bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:260/587)

Babka ponczowa 117

formę z kominem o średnicy 22 cm 250 g mąki pszennej, u mnie mąka tortowa 50 g cukru 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych 125 ml letniego mleka 2 jajka, dokładnie rozbełtane 100 g miękkiego masła szczypta soli tłuszcz i mąka krupczatka lub bułka tarta do posmarowania i oprószenia formy Poncz do babki ponczowej Savarin

Cztery Fajery
Parowańce z duszoną soczewicą 114

Parowańce: 50 ml wody 3 łyżki oleju rzepakowego, 1,5 łyżeczki suchych drożdży, w proszku 420 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej, 0,5 łyżeczki proszku

Kucharzyca
Placek cebulowy 90

Lubię cebulę w każdej postaci, a dodaną do placka jako farsz mogę polecić z czystym sumieniem. Placek jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Przepis na

Bułka z Chlebem
Chleb pszenno żytni ze słonecznikiem na zakwasie 92

Przepisy Thermomix. Przepis na wszystkie urządzenia Thermomix. Składniki: 150 g aktywnego zakwasu ( przepis podstawowy przepis ekspresowy ) 200 g maki żytniej 300 g maki pszennej 20 g

Themo przepisy
Drożdżowa babka z rodzynkami 96

znikały, chyba szybciej niż się pojawiały. Składniki 250 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 / 2 szklanki mleka 50 g cukru 1 / 2 opakowania cukru wanilinowego 3 żółtka 50 g masła 50 g rodzynek skórka starta z jednej cytryny szczypta soli Dodatkowo: margaryna do formy bułka tarta do formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać

niecodziennikpary
Zakopiańska szarlotka 102

składniki Kruche ciasto: 400 g mąki krupczatki 100 g mąki pszennej 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki śmietany 18 % Warstwa jabłek: 3 kg jabłek (najlepiej szara reneta) 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cynamonu Dodatkowo: bułka tarta do posypania ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Na blat wsypać

niecodziennikpary
Krokiety z serem i pieczarkami 98

szklanka 250 ml, z podanej porcji wychodzi ok. 12 naleśników) Mąka pszenna 2 szklanki Woda 1 i 1/2 szklanki Mleko szklanka Jajko Cukier płaska łyżeczka (opcjonalnie) Sól 1/2 łyżeczki Olej łyżka Farsz: Pieczarki 1 kg Ser 250 g Cebula Sól łyżeczka Pieprz łyżeczka Dodatkowo: Olej do smażenia Bułki tarta Jajko Przygotowanie: Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec

Kulinarne przygody
Prosty chleb na zakwasie. 198

mikserem z hakami, kilka minut. Ja zaczęłam od 800 g. mąki pszennej, bo chciałam zrobić ogólnie z kilograma mąki, ale ciasto wydawało mi się za rzadkie, dlatego dodałam jeszcze 50 g. mąki i było idealne. Gotowe ciasto na chleb, przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Zostawić na kilka godzin w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Mój chleb

Agusiowe smakołyki
Biszkopt z masą malinową 106

cukru, - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, - 1/4 szklanki kakao, - 2 łyżki mąki pszennej, - łyżka proszku do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Obie mąki, kakao i proszek przesiać przez sito i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto przelać do wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blachy. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 - 40 minut, do suchego

Przepisy Mikołaja
Kruche ciasto z dżemem i bezą 709

wymiarach 22×27 cm.     Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g masła 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 żółtka BEZA: 4 białka szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Dodatkowo: 2 łyżki kaszki manny lub bułki tartej słoik kwaskowego dżemu (u mnie dżem z jeżyn

Blog z Apetytem
Odrywane bułeczki maślane / Break-off butter buns 156

down for recipe in English. Składniki: (15 szt.) 550 g. mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 40 g. świeżych drożdży 30 g. mleka w proszku 100 g. masła 130 ml. mleka 235 ml. wody Oraz: 20 g. rozpuszczonego masła do posmarowania bułek po 1/2 łyżeczki maku, sezamu, płatków drożdżowych do posypania (opcjonalnie) Mąkę wsyp

Delicious Place
Mini krokiety z pastą pieczarkową 232

białego na domowym zakwasie z przepiórczymi jajkami … Składniki : ciasto : mąka pszenna ,około 2 szklanki woda sól farsz : 0,5 kg pieczarek 1 cebula 1 korzeń pietruszki 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku dodatkowo : 2 jajka bułka tarta do obtoczenia Mąkę wsypujemy do miski , dodajemy szczyptę soli

Ogrodnik w podróży
TORCIK NA ZIMNO WANILIOWY Z TRUSKAWKAMI 826

cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec około 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Esencja herbaciano

Ciastka - domowe słodkości
Kruchy placek z rabarbarem i jabłkami 190

ciasta użyłam cukru pudru Diamant . Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki pszennej 25 dkg margaryny 1/2 szklanki cukru pudru Diamant 1 cukier waniliowy 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 4 jabłka kilka łodyg rabarbaru cynamon cukier do posypania owoców 3 łyżki bułki tartej cukier puder Diamant do posypania ciasta Z podanych składników wyrabiamy ciasto

Kuchnia u Bietki
DOMOWE BUŁECZKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI 126

pieczywo. Chrupiące i puszyste bułeczki z suszonymi pomidorami. Proste i szybkie bułki, które możecie zrobić zawsze wtedy kiedy braknie Wam pieczywa w domu. Do wykonania bułeczek potrzebujesz drożdży instant trochę mąki i suszone pomidory w oleju. Wypróbuj a nie pożałujesz. PRZEPIS NA BUŁECZKI ŚNIADANIOWE - 400 g mąki pszennej tortowej - 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 opakowanie drożdży instant - 6 łyżek

