bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:227/587)

Hamburskie bułeczki cynamonowe-Franzbrötchen 137

półfrancuskie drożdżowe posypane cukrem z cynamonem, zwinięte w roladkę,pokrojone na części .Przez środek każdej bułki wciska np. trzon łyżki drewnianej,ja trochę za słabo wciskałam i nie miały takiego kształtu jak powinny mieć ale mimo to były smaczne. Ciasto: 500 g mąki pszennej 70 g cukru 50 g masła (temperatura pokojowa) 220 ml lekko ciepłego mleka 40 g świeżych

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z porzeczkami 111

borówką amerykańską. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta . Składniki: 370 g mąki pszennej 100 g jogurtu naturalnego 250 g porzeczek czerwonych i czarnych (łącznie) 120 g cukru 3 jajka 0,5 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Bułka tarta Sposób przygotowania: Na początku owoce myjemy, odsączamy z wody oraz usuwamy szypułki. Następnie miękkie masło, cukier

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pierogi z mięsem 111

CIASTO: mąka pszenna - 500 g woda ciepła- ok 250 ml olej - 2 łyżki sól- szczypta FARSZ: mięso wieprzowe ugotowane - 500 g cebula - 2 szt czosnek - 1 ząbek jajko 1 szt bułka mała - 1 szt mleko - 1 szkl majeranek - 1 łyżeczka sól pieprz cebule obrać, opłukać i drobno posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. na patelni rozgrzać

Camilla w kuchni
BABKA ŁACIATA PRZEKŁADANA 102

waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać.  Ciasto podzielić na 3/4 ciasta jasnego i 1/4 ciasta ciemnego. Do tortownicy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta wlać ciasto jasne, na wierzch na środek wlać ciasto kakaowe i za pomocą patyczka

Ciastka - domowe słodkości
Wegańskie krokiety z pieczarkami 178

sojowego 1 łyżka oleju do smażenia Naleśniki (na około 20 niewielkich sztuk): 4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 szklanka mleka roślinnego 3 szklanki gazowanej wody mineralnej olej do smarowania patelni 4 łyżki siemienia lnianego 3/4 szklanki wody bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Pieczarki obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki – podobnie

Lamarida.pl
Makowiec na kruchym cieście 159

dużą ilością wilgotnej masy makowej to idealna propozycja na święta. Polecam! Składniki: 350g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego 70g cukru 150g masła lub margaryny 3 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% szczypta soli 2 łyżki bułki tartej 1 puszka masy makowej (użyłam masy firmy Helio 850g) opcjonalnie: lukier do udekorowania ciasta   *** Przygotowujemy

Blog z Apetytem
CHRUPIĄCY KURCZAK W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH 164

SKŁADNIKI : 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 jajko 0,5 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki pszennej łyżeczka soli trochę pieprzu szczypta oregano, papryki słodkiej i ostrej lub inne wg. uznania ORAZ : olej do smażenia płatki kukurydziane wymieszane z niewielką ilością mąki ziemniaczanej lub bułki tartej WYKONANIE : Z jajka, mleka, mąki i przypraw robimy gęste ciasto. Dobrze mieszamy, żeby nie było

Pani na deser
Ciasto serowo-makowe " Cielaczek" 527

Temp. pieczenia : 180 C źródło : " Ciasta " Składniki : Ciasto kruche : 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 8 łyżek cukru pudru 1 żółtko Masa makowa: 500 g maku 1 i 3/4 szkl. cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki rodzynków klika kropel zapachu migdałowego Masa serowa: 1 kg sera białego ( w kubełku

Różne smaki w kuchni
świąteczne ciasto z choinką 257

kakao CIASTO BIAŁE -4 jajka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1 1/3 szkl mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -0,5 szkl cukru LUKIER -cukier puder -sok z cytryny -woda Najpierw przygotowujemy ciasto zielone Keksówkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Żółtka oddzielamy od białek  Żółtka ucieramy z cukrem,  dodajemy mąkę, olej, wodę,proszek

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Szarlotka na kruchym cieście 212

jabłka. A jak jabłka, to musi być szarlotka! Składniki: (na blaszkę 35x45cm) CIASTO: 500g mąki pszennej tortowej 350g zimnego masła 4 żółtka 150g cukru pudru szczypta soli MASA JABŁKOWA: 2 1/2 kg jabłek 500g cukru (więcej lub mniej - w razie potrzeby) 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: CIASTO: Masło podzielić na małe kawałki. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać

Cakes By Kejt
Przepis na chleb 160

Każdy chyba już wie, że pieczywo dostępne w sklepach w dużej mierze nie jest wysokiej jakości. Konsystencja, zapach i smak pozostawia wiele do życzenia. W dodatku

Wiszniówka
bułeczki pszenno - żytnie 181

Bułki są naprawdę bardzo smaczne, miękkie w środku, z lekko chrupiącą skórką. Ciasto łatwo się wyrabia i pięknie wyrasta. No i ten zapach...  składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki żytniej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru  1 łyżka oleju 12 g świeżych drożdży  niepełna szklanka ciepłej wody 1 jajko i 1 łyżka mleka

babka w formie
Metrowiec 612

Strumyczkiem wlewać olej oraz wodę i nadal miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wmieszać składniki do piany.   Tak przygotowanie jasne ciasto przelać do formy keksówki o długości ok. 30 cm wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 40-50 minut

Nastoletnie Wypiekanie
Tarta z jabłkami i miodem 165

żurawinę. Zmniejszyłam też ilość miodu. Wyszła smaczna tarta. Polecam Składniki: Ciasto: 250 gram mąki pszennej 130 gram masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Ze składników wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Formę wysmarować masłem i osypać bułką tartą.  Ciastem wyłożyć formę. Nakłuć widelcem, odciążyć fasolą. Piec 20 minut w temperaturze 180 st.C Dodatkowo

tojestpyszne.blogspot.com
Kulebiak z wedzonym pstragiem i twarogiem czyli bardzo spoznione Srodowe Rybki odc.63 135

twarogiem ciasto: 20 g drożdży szczypta cukru 250 ml mleka 500 g mąki pszennej jajko sól farsz: pęczek koperku, posiekany mała cebula, drobno pokrojona po 300 g wędzonego pstrąga (pozbawiamy go skóry i ości) i twarogu, rozdrobnione cytryna pieprz masło i bułka tarta jajko, rozbełtane do posmarowania Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawiamy by ruszyły

Dzieje kuchennej Wiewióry
DOMOWE BUŁKI DO HAMBURGERÓW 77

mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 1 jajko 4 łyżki mleka w proszku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli sezam do posypania bułek Mąkę mieszamy z pozostałymi sypkimi składnikami i drożdżami. Jajko, oliwę i mleko mieszamy w drugiej misce. W mące robimy dołek i wlewamy składniki mokre, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy

KuchcikoweLove
Kulki mięsne w sosie śmietanowo-pomidorowym 99

wielkości i podawać z ulubionymi dodatkami. Kulki mięsne: 300-400g mięsa mielonego 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 ząbki majeranek sól, pieprz do smaku Dodatkowo: mąka do obtaczania olej do smażenia Sos: 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka mąki pszennej 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 150 ml śmietanki 18% sól, pieprz Wszystkie składniki na kuleczki dokładnie

Di gotuje
Szarlotka pod chmurką z różową rosą 113

czas na nową, nieco odnowioną i myślę ,że równie smakowitą :) Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g masła/dobrej margaryny 1 jajko 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany Masa Jabłkowa 1,5 kg jabłek 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki cytryny cukier waniliowy cynamon wedle uznania  Pianka 1 kisiel wiśniowy

W Moim Magicznym Domu
Babka śmietankowa 153

Mąka pszenna – 50 dag Jajka – 4 szt Cukier – 30 dag Margaryna – 25 dag Śmietanka 12% - 1 szklanka Kakao – 2,5 łyżki Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki Aromat śmietankowy Tarta bułka do formy Tłuszcz do formy Polewa czekoladowa gotowa Rodzynki Margarynę utrzeć, dodać cukier żółtka, aromat, przesianą mąkę połączona z proszkiem do pieczenia i śmietankę. Wszystko razem połączyć. Pianę ubić

Camilla w kuchni
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i suszoną żurawiną 137

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i suszoną żurawiną Składniki: ciasto drożdżowe: - 4 szklanki mąki pszennej - 5 dag świeżych drożdży - 1 szklanka mleka - 15 dag margaryny - 10 dag cukru - 4 żółtka   dodatki: - kruszonka (margaryna+cukier+mąka) - śliwki - 1-2 garście żurawiny - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm   Przygotowanie: Drożdże zasypuję cukrem

