniadaniowe placuszki z serka homogenizowanego 191pewno placuszki będą lepszym rozwiązaniem, niż bułka drożdżowa ze sklepu. Oto moje pomysły na słodkie śniadania dla dzieci: Placuszki na maślance Placuszki na zsiadłym mleku Placuszki na kefirze z truskawkami Placuszki z kaszy manny Placki jaglane Placuszki na mące kasztanowej Potrzebujemy: 350 g waniliowego serka homogenizowanego 200 g mąki pszennej 3 jaja 50 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia
MamaOskarka
rajskie ciasto 1464mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy oraz bułkę tartą i delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w ok. 170-180 st. C. przez ok 30 min. Po upieczeniu ostawiamy do wystudzenia. składniki na roladę z jabłkami: 160 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 110 g cukru
Domowy Smak Jedzenia
Keks marchewkowy 257dużą ilością bakalii. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 2 szklanki utartej marchwi 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki śmietany 200 gram mieszanki keksowej Helio Dodatkowo: Cukier puder do posypania Forma-duża keksówka tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Jajka wbijamy do miski
Bajeczna Kuchnia
Szarlotka na kruchym spodzie 199Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 5 żółtek 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła Masa jabłkowa: 1.5 kg jabłek (całych, nieobranych) 1/4 szklanki cukru 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody Dodatkowo: około 3 łyżek bułki tartej cukier puder (do posypania wierzchu ciasta) Sposób przygotowania: Mąkę razem
Qchnia po prostu
Quiche z figami i kozim serem 193tartą to nie problem, bo jej przygotowanie to bułka z masłem), to zwyczajnie warto ją upiec. U mnie quiche z figami i kozim serem gości już tradycyjnie każdej jesieni i zdecydowanie nadal jest to jeden z moich ulubionych przepisów. * SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm Kruche ciasto: 180 g mąki pszennej 110 g zimnego masła 1 żółtko ½ łyżeczki
Food Square
Ciasto malinowy król, z malinami, kakaowym biszkoptem, masą oraz galaretką. 254łyżka mąki ziemniaczanej (kopiasta) -2 łyżki mąki pszennej -1 łyżeczka kakao -1/3 szkl cukru -szczypta soli Białka ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier, następnie jedno żółtko. Mąki wraz z kakao mieszamy w miseczce, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto, biszkopt pieczemy około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kluski ziołowe 257ziołowe wykładamy na stolnicę, która jest oprószona mąką pszenną, formujemy dosyć cienkie wałki, które lekko spłaszczamy nożem. Wałeczki tniemy na ukośne kawałki 2-3 cm, wrzucamy kluski do lekko osolonej wrzącej wody, gotujemy kluski chwilkę i wyjmujemy łyżką cedzakową zaraz po wypłynięciu. Podajemy ziołowe kluski z roztopionym masłem, albo ze zrumienioną bułką tartą, podsmażoną cebulką, podsmażonymi skwarkami z boczku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CIASTO CAPPUCCINO 205waniliowego cukier puder waniliowy - do dekoracji Przygotowanie: Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i cappuccinem przesiać. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać olej, wymieszać. Następnie dodać jogurt naturalny i ponownie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cappuccinem, ubić robotem. Ciasto przełożyć do keksówki posmarowanej i obsypanej bułką tarta. Piec ok. 40 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkości
Kruche z rabarbarem i budyniem 183filiżanką dobrej kawy :) Ciasto: 350 g mąki pszennej luksusowej Młynomag 100 g mąki krupczatki Młynomag 230 g zimnej margaryny 1 szkl cukru + 2 łyżki do rabarbaru 2 jajka 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 800 g rabarbaru 2 budynie waniliowe na 1/2l mleka 750 ml mleka 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: składniki na ciasto
Smakołyki Asi
Babka z ajerkoniakiem 248Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę po czym stopniowo dodawać olej i ajerkoniak, a na końcu wymieszane mąki. Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, Masę przelać do formy i piec
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bułeczki czekoladowo cynamonowe 235piekłam z połowy porcji i wyszło 8 dużych bułek. W oryginale bułeczki były polukrowane ja pominęłam bo jak dla mnie były już dosyć słodkie. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 ml ciepłego mleka 150 g cukru 40 g świeżych drożdży 200 g stopionego masła 2 łyżeczki esencji waniliowej 2 jaja 1 kg mąki pszennej T500 Nadzienie: 75 g gorzkiej czekolady
Ala piecze i gotuje
Paszteciki drożdżowe z mięsem. 298paszteciki drożdżowe z mięsem CIASTO: 700 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 250 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 100 ml oleju 1-1,5 łyżeczki soli NADZIENIE: 500 g ugotowanego mięsa 2 cebule 0,5 papryki czerwonej 1 pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej namoczonej w mleku jajko sól pieprz jajko
Rozpustne gotowanie
Szybkie, kruche ciasto z brzoskwiniami i puszystą pianką 398Ciasto: 3 żółtka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego około 1 kg brzoskwiń- obranych i pokrojonych w średniej wielkości kostkę 125 g zimnej margaryny/masła Pianka: 3 białka pół szklanki cukru Ponadto potrzebne będą: margaryna/masło do posmarowania blaszki bułka tarta do posypania blaszki opcjonalnie zamiast margaryny
KreatywnePiny
Makownik na migdałowym cieście 381posmaku migdałowym. Składniki: ciasto - 300 g mąki pszennej - 300 g masła - 150 g cukru kryształu - 150 g mielonych migdałów - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masa makowa - 400 g maku - 2 szklanki cukru - 10 jajek - 200 g masła - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wody - 2 łyżki płynnego miodu - 2 łyżki bułki tartej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lukier
Zainspirowana w kuchni
97. Szarlotka pod cytrynowymi bezikami 241kostka margaryny 4 żółtka 3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru pudru mus jabłkowy: gotowy lub 1,5 kg jabłek cukier do smaku 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru pudru 1 kisiel cytrynowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: bułka tarta 1. Składniki na ciasto szybko wyrobić
Jadło i czytadło
Szarlotka biszkoptowa 241moimi małymi modyfikacjami. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 5 jajek 125 g rozpuszczonego masła lub margaryny 1/3 szklanki mleka 1 kg kwaśnych jabłek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo do smarowania tortownicy masło lub margaryna i 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania: Jabłka obrać i pokroić na cząstki
Na słodko lub wytrawnie
Tort Garfield 231będą lśniące, a cukier się rozpuści.Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i stopniowo dodawać do białek delikatnie mieszając. Następnie powoli wlewać olej, delikatnie mieszać, a na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać.Dno kwadratowej tortownicy (24/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną i wysypać bułką.Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec
Mix smaku
papierówki w kakaowym cieście... 245szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna typ 500 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, kakao 5 łyżek, papierówka 6 sztukjajka, olej, woda, mleko, cukry mikserem zmiksować z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem, kakao i zmiksować z 4 minuty tortownica 24 cm - wysmarować masłem i tartą bułką obsypać, wlać ciasto do blaszki i powciskać gęsto duże
W Mojej Kuchni Lubię
Chlebki pita 175Z pewnością można kupić w sklepie gotowe już bułki i tylko przygotować do nich farsz, ale ile przyjemności daje zrobienie ich samemu, a naprawdę to nic
upichcic
1431. Cyganka 235bardziej wilgotna.. 25 dag mąki pszennej 15 dag margaryny 20 dag cukru 25 dag homogenizowanego serka waniliowego [nie dałam , bo zapomniałam] 3 jajka 1 torebka kisielu cytrynowego bez cukru sok i skórka otarta z 1/2 cytryny cukier waniliowy 4 łyżeczki proszku do pieczenia sól tłuszcz i tarta bułka do formy Mąkę przesiać z kisielem
Moje domowe kucharzenie