SMYKWKUCHNI
Ciasto z gruszką 153

przepisu udaje się zawsze, super smakuje z dobrą herbatką. Składniki: Mąka pszenna 30 dag Cukier 20 dag Jajka 5 szt. Margaryna 1 szt. Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka Jogurt naturalny 2 łyżki Płatki migdałowe 10 dag Aromat cytrynowy 1 szt. Gruszki 1 kg Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Wykonanie: Żółtka jajek, margarynę, cukier, jogurt, i kilka

Tradycyjna Kuchnia
Ravioli ze szpinakiem! 139

dużej ilości jaj. - 4- 5 żółtek - 200 g mąki pszennej typ 480 - łyżeczka oliwy z oliwek - 2-5 łyżki letniej wody Całość zagniatamy na jednolite ciasto i postępujemy tak samo jak wyżej napisałam. FARSZ DO RAVIOLI: - 250 g mrożonego szpinaku - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki bułki tartej - 2 łyżki serka śmietankowego - 2 łyżki startego parmezanu - sól, pieprz - oliwa Na oliwie

SMYKWKUCHNI
Zdrowa kanapka z jajkiem w koszulce 246

całą pewnością taka wersja będzie znacznie zdrowsza od pieczywa pszennego. No dobrze to tyle w temacie, poniżej znajdziecie przepis…. a właściwie propozycję podania. Składniki pieczywo (żytnie, wieloziarniste) ogórek zielony kilka pomidorków koktajlowych rukola szynka masło mała cebulka jajko Zdrowa kanapka z jajkiem w koszulce – przepis Bułkę przecinamy wzdłuż uważając aby nie przeciąć do końca. Jedną połówkę smarujemy masłem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI (BUŁKI) Z PASTĄ WARZYWNĄ 148

smaku grillowanego kurczaka   Rolnik . Pasta idealnie nadała się do bułek nadając im lekko pikantnego smaku. Myślę, że takie ślimaczki idealnie nadały by się jako mała przekąska na różnych imprezach. Można je także zapakować w pudełko i zabrać na śniadanie do pracy. Składniki: * 500 g mąki pszennej * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych

Zrób to smacznie
Razowe buleczki czosnkowe 155

akcentem. CIASTO: 200 g mąki pszennej typ 650 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 1/2 paczki suchych drożdży (4 g) 30 g roztopionego masła w temperaturze pokojowej 1 czubata łyżka cukru (20 g) 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka czosnku granulowanego mleko do posmarowania bułek  PASTA CZOSNKOWA: 5 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek szczypior

Kuchnia od dwojga
Śmietankowa babka budyniowa z szafranem 156

nitek szafranu (polecam Skworcu ) 30 ml gorącej wody 220 g mąki pszennej 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 160 g śmietany 18% 40 g oleju 2 łyżki amaretto Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy. Wykonanie: Wszystkie składniki

Smak mojego domu
Słodkie bułeczki mleczno-maślane 230

łyżką mleka, posypujemy z wierzchu równomiernie makiem lub sezamem.   Bułki wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego, zaparowanego piekarnika i pieczemy przez 35 minut, do zezłocenia. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia. Pyszne są i same, i z odrobiną masła, i z dżemem. SKŁADNIKI 350g mąki pszennej typ 500 /+50g na zapas/ 60g drobnego białego cukru 2 płaskie łyżeczki

Karo in the Kitchen
Najlepsze pierogi z kurkami 210

pierogi z grzybami ! Składniki na ok. 30 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej ok. 1/2 szklanki wrzącej wody szczypta soli 1 łyżeczka soli + 1 łyżka oleju do gotowania pierogów dodatki: gęsta śmietana, podsmażona cebulka Farsz: 500 g kurek 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego 2 cebule 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki dodatki: podsmażona

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TARTA Z TRUSKAWKAMI I PIANKĄ WANILIOWĄ 143

Składniki: 250 g masła 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 5 jajek 2 łyżki cukru pudru 500 g truskawek 1/2 - 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru masło lub margaryna do nasmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Przygotowanie: Ciasto kruche -   mąkę z proszkiem do pieczenia

Ciastka - domowe słodkości
Mazurek z masą orzechową i czekoladą 238

przerażająco szybkim tempie...  Ciasto:    150g mąki pszennej,  3 żółtka, 60g masła lub margaryny,   50g cukru,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  łyżeczka cukru waniliowego. Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Dodać surowe żółtka oraz cukry. Zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o śr. 22cm. Nakłuć widelcem. Podpiekać

Z miłości do słodkości
Bułki hamburgerowe 115

się przepyszny i z czystym sumieniem mogę go polecić, zarówno jako bułki do hamburgerów jaki bardziej puszyste bułeczki śniadaniowe. Przepis z 1/2 składników czyli u mnie wyszło 6 bułeczek, akurat na 6 mięsek :) Oryginalny przepis na większą liczbę bułeczek tutaj Składniki na 6 bułeczek 340 g mąki pszennej u mnie typ 450 100 ml mleka 100 ml wody 1 łyżeczka

Piekielna Kuchnia Pati
Babka marmurkowa pomarańczowa 152

Składniki: foremka z kominkiem o pojemności 1,2 l 180 g pszennej mąki + 1 czubata łyżka mąki 150 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 180 masła szczypta soli 3 jajka 1 czubata łyżka kakao 50 ml pomarańczowego soku starta skórka z jednej dużej pomarańczy tłuszcz i tarta bułka do formy cukier puder do posypania Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg

codojedzenia
Bułki sezamowe na drożdżach świeżych 119

Dziś znowu bułeczki ale tym razem do środka wsypałam 3/4 szklanki sezamu. Bardzo pyszne , zjadłam je z serem i pomidorkiem . Składniki: mąka pszenna typ 650 bułkowa

