Składniki na 8 bułek: 170 ml ciepłej wody 2 łyżki masła 100 g mleka w proszku 2 łyżki cukru 1 jajko 4 g drożdży instant 1 niepełna łyżeczka soli 2 szklanki mąki pszennej Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam CZAS PRZYGOTOWANIA: 135 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do ciepłej wody dodajemy masło, mleko w proszku i cukier. Mieszamy
My Culinary Artjada mięsa. Kluchy zresztą też woli z bułką tarta i masłem niż skwarkami. O gustach się nie dyskutuje i ja polecam wersję ze skwareczkami i sałatą ...polecam. Składniki: 0,7 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko sól do smaku Dodatkowo: 15 dkg surowego
Gosia gotujedużych krokietów: Naleśniki: - szklanka mleka; - szklanka wody gazowanej; - 2 jajka; - 250 g mąki pszennej; - duża szczypta soli, pół łyżeczki cukru; - łyżka oleju do ciasta; Farsz: - 40 dag pieczarek; - 1 duża cebula; - 15 dag żółtego sera; - sól, pieprz; - olej do smażenia - jajko i bułka tarta do panierowania Wykonanie: Cebule drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, wrzucamy
dom-agi.pljakieś pyszne pieczywo i tak powstały pyszne, razowe bułeczki. Składniki: 300 gram mąki pszennej typ 1850 1/2 szklanki mleka 20 gram świeżych drożdży łyżka cukru trzcinowego szczypta oregano, chili, bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek z dodatkiem chili + 2 łyżki do wysmarowania bułek 1/2 łyżeczki soli Ciasto drożdżowe zazwyczaj robię według przepisu mojej mamy, zawsze w tej samej
Mango PapajaZrobiłam je na urodziny córeczki zamiast ciasta. Były baaaardzo pyszne - kruchutkie i jabłuszkowe :) Polecam gorąco!!! Przepis na kruche ciasto na babeczki pochodzi stąd. A reszta to
Kuchnia domowa AniBułki są smaczne same w sobie, ale znakomicie sprawdzają się zapiekane z rożnymi dodatkami - mniam! Oczywiście ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Przepis znalazłam tutajWarto obejrzeć ten filmskładniki - 10 bułek1 1/4 szklanki mleka, lekko podgrzać 1 roztrzepane jajko2 łyżki miękkiego masła1/4 szklanki białego cukru - dałam zdecydowanie mniej, łyżeczkę3/4 łyżeczki soli3 i 3/4 szklanki pszennej mąki
Stare Garypanierka z soczystym mięsem rybnym w środku. Alternatywa, dla tradycyjnej ryby w bułce. Podajemy ją z ulubionymi surówkami i ziemniakami w dowolnej postaci (od frytek po puree). Ryba w Płatkach Kukurydzianych - Składniki:ok. 4 filety z białej rybyciasto: 2 łyżki maki pszennej 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
Słodka StronaPolecam przygotować na obiad kotleciki mielone ze szczypiorkiem, w których zamiast kajzerki, czy bułki tartej wykorzystałam płatki kukurydziane, oraz posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem. Przygotowuje się prawie jak Kotlety mielone, ale mają kształt okrągłych kotlecików, a do panierowania wykorzystałam dwa rodzaje mąki : mąkę pszenną i kukurydzianą w stosunku 1 :1. A do smażenia wykorzystałam olej ryżowy z hurtownia-oliwy . Pamiętajcie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki na ciasto naleśnikowe:0,5l gazowanej wody0,5l mleka 3,2%1 jajko3 szklanki mąki pszennej1 łyżka olejuSzczypta soliSkładniki na farsz:700g kapusty kiszonej300g pieczarek2
Emcia PichciSkładniki:0,5 kg ziemniaków1/2 cebuli1 jajko3 łyżki mąki pszennejsól, pieprzZiemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Po 5 minutach odcisnąć.Dodać mąkę, jajo, doprawić
kolorowotorcikowoSkładniki: 450 g czereśni 50 g borówek amerykańskich 2 łyżki wiśniówki 150 g mąki pszennej 3 jajka 100 ml kremówki 100 ml mleka 100 g cukru sól szczypta 1 łyżeczka cukru waniliowego 0,5 łyżeczki skórki otartej z limonki masło do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy Przygotowanie: Czereśnie umyć i wypestkować. Borówki umyć. Przełożyć na miseczkę
Ala piecze i gotujemąki ziemniaczanej 10 g kakao 2 jajka, białka oddzielone od żółtek 60 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z ziemniaczaną oraz kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy do kwadratowej formy, wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy przez(...)bułkę tartą, proszek do pieczenia, zmiksowane żółtka i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Przekładamy do kwadratowej formy, wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy do tzw. suchego patyczka przez ok. 20-30 min. w 174 st. C. składniki na blat orzechowy: 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka maki orkiszowej lub pszennej
Domowy Smak Jedzeniapochłaniać pieczonego kurczaka zagryzanego tymi właśnie bułkami. Bardzo dobre połączenie. Właściwie to tak dobre, że zjadłem nieco za dużo i kiepsko się teraz czuję. Serio... A sponsorem tego przepisu po raz kolejny jest sklep biozdrowie24 , który zafundował nam czosnek niedźwiedzi. Fajny eko-sklep, w wolnej chwili możecie tam sobie poszperać :) 350 g mąki pszennej 90 ml mleka 90 ml wody(...)Wkładamy do miski i zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 1,5 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 9 części i z każdej z nich lepimy niewielkie bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Na 1 godzinę. Nacinamy ostrym nożem wierzch bułek i wkładamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego
Marder&Marder ManufactureKrokiety to faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. Farsz do krokietów można wykonać w wielu wersjach, jednak na święta Bożego Narodzenia najczęściej przygotowuje się nadzienie z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, czyli takie samo jak do pierogów czy kulebiaka. Samo przygotowanie krokietów jest dość pracochłonne, bo trzeba wykonać farsz, nasmażyć naleśników, a następnie każdy naleśnik nadziewać(...)szklanki wody mineralnej gazowanej 3 szklanki mąki pszennej 4-5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty z marchewką 100 g suszonych grzybów 2 cebule sól, pieprz 2 x liść laurowy, 3 x ziele angielskie 1 łyżka majeranku olej do smażenia Dodatkowo: 3-4 jajka 200 g bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: Nadzienie: Grzyby płuczemy
Kuchnia MagdaLeny