Ciasto zebra 323Składniki:3 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki3/4 szklanki oleju5 jajek1,5 szklanki cukru1 szklanka oranżady białej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakaoPolewa:3 łyżki wrzątku3 łyżki cukru pudru2 łyżki kakao70 g masłaDodatkowo:tłuszcz do wysmarowania tortownicybułka tarta (ok. 2 łyżek) do obsypania tortownicykolorowa posypkaPrzepis:Jajka z cukrem na najwyższych obrotach miksera ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy olej(...)dwie równe połowy i do jednej dodajemy dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy nakładamy po 3 łyżki ciasta "białego" i następnie na środek powstałego okręgu dodajemy 3 łyżki ciasta z kakao. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika
Emcia Pichci
Hot - Dog w naleśniku wg Ewy Wachowicz 436dogi w naleśniku a nie w bułce. Bardzo mi się ten pomysł spodobał i od razu musiałam je wypróbować. Są troszkę bardziej pracochłonne od tradycyjnych hot-dogów, ale według mnie zdecydowanie bardziej smaczne i sycące. Można do farszu dodać co tylko macie pod ręką:) Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 2 jajka, 3/4 szklanki mleka
Z miłości do słodkości
Biszkopt przekładany malinami i kremem budyniowym 298nasączyć sokiem z cytryny, wtedy będą mogły go jeść także dzieci. Ciasto przełożone malinami i budyniem kokosowym doskonale się komponuje. Składniki na biszkopt jasny: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę kokosową do przełożenia tortu: ok. 150 ml śmietany kokosowej (lub twardej części(...)zaczniemy piec biszkopt wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód kwadratowej formy o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki zostawiamy bez papieru. Nie posypujemy ich też bułką tartą! Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka oddzielamy dokładnie od żółtek. Wlewamy białka do suchego naczynia i wsypujemy szczyptę soli. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę
Dieta bez mleka
Wytrawne muffinki z szynką szwarcwaldzką 211Moi drodzy dzisiaj chcę wam pokazać, że śniadanie nie musi się ograniczać jedynie do bułki z serem, bądź też płatków z mlekiem. Ja od dość dawna
vaniliowoczekoladowa
Pizza z patelni 179Rewelacyjna, puszysta i pyszna, do której możecie wykorzystać resztki z lodówki. Robi się ją bardzo szybko, nie trzeba jej piec w piekarniku i nie musi mieć
Bułka z Chlebem
Odrywane bułeczki śniadaniowe 227Składniki: 235 ml letniego mleka; 10 g suchych drożdży instant; 26 g białego cukru;
Gospodyni Miejska
Bułki, bułeczki... 181Czy jest coś lepszego niż świeżo upieczone bułeczki? Takie puszyste w środku! Mięciutkie, mięciusieńkie! Zrobiłam w dwóch wersjach - standardowej bułeczki oraz zawijaska z pesto. Składniki
Plate of Joy
CHLEB RAZOWY 221Nie ma to jak zapach przygotowanego w domu pieczywa, nie ma to jak posmarowana masełkiem kromka domowego chlebka..mniamSkładniki:450 g wody450 g mąki razowej pszennej220
Z Majeczką w kuchni
Bułeczki bankietowe 186Te tradycyjne szwajcarsko - niemieckie bułeczki, zwane ,,partybrot,, , podaje się na ciepło lub na zimno. Jak sama nazwa wskazuje, doskonale nadają się na przyjęcia. Bułeczki mleczne: 225
Apetyczna babeczka
Szarlotka na kruchym cieście z kratką 259jestem z siebie dumna, że narszcie udało mi się zrobić idealną szarlotkę z kratką. Ta szarlotka to klasyk, kruche cieńkie ciasto na spodzie, farsz to same jabłka (z odrobiną bułki tarkej, ale w sumie była zbędna), a górę zwieńcza kartka. Do tego jeszcze dopadłam w Lidlm wegeńskie waniliowe lody Grycana- w skali od 1-10 daję 9, są naprawdę dobre(...)minuty na kratkę. W sumie bajecznie proste ps. Nie dodałam ani grama cukru. Kruche ciasto (moja forma ma średnicę 30 cm): 350 g mąki, u mnie to była pszenna, ale uda się też z owsianą i jaglaną w wersji bezglutenowej 200 g zimnego oleju kokosowego 2 banany szczypta soli Przygotowanie ciasta: Wszystkie skłądniki umieść na blacie i siekaj tak długo
greenscarf
Bulki z nadzieniem dyniowym i czekolada czyli Slodki Czwartek odc.115 215nadzieniem bułeczek., Słodko, korzennie i energetycznie. Bombowo! Przepis na krem i bułeczki zaczerpnęłam z super bloga Codojedzenia.pl Bulki z nadzieniem dyniowym i czekolada 24 bułeczki: 700 g pszennej mąki 35 g świezych drożdży 500 ml ciepłego mleka 150 g cukru 1 łyżka cynamonu 80 g rozpuszczonego masła 1 jajko + 1 jajko do posmarowania 1 łyżeczka soli(...)dyniowym kremem oraz posypujemy grubo posiekaną czekoladą. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na małe kawałki w kształcie trapezu. Układamy bułeczki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Środek każdej bułki wgniatamy podłużnie palcem, tak aby utworzyły się “pawie oczka”. Smarujemy bułki jajkiem, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 20 minut. Piekarnik nastawiamy na 200 st.C z termoobiegiem lub bez termoobiegu
Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka piaskowa na oleju 190szklanka oleju roślinnego (230 g) Szklanka mąki pszennej (170 g) szklanka mąki ziemniaczanej (190 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8 g) opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub otarta skórka i sok wyciśnięty z jednej cytryny Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 stopni. Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Jajka ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach
KulinarneImpresje.pl
Ucierana babka z malinami. 165Skworcu 20 dag mąki pszennej 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 20 dag malin (mogą być mrożone) 4 jajka 3 łyżki rumu 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu otarta skórka z cytryny lub suszona skórka cytrynowa Skworcu bułka tarta do obsypania foremki Przygotowanie; Maliny
Radość kipiąca uśmiechem.
Babka jogurtowa 195szklanka jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju lub roztopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej + 3 łyżki mleka 50g białej czekolady + 3 łyżki mleka Dodatkowo: 1 łyżka margaryny lub masła do wysmarowania foremki 2-3 łyżki bułki tartej (lub kaszy manny) do obsypania foremki
Blog z Apetytem
Wilgotna babka cytrynowa 184serka homogenizowanego ( dałem waniliowy ), - 1 szklanka mąki pszennej, - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wykonanie : Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy miękkie masło, serek, sok, skórkę i dalej ucieramy. Obie mąki i proszek przesiewamy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Przepisy Mikołaja
Ciasto z gotowanych mandarynek 195szklanki kefiru 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Mandarynki gotujemy do miękkości ( około 25 minut) , odcedzamy i blendujemy. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy. Wbijamy jaja wlewamy kefir. Miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem. Miksujemy na gładko. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i bułką tartą. Pieczemy 60 minut w temp. 185 stopni. Studzimy
Domowe ciasta
Ciasto z konfiturą różaną, szybkie, bez miksera 175lenistwem.. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, u mnie tortowa 1 duże jajko, u mnie L 100 ml mleka, u mnie 2% ¾ szklanki drobnego cukru 3 łyżki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia mały słoik konfitury różanej skórka otarta z jednej wyszorowanej cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego masło i bułka tarta do wysypania formy cukier puder do oprószenia ciasta
Zasmakuj Kuchni
Ryba panierowana w płatkach drożdżowych 176mące, jajku i bułce tartej, prawda? Właśnie bułkę zastąpiłam płatkami drożdżowymi i dzięki temu ryba zyskała nowego smaku oraz zdrowszą panierkę, która jest bardziej delikatniejsza i odrobinkę jakby soczysta. Naprawdę pycha! Koniecznie spróbujcie. 3 filety ulubionej ryby (tu użyłam mintaja) pieprz cytrynowy (może być zwykły + sok z cytryny) sól Panierka: mąka pszenna (w przypadku diety bezglutenowej np. ryżowa lub kukurydziana
Di gotuje
Jogurtowa babka budyniowa 211dzień powszedni. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 budynie waniliowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego 50 g siekanych migdałów blanszowanych (polecam bakalie Skworcu ) 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 150 g jogurtu naturalnego 50 g oleju łyżeczka olejku pomarańczowego Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy. Wykonanie
Smak mojego domu
Faworki angielskie 296pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Są bardzo podobne do klasycznych faworków , ale nieco mniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek, 75 g cukru pudru, 3 łyżki śmietany 18%, 370 g mąki pszennej, 10 ml rumu, do smażenia: 1 kg smalcu
królestwo garów