Różowa kuchnia
Rogaliki na śmietanie 139

  Dziś zaprezentuje wam rogaliki ze śmietaną. Pyszne, delikatne o fantastycznym smaku z przepysznym nadzieniem konfitury z płatków róż . Składniki: 3 szklanki maki pszennej typ 500

Różowa kuchnia
puszysty maślany chlebek odrywany 127

                 maślany chlebek Świeży i pachnący maślany chlebek, jest jedną z najlepszych rzeczy, jakie mogą nas spotkać o

Miód i pieprz
Pszenno - żytni chlebek na zakwasie. 77

całą noc do wyrośnięcia. Ciasto: 230g mąki żytniej 300g mąki pszennej 400g wody 1 płaska łyżka soli zaczyn Do miski z zaczynem dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie je mieszamy. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie przenosimy ciasto do wysmarowanych oliwą i wysypanych bułką tartą forem i pozostawiamy na kolejną godzinę. Przed pieczeniem posypujemy chlebek ziarnami (siemię

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasto pagórki jabłkowe 128

Ciasto pagórki jabłkowe Składniki: ciasto: - 40dag mąki pszennej (u mnie typ 450) - 190g margaryny roślinnej - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 1 łyżka śmietany 18% - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia   nadzienie: - 4 i 1/2 jabłka - mały cukier waniliowy - 1 1/2 łyżki bułki tartej   dodatki: - cukier puder do posypania Forma: u mnie duża blacha prostokątna

Kuchnia co dnia
Pagórki jabłkowe 133

piekły:... Składniki na prostokątną blaszkę (taka od piekarnika): 80 dkg mąki pszennej 1 i 3/4 kostki margaryny 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru pudru 4 łyżeczki proszku do pieczenia (płytkie i płaskie) Dodatkowo: 10 średnich jabłek 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić

Moje domowe kucharzenie
Kruche ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonką. 177

Dziś na kruchym spodzie. Składniki na ciasto; 4 szkl. mąki pszennej 5 żółtek 1 margaryna 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyzeczka amoniaku 0,5 szkl. cukru pudru 3 łyzki śmietany gęstej 18% cukier waniliowy 1 kg. śliwek  (jakie macie pod ręką) cynamon 3 łyzki bułki tartej 2 kiśle o czerwonym kolorze (ja dałam wiśniowy) 1 szkl

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik ze śliwkami 162

minut. Ciastka rozdrobnić w mikserze lub wałkiem na stolnicy na "bułkę tartą", wymieszać z masłem. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24-26 cm i ułożyć równomiernie połowę śliwek ze skórką pomarańczową. Ser wymieszać mikserem z jajkami, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną (i pszenną, jeśli też ktoś dodaje) i śmietanką. Krótko zmiksować i wylać do formy

Kuchnia Prezydentowej
Tarta z jabłkami i budyniem 180

delikatnie waniliowym budyniem,rodzynkami i cynamonem... Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 3 łyżki  cukru szczypta soli 1 jajko budyń waniliowy 0,5 l mleka 3 duże jabłka 3 łyżki drobnych rodzynek cynamon i cukier puder do posypania masło do nasmarowania formy łyżka bułki tartej  Przygotowanie: Mąkę wymieszać z pokrojonym masłem, szczyptą soli i cukrem

Piąty grzech główny
Szarlotka tradycyjna 106

jeść to trzeba trochę czasu poświęcić :) Składniki: Ciasto: 4 szkl. mąki pszennej 3/4 kostki margaryny 2/3 szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 2 całe jajka 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek 1 cukier wanilinowy 1 czubata łyżka bułki tartej Sposób przygotowania: Mąkę, proszek do pieczenia i margarynę siekamy na kruszonkę

Kolorowy Przepisownik
Ciasto drożdżowe z borówkami 144

dało (ale tak by rodzeństwo nie zauważyło większych strat na bułce), a następnie wybierałam tą, gdzie jeszcze było jej najwięcej.  Kończąc wpis zajadam się kolejnym kawałkiem, a Wam serwuję prosty przepis :) Miłego dnia!  Składniki 50g świeżych drożdży szklanka mleka szklanka cukru 2 jajka 4 szklanki mąki pszennej 150g margaryny szczypta soli kruszonka 50 g margaryny 60 g cukru

pink envelope
"Słodkie środy" - ciasto zebra z polewą 391

Ciasto zebra        SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao 1 szklanka coca-coli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Na polewę potrzebujemy: 70 g masła 0,5 szklanki cukru

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kartacze z mięsem 238

podsmażyć na masełku. Wymieszać z mieloną wieprzowiną i dodać bułkę tartą. Doprawić pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą do smaku.Ciasto dobrze wyrobić, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować okrągłe kluski zwężające się przy końcach. Przy formowaniu kartaczy można ciasto podsypywać mąką pszenną, żeby nam się nie lepiły. Gotować około 20 minut po wypłynięciu

Świat Domowej Kuchni
Wytrawny keks z oliwkami, bazylią i suszonymi pomidorami 181

sycąca alternatywa dla zwyczajnej pajdy chleba czy bułki. Dobór dodatków to zabawa smakami. Zachęcam Was do eksperymentowania i tworzenia własnych zestawów dodatków. Oryginalny przepis znajdziecie >TAM<. Przejrzyjcie również inne przepisy Karoliny, ja wiem, że będę do niej zaglądać częściej ;)Składniki:250 g mąki pszennej,płaska łyżeczka proszku do pieczenia,płaska łyżeczka

