bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:249/587)

Bułeczki z serem i parówką 108

Bułki z serem i parówką Zapraszam na pyszne domowe hot dogi. Paróweczki zapiekane w cieście z serem i ketchupem, z pewnością podbiją serca zarówno dzieci jak i dorosłych.     Składniki: Ciasto: 0,5kg mąki pszennej 250ml ciepłego mleka (nie gorącego!) 25g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju Dodatkowo: parówki

Blog z Apetytem
CHLEB BEZ DROŻDŻY 83

także mój sprawdzony przepis na chlebek bananowy . SKŁADNIKI: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki letniej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki roztopionego masła łyżeczka oleju łyżeczka nasion chia, sezamu lub płatków owsianych dodatkowo: bułka tarta i masło do formy lub papier do pieczenia Uwagi do przepisu: Przepis

Zasmakuj Kuchni
Babka marmurkowa 123

Składniki na formę o średnicy 22 cm. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła lub 180 ml oleju kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżki kakao masło do wysmarowania formy i bułka tarta do obsypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Masło przełożyć do kubeczka, wstawić

Danka Pichci
Placek do Barszczu 127

dodatek możemy podać ten pyszny placek. Wymiary formy: długość - 34 cm szerokość - 24 cm wysokość - 7,5 cm Składniki na ciasto: ·        10 łyżek mąki pszennej ·        Kostka margaryny ·        5 żółtek ·        1 łyżka proszku do pieczenia(...)pieczarek ·        2 kostki rosołowe ·        Jajko ·        1/3 szklanki bułki tartej ·        5 jajek ugotowanych na twardo ·        Sól ·        Pieprz ·        Olej

Kulinarna Chwila
Łaciate ciasto z gruszkami 115

Delikatne babkowe ciasto połączone z pachnącą, dojrzałą gruszką. Przepis jest na blachę o wymiarach 28 x 36 cm Co potrzeba: 1 kg słodkich, dojrzałych gruszek (np

Bułka z Chlebem
Pulpety z mięsa mielonego wołowo-wieprzowego z sosem grzybowym 96

potrzeba na pulpety: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 1 jajko, 1 czerstwa bułka namoczona i odciśnięta z wody, 1 średnia cebula, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 1 płaska łyżeczka oregano, 1 płaska łyżeczka tymianku, 4 duże ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, mąka pszenna do obtoczenia pulpetów, Co potrzeba na sos: 200 g świeżych grzybów oczyszczonych

Bułka z Chlebem
Babka w czekoladzie 121

Mąka pszenna – 20 dag Mąka ziemniaczana –20 dag Masło – 20 dag Cukru – 20 dag Jajka -  4 szt Proszek do pieczenia -  1 łyżeczka Mleko – ¾ szklanki Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Kakao – 2  łyżki Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Gotowa polewa czekoladowa Żółtka wybić do miski i utrzeć z cukrem pudrem na masę, następnie połączyć

ciasta i desery czyli na słodko
PRZEPYCHOTKA WANILIOWA Z GALARETKĄ 116

przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Następnie dodać mleko, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z kukurydzianą, kisielem i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Nasączenie wiśniowe

Ciastka - domowe słodkości
BABKA GOTOWANA MOJEJ BABCI 105

pracy miksera dodawać po jednym żółtku, wymieszać. Następnie przesiać przez sitko mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać. Na końcu dodać kilka kropel aromatu do ciast i pianę z białek. Wszystko wymieszać na najmniejszych obrotach miksera. Formę do gotowania babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wylać ciasto, szczelnie zamknąć formę i wstawić do wysokiego garnka. Na formę

Zrób to smacznie
Babka z ricottą - pyszna 112

lubicie słodsze to 180 g) otarta skórka z cytryny 190 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 30 g płatków migdałów u mnie Helio płatki czekoladowe lub posiekana gorzka czekolada polewa z czekolady deserowej u mnie Helio  1. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 2. Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych

kruche babeczki
Obwarzanki 158

Obwarzanki przepis Thermomix. Przepis na Thermomix TM31, Thermomix TM5, Thermomix TM6 Składniki: 50 g mąki żytniej typ 720 250 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży

