bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:236/587)

Kluski leniwe z rodzynkami 169

Składniki: 250 g białego, półtłustego sera; 220 - 250 ml mąki pszennej (w zależności od wilgotności sera i wielkości jaja, u mnie 250 ml); 1 jajo; Szczypta soli; 50 g rodzynek. Dodatkowo do polania/posypania po wierzchu: Biały cukier i/lub; Masło i bułka tarta.   Sposób przygotowania: Rodzynki wsypać do miseczki. Zalać gorącą, przegotowaną wodą i odstawić na około 20 minut

Gospodyni Miejska
Krokiety ze szpinakiem i fetą 136

fetą Składniki : naleśniki : 600 ml mleka 2 jajka około 1,5 szklanki mąki pszennej 1/ łyżeczki soli olej do smażenia farsz : 500-600 g szpinaku (u mnie brykiet) 270 g sera feta 3 ząbki czosnki sól, czosnek granulowany dodatkowo : 3 jajka 2 szklanki bułki tartej olej do smażenia do podania sos czosnkowy i szczypiorek. Przygotowanie : Naleśniki: do miski wlewamy mleko

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Leniwe 139

trzymać, dobrze smakują z masłem, ja używam palonego o orzechowym aromacie, cukrem, cynamonem, prażona bułką tartą lub śmietaną. Wróćmy zatem do smaków dzieciństwa - " Leniwe raz proszę" ;)  Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 20 min 300 g pełnotłustego twarogu 1 jajko ok 1/3 szklanki maki pszennej szczypta soli Dodatkowo brązowy cukier cynamon 4 łyżki masła Przygotowanie: 1. Twaróg przepuszczamy przez

Słodki Kompromis
Babka marmurkowa Ani 121

mąka pszenna - 25 dag margaryna -10 dag cukier puder - 10 dag cukier waniliowy jajka - 2 szt proszek do pieczenia -2 łyżeczki kefir- 125 ml kakao - 1 łyżka tłuszcz do formy tarta bułka do formy margarynę utrzeć, dodawać stopniowo żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i kefir, wszystko razem dobrze połączyć, Białka ubić na sztywno, połączyć z masą ma ś lano- jajeczną

Camilla w kuchni
Śląski kołocz z jabłkami 150

Posypka: 200 g zimnego masła 150 g cukru pudru 250 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka naturalnego kakao   Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 100 g cukru (ilość można dostosować do swoich upodobań) 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki soku z cytryny   Dodatkowo: bułka tarta do posypania ciasta białko pozostałe z posypki do wysmarowania ciasta cukier puder do oprószenia

Nastoletnie Wypiekanie
Jagodzianki 147

Sezon jagodowy trwa.Dziś będą pyszne jagodzianki,jedne z lukrem drugie z cukrem pudrem.   Jagodzianki: 4 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 5

Różowa kuchnia
Zupa Ogórkowa z Grzankami 162

kwasu z ogórków 200 g śmietany 12% lub 18% 2 łyżki mąki pszennej do smaku sól, pieprz (z solą trzeba uważać bo ogórki mogą być dość słone) 1 łyżka masła do smażenia ogórków koperek do posypania zupy na talerzu na grzanki: 1 bułka wyborowa (kielecka) lub bagietka składniki na przykładowy wywar podałam w opisie pod filmikiem ale możemy przygotować inny

Uwaga Babcia Gotuje
buleczki drozdzowe 141

Składniki 500 g mąki pszennej typ 450 180 ml mleka 8 g drożdży instant (lub 25 g świeżych) 80 g masła 50 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli dodatkowo 1 jajko do posmarowania bułek Wykonanie W rondelku podgrzewamy mleko z masłem do rozpuszczenia. Studzimy i łączymy z wszystkimi składnikami Wyrabiamy na gładkie, odchodzące od dłoni ciasto. Ręcznie wyrabiamy

w mojej kuchni
Ciasto z makiem i serem na kruchym cieście 208

prawda ? Przepis na ciasto nieco został zmodyfikowany :)  Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 kostki margaryny 0,5 szklanki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka rumu Masa Makowa: gotowa masa makowa z puszki (800 gr -900 gr) 3 białka 2 łyżki bułki tartej 1 olejek waniliowy Masa Serowa: 1 kg sera w wiaderku (ważne

W Moim Magicznym Domu
Tradycyjne jagodzianki najlepsze 207

mojprzepisna.pl| Tradycyjne jagodzianki najlepsze Nie spodziewałam się, że może być coś lepszego niż jagodzianki z przepisu pani Doroty z Moich wypieków , a jednak może – jagodzianki

moj przepis na
Babcina szarlotka 156

mielonego cynamonu 40 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej  Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 łyżki mleka 160 g miękkiego masła 2 łyżki bułki tartej Lukier: 2 szklanki cukru pudru Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne

Świat Ciasta
Chleb pszenny z kozim serem i kminkiem 193

Nie miałem możliwości uczestniczyć we wrześniowej piekarni Amber , ale zaproponowany tam przepis tak mnie zaciekawił, że znalazł się on na mojej liście chlebów do szybkiego upieczenia

Grahamka, weka i kajzerka
Pan toscano, czyli rasowy chleb toskański 195

Już jakiś czas temu kupiłem książkę o włoskich chlebach i słodkich wypiekach , ale dopiero teraz z niej skorzystałem. Właściciwe zmotywowała mnie Amber proponując w sierpniowej piekarni

Grahamka, weka i kajzerka
Bułeczki orkiszowe z orzechami włoskimi i rodzynkami 59

Pyszne domowe bułeczki z dodatkiem mąki orkiszowej, słodzone miodem. Ciepłe najlepsze, polecam! Składniki na 6 bułeczek: 175 g mąki pszennej 75 g mąki orkiszowej 20 g

Moja Galeria Smaku
Biszkopt I 165

torownicę o średnicy około 22-24 cm) Ciasto: 2 jajka 75 g mąki pszennej 15 g mąki ziemniaczanej szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny 70 g cukru Dodatkowo potrzebne będą: papier do pieczenia bądź masło/margaryna i bułka tarta do wysmarowania i posypania tortownicy mikser, miski o wysokich ściankach Ciekawostki jak upiec idealny biszkopt

KreatywnePiny