Rolada z indyka z pieczarkami i sosem serowym 223masła sok z ½ cytryny 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki ostrej papryki Farsz: 300 g pieczarek 100 g sera żółtego ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżeczka (15 g) masła Sos serowy: 100 g sera żółtego 400 ml mleka 25 g masła 1 ½ łyżki mąki pszennej ½ łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soli Dodatkowo: sznurek wędliniarski
KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto czekoladowe 178niekoniecznie. Ciasto czekoladowe Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g cukru 3 czubate łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml mleka 50 ml oleju rzepakowego syrop klonowy do podania Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Pieczemy 35 minut, w temp
Moja smaczna kuchnia
PIZZA Z MIĘSEM MIELONYM I RUKOLĄ 201suchych drożdży 2.5 szklanki mąki pszennej Szczypta cukru trzcinowego Przyprawy:pieprz, sól, papryka czerwona Farsz 20 dag pieczarek 20 dag miesa mielonego z indyka 1/3 pora Garść rukoli Koncdnfrat pomidorowy ok 2 łyżek Sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki chilli Dodatkowo 1/2 kulki Mozzarella Olej do polania blachy Bułka tarta do podsypania PRZYGOTOWANIE: Do miski wlewam
Gotowanie Patki
Kluski leniwe 256budyniu śmietankowego, w postaci proszku 150g mąki pszennej 2 jajka Szczypta soli Łyżeczka cukru Wykonanie: Ser przecisnąć przez prasę lub dobrze rozgnieść widelcem. Wyrobić masę ze składników. Z ciasta uformować wałeczek, lekko spłaszczyć i ciąć pod skosem grubsze kluseczki. Wrzucać do gorącej, gotującej się wody, którą wcześniej nieco posolić. Podawać polane bułką tartą na masełku oraz gęstą śmietaną i cukrem
W garach u Gosi
pyszna szarlotka z pianką i powidłami :-) 885dużą blaszkę CIASTO KRUCHE -3 szklanki mąki pszennej tortowej -4 żółtka (białka odkładamy do piany) -2 łyżki śmietany 18 lub 12 % -200g margaryny -2 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -szczypta soli JABŁKA -około 1 kg startych jabłek (należy odcisnąć z nich sok) -1 łyżka bułki tartej -1 cukier waniliowy -pół łyżeczki cynamonu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto ze śliwkami i budyniem 331Składniki: ( na kwadratową tortownicę ) 450 g mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g zimnego masła 1 jajko + 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 2 budynie waniliowe ( mogą być też śmietankowe ) 700 ml mleka około 1 kg śliwek szczypta cynamonu 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Zimne masło pokroić
kolorowotorcikowo
Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem i truskawkami 200szklanki cukru 1-1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Rabarbar obrać, pokroić w plasterki i zasypać cukrem, aby puścił sok. Zostawić na około 2 godziny. Odcedzić sok, a do rabarbaru dodać truskawki pokrojone na połówki. Piekarnik nagrzać do 175°C . Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Mokre składniki
Posadzone i zjedzone
Limonkowa baba wielkanocna 190cukru 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kilka limonek Syrop: 100 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki 100 g cukru Lukier limonowy: ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody sok wyciśnięty z ½ limonki Ponadto: masło do wysmarowania foremki 1 łyżka bułki tartej do obsypania
Kuchnia u Krysi
Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami 225mąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej 170 g cukru 3 czubate łyżki kakao 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g malin szczypta soli cukier puder Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką. W misce ubijamy jajka z cukrem
Kulinarne przygody Gatity
BABKA KAJMAKOWA 201przypalić - nie gotować!. Pozostawić do wystygnięcia. Mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać przestudzoną masę kajmakową - wymieszać, dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i ubić robotem. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i obsypanej bułką tarta. Piec ok. 50 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkości
Tort brzoskwiniowy 153łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 500 gram masła roślinnego Dodatkowo: puszka brzoskwiń płatki kokosowe biała czekolada kolorowe perełki Nasączenie: sok z brzoskwiń Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (22cm.) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą, przelewamy masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Bajeczna Kuchnia
