bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:253/587)

Bułeczki śniadaniowe z nasionami 103

nasionami. Kilka dni temu piekłam chleb z tego przepisu, dzisiaj pomyślałam, że weekend możecie upiec bułeczki na późne śniadanie. Ten przepis jest naprawdę bardzo prosty. Nie ma mowy, że bułki nie wyjdą. Oczywiście, pieczenia chleba wymaga wprawy. Nie myślcie, że moje początki w domowych wypiekach pieczywa były łatwe. Wcale nie! Ale kiedy już nauczyłam się piec chleb to nie mogę(...)upieczony chleb można zetrzeć na tartą bułkę. Mój ulubiony sposób na wykorzystanie takiego chleba to pangratatto. Z źle upieczonego chleba można zrobić zakwas, a nawet grzanki do sałatki Cezar . Dlatego nie zniechęcajcie kolejną porażką. Wykorzystajcie źle upieczony chleb i spróbujcie jeszcze raz. Praktyka czyni cuda! Bułeczki śniadaniowe 20 sztuk Składniki: 950 g pszennej mąki 250 g mąki żytniej razowej

codojedzenia
Podpłomyk z boczkiem, cebulą i żółtym serem 139

Podpłomyk jest rodzajem cienkiego placka, na którym układamy swoje ulubione dodatki, ale zanim je położymy, smarujemy go kwaśną śmietaną. Jest podobny do pizzy, jednak do jego

Bułka z Chlebem
Drożdżowe bułeczki z jabłkami 118

Bułeczki drożdżowe z jabłkiem, mięciutkie, pełne jabłek i kruszonki. Nie ma szans żeby kupić takie w sklepie. Składniki 16 bułeczek: 600g mąki pszennej 6 łyżek cukru

tyfranbox
Bułeczki pełnoziarniste 137

Całkiem zapomniałam o tych bułeczkach, piekłam je jakiś czas w ramach wydarzenia na Fb-  Bułeczki pełnoziarniste. 500 g mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenna i

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki z przedziałkiem 125

Na blogu jest już kilka przepisów na takie bułeczki, polecam bo takie wypiekane w domu są najlepsze.Przepis podpatrzony tutaj. 500 g mąki pszennej + do podsypania 

Moje domowe kucharzenie
Świeże bułeczki na słodko 112

Najlepsze drożdżowe bułeczki pieką nasze babcie, ale ja też mam niezły przepis na świeże i mięciutkie bułki rozpływające się w ustach. Gorąco polecam! Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
drożdżowe bułeczki z nadzieniem ziemniaczanym 138

składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 30 g drożdży 250 ml mleka 6 ml oleju 2 jajka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki

Domowy Smak Jedzenia
Buły pszenne ze słonecznikiem 147

No to ciąg dalszy.... następne buły śniadaniowe ze słonecznikiem.Delikatne i smaczne, pasują na śniadanie,kolację czy do mięcha. Składniki: mąka pszenna tym 500- 600 g

Różowa kuchnia
Słodkie bułeczki na śniadanie 83

"Bułeczka z twarożkiem i słodkim dżemem, a do tego kubek gorącej kawy z mlekiem to moje ulubione śniadanie. Bułeczki są różne : zwykłe pszenne, z ziarenkami

Wiem co jem
Pełnoziarnista pita 139

Jak zobaczyłam ten chlebek u Samanthy pomyślałam, że muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Chciałam wprowadzić jedynie zdrowszy element i zamiast zwykłej mąki pszennej dodałam mąkę pszenną

dom-agi.pl
Chleb pszenny na płatkach owsianych, czyli gorące pieczywo na śniadanie 172

skrajnego lenia i nic - kompletnie nic - mi się nie chce. Może niektórym wyda się to przesadzonym banałem, ale naprawdę niewiele jest wspanialszego jak zapach upieczonych przez siebie bułek czy chleba. Jako, że jestem klasycznym nocnym markiem, to najsprawniej mi wszystko idzie popołudniami i wieczorami, czasem nawet w nocy. Najczęściej więc gorące pieczywo jadamy na kolacje. Chciałoby się jednak(...)ciasto rano, a upiec wieczorem :) Dla chcącego nic trudnego ;) Przepis znalazłam tam >klik!<Składniki:1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,1 szklanka wrzącej wody,3 szklanki pszennej mąki, 2,5-3 dkg świeżych drożdży,1/3 szklanki ciepłej wody (do rozpuszczenia drożdży),1/4 szklanki melasy*,1 i 1/4 łyżeczki soli,1 łyżka masła.Płatki zalać wrzątkiem, przemieszać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Świąteczny keks z bakaliami 137

keksówka 30cm Drukuj Świąteczny keks z bakaliami By Piotr 17 grudnia 2018 Składniki: masło - 250g cukier - 1 szklanka (200g) cukier z wanilią - 2-3 łyżki jajka - 4 sztuki mąka pszenna - 1/2 kg proszek do pieczenia - 1 łyżeczka soda - 1 łyżeczka mleko - 1/2 szklanki bakalie - 300g (u mnie suszone morele, żurawina, rodzynki, kandyzowana skóra cytrynowa i pomarańczowa, orzechy włoskie) sól(...)dodajemy pozostałą mąkę. Dokładnie mieszamy. Bakalie siekamy i mieszamy z łyżką mąki. Dorzucamy do ciasta i ponownie delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki o długości 30cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka, przez około 1h - 1h 10min. Po całkowitym wystudzeniu keks polewamy lukrem (cukrem pudrem

Pogotujmy.pl
Bułki pszenno-żytnie ze słonecznikiem 64

się nie obrazi :) Teraz właśnie bułki wyrastają, a ja piszę ten post. Podglądam je co chwilę i wyglądają naprawdę cudnie, z minuty na minutę coraz większe. I już sobie wyobrażam jak chrupię je jeszcze ciepłe. Już się nie mogę doczekać! :) Ale skończmy już te moje marzenia i przejdźmy do konkretów: 300 g mąki pszennej 400 g mąki żytniej(...)minut. Tyle wystarczy. Wyjmujemy ciasto na blat leciutko oprószony mąką i dzielimy na 16 kawałków. W innej części blatu wysypujemy sobie ziarno, które nam pozostało. Z każdego kawałka lepimy bułkę, obtaczamy w słoneczniku i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy znowu szmatką i znowu zostawiamy do wyrośnięcia. Tym razem tradycyjnie już na około 1 godzinę. Bułeczki pięknie rosną

Marder&Marder Manufacture
Najprostsze bułeczki - Crusty Hard Rolls 106

żadnych dodatków. Nie zawierają też nabiału i tłuszczów.  Najlepsze tego samego dnia Przepis wzięłam z  Tej    strony. Składniki na około 20 bułeczek: 780 g mąki pszennej 500 g letniej wody 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli Ponadto: 1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania kilka łyżek(...)czasie uformować bułeczki, które następnie ułożyć na wyłożonej blasze papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia  ok. 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220 stopni C przez 25 minut . Wystudzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie