Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka stopionego masła, 1 żółtko, 2/3 szklanki gorącej wody, szczypta soli na farsz grzybowy: 350 gram ugotowanych grzybów suszonych prawdziwków, 1 średnia cebula, sól, pieprz - ile potrzeba, 1-2 łyżki bułki tartej, barszcz czerwony - ile potrzeba na ciasto mąkę z solą przesiać do miski, wlać letnie, stopione masło, żółtko i wyrabia
W Mojej Kuchni Lubiętwardnieją. Rewelacja <3 ~~PRZEPIS~~ Ciasto mąka pszenna 0.5 kg. mleko lekko ciepłe 1 szkl. masło roztopione 10 g. sól 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka drożdże świeże 40 g. jaja 2 szt. żółtko jaja rozbełtane pestki dyni do obsypania bułek Farsz duże pieczarki 6 szt. cebula 1 szt. masło 2 łyżki sól i pieprz
Kuchnia Paulettesmasę. 3) Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. 3) Do masy dodać otartą skórkę oraz sok z połowy pomarańczy i dokładnie wymieszać. 4) Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (można dodatkowo obsypać bułką tartą). 5) Piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Przygotować lukier
Fitsweet.mestaje się jasne, a raczej czekoladowe ;). Przeczytajcie dokładnie przepis, wbrew pozorom wykonanie to bułka z masłem! Składniki: (na 5 dużych placuszków) Pancakes: 1 duże jajko 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1/2 szkl mleka (125 ml) 40 g budyniu śmietankowego bez cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczka sody oczyszczonej 10 g masła, stopionego
Nastoletnie Wypiekanieoleju rzepakowego sok i skórka z 1 cytryny 200 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej kilka kropel aromatu cytrynowego Lukier cytrynowy: 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy plastry cytryny do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie
Nastoletnie Wypiekaniezapomnianych kotletów z pieczarek. Takie pieczarki można oczywiście przygotować z tradycyjną panierką... jajko+bułka tarta..., lecz ja stanowczo wolę te w cieście naleśnikowym. Smaczne i chrupiące, są doskonałym dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską. Polecam :) Składniki - 4 duże pieczarki - 1/4 szklanki mleka - 3/4 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - sól, czosnek mielony, pieprz, - olej Pieczarki oczyściłam, odcięłam nóżki i każdy kapelusz
Kuchnia z widokiem na ogródtylko obsmażam i mam na szybki obiad. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej Młyny Stoisław 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 2 jajka Farsz: 200 gram kaszy gryczanej Młyny Stoisław 300 gram sera białego 2 cebule Olej do smażenia Dodatkowo: 2 jaka Bułka tarta do panierowanie Olej do smażenia Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej
Bajeczna Kuchniacieście, z prażonymi na patelni jabłkami. Polecam spróbować obie Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 4/5 szklanki cukru Jabłka: 1 kg kwaśnych jabłek ok. 3-4 łyżek cukru (do smaku) 1/2 szklanki wody Dodatkowo: bułka tarta i masło do przygotowania formy, cukier puder do posypania Mąkę, proszek do pieczenia
Bulliokoniec dodajemy startą białą czekoladę, i wszystko mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni. *biszkopty wychodzą dość cienkie :-) MASA: -4 żółtka -4 szkl mleka -4 łyżki mąki ziemniaczanej -6 łyżek mąki pszennej - 6 łyżek cukru -3 łyżki soku z cytryny -1,5 kostki margaryny
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} mąka pszenna - 20 dag mąka ziemniaczana- 20 dag jajka - 4 szt margaryna - 25 dag cukier - 20 dag mak - 20 dag proszek do pieczenia 2 łyżeczki mleko - 1/3 szkl polewa czekoladowa tłuszcz do formy bułka tarta do formy płatki migdałowe Margarynę dobrze utrzeć, dodawać stopniowo po jajku, następnie cukier
Camilla w kuchnijeszcze ciepłej. Czy można lepiej zacząć dzień? Składniki (na 2 porcje): 2 pszenne bułeczki 2 jajka 4 plastry boczku garść ugotowanego i obranego bobu 1/2 awokado szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu masło Boczek smażymy na suchej patelni do momentu aż stanie się chrupki. Bułki kroimy wzdłuż na pół i opiekamy w tosterze, również na chrupko. Bób rozgniatamy widelcem