Themo przepisy
SZARLOTKA Z ORZECHAMI 129

gębie 😍 Składniki: (na blaszkę o wymiarach 36cm x 24cm) 600 g mąki pszennej 4 żółtka 250 g margaryny 1 cukier waniliowy 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 250 g cukru pudru Na nadzienie: około 1.5-2 kg jabłek 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo: 100 g posiekanych orzechów włoskich Wykonanie:  Jabłka obrać, pokroić ma małe

Walijskie Pichcenie
Korzenne ciasto z całymi gruszkami! 146

dodaj 190g cukru) - 200 ml oleju rzepakowego - 250 ml mleka - 350 g mąki pszennej typ 450 lub 500 - 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego - 1/2 łyżeczki kardamonu - 1/4 łyżeczki imbiru (nie więcej!) - 1/2 szklanki posiekanych bardzo drobno orzechów laskowych - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 7 średnich gruszek - konferencja - łyżka bułki tartej i łyżka oleju do wysmarowania formy WYKONANIE KROK PO KROKU Przygotuj formę

SMYKWKUCHNI
Tarta z kiełbasą, pieczarkami i czerwoną cebulą 112

szklanka mleka 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki oliwy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Ze składników na ciasto wyrabiamy słone ciasto kruche i wylepiamy nim foremkę do tarty o średnicy około 24-26 cm. Foremkę należy wcześniej nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu. Patelnię rozgrzewamy razem

MamaOskarka
Pierogi gotowane na parze 107

smaczne, delikatne i aromatyczne. Super danie na obiad. Składniki na ciasto: Mąka pszenna 3 szklanki Woda ciepła ¾ szklanki Szczypta soli Składniki na farsz: Grzyby suszone 15 dag Seler naciowy 3 łodygi Cebula biała 1 szt. Sól i pieprz do smaku Sok z cytryny do smaku Bułka tarta 1 łyżka Olej Wykonanie farszu: Grzyby opłukać, namoczyć, następnie ugotować i zmielić

Tradycyjna Kuchnia
Szarlotka pod croissantem 168

Smaczny i delikatny placek do dobrej kawki.  Składniki: Mąka pszenna 1 ½ szklanki Mąka ziemniaczana 5 łyżeczek Masło 8 dag Cukier trzcinowy 1 szklanka Jajka 2 szt. Jabłka 2 szt. Mleko 2 łyżki Proszek do pieczenia 2 ¼ łyżeczki Sól ¾ łyżeczki Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Ciasto croissant 1 opakowanie Cukier puder do posypki Wykonanie: Jabłka obrać

Tradycyjna Kuchnia
Szarlotka piernikowa z goździkami i kardamonem 147

którym częstujemy się kawałkiem szarlotki. Co będzie potrzebne? Składniki 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki rozdrobnionych pierników (użyłam zwykłych, „czystych” pierników bez polewy) 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 laski wanilii (ziarenka) 2 żółtka 100 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki bułki tartej masa jabłkowa 5 jabłek szara reneta 4-5 goździków 1 łyżeczka

Raj dla Podniebienia
Szarlotka z kokosową pianką 149

kruszonką. Czego chcieć więcej?! Składniki na tortownicę 23 cm: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 125 g masła lub margaryny masa jabłeczna: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru dla smakoszy można dodać cynamonu 2 łyżki bułki tartej pianka: 3 białka 1/2 szklanki cukru 2 wiórek kokosowych kruszonka: garść ciasta