Kuchnia co dnia
Twarogowe placuszki z truskawkami 118

twarogiem, z truskawkowym nadzieniem. Idealne na deser jak również śniadanie. Składniki: 350 g mąki pszennej 250 g twarogu 150 g cukru 250 g masła lub margaryny 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 400 g truskawek opakowanie cukru wanilinowego Ponadto: tarta bułka jajko   Przygotowanie Twaróg miksujemy z cukrem, margaryną i jajkami. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem

e-PrzepisyKulinarne
Krokiety na meksykańską nutę. 177

Wszystko mieszamy razem i doprawiamy przyprawami. Farsz mamy gotowy. Nadziewamy wcześniej przygotowane naleśniki. Obtaczamy w bułce i w jajku. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Podajemy z guacamole lub innym sosem, jeśli będziecie mieli na to ochotę. Składniki naleśniki: 50/50 mąki kukurydzianej i mąki pszennej 1 garść otrębów żytnich 1 jajo 1 łyżka oleju woda mleko Ciasto przygotowujemy jak na naleśniki

vegetanie
pszenno-żytnio-kukurydziane bułki drożdżowe podłużne... 200

wsypać resztę składników i hakiem robota wyrabiać z 13 minut jak trzeba to dosypac mąki pszennej, ciasto nie może być zbyt luźne - zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny - TAK MI WYROSŁO CIASTO ręce nasmarować olejem i ciasto parę razy wyrobić, formować podłużne bułki typu "szwedka", układać na blasze z papierem do pieczenia i naciąć głęboko wzdłuż bułki - zostawić

W Mojej Kuchni Lubię
Zebra... 138

dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy części: do jednej dodać kakao, do drugiej połowę mąki pszennej (tej pozostałej 0,5 szklanki), do trzeciej kilka kropli barwnika i pozostałą mąkę. Wszystkie części dokładnie wymieszać, każdą oddzielnie. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem pergaminowym. Na środek formy nakładać ciasto na przemian po 3 łyżki: jasne, kakaowe

In my kitchen
BUŁKI ORKISZOWO - JOGURTOWE 179

Kolejne bułeczki, które skradły nasze serca, a raczej podniebienia. Bułki są bardzo delikatne, puchate i baaardzo smaczne. Idealne zarówno do konfitury, powideł, jak i dodatków wytrawnych. Ja znalazłam je tutaj, jednak przepis troszkę zmodyfikowałam, m.in. zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową (dodałam też żytnią), pominęłam miód (jest zbędny, drożdże wyrastają bez niego), zmniejszyłam także ilość drożdży. Początkowo zaczynałam od 400g mąki

Smaczne Zdrowe
Ciasto cappuccino 351

 Dzisiaj prezentuję rewelacyjne cappuccino - kolejny świetny przepis Teściowej :)Ciasto kokosowe200 g wiórków kokosowych5 białek1 szklanka cukruBiałka ubijamy z cukrem, dodajemy wiórki.Pieczemy na złoty kolor

Moje Kuchenne Rewelacje
1483. Prosty chleb 205

taki chlebek jest naprawdę smaczny.. Przepis podpatrzony tutaj. 50 dkg mąki [ pszennej lub zmieszanej z żytnią] 14 g drożdży suchych Wypiekacz  2 łyżeczki cukru 2 płaskie łyżeczki soli 4 łyżki otrębów owsianych Kupiec  400 ml  ciepłej wody  tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Drożdże wsypać do ciepłej wody i wymieszać .Odstawić na kilka minut

Moje domowe kucharzenie
Bułki z owsianką 141

bardzo puszyste i mięciutkie w środku. Ja zrobiłam z półtorej porcji i dodałam ziarna słonecznika. Bułki były  tak pyszne, że znikały w oka mgnieniu. Z pewnością zagoszczą w mojej kuchni na dłużej. Składniki: Zakwas świeże drożdże (kuleczka wielkości ziarenka grochu) 150 g mąki pszennej 150 ml wody Ciasto 3 szkl mleka zaczyn 1,5 szkl płatków owsianych