Mango Papajażółtku i po części cukru. Wymieszać z mąką ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i z proszkiem do pieczenia dodawaną stopniowo po parę łyżek. Wsypać rodzynki namoczone w rumie, wymieszać. Białka ubić na sztywno, następnie wymieszać je z ciastem. Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 60 minut
Camilla w kuchniPotrzebujemy: 5 dużych boczniaków 3-4 łyżki mąki pszennej 1 łyżkę słodkiej papryki 1/2 łyżki wędzonej papryki 1 łyżeczkę sproszkowanego chilli 2 łyżeczki sproszkowanego czosnku 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego 1 łyżeczkę pieprzu 1 łyżkę sosu sojowego olej do smażenia panierka: bułka tarta / płatki kukurydziane / krakersy / chipsy Przygotowanie: W pierwszej kolejności
Bananowe Polepolecam również na piątkowy obiad lub kolację. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 0,5 szklanki oleju 2 jajka szczypta soli Farsz: 1 kilogram kapusty kiszonej 1 cebula garść suszonych grzybów sól, pieprz Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby przekładamy do miski , zalewamy gorącą
Bajeczna Kuchniadodatkiem kakao: Ciasto kakaowe z jabłkami /dwukolorowe Składniki: - 1 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 4 jajka - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - mały cukier waniliowy - 2 łyżki kakao naturalnego dodatki - 4 jabłka - cukier puder do posypania - margaryna i bułka tarta do wysmarowania tortownicy Forma: tortownica o średnicy 22cm Przygotowanie: Jajka ubijam. Dodaję
Kuchnia co dniasoli 2 szklanki mleka 2 szklanki wody mineralnej gazowanej 2 i ½ szklanki mąki pszennej 50 ml oleju *porcja ciasta na 14 cieniutkich naleśników Nadzienie: 50 dag mięsa mielonego ( u mnie z indyka) 2-3 cebule 3-4 ząbki czosnku olej 2 jajka 2-3 łyżki bułki tartej sól pieprz majeranek zioła prowansalskie do panierki: bułka tarta i jajka Krokiety
Takie tam pichceniechatka - monasterska izba brzmi zbyt poważnie Monasterska izba Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 50 g cukru szczypta soli 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g masła (można zastąpić margaryną) 200 g kwaśnej śmietany 1 jajko Nadzienie do rurek: ok 700 g wiśni mrożonych kilka łyżek bułki tartej Krem: 500 g śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru
sierotka maRysia w kuchnipierwowzorze, lecz w cieście jest więcej masła i mleka. Dzięki temu upieczona bułka, jest delikatniejsza i ma jeszcze bardziej sprężysty, pachnący miąższ. Taka bagietka, podana ze świeżym mlekiem lub konfiturą, jest po prostu przepyszna. Składniki na trzy sztuki długości 40 cm 650 g mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 łyżka cukru 20 g drożdży 4 łyżki
Miód i pieprzsody; – truskawki i rabarbar pokrojone; Kruszonka: -75 g masła; – 100 g mąki pszennej; – 1/4 szklanki cukru pudru; Wykonanie Do miski wsypać mąkę, cukry, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać wszystko. Dodać jogurt, olej, jaja, mieszać tylko do połączenia składników. Wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką blaszki (28x25cm). Na wierzchu układamy truskawki i rabarbar, posypujemy kruszonką Pieczemy
dom-agi.pljednym jajku. Następnie dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, a na końcu mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Do utartego ciasta wlać mleko, wsypać mak i olejek/ekstrakt. Jeszcze raz utrzeć, by wszystkie składniki się połączyły. Wlać ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 55 min. w temperaturze 170 stopni. o upieczeniu i wystudzeniu można polać
Mania WypiekaniaSmaczna i wilgotna babka która na pewno Wam posmakuje Składniki: - 125 g mąki pszennej - 100 g mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 250 g cukru - 250 g masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 szklanki mleka - 135 g suchego maku - 2 łyżki soku z cytryny - masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dekoracja: - lukier czyli cukier puder i sok z wyciśniętej jednej