Życie zaczyna się w kuchni
Scones- angielskie bułeczki 151

miodem, a nawet  i posmarowanej wyłącznie masłem. To coś pomiędzy bułką a ciastkiem. Scones można robić w wersji na słodko lub wytrawnie. Ja proponuję Wam dzisiaj tę pierwszą wersję. Przepis oparłam na przepisie Marty . Polecam!     Składniki: (na 8 sztuk) Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 1/3 szkl cukru szczypta soli 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nastoletnie Wypiekanie
Szarlotka z bezą 190

upiecze szarlotkę, może zrobisz to Ty ? Do dzieła ! Składniki: 550 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 1/3 szklanki cukru 1 jajko + 3 żółtka 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1,5 kg jabłek ( kwaśnych i twardych ) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki bułki tartej Beza: 5 białek 1,5 szklanki drobnego cukru    Wykonanie: Jabłka

kolorowotorcikowo
Dorsz w cieście z porem 275

letniej szczypta cukru 1 dkg drożdży ciasto: 100 g masła 1 szklanka mąki pszennej typ 500 zaczyn 1/3 łyżeczki soli farsz: 40 dkg filetu z dorsza 1 por biała część 15 dkg pieczarek sól, pieprz, przyprawa do ryby 1 jajko 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki natki pietruszki masło klarowane

wesoła kuchnia
BROWNIE PIERNIKOWE 129

czekoladę, lekko wymieszać, potem dodać miód - wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać migdały i orzechy laskowe - wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm  wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po wystudzeniu ciasto

Ciastka - domowe słodkości
Knedle z mięsem 130

podsmażonej cebulki lub (jak preferuje to mój mąż) ze zrumienioną na maśle bułką tartą i solą :) PS. Knedle świetnie nadają się również do zamrożenia - potem w kilka chwil mamy gotowy smaczny posiłek. Składniki (na ok. 25-30 sztuk): Ciasto: 1 kg ziemniaków 200 g mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz mięsny

MyCookBook.pl
CIASTO BURACZANE 193

pieczenia 300 g startych na tarce o grubych oczkach buraków Polewa: Przygotowanie: Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiać i wymieszać. Jajka ubić z cukrem powoli wlewać olej, a następnie dodać buraki. Na koniec wsypać suche składniki. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 60 minut

RAROSSA
Babka drożdżowa 91

theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Babka drożdżowa Składniki: Mąka pszenna – 350 g Mleko – 120 ml Drożdże – 50 g Cukier – 40 g Masło – 120 g Wanilia – 1 laska Żółtka jaja – 4 sztuk Jajka – 2 sztuki Szczypta soli Rodzynki – 50 g Dodatkowo: masło i bułka tarta do wysmarowania formy Składniki - lukier: Cukier puder - 4 łyżki

Kuchnia Bon Appetit
Łatwe ciasto z czereśniami 139

masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść czereśni łyżeczka startej skórki cytrynowej Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka, następnie cukier. Na końcu wsypujemy mąki z proszkiem i skórkę cytrynową. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blaszki. Na wierzchu układamy czereśnie. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach

Wrzosowa Polana
Włoskie pierożki z serem i pieczarkami. 458

jednak ja wybrałam pieczarki. A więc zapraszam! Składniki; ciasto; 1,5szkl. maki pszennej 1.5 szkl, mleka 1 łyżka masła pół łyżeczki soli nadzienie; 35 dag pieczarek 1 cebula zioła prowansalskie, sól, pieprz 1 łyżka masła 15 dag sera żółtego 2 małe jajka około pół szkl. bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie; Do garnka wlewamy mleko i dodajemy masło i zagotowujemy

Radość kipiąca uśmiechem.
BUŁECZKI Z TRUSKAWKAMI POD KRUSZONKĄ 171

Nie ma to jak zacząć dzień kubkiem ciepłego mleka i świeżą, cieplutką drożdżóweczką. Mniamuśnie jest !! Polecam :) Składniki: 1 kg mąki pszennej 220 g cukru 500 ml

Z Majeczką w kuchni
Tania babka drożdżowa z cukrem pudrem 153

font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Mąka pszenna – 60 dag Cukru – 10 dag Olej – 1 łyżka Jajka – 2   szt Żółtka – 2 szt Mleko – 1 szkl Drożdże – 3 dag Cukier waniliowy – 2 łyżeczki Sól- szczypta Cukier puder Tłuszcz do formy Tarta bułka do formy Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać 10   dag mąki