Codzienna kuchnia niecodzienna
KLUSKI KŁADZIONE 199

umiejętności, ani wielu produktów. Można je jeść polane masłem i zrumienioną bułką tartą, mogą stanowić dodatek do zup albo mięsnego obiadu.  U mnie podane w podobny sposób, w jaki podaję szare (ziemniaczane) kluski: czyli z cebulka i boczkiem oraz zasmażaną kiszoną kapustą. Pyszota! Składniki: 1 szkl mąki pszennej 1 całe jajko woda 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Do mąki wbijamy

Walijskie Pichcenie
Jagodzianki drożdżowe 127

  Wyśmienite, niezastąpione na leniwe weekendowe śniadanie,  pyszne jagodzianki. Przepis sprawdzony, więc zapraszam po szczegóły.  Składniki na ok. 20 bułeczek: 1,2 kg mąki

Apetyczna babeczka
Seromak na kruchym cieście 425

makowiec, takie dwa w jednym:)  Ciasto: 500g mąki pszennej,  200g masła,  200g cukru,  jajko,  łyżeczka proszku do pieczenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i wyrobić kruszonkę.  2/3 ciasta rozsypać na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze o wym. 25x36cm. Delikatnie ugnieść palcami. Masa

Z miłości do słodkości
Tort Dusty "Samoloty" z maślanym kremem waniliowym 175

jajek,  3/4 szklanki cukru,  czubata szklanka mąki pszennej,  1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,  łyżeczka proszku do pieczenia.  Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku na przemiana z przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Piec około 35-40minut

Z miłości do słodkości
Ciasto czekoladowo - orzechowe 253

kawałek po kawałku! Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  1/2 szklanki cukru,  200 g margaryny,  2 żółtka, łyżka cukru waniliowego.  Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po 1 żółtku. Wsypać przesianą mąkę i cukier waniliowy. Dobrze utrzeć, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy o wym. 24x27cm. Masa:  100g mlecznej czekolady

Z miłości do słodkości
Ciasto imprezowe 212

wygląda trochę jakby na górze było ciasto miodowe, ale to jest to samo kruche co na dole, tylko mi się trochę przypiekło :) Ciasto kruche: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 200 g masła lub margaryny 5 żółtek 1 łyżka śmietany  1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce(...)ubijamy. Pod koniec wsypujemy orzechy i bułkę tartą, całość delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tej samej w której piekliśmy ciasto kruche) i pieczemy ok 25 minut w 170 st. C Krem budyniowy: 500 ml mleka 5 żółtek 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Cynamonowe szczęście
Babka ziemniaczana. Rejbak, kugiel, pyrczok, kartoflak 290

Mieszamy razem, cebulę delikatnie rumienimy, zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Średnio wysoką (4-5cm) formę wielkości 21/28cm smarujemy smalcem i wysypujemy tartą bułką lub kaszą kukurydzianą. Odciskamy dokładnie masę ziemniaczaną, dodajemy do niej całą przestudzoną zawartość patelni, z całym tłuszczem, wsypujemy mąkę, przyprawiamy, nie dodając jeszcze jajek – i próbujemy – smakując (nie zjadamy masy(...)pełne (z lekkim czubkiem) łyżki mąki pszennej 3 pełne (z lekkim czubkiem) łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 pełnej łyżeczki soli ½- 1 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 pełna łyżeczka pieprzu ziołowego (zielonego) 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 3-4 czubate łyżeczki majeranku 1 łyżka smalcu 3-4 łyżki bułki tartej lub drobnej kaszy kukurydzianej do wysypania formy

Karo in the Kitchen
Bułki z mąki pełnoziarnistej na maślance 157

smakują na ciepło jak i na drugi dzień :)  Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk Składniki :  - 250 g mąki pszennej typ 550  - 250 g maki pszennej pełnoziarnistej typ 1850  - 160 g maślanki temperatura pokojowa  - 200 ml letniego mleka  - 13 g świeżych drożdży  - 1 jajko  - 5 g cukru ( mała łyżeczka(...)każda )  i formujemy okrągłe bułeczki ,układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut . W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni , wyrośnięte bułki smarujemy maślanką i posypujemy ziarnami , wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut ,tak pięknie rosną wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia. Smacznego

Wypieki Rene
Krokiety z kurczakiem, mozzarella i suszonymi pomidorami 290

zrobić z wołowiny lub kurczaka z różnymi dodatkami. Ostatnio jednak rozdrabniam mięso w malakserze. Farsz jest wtedy w ogóle niezbity. Lubię też kiedy naleśniki są cienkie, a zamiast tartej bułki do panierowania używam zmielonych migdałów. Krokiety na obiad to fajne domowe danie. Kiedyś kupiłam gotowe krokiety w sklepie. Nie, nie z lenistwa tylko po prostu chciałam czy kupne krokiety smakują(...)dania jak kluski, knedle czy krokiety są naprawdę proste i tanie. Zdecydowanie domowe krokiety są najlepsze! Przepis na krokiety Składniki: na 10 krokietów Ciasto naleśnikowe 3 jajka 150 g pszennej mąki 600 ml mleka 1½ łyżeczki soli masło do smażenia Nadzienie ½ kg ugotowanego lub smażonego kurczaka obranego z kości 1 cebula 3 łyżki natki pietruszki 10 suszonych pomidorów w oleju

codojedzenia
Pełnoziarniste ślimaczki z orzechami włoskimi i miodem 142

identyczne do tego z pełnoziarnistej słodkiej bułki . Pewnie nie ma czym się chwalić, ale wszystkie ślimaczki z orzechami włoskimi i miodem sam spałaszowałem… takie były dobre. Pełnoziarniste ślimaczki z orzechami włoskimi i miodem Wydrukuj przepis Porcji: 6 ślimaczków Czas przygotowania: 30 minut roboty i 60 minut wyrastania Potrzebujesz: Na ciasto: 125g mąki pszennej pełnoziarnistej + łyżeczka do zaczynu 50ml mleka