Kuchenne Wariacjejeszcze bardziej intensywny. Potrzebne nam (na formę 11x36cm): - 7 bananów - 300 g mąki pszennej - 10 łyżek roztopionego masła - 200 g cukru (można dodać trochę mniej) - 2 jajka - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 3 łyżki kakao - pół tabliczki gorzkiej czekolady - sól - margaryna i bułka tarta do formy Przygotowanie: Banany obrać i rozgnieść za pomocą widelca. Dodać stopione
W poszukiwaniu inspiracjiposypania wierzchu ciasta. S kładniki kruszonki - 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/4 kostki zamrożonego pokrojonego na małe kawałeczki masła - zmiksować wszystko blenderem (kruszonka jest wtedy bardzo drobna) lub ugnieść widelcem i do chwili posypania ciasta przechowywać w lodówce. odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania foremki do pieczenia Przygotowanie Wszystkie składniki ciasta umieścić w dużej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszczypta soli Sos beszamelowy: 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki tartego żółtego sera sól i pieprz do smaku Dodatkowo 4 parówki 4 plastry szynki ogonówki 2 łyżki tartego sera 3 łyżki bułki tartej 4-6 pomidorków koktajlowych szczypior do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Przygotowujemy naleśniki. Do miski wlewamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisłodkie i delikatne w smaku, dokładnie takie jak lubię :-) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 200 g masła lub margaryny 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kilka kropel aromatu waniliowego ½ kg śliwek ( ja dałam mrożone) Tłuszcz do smarowania formy 2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki cukru pudru do posypania Sposób wykonania: Białka ubić na sztywną
Na słodko lub wytrawnieOprószony ziarnami sezamu.Idealny do kanapek!Komu kromeczkę? Zapraszam!Składniki:2 szklanki mąki pszennej;1 łyżeczka soli;62,5 g (tj. 1/4 kostki) margaryny;20 g świeżych drożdży;1 łyżka cukru;200 ml zimnego mleka;1 jajo;2 łyżki sezamu do posypania po wierzchu;Margaryna + bułka tarta do posmarowania keksówki.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać
Gospodyni MiejskaCiasto:250 ml maślanki;1/2 szklanki białego cukru;2 i 1/2 szklanki mąki pszennej;3 duże jaja;2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia;1/2 szklanki oleju;Aromat waniliowy (buteleczka 10 ml).Owoce:350 g truskawek;Opakowanie kisielu truskawkowego (77 g).Dodatkowo:100 g białej czekolady;Bułka tarta do obsypania formy;Tłuszcz do wysmarowania formy.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie
Gospodyni MiejskaCiepłe bułki z samego rana jak najbardziej mogę zaliczyć do ulubionych, bo nie ma nic lepszego niż drożdżówki ze szklanką mleka :) Przepis na ciasto znalazłam na
charlotte gotujeZapewnia to doskonałe rośnięcie, odpowiednią wilgotność, pulchność i sprężystość ciasta pszennego. Gluten sprawdza się w tej roli tak dobrze, że obecnie większość supermarketowego pieczywa zawiera jego duży dodatek. Pozwala to na wytwarzanie pieczywa o dużej objętości w stosunku do wagi – np. takie bułki są o wiele lżejsze niż wypiekane tradycyjnie. Mąki naturalnie bezglutenowe nie zawierają odpowiedniej ilości białka
głodny alergikZachwyciłam się tymi bułeczkami ! Już na pewno nigdy nie kupię gotowych. Robi się je szybko, przepis jest bardzo prosty. Pięknie wyrosły, w środku są puchate
Kulinarne przygody Gatitykiedyś taką kiełbasę smażyłam jak schabowe , panierowałam w mące, jajku ,a potem w bułce tartej..tym razem zrobiłam ciut inaczej i według książki Kuchnia Polska są to sznycle pruszkowskie.. 8 plasterków (ok. 40 dag) grubej kiełbasy (szynkowa, krakowska, mortadela itp.) 1 szkl. przesianej mąki pszennej 2 jajka garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, tymianek, majeranek, szczypiorek) lub 1 łyżeczka
Moje domowe kucharzenieJest jeszcze tyle ciast, których nie robiłam! To zwykłe, kruche z truskawkami i chrupiącą bezą jest jednym z nich! Co za rozkosz! Dziś upieczone, więc leciutkie
