bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:257/587)

Kokosowa tarta z jabłkami 162

100g cukru pudru,  2 jajka,  12 łyżek mąki pszennej. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać żółtka oddzielone od białek. Krótko zmiksować. Partiami dodawać przesianą mąkę. Białka ubić osobno na sztywną pianę. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Formę na tartę natłuścić i wysypać bułką tartą. Równomiernie rozłożyć ciasto. Nadzienie:   2 jabłka

Z miłości do słodkości
BABKA Z COLĄ I KOKOSEM 195

coli ½ szkl. mleka 2 jajka Składniki suche: 250 g mąki pszennej 250 g cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli 3 łyżki wiórek kokosowych Polewa: 3 łyżki margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany Dodatkowo: wiórki kokosowe masło do wysmarowania formy bułka tarta WYKONANIE Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem

słodki bratek
Krokiety z cukinią 239

oleju rzepakowego 1 jajko 1/2 łyżeczki soli ok 200g mąki pszennej Farsz: 1 kg obranej i wydrążonej cukinii 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 50ml wody 80 ml słodkiej śmietanki 30% 100g śmietankowego serka topionego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia krokietów Ewentualnie: 1 łyżka wody

Kuchnia w czekoladzie
BUŁECZKI Z JAGODAMI 160

Jagód w lesie zatrzęsienie. Grzechem byłoby nie wykorzystać tego do przygotowania pachnących, mięciutkich bułeczek. Ja już mam, a Wy przygotujecie? Składniki: 1  kg mąki pszennej

Z Majeczką w kuchni
Słodkie środy - Seromakowiec z jabłkami i gruszką 265

gruszką SKŁADNIKI: ciasto 1,5 szklanki maki pszennej 2 żółtka 3/4 kostki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  masa makowa: 1 puszka maku z bakaliami 2 jabłka 1 gruszka 4 białka 1 szczypta soli 2-3 łyżki bułki tartej  masa serowa: 1 kg sera

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babka majonezowa 155

święta <3 Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka z 1 cytryny/pomarańczy 4 czubate łyżki majonezu Przygotowanie: Foremkę na babkę z kominkiem o pojemności 2,5 litra wysmarować tłuszczem (bez posypywania bułką tartą). Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą

Malinowo w kuchni
Babka Piaskowa 206

szklanka cukru  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej aromat cytrynowy Przygotowanie: Całe jajka ubijamy z cukrem do bladości. Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz aromatem. Dokładnie mieszamy. Wlewamy partiami stopioną, ciepłą margarynę. Dokładnie mieszamy. 2/3 ciasta wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.  Do reszty ciasta dodajemy kakao,mieszamy i wlewamy

Tagebuch po polsku
Ciasto imbirowo – gruszkowe 256

potrzeba : 200 g. miękkiego masła 175 g. mąki pszennej 175 g. drobnego cukru łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki mielonego imbiru ( można dać mniej) 3 roztrzepane jajka 2 duże gruszki łyżka cukru trzcinowego ( opcjonalnie) Najlepiej zacząć od przygotowania blaszki. Trzeba posmarować ją masłem i wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Następnie szykujemy gruszki. Płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Piekarnik ustawiamy

Niebieski kubek z kawa
Ciasto serowe z jabłkami 175

śmietaną lub lodami:) Ciasto: 150g margaryny 1,3 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 1/2 szkl cukru 2 łyżki c. waniliowego 100g serka naturalnego kanapkowego, np. bieluch 1 jajko Dodatkowo: 500g jabłek 2 łyżki przyprawy do szarlotki łyżka bułki tartej lub drobno pokruszonych herbatników tłuszcz do posmarowania formy cukier

Smakołyki Asi
krokiety z kurkumą i z kapustą z pieczarkami w nucie garam masala... 165

mielona Royal Brand 1 łyżeczka, woda zimna 1/2 szklanki, mąka pszenna typ 500 1,3/4 szklanki FARSZ: kapusta kiszona 1/2 kg, cebula 1 sztuka, pieczarki 1/2 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, garam masala Royal Brand 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, cukier 1 łyżeczka, bułka tarta 1/2 szklanki PANIERKA: jajka 3 sztuki, bułka tarta

W Mojej Kuchni Lubię
Babka pomarańczowo-cytrynowa 187

strony. Składniki na babkę: 225 g masła; 230 g mąki pszennej; 190 g cukru pudru; 4 jaja; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 cytryna; 1 pomarańcza; 4 łyżki dżemu pomarańczowego; 50 g rodzynek; 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej; szczypta soli; Wykonanie: Formę na babkę wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, odcedzić z wody

In my kitchen
Praktyki w piekarni. I kojąca szarlotka 194

tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 130 g cukru trzcinowego 230 g zimnego masła masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 100 ml soku z mandarynek 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki cukru pudru Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kotlety mielone z indyka w sosie pomidorowym 205

szklanki  wrzucamy kostke rosolową  Po około 2-3 minutach gotowania dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego. do 1/2 szklanki zimnej wody dodajemy 2 łyżeczki mąki pszennej i łyżeczkę mąki ziemniaczanej Gotujemy mieszając cały czas przez ok. 6-8min. Pod koniec gotowania dodajemy 1-2  łyżki  masła i mieszamy aż do rozpuszczenia(...)KOTLETY - składniki:     700 g mielonego mięsa     2 jajka     1 cebula     1 czerstwa bułka     mleko (lub woda) do namoczenia bułki     sól i pieprz,estragon ,ziola Marioli    kasza kukurydziana .lub sezam do obtaczania     olej do smażenia  sposób przygotowania

w mojej kuchni
DROŻDŻÓWKI Z JABŁKIEM 130

sobie z nimi każdy :) SKŁADNIKI: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 1 jajko szklanka mleka 20g świeżych drożdży 40g -50g roztopionego masła szczypta soli kruszonka: 200g mąki 100g cukru 50g masła ponadto: 2 duże jabłka   4 śliwki węgierki 2 łyżki cukru brązowego cynamon, kardamon, imbir bułka tarta A jak to zrobić:     Drożdże rozkruszyć

Kuchnia w opałach
Słodkie bułki z serem i ananasem 139

Składniki: 1 szklanka mleka 110 g masła, roztopionego 1/3 szklanki cukru 2 duże jajka 20 g drożdży świeżych 1/4 łyżeczki soli 3,5 szklanki mąki pszennej

O kuchni z uczuciem