Blendman
Bułki czosnkowe 146

Bułki czosnkowe Pyszne domowe bułeczki z masłem, czosnkiem i pietruszką. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie oraz puszyste w środku. Już sam zapach bułeczek, który podczas pieczenia roznosi się po całym mieszkaniu przyprawia o zawrót głowy i powoduje ślinotok Polecam!     Składniki: Ciasto: 0,5kg mąki pszennej 250ml ciepłej wody (nie gorącej!) 25g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżeczka cukru(...)PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Bułki czosnkowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Ciasto maślane z truskawkami 85

Delikatne, puszyste ciasto pachnące słońcem i truskawkami. Można je jeść bez opamiętania. Przepis jest na blachę o wymiarach 28 x 36 cm Co potrzeba: 900

Bułka z Chlebem
Babka cytrynowa 106

Tę babkę uwielbiam piec na święta, najpierw jest piękną ozdobą stołu a potem pysznym dodatkiem do kawy. Z delikatną nutą cytryny, wilgotna, zachowuje długo świeżość, po

Bułka z Chlebem
Szarlotka z bezą 256

posiekanych orzechów lub tartą bułką. Można również posmarować spód ciasta białkiem, albo położyć warstwę marcepanu.  Beza natomiast będzie idealnie krucha jeśli upieczecie ją osobno i ułożycie na jabłkach tuż przed podaniem.   Ciasto z tej  strony, z małymi zmianami. Szarlotka z bezą Składniki na tortownicę 24 cm: Ciasto kruche: 100 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki(...)pieczenia. Ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na wielkość spodu od formy. Spód wyklejamy rozwałkowanym ciastem, dziurkujemy widelcem. Na tym etapie można podpiec sam spód, lub wyłożyć bułką tartą czy orzechami. Ja podpiekłam sam spód przez około 15 minut w 200 C. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika

Mia Cucina Sofieta
Ryż z warzywami i schab w cieście 160

warzywa wystarczyłyby na obiad jednak męska część moim konsumentów bez mięsa nie wyobraża sobie żadnego obiadu;) Dlatego też aby nie przejadł się im klasyczny schabowy w panierce z bułki tartej postanowiłam zrobić im schabowego w pysznym, pulchnym cieście. Całość skomponowała się idealnie;) Polecam;)  Składniki: 3 woreczki ryżu około 700 ml bulionu warzywnego sól pieprz majeranek  oliwa z oliwek(...)smażenia około 750 gramów pokrojonych na mniejsze kawałki jarzyn (u mnie fasolka szparagowa, kukurydza, brokuł, marchewka, zielony groszek) 5 plastrów schabu 3 jajka 3-4 łyżki mąki pszennej  pół łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Na rozgrzaną patelnie przełożyć pokrojone na mniejsze kawałki warzywa (jeżeli używamy  mrożonych to wcześniej ich nie rozmrażamy), smażymy przez około 15 minut bądź

Krakowskie smaki Ani
Szwajcarska chałka 118

pleciona, pyszna bułka jest znana w Szwajcarii pod nazwa ,,zupfe,, i często jada się ją tam w weekend. Ma lśniącą skórkę i cudownie miękki miękisz. W wersji oryginalnej robi się ją bez cukru, ja jednak zawsze dodaje ok. 7 dag. Składniki na 1 sztukę: 35 dag mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 dag świeżych drożdży 1 jajko, lekko roztrzepane(...)przygotowanej blaszce, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.5. Rozgrzać piekarnik do 190C. Żółtko utrzeć z wodą na glazurę i posmarować wyrośniętą bułkę. Piec 30-35 minut, aż się przyrumieni. Ostudzić chałkę na metalowej kratce. Źródło ,, encyklopedia chleba

Apetyczna babeczka
Pomarańczowa babka wielkanocna 83

szklanki cukru (300 g) 1 i ½ szklanki mąki pszennej (250 g) 1 łyżka proszku do pieczenia (12 g) Polewa czekoladowa: ½ tabliczki czekolady (50 g) 2 łyżki mleka (30 g) 1 łyżeczka masła (5 g) Wykonanie: Dużą formę na babkę lub keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Pomarańczę myjemy, bardzo dokładnie w gorącej wodzie

KulinarneImpresje.pl
Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami 99

czarnej podczas świątecznych spotkań z najbliższymi. Składniki: Ciasto drożdżowe; 400g mąki pszennej 75g masła extra 40g świeżych drożdży 110g cukru 2 jajka 150ml ciepłego mleka skórka otarta z 1 pomarańczy 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 6 łyżek kremu czekoladowego 65g orzeszków ziemnych niesolonych masło do wysmarowania formy 2 łyżki bułki tartej Polewa czekoladowa: 100g białej czekolady 100g śmietany 30% 25g miodu

Szalona Kuchnia Eweliny
Bułki pszenne pełnoziarniste 122

Rozczyn: Woda letnia 50 ml Mąka pszenna pełnoziarnista łyżeczka Cukier łyżeczka Drożdże 30 g Ciasto: Mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 500 g Woda letnia 100 ml Mleko letnie 150 ml Masło 40 g Sól 2 łyżeczki Jajka 2 Słonecznik łuskany 2 łyżki Siemię lniane łyżka Jajko do posmarowania Nasiona lub pestki do posypania bułek przed pieczenia np. ( słonecznik, dynia