Mia Cucina SofietaTakie kolorowe babeczki ucieszą na pewno każdego :) Składniki: 4 jajka pół szklanki mąki pszennej, dopełnić do 3/4 kaszą manną 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 200g masła 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia czekolada kolorowe groszki ( u mnie Smarties) dwa małe opakowania tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremek Wykonanie:Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na parze
Czerwona Porzeczkakażdym razem jest pyszny. Składniki: 750 ml.ciepłej wody 250 ml ciepłego mleka 8 łyżek płatków owsianych 5 dkg drożdży płaska łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1 kg mąki pszennej typ 650 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki słoneczniku łuskanego Wykonanie: Do miski wsypać płatki owsiane,zalać ciepłą wodą z mlekiem,dodać pokruszone drożdże i płaską łyżeczkę cukru.Przykryć ściereczką(...)posypanych bułką tartą.Wierzch chlebka wysmarować mlekiem i posypać słonecznikiem lub mąką. Zostawić chlebki do wyrośnięcia w foremkach aż piekarnik się nagrzeje ok 15 -20 minut. Piec 1 godzinę.Po wyjęciu z piekarnika od razu wyciągnąć z foremek żeby nie zaparował.Wystudzić na kratce. Chlebek który pokazuję na zdjęciu zrobiłam z maka orkiszową. Proporcje to 800 g mąki pszennej
Agusiowe smakołykizapach, który roznosi się po mieszkaniu w trakcie ich pieczenia. Bułki idealne na śniadanie lub kolację. Bardzo smakują dzieciom. Koniecznie wypróbujcie i napiszcie jak Wam smakowały. Jeżeli Państwo skorzystaliście z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki 500 g mąki pszennej 90 g roztopionego masła 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka(...)zwinąć w kierunku paseczków. Końcówki naciętego ciasta powinny być pod spodem w trakcie pieczenia. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Każdą bułkę posmarować mlekiem, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do czasu aż będą rumiane. drożdżówki z jabłkiem
O kuchni z uczuciemBułki z pieczoną cebulą i serem to jedne z moich ulubionych jakie upiekłam. Pyszne i pachnące, nie trzeba ich polecać bo zaraz znikają z talerzy. Smaczne zaraz po upieczeniu jak i na drugi i trzeci dzień(...)SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej typu 650 50 g świeżych drożdży 1/2 szklanki kwasu, użyłam chlebowego 1 szklanka ciepłej wody 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 1 cebula, podpieczona na złoto na oleju 100 g żółtego, tartego sera
Kulinarne Fantazje Marioliwoda. Ile wyniesie koszt 10 bułek wraz ze zużyciem prądu? No bez przesady, liczyć tego nie będę. Wiem jednak, że taniej niż w piekarni, no i mam wiedzę na temat co w nich jest, a sama przyjemność robienia ich jest bezcenna. Zachęcam! Czego nam potrzeba? -300 gram żytniej mąki -150 gram pszennej TYP 550 -37 gram drożdzy świeżych -40 gram(...)wyjść masa, która jest grudkowa i nie do końca połączona, wtedy dodajemy maślanki i wyrabiamy już na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut. Wyrabiamy ponownie, formujemy bułki, nacinamy wg upodobania i posypujemy, uklepując lekko siemieniem lnianym. Wykładamy na papier do pieczenia, zostawiamy na 10-15 minut, spryskujemy delikatnie wodą, lub mlekiem i pieczemy w 200 stopniach
BaRepasKiedy w propozycjach wspólnego gotowania na sierpień pojawiła się ciabatta, aż zaświeciły mi się oczka. Od dawna miałam na nią ochotę - to taka trochę inna bułka
Pożeraczka, czyli raz adobrzerównież na obiad. Od tygodnia miałam puszkę tuńczyka w lodówce i tak myślałam co z niego przyrządzić. Dzisiaj wpadł mi super pomysł do głowy na domowe rumiane i chrupiące bułki z sałatką z tuńczyka. Domowe bułeczki są najlepsze, pachną obłędnie, a połączenie tuńczyka, awokado, jajek i rzodkiewki to strzał w dziesiątkę. Wyszło pysznie i sycąco. Podałam to wszystko na obiad(...)mąka pszenna do posypania stolnicy 1 małe żółtko masło do posmarowania blaszki Pasta: 1 awokado 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Master Tuńczyk 4 jajka ugotowane na twardo pół pęczka rzodkiewek pół pęczka szczypiorku 3-4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku sok z cytryny Wykonanie: Zaczynamy od bułek
Izabelawkuchniłyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 bułka namoczona w mleku 3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1/4 niedużego selera 15 cm pora 2-3 średnie listki laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 150 ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%) mały pęczek zielonej pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku białko z 1 jajka mąka do obtoczenia pulpetów (pszenna lub ziemniaczana) Karpia należy sprawić, czyli(...)takiej ilości, aby wszystko przykryła. Na niewielkim ogniu ugotować wywar do miękkości warzyw. Ugotowany przecedzić i przyprawić solą. Oczyszczone mięso zmielić w maszynce do mielenia wraz z dobrze odciśnięta bułką. Przyprawić solą, majerankiem i pieprzem. Dodać białko, szczypiorek i połowę posiekanej drobno zielonej pietruszki. Wszystko razem dobrze połączyć. Formować niewielkie kuleczki i obtaczać je w mące. Wywar z ryby
Codzienna kuchnia niecodziennaJak święta to święta! Vörtbröd - to szwedzki chleb świąteczny z mąki żytniej i pszennej, oraz brzeczki (a w razie jej braku – pieczony na ciemnym piwie). Zwykle
Grahamka, weka i kajzerkaStruan to podobno chleb pochodzący z zachodniej Szkocji. W przeddzień święta św. Michała Archanioła (29 września - Feast of Saint Michael The Archangel) miał tam miejsce cudowny
Grahamka, weka i kajzerkaChleb z kaszą jaglaną. Trochę więcej smaku, trochę więcej zdrowia i jeszcze na dodatek wesołe, żółte kropki sąsiadujące z dziurami wyprodukowanymi przez pracowity zakwas żytni. W
Grahamka, weka i kajzerkaposmarowania babeczek. Wlać zaczyn i wyrobić ciasto, które będzie dość luźne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, zagnieść krótko jeszcze raz. Podsypując dodatkowo mąką pszenną rozwałkować ciasto na prostokąt (ok 20 x 40 cm) Ułożyć plasterki koziego sera i wyłożyć karmelizowaną cebulę. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pociąć na 12 kawałków. Spód każdego(...)Wkładać do natłuszczonej i obsypanej mąką formy na muffinki. Posmarować odłożonym jajkiem. Piec w temperaturze 180*C przez ok 25 min. Smacznego! Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Babeczki i muffinki , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Na wynos Tagged: cebula , cieciorka , kozi ser , wino
https:KKuchniaMniamrazem z jabłkami,z porcji wychodzi 24 sztuki bułeczek ,są puszyste i pachnące cynamonem :) na drugi dzień są nadal świeże i pyszne. Składniki na 24 sztuki : - 570 g mąki pszennej typ 550 - 380 ml letniego mleka 3% - 100 g roztopionego masła - 50 g świeżych drożdży - 150 g cukru - 3 jajka + 1 do posmarowania - kilka kropel olejku waniliowego Do nadziewania(...)jednolitej konsystencji ,przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrobić krótko na stolnicy podsypując delikatnie mąką ,ciasto podzielić na dwie części żeby łatwiej było zrobić bułki, wałkujemy jeden kawałek na duży prostokąt na grubość ok 3 mm nakładamy połowę masy jabłkowej , rolujemy jak roladę i kroimy na kawałki o szerokości 5 cm, na środku naciskamy
Wypieki Renealternatywą dla śniadaniowych bułek ze sklepu. Dodatkowo mają tę zaletę, że wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na nocne wyrastanie, następnego dnia mamy zatem mniej pracy i szybciej możemy cieszyć się smakiem domowego pieczywa :). Polecam :) Przepis, z moimi drobnymi modyfikacjami, pochodzi STĄD . Składniki na 12 bułeczek: Zaczyn: 340 g mąki pszennej chlebowej, u mnie mąka pszenna typ 650 14 g drożdży 340 ml letniego mleka Ciasto właściwe: 215 g mąki pszennej chlebowej, u mnie mąka pszenna typ 650 2 żółtka 1 łyżeczka soli 2 płaskie łyżki cukru 5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego cały zaczyn Dodatkowo: 1 jajko + odrobina mleka do posmarowania sezam lub mak do posypania Wykonanie: Zaczyn: Do miski przesiać
Opowieści z piekarnika