Camilla w kuchni
Odrywana drożdżówka z sosem budyniowym 185

lepszego od świeżego domowego ciasta drożdżowego. Mogą to być bułki, drożdżówki lub chleby. Uwielbiam je z dodatkiem mleka lub gorącego kakao. Ale tym razem zrobiłam odrywaną drożdżówkę i podałam z sosem budyniowym. Mówię wam, coś pysznego.   Składniki: Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej T500  250 ml mleka 100 ml oleju rzepakowego 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią

Ala piecze i gotuje
Zdrowe ciasto z mąki pełnoziarnistej 188

powodzeniem można użyć ciemnego trzcinowego . Składniki o temperaturze pokojowej : - 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 150 g masła - 120 g cukru kokosowy lub trzcinowy - 4 jajka - szczypta soli - 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia - 100 ml mleka - śliwki lub dowolne sezonowe owoce - cukier puder do posypania - bułka tarta do obsypania blaszki Wykonanie : Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę

Wypieki Rene
chrupiące, domowe krokiety kapuściano-pieczarkowe: Airfryer hd9240/30 193

Składniki: mąka pszenna 30 dag, mąka kukurydziana 10 dag, jajka 2 sztuki "M", sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżka, mleko 400 ml, woda 400 ml, olej rzepakowy 2 łyżki PANIERKA: olej rzepakowy 4 łyżki, tarta bułka 8-10 dag FARSZ: kapusta kiszona 30 dag, cebula 2 średnie, pieczarki 30 dag, olej rzepakowy 4 łyżki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa

W Mojej Kuchni Lubię
Babka duo w polewie czekoladowej 120

Normal 0 21 Mąka pszenna – 20 dag Mąka ziemniaczana –20 dag Masło – 20 dag Cukru – 20 dag Jajka -   4 szt Proszek do pieczenia -   1 łyżeczka Mleko – ¾ szklanki Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Kakao – 2   łyżki Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Gotowa polewa czekoladowa   kwiatki dekoracyjne .....   Normal 0 21 Żółtka wybić do miski i utrzeć

Camilla w kuchni
Ciasto kefirowe z brzoskwiniami 129

Ciasto kefirowe z brzoskwiniami Składniki: ciasto: - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/3 szklanki cukru - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 1 mały kefir owoce:  - brzoskwinie w syropie (z puszki) kruszonka: - kruszonka (mąka, cukier, masło) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: torownica o średnicy 22 cm Przygotowanie: Ciasto przygotowuję według przepisu

Kuchnia co dnia
Tort nutellowo-truskawkowy 163

temperaturze pokojowej, osobno białka i żółtka 120 g cukru pudru 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao Nasączenie : 1/3 szklanki zaparzonej herbaty z cytryną Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia tylko na spodzie. Boki natrzeć masłem i posypać bułką tartą. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru na puszystą masę (około 7 minut

Moja Galeria Smaku
Sola w chrupiącej panierce 164

urozmaicić poprzez dodatek otrąb, wystarczy tylko odrobina zastanowienia. Ja szczególnie upodobałam sobie otręby pszenne, które świetnie się nadają do panierowania. Jeżeli jeszcze dodamy do nich trochę zmielonych płatków kukurydzianych, wyjdzie nam wspaniała chrupiąca panierka. Jej główna zaletą oprócz chrupkości jest to, że w przeciwieństwie do tradycyjnej bułki tartej wchłania znacznie mniej tłuszczu, dzięki czemu cała potrawa jest mniej kaloryczna. Rybę

Wiem co jem
Ciabata z rozmarynem i żurawiną 114

Ciabatki z żurawiną są chrupiące aromatyczne dzięki rozmarynowi,na śniadanie najlepsze,zapach jak w kuchni u babci. Składniki 40 dag mąki pszennej typ 480 200 ml

Wanilia i Kardamon
Krokiety z pieczarkami 180

szczypta soli 2 szklanki mleka 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej 2 szklanki mąki pszennej olej do smażenia farsz: 1 cebula biała 1,2 kg pieczarek sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju panierka: 1 jajko ¾ szkl mleka sól i kolorowy pieprz do smaku 1 ½ szklanki bułki tartej PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto na naleśniki:  Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babka mateczki 141

małych jajek lub 4 duże ( ja dałam 5) 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego   2 łyżki kakao Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania foremki 1 – 2 łyżki bułki tartej   do posypania foremki Cukier puder do posypania po upieczeniu. Sposób wykonania: Masło