Kulinarne przygody
MURZYNEK - PRZEPIS (DUŻA BLACHA) 515

masła 3,75 szklanki mąki pszennej 4 pełne łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 4 jajka 1 słoiczek powideł śliwkowych (290 g) - opcjonalnie można użyc innych powidel lub ulubionego dżemu DODATKOWO: odrobina masła i bułki tartej lub kaszy manny do obsypania formy SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ

Słodko-Słony Świat Ilony
SŁODKI PRZEKŁADANIEC 99

napój coca colę - za pomocą trzepaczki wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao - dokładnie wymieszać za pomocą robota na gładką masę. Na koniec dodać drobno pokrojoną czekoladę gorzką - wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą.  Piec około 45-50 minut w temperaturze

Ciastka - domowe słodkości
MIŚKOWA COCA COLA 133

coca colę i za pomocą trzepaczki wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao - dokładnie wymieszać za pomocą robota na gładką masę. Na koniec dodać drobno pokrojoną czekoladę gorzką - wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą.  Piec około 45-50 minut w temperaturze

Ciastka - domowe słodkości
Krucha tarta z jabłkami i musem 137

proporcje na formę o średnicy 22-24 cm 220 g mąki pszennej tortowej 110 g miękkiego masła 1 żółtko lub 2-3 łyżki zimnej wody 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo masło do wysmarowania formy i bułka tarta do obsypania formy Nadzienie do kruchej tarty z jabłkami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Panierowane pierogi z ciasta parzonego 133

masła 1 i 1/2 szklanki wody 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Farsz do pierogów: gotowana pojedyncza pierś z kurczaka 100 g kindziuka z dzika Kuchnia Myśliwska 1 opakowanie fety 1 cebula 2 łyżki oleju roślinnego sól i pieprz Panierka: 2 jaja 1/4 łyżeczki soli bułka tarta Przygotowanie panierowanych pierożków z ciasta parzonego: W rondelku rozpuszczamy masło

MamaOskarka
Grzanki z łososiem, pomidorem i jajkiem w koszulce oraz sosem miodowo- musztardowym 96

Składniki (na 2 porcje): dwie bułeczki pszenne, grahamki lub maślane  dwa, trzy jajka  100 gram wędzonego łososia  1 pomidor malinowy  1 szalotka  masło do smażenia  oregano  sos miodowo- musztardowy: łyżka musztardy francuskiej, łyżka miodu, dwie łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu  Bułki przekrój wzdłuż na pół i grilluj na patelni

Mango Papaja
Kopytka z jabłkiem 149

podawać na różne sposoby. Polecam kopytka z sosem lub z bułką tartą .Te są z dodatkiem zmiksowanego jabłka polane zrumienionym masełkiem i oprószone cukrem cynamonowym. Mówię wam, palce lizać. Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 350 g twaróg półtłusty łowicki 100 g mąki krupczatki 200-250 g mąki pszennej* 3 łyżki cukru 1 jajko 1 większe jabłko masło zrumienione cukier cynamonowy

Ala piecze i gotuje
Babka z majonezem 380

majonezem Drukuj Składniki 4 jaja 200 g cukru 60 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru wanilinowego 3/4 szklanki majonezu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia aromat cytrynowy Sposób przygotowania: Jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Formę na babkę średniej wielkości smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Mąki przesiewamy

Rusty Fork
SZYBKIE BUŁKI RAZOWE 182

bułki zrobiłam na bazie przepisu na  SZYBKIE ROGALIKI , które często piekę moim dzieciom. Tym razem użyłam innego rodzaju mąki. Wyszły pyszne i na pewno trochę zdrowsze.  Polecam oba przepisy :) SKŁADNIKI NA 9  SPORYCH BUŁECZEK: 55 dag mąki pszennej 10 dag mąki orkiszowej 10 dag mąki żytniej typ 2000 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżeczki soli

Pani na deser
O tym, jak prawie zostałam feministką. I różowe bułeczki z buraczkami 171

inne smakołyki z pieczonymi buraczkami koniecznie zajrzyjcie do Mopsika . Bułki z buraczkami Składniki: (na 12 sztuk) 100 g mieszanki 5 ziaren 200 g buraków 20 g świeżych drożdży 300 ml letniej wody 2 łyżeczki soli 1 łyżka złotego syropu 500 g mąki orkiszowej 225 g mąki pszennej dodatkowo: 3 łyżki mleka Mieszankę ziaren zalać wrzątkiem. Buraki obrać, zetrzeć na tarce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka z dżemem porzeczkowym i budyniową pianką 741

pszennej 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1 budyń waniliowy Ciasto kruche . Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimnym masłem, a następnie dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść. Formę o wymiarach 22 x 36 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno formy. Wstawić do lodówki

https:KKuchniaMniam
Kruche ciasto ze śliwką 138

godz Składniki: 1 kostka schłodzonego masła 1 1/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. zmielonych migdałów 1 szkl. cukru brązowego 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 op. cukru waniliowego z wanilią szczypta zmielonych goździków 1 jajko 1 łyżka wódki ( w przepisie jest wiśniówka) 1 żółtko tłuszcz i bułka tarta do blaszki 25 dag konfitury z malin ( użyłam śliwek ) Sposób przygotowania

Różne smaki w kuchni
Tarta z jabłkami i polewą migdałowo-miodową 128

cukru cynamon   Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej   100 g  cukru 200 g masła paczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko i żółtko Krem: 25 g mielonych orzechów włoskich 25 g cukru 25 g masła 25 g mąki jajko 2 łyżki bułki tartej Polewa: 80 g miodu 50 g śmietany 20 g masła