Maślane bułeczki do odrywania 381Dzisiaj znowu wspólnie pieczemy. Bułki pieczemy w ramach akcji "Wypiekanie śniadanie" i tym razem są to odrywane bułeczki maślane z kruszonką. Ja zrobiłam mały eksperyment i zrobiłam kruszonkę z otrębów. Powiem Wam, że kruszonka jak i bułeczki, pychota. Nie zwlekajcie tylko upieczcie bo warto. Składniki: 600 g mąki pszennej T 500 Młyn Kopytowa 1 łyżeczka suszonych drożdży 50 g cukru
Ala piecze i gotuje
Pleśniak z wiśniami 227Składniki (na blachę 20x22cm): 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej jeśli ktoś lubi) 200 gram masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ziarenek prawdziwej wanilii lub ekstraktu z wanilii 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% szczypta soli 2 łyżki kakao 2 łyżki bułki tartej 1 kg wydrylowanych wiśni (można użyć wiśnie
Mango Papaja
Jagodzianki de lux. 233sztuk ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli NADZIENIE I 1,5-2 szklanki jagód 1-2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki cukru NADZIENIE
Rozpustne gotowanie
Chlebek rabarbarowy. 188szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 80 g gorzkiej czekolady 2-3 łodygi umytego, osuszonego, pokrojonego w 2 cm kawałki rabarbaru Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem
Rozpustne gotowanie
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 224kruszonką Składniki: 1. Ciasto: - 250g mąki pszennej - 75g mleka - 40g cukru - 4g suchych drożdży - 30g miękkiego masła - 1 jajko - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 2. Kruszonka: - 30g masła (roztopionego) - 3 łyżki cukru - 1/4 szklanki mąki - 2 łyżeczki cukru z cynamonem 3. Owoce – wypełnienie: - 150g śliwek - łyżka bułki tartej - 1 jajko Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie
Kuchenne Wariacje
Jabłecznik francuski 211szczypta soli; 4 jajka; 100 g mąki pszennej tortowej; 50 g mąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; około 3-5 średnich jabłek pokrojonych w tzw."szesnastki"; 150 g creme fraiche lub gęstej śmietany (np. 18% zoft); Wykonanie: Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie wysmarować masłem (ja dodatkowo leciutko wysypałam dno bułką tartą). Piekarnik nagrzać do temperatury
In my kitchen
Wielkanocny tulipan 333dużych jajek 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + dodatkowe 2 łyżki 1 i 1/3 szklanki cukru + trochę do natłuszczenia formy 3/4 szklanki oleju 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia szczyptę soli 1 łyżkę kakao 1/3 szklanki mielonego maku (suchego!) 1 kisiel wiśniowy (użyłam takiego bez cukru) drylowane wiśnie np. z kompotu bułka tarta lub mielone płatki owsiane do obsypania formy
Ratunku obiad
Seromakowiec 268Składniki na spód: 1,5 szklanki mąki pszennej 125 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko Masa makowa: 1 opakowanie gotowej masy makowej 900g ( może być mniejsze, ja zużyłam całe opakowanie, żeby się nie zmarnowało) 4 białka kilka kropel aromatu migdałowego 4 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera
Na słodko lub wytrawnie
Bułeczki z suszonymi pomidorami – bez laktozy 222stole.Od pewnego czasu piekę sama bułki.Zwykłe … z oliwkami … z makiem czy też kminkiem … no i takie jak dziś – z suszonymi pomidorami.Mięciutkie , delikatne … szybkie i łatwe do zrobienia!Gorąco polecam nie tylko tym muszącym unikać laktozy!PS. Świetnie smakują posmarowane odrobiną oliwy i odgrzane w piekarniku!SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 225 g* mąka kukurydziana
Ostra na Słodko
Puchatek - ciasto z kremem i masą śmietanową 12083szklanka cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie kolejno dodawać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 23x33cm. Piec
Z miłości do słodkości
Podpłomyki z warzywami 290innego. Zdarza się tak, że brakuje mi bułek a do sklepu nie chce się iść. Więc kombinuję czym by tu zastąpić pieczywo. Ostatnio zrobiłam podpłomyki i żeby nie było nudno to zrobiłam je na kolorowo. Już sam ich widok sprawiał, że miało się ochotę zjeść je wszystkie :) Składniki: 300 g mąki pszennej 1 jajko 1 op proszku do pieczenia
Olikowa kuchnia