Na słodko lub wytrawnie
Babka majonezowa 225

Składniki: 100 ml delikatnego majonezu 100 g mąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej 180 g cukru 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką.W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie

Kulinarne przygody Gatity
Roti z warzywami 183

warzywami w porze obiadowej.  Składniki: Roti:  1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej + trochę do podsypania 1/4 szklanki letniej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Pozostałe składniki: warzywa dowolne (znalazłam u siebie w zamrażalniku warzywa na patelnię i wykorzystałam: ziemniaki, marchew, brokuły, fasolkę szparagową) bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: chilli papryka słodka kurkuma imbir zioła prowansalskie oregano pieprz

Weganizm infantylny
Babka marmurkowa 123

lukrem albo po prostu posypać cukrem pudrem.  Składniki:- 1 szklanka mąki pszennej- niepełna szklanka mąki ziemniaczanej- 200 g margaryny- niepełna szklanka cukru- 4 jajka- 3/4 szklanki mleka- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżka cukru waniliowego (lub łyżeczka wanilinowego)- 1 łyżka kakao- margaryna i bułka tarta (do wysmarowania i wysypania formy)Przygotowanie:1. Margarynę ucieramy mikserem z cukrem

Kraina Tysiąca Smaków
Tort z malinami 171

place Składniki (na tortownicę 24 cm) : Biszkopt : 6 jajek ( w temperaturze pokojowej ) oddzielnie żółtka i białka 2 szklanki (320 g) cukru pudru 2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej Masa : 500 g sera mascarpone 500 ml śmietany kremowej do deserów 30% lub 36%,  dobrze schłodzonej 1 szklanka cukru pudru(...)dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub otrębami. Biszkopt : żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie lśniąca piana (nie będzie idealnie sztywna). Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać dwukrotnie

cucinare
Tort z malinami 162

place Składniki (na tortownicę 24 cm) : Biszkopt : 6 jajek ( w temperaturze pokojowej ) oddzielnie żółtka i białka 2 szklanki (320 g) cukru pudru 2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej Masa : 500 g sera mascarpone 500 ml śmietany kremowej do deserów 30% lub 36%,  dobrze schłodzonej 1 szklanka cukru pudru(...)dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub otrębami. Biszkopt : żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie lśniąca piana (nie będzie idealnie sztywna). Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać dwukrotnie

cucinare
SŁODKA BUŁKA WIEDEŃSKA 152

skórką. Na śniadanie, podwieczorek- bułka ideał. Moje łobuzy, łącznie z tym najmłodszym, zjadły całą w niecały kwadrans. Nie dało się nie sięgać po kolejny kawałek. Upiekłam więc drugą.  Też już nie ma. Składniki 1 szkl mleka 1 łyżeczka drożdży suszonych 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka dobrej soli 2 1/4- 2 1/2 szkl mąki pszennej  2 łyżki roztopionego(...)minut- w mikserze na najniższych obrotach). Przełóżcie ciasto do misy, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na około półtorej godziny. Wyrośnięte ciasto przełóżcie na blat. Uformujcie z niego podłużną bułkę, przełóżcie na blachę do pieczenia i odstawcie na kolejne pół godziny. Nagrzejcie piekarnik do 190 st. Bułkę posmarujcie roztopionym masłem zmieszanym z ciepłym mlekiem i posypcie cukrem. Pieczcie do momentu, kiedy

OliveandThyme
Snikers 309

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru pudru *Biszkopt orzechowy: 250 dag częściowo zmielonych, częściowo tylko posiekanych orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 białek  *Krem budyniowy: 1 duży budyń waniliowy 3 szklanki mleka 3 łyżki cukru 1 1/3 kostki miękkiego masła(...)margaryną i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut, aż będzie gotowe, trzeba uważać, żeby nie wysuszyć biszkoptu. Odstawiamy do wystygnięcia, potem przekrawamy na dwie równe części.  Robimy biszkopt orzechowy. Ubijamy pianę z białek z cukrem. Gdy będzie gotowa dodajemy orzechy, mąką pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek

Piekę, bo lubię
BUŁKI KAJZERKI 237

jest trochę pracochłonny ale naprawdę warto poczekać 😉 SKŁADNIKI: Zaczyn drożdżowy:  1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka wody 3 g suszonych drożdży Ciasto właściwe: Cały zaczyn 300 g mąki pszennej 3 g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru lub miodu 80 ml lekko ciepłej wody 80 ml lekko ciepłego mleka 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oleju lnianego (lub innego) WYKONANIE(...)formujemy w kulę, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę. Przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc. 6. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części i formujemy bułki. 7. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  8. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st.C, a na dno wkładamy kilka kostek lodu, żeby go zaparować ( można też umieścić

Marcepanowa kuchnia
Słodkie bułki truskawkowe 124

przed pieczeniem. Składniki: Na 12 bułek: 1/2 kg mąki tortowej 3,5 dkg drożdży 250 ml mleka 3,2% 10 dkg cukru kryształu 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią 5 dkg margaryny 2 żółtka 10 drobno posiekanych truskawek (świeżych lub mrożonych) szczypta soli Na kruszonkę: 50g cukru kryształu 50g margaryny 100g mąki pszennej Dodatkowo: 3 łyżki oleju do nacierania(...)centymetrowe odstępy. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka.   Kruszonka: Cukier, margarynę i mąkę łączymy ze sobą. Odkładamy na 5 min do zamrażarki. Następnie startą kruszonką posypujemy bułki. Wyrośnięte bułki wkładamy do nagrzanego do 170st C piekarnika i pieczemy ok 25 minut (czas zależy tak naprawdę od możliwości naszego piekarnika). Ciepłe przekładamy na kratkę.  Bułeczki można także zrobić

Kuchnia w czekoladzie
Ekspresowe bułeczki 169

zimnego piekarnika i czekamy aż się upieką. 20 g świeżych (lub 7 g suchych) drożdży 300 ml ciepłej wody 0,5 łyżki miodu około  30 dkg  mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka soli rozmącone jajko lub mleko do posmarowania [ u mnie jajko] Miód rozpuścić w wodzie, dodać drożdże i wymieszać . Do mąki dodać sól i rozmieszane drożdże. Składniki wyrobić(...)minut). Podzielić na kawałki i formować okrągłe bułeczki.Ułożyć na blachę,naciąć,  posmarować jajkiem lub mlekiem i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 200*C i piec bułki przez 20-25 minut na rumiany kolor. Upie czone ostudzić na kratce

Moje domowe kucharzenie
Tort kajmakowo - waniliowy 149

przełamany owocowym akcentem w postaci dżemu truskawkowego+ 2 rodzaje mas: waniliowa i kajmakowa. Recenzja była pozytywna, więc polecam 😊 Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo wsypujemy cukier(...)jednym żółtku. Ubijamy na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej, mieszając. Wylewamy do tortownicy( boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą w spód wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 45 minut w temp. 175-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy do całkowitego

Domowe ciasta
Ciasteczka Linzer 117

Czas czytania: 2 min Dziś mam dla Was przepis na wspaniałe kruche ciasteczka Linzer. Ciasteczka pięknie wyglądają, ale zapewniam, że smakują jeszcze lepiej! To jedne z

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką 226

Marcowa propozycja piekarni Amber to zakwasowy chleb z dodatkiem namaczanej mąki żytniej, wcześniej uprażonej. Przepis wynalazła Jola z blogu Smak mojego domu . Nie pamiętam, abym wcześniej

Grahamka, weka i kajzerka
Razowy orkiszowy na zaparce i zakwasie, z orzechami włoskimi 146

Chleb wypieczony z mąki orkiszowej na zakwasie pszennym ma delikatniejszy smak, lekko orzechowy. Tutaj smak został dodatkowo wzmocniony zmielonymi orzechami włoskimi. Pełnia aromatu wydobywa się po

Grahamka, weka i kajzerka