Różne smaki w kuchni
CHLEBEK TRUSKAWKOWY 122

dodać przestudzoną margarynę i jogurt - lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą  - dokładnie wymieszać. Potem dodać posiekane orzechy włoskie - wymieszać robotem. Na koniec dodać pokrojone truskawki i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą.  Piec około 45 - 60 minut w temperaturze

Ciastka - domowe słodkości
Chaczapuri adżarskie 1734

przegapcie tego momentu, bo jajko świetnie nawilża przy jedzeniu i bułkę, i ser. Wyjmujemy upieczone chaczapuri na talerze, w masę serową wkładamy plasterki zimnego masła i od razu podajemy. Uprzedzam – ciężko się tym daniem nie najeść! Jedno chaczapuri spokojnie zaspokoi głód największego głodomora. SKŁADNIKI CIASTA 350g mąki pszennej typ 650 7g drożdży instant 1 niepełna łyżeczka cukru 1 niepełna łyżeczka

Karo in the Kitchen
Ciasto czekoladowe z figami i śliwkami 109

szklanki mąki pszennej - 2/3 szklanki cukru - 0,5 łyżeczki soli - 3 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 jajka - 6 łyżek mleka - 4  łyżki śmietany - 7 łyżek oleju  - 1-2 figi - kilkanaście śliwek - 2 łyżki oleju - 2 łyżki bułki tartej - 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie

Gocha gotuje!
Śmietankowa babka budyniowa 140

maślanych. Zachęcam do zrobienia na święta :) Składniki: 220 g mąki pszennej 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 190 g śmietany 18% 40 g oleju 1 łyżeczka olejku pomarańczowego Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy. Wykonanie: Wszystkie składniki

Smak mojego domu
Keks z bakaliami 124

przed świętami jest bardziej wilgotny. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 200 gram masła  5 jajek 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 gram mieszanki keksowej Helio Dodatkowo: 1 op. gotowego lukru 100 gram skórki pomarańczowej Helio Tłuszcz do wysmarowania formy Bułka tarta do wysypania formy Sposób przygotowania: Masło roztapiamy w rondlu, pozostawiamy

Bajeczna Kuchnia
Krokiety ze szpinakiem i kurczakiem 376

szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli szczypta cukru 4 łyżki oleju  Farsz:  ok. 550 g piersi z kurczaka przyprawa do shoarmy 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 duże ząbki czosnku ok. 250 g sera feta  Dodatkowo: 1 jajko i bułka tarta na panierkę     W dużej misce wymieszać trzepaczką

Simply Food
PIKANTNA PIZZA Z SALAMI I JALAPENO 126

wody 1 saszetka drożdży suchych Sól do smaku 2 szklanki mąki pszennej Szczypta cukru Dodatki 120 g plastrów salami ja użyłam z czarnym pieprzem i serem 10 dag sera żółtego w plastrach koncentrat pomidorowy 2 szalotki Kilka plasterków jalapeno ja dałam konserwowe Bazylia, pieprz i sól do smaku Bułka tarta do podsypania Olej do polania blachy PRZYGOTOWANIE:  Do miski

Gotowanie Patki
Bułeczki pszenno-owsiane 184

słodka skórka. Znikają jeszcze ciepłe :)  Składniki: 400 g mąki pszennej typ 500 100 płatków owsianych  25 g świeżych drożdży 4 łyżeczki cukru 250 ml mleka 3,2% 100 ml wody 50 g masła 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 łyżka płynnego miodu 2 łyżki wody do posypania bułek (siemię lniane, płatki owsiane, sezam) Płatki wsiane zmielić. Z letniej wody

Delicious Titbits
Babka czekoladowa 91

czekoladowa Składniki: 1 szklanka oliwy z oliwek 1 1/2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody 5 jajek 1/2 szklanki kakao bez cukru 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki masła dodatkowo: masło do wysmarowania blachy bułka tarta do opsypania blachy Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą

Moja smaczna kuchnia
Indyjskie kotlety z dyni 148

średnich kotletów Potrzebujemy: 2 szklanki startej surowej dyni 6 łyżek mąki pszennej (lub kukurydzianej/cieciorkowej w wersji bezglutenowej) 3 łyżki wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki curry sól, pieprz Panierka: 3-4 łyżki bułki tartej 1,5 łyżki papryki słodkiej szczypta chilli   Przygotowanie: Dynię

Bananowe Pole
Tordu z kiełbasą krakowską 159

piekłam już dwa razy. Obok jagodzianek i czosnkowych bułek to jedne z ulubionych drożdżowych wypieków mojego Taty. Miękki, puszysty miąższ i pyszna skórka. Musicie upiec je w swoim domu!     Składniki: (na dwie sztuki)   Ciasto: 500 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 350 g mąki pszennej typ 750 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 ½ łyżeczki soli

Nastoletnie Wypiekanie
PIT- y 4 z załącznikami 141

ciepłą kanapkę z "puchnącego" chleba włożyć, co nam fantazja podpowie. Przygotowanie bułek nie jest trudne i nie odbiega znacząco od jakiegokolwiek innego ciasta drożdżowego. Poniższy przepis pochodzi ze strony kitchn.com Na 8 sztuk placków potrzeba: - 240 ml ciepłej wody - 2 płaskie łyżeczki drożdży suchych - ok. 375 g mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki soli - 1-2 łyżeczki oliwy Ciasto robi się