Ala piecze i gotuje
Ciasto serowo-makowe " Cielaczek" 421

minut Temp. pieczenia : 180 Cźródło : " Ciasta : Składniki:Ciasto kruche : 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 8 łyżek cukru pudru 1 żółtko  Masa makowa: 500 g maku 1 i 3/4 szkl. cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki rodzynków klika kropel zapachu migdałowego  Masa serowa: 1 kg sera białego

Słodkości i nie tylko
Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler 14102

Post Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona 202

jaglanej, 70 gr gryczanej) 2 łyżki śmietany 140 gr masła zimnego lub margaryny 1/4 szklanki cukru pudru (u mnie 3 łyżki miodu) 1 jajko (jak robicie z mąki pszennej można dodać tylko samo żółtko) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, wyrobić ciasto, tak aby uformowało się(...)łyżki miodu) 1 jajko (jak robicie z mąki pszennej można dodać tylko samo żółtko) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 -3 kg jabłek Szara Reneta* 2-3 łyżki cukru pudru (ja pominęłam) 2 garście posiekanych orzechów (ja nie dodawałam) 2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 2-3 łyżki płatków jaglanych lub bułki tartej'; document.write

moj przepis na
Bułki serowe z kiełbasą. 172

środka ser żółty. I tak powstały w mojej kuchni bułki serowe z kiełbasą. Domyślam się, że są osoby, które również już takiego połączenia spróbowały. Jednak mam nadzieję, że komuś przyda się przepis. Bułeczki są bardzo smaczne. Składniki: 6g drożdży, 8g cukru, 150ml lekko ciepłej wody, 250g mąki pszennej chlebowej, 1/4 łyżki soli, 100g kiełbasy, 120g sera żółtego. Przygotowanie: Drożdże(...)kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w dość małą kostkę. Ser żółty również pokroić w dość małą kostkę.   Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić ponownie razem ze składnikami. Uformować cztery bułki i wyłożyć je na blaszce, na której jest papier do pieczenia lub silikon ( ja zaczęłam używać silikonu, gdyż papier trzeba później odrywać od pieczywa). Przykryć ściereczką  i pozostawić

W kuchni u Moniki
Ciasto Cappuccino z porzeczką 142

nieprzesłodzony. Jedynym chrupkim akcentem są tutaj bakalie: orzechy włoskie i migdały , którymi ubrałam ciasto- tort.   Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru  1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju  szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo wsypujemy cukier(...)boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą w spód wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 45 minut w temp. 175-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Składniki na krem I: 500 ml mleka ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 5 żółtek 3 łyżki mąki pszennej 1 budyń śmietankowy

Domowe ciasta
Z dalekich wypraw #9 Na świętej Lusi bułka być musi! 221

dziś bułek napiekła. Jednakowoż Lusia i Lucjanek imieniny w tym dniu współdzielą. I oboje dziećmi światła są. A Święta? Odliczanie zacząć czas!W garnku podgrzałam 500 ml mleka. Do letniego wkruszyłam 50 g świeżych drożdży. Mieszałam do rozpuszczenia. Dodałam roztrzepane jajko, 100g stopionego masła i 3 łyżki cukru. Wymieszałam.Do miski przesiałam 1,5 kg mąki pszennej. Dodałam łyżeczkę

bastalena
bułeczki razowe z płatkami owsianymi 113

pięknie wyglądają :-)  Z tej porcji składników wychodzi 12 małych bułek. składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 3/4 łyżeczki soli 1 szklanka wrzącej wody 14 g świeżych drożdży 3 łyżki ciepłego mleka 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego 1 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 3/4 szklanki mąki pszennej do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką(...)układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiam pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika smaruję je jajkiem i posypuję płatkami oraz siemieniem. Bułki piekę 20 - 25 minut w temperaturze 200 stopni

babka w formie
Ekspesowe bułeczki bez wyrastania 149

mąki pszennej 1 łyżeczka soli  Drożdże wymieszać z cukrem. Następnie dodać sól, wodę i mleko i znów wymieszać. Na końcu dodać mąkę i szybko wyrobić ciasto.  . [ Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym thermomiksa  30 sek /obr. 4  ,a następnie  3 min/ Interwał ]   Ciasto podzielić na 6-8 części, uformować bułki (należy je mocno spłaszczyć

Moje domowe kucharzenie