I tu będę miała takie te
Mac n'cheese "cztery sery" 150

masła + trochę do wysmarowania formy  40 g mąki pszennej 500 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej 55 g żółtej mozzarelli, pokrojonej w kostkę 85 g sera z niebieską pleśnią, pokrojonego w kostkę 85 g sera brie, pokrojonego w kostkę 85 g świeżo startego parmezanu 55 g bułki tartej oliwa z oliwek sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN POZIOM

My Culinary Art
Pieczeń rzymska wg Aleex 161

cieniutkich plasterków boczku • 1 cebula • 1 jajko • 1 mała bułeczka pszenna • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, Delikat do mięs Sposób przygotowania: 1. Cebulę posiekać w drobniutką kosteczkę, dodać do mięsa. 2. Bułeczkę namoczyć w mleku, odcisnąć dokładnie. 3. Część mięsa mielonego włożyć do kubka miksującego blendera, dodać odciśniętą bułkę, jajko i przyprawy. Zmiksować na gładką masę. 4. Zmiksowaną masę dodać

W mojej kuchni
Babka piaskowa waniliowo-kakaowa 126

zwykłym) 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g masła 150 g mąki pszennej tortowej 75 g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka kakao dodatkowo: cukier puder do posypania babki WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C, formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać tartą bułką. Masło rozpuścić. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i ubijać

Passions hobbies life
Pulpety cielęce w sosie koperkowym 128

marchewki 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 1 kajzerka mąka pszenna olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę oraz pietruszkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do garnka wlać 1/2 litra wody, włożyć marchewkę i pietruszkę, zagotować.  Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć, odcisnąć i przepuścić przez maszynkę razem z mięsem. Dodać połowę przesmażonej

magiczna kuchnia Kasi
Baba buraczana czyli Slodki Czwartek odc.96 202

wyczuwalny ziarenka z 1 laski wanilii 3 jajka 2 szkl. maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu naturalnego Składniki powinny mieć temp. pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą lub mąką. Buraki obieramy i miksujemy z octem na gładkie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Baba buraczana czyli Slodki Czwartek odc.96 202

wyczuwalny ziarenka z 1 laski wanilii 3 jajka 2 szkl. maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu naturalnego Składniki powinny mieć temp. pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą lub mąką. Buraki obieramy i miksujemy z octem na gładkie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto marchewkowe 256

jednej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki: cukier, mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy - przesiać. W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem. Następnie należy połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy  oraz ananasy(lub jabłka). Wszystko wymieszać łyżką. Keksówkę, posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto i równomiernie je ułożyć łyżką. Piec

The Sweet Damsel
Ciasto "Snikers" Siostry Anastazji (Ciasto Orzechowo - Kokosowe z Masą Budyniową) 581

Krem: 2 szklanki mleka budyń śmietankowy (40g) 2,5 łyżki mąki pszennej 5 żółtek 5 łyżek cukru cukier waniliowy 200 g masła Ciasto Kokosowe: 100 g wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru 3 białka jaj Ciasto Orzechowe: 50 g orzechów włoskich 50 g zmielonych orzechów włoskich 3 białka łyżka bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Polewa Czekoladowa

Słodka Strona
Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą 128

może i zjem, ale tylko jedną porcję, a o posmarowaniu bułki czy chleba w ogóle nie ma mowy.  Szkoda mi było całego słoiczka, więc znalazłam przepis, w którym mi nie przeszkadza. Pyszne i szybkie do przygotowania ciasteczka, które wypatrzyłam na Moich Wypiekach . Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka masła orzechowego (około

Pasja Smaku
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem + film 178

błyskawicznie znikają z talerzy. składniki na około 20 krokietów                   ciasto naleśnikowe 4 szklanki mąki pszennej 4 jajka 3 szklanki mleka 1 szklanka wody mineralnej 4 łyżki oleju spora szczypta soli(...)żółtego sera 3 łyżki oleju do smażenia czarny pieprz sól                   panierka 3 jajka bułka tarta olej do smażenia przepis           ciasto naleśnikowe Do wysokiej miski wsypujemy przesianą mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz wodę mineralną, dodajemy olej i szczyptę

Smakowite Dania
Domowe pieczywo - bułeczki śniadaniowe 136

pachnące bułeczki ??? Przyznam się Wam skrycie, że zrobienie domowych bułek nie kojarzyło mi się nigdy z czymś prostym i ku własnemu zdziwieniu przekonałam się, że bardzo się myliłam. Ten przepis jest szybki, łatwy, a bułeczki były pyszne! Przekonajcie się sami :)  Bułeczki śniadaniowe    SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 120 ml mleka 50 ml wody 30 g masła

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Piernik wyśmienity 234

szklanka) mleka - 2 jajka - 300 g (2 szklanki) mąki pszennej tortowej Przełożenie: -  kilka łyżek powideł śliwkowych Polewa: - 1 czekolada Allegro z Biedronki( lub inna z 45% zawartością kakao) - 50 g masła - 2 łyżki mleka Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Formę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przepis na 2 mniejsze formy

Kuchcik gotuje
Ciasto z dyni 186

Po dyni na ostro, pysznym kremie z dyni, chlebie dyniowym przyszedł czas na… ciasto z dyni ;)!Wiem, wiem… ciągle tylko dynia i dynia…

UgotujmyTo.pl
Tarta z borówkami amerykańskimi 259

łyżka cukru waniliowego 110 g cukru 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli oraz 300 g borówek amerykańskich Wykonanie ciasta: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę na tartę o średnicy 31 cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, wykładamy ciastem, które dosyć dokładnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy ponownie do lodówki

Kulinarne przygody Gatity
Sernik wiedeński 259

cukru,  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,   szklanka mąki pszennej,  łyżeczka proszku do pieczenia. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem. Masa serowa

Z miłości do słodkości