bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:222/587)

Babka drożdżowa z konfiturą 160

Super przepis mojej babci na babkę wielkanocną. Składniki: Mąka pszenna 40 dag Cukier puder 15 dag Drożdże 5 dag Masło 10 dag Żółtko jaja 5 szt. Mleko ¾ szklanki Szczypta soli Konfitura 1 słoiczek Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Wykonanie: Drożdże, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru wraz ze szczyptą soli wymieszać w ¼ szklance ciepłego mleka i odstawić

Tradycyjna Kuchnia
Cytrynowe ciasto piaskowe 131

czekolady.  Składniki: 200g masła extra 6 jajek 1 szklanka cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 60ml soku z cytryny starta skórka z 1 cytryny 9ml aromatu cytrynowego szczypta soli bułka tarta do wysmarowania formy olej do wysmarowania formy Dekoracja: 150g mlecznej czekolady kolorowe kwiatki i kulki

Szalona Kuchnia Eweliny
Maślane rogale drożdżowe z dżemem 147

jeszcze ciepłego pieczywa i choć jeszcze się nie zdarzyło, by zjedli w całości choć jedną kanapkę/ bułkę/ rogala, to poskubać muszą :) Najlepiej wszystkie po kolei :) Zapraszam Was wraz z dżemem #lowicz na pyszne śniadanie o smaku #truskawki! Składniki na 10 sztuk: 550g mąki pszennej + odrobina do podsypywania 25g świeżych drożdży 200ml ciepłego mleka 2 jajka 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego

Kuchnia w czekoladzie
Rożki białostockie 185

ziemniaków ugotowanych w mundurkach,  2 jaja, ok. 200g mąki pszennej,  Nadzienie: 250-300g ugotowanego mięsa z kurczaka (np. z rosołu),  2 jaja ugotowane na twardo,  1 cebula,  sól i pieprz, Dodatkowo: 1 jajko do panierowania  bułka tarta,  olej do smażenia. Rożki białostockie, to typowe danie kuchni polskiej. Stanowi ono ciekawe urozmaicenie dań

Świat Domowej Kuchni
Chleb mieszany na żytnim zakwasie 143

dzieci zapamiętają z dzieciństwa.  Każde z nich ma swoje ulubione pieczywo.  Kochają ciepłe bułki i chrupiące bagietki, ale pan mąż bardzo lubi chleb żytni.  Taki właśnie jest ten który upiekłam. Mięsisty z chrupiącą skórką, o kwaskowatym smaku.  Dzięki domieszce mąki pszenny nie jest gliniasty i mokry. Smaczny jeszcze ciepły, ale i też na trzeci dzień

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Babka dwukolorowa 141

babkę. Lekką, wilgotną i delikatnie słodką. Z przyjemnością będę do niego wracać. Składniki -1 szkl. mąki pszennej -1 szkl. cukru -6 jajek -1 szkl. mąki ziemniaczanej -3/4 szkl. oleju -olejek cytrynowy -łyżka kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -biały lukier -tłuszcz i bułka tarta do formy Przygotowanie Białka zmiksować z cukrem. Cały czas mieszając, dodawać po 1 żółtku. Obie

Zielona Kuchnia
DROŻDŻÓWKI Z SEREM I OWOCAMI 149

różnych kombinacjach: jako bułeczki drożdżowe, paluchy z serem czy różyczki drożdżowe . Dzisiaj zapraszam Was na odrywane bułki drożdżowe z białym serem i jagodami oraz malinami. Wspomnienia lata! DROŻDŻÓWKI Z SEREM I OWOCAMI /przepis Marta gotuje na 16 szt CIASTO DROŻDŻOWE 550 gram mąki pszennej tortowej 20 gram drożdży świeżych lub 10 gram drożdży suchych 100 gram cukru 300 ml mleka

Pieguskowa Kuchnia
Babka biszkoptowa z olejem 167

szklanki cukru – 1 cukier wanilinowy – 1 szklanka mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1/2 szklanki oleju – 1 łyżka kakao – 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej/3 łyżki wody Do smarowania blaszki – 1 łyżka masła – 1 łyżka tartej bułki Do dekoracji – 1 tabliczka białej czekolady/ 5 łyżek śmietanki słodkiej

To co kocham
PSZENNE KAJZERKI 115

sekret jak zrobić je samemu :) Let's go !💪 SKŁADNIKI ( ok. 9-10 szt. ) 450 g mąki pszennej ( typ 650 ) 200 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 20 ml oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru DO POSMAROWANIA BUŁEK : 1 jajko 2 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE: Na początku robimy zaczyn -  ZACZYN Zaczyn i resztę składników

Marcepanowa kuchnia
Maślane bułeczki 94

Pierwszy raz bułki te robiłam sporo czasu temu, a ostatnio postanowiłam je powtórzyć. Przepis trochę przerobiony pochodzi z książki "Domowy wyrób tradycyjne pieczywo" Eleonora Trojan. Składniki: 500 g mąki pszennej, 40 dag drożdży, 2 jajka, 1/4 szklanki cukru, 4 łyżki masła, 1/2 szklanki mleka, szczypta soli. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w odrobinie letniego mleka z dodatkiem łyżki cukru i odstawiamy

Państwo Wojtczuk gotują
Kruche ciasto z wiśniami 216

więcej? ;))) My nie mogliśmy się doczekać i jedliśmy jeszcze ciepłe ;) Polecam :) Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 230 g margaryny lub masła 6 łyżek zimnej wody szczypta soli 4 łyżki cukru Nadzienie: 500 g wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru łyżka bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto : mąkę, cukier i szczyptę soli posiekać z margaryną. Wlać wodę

Smakołyki Asi
Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą 565

oraz White Rose .   Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 szklanka cukru 250g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 4-5 łyżek bułki tartej 750g umytej, obranej czarnej porzeczki 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2-4 łyżki cukru Beza

Mała Cukierenka
Czekoladowa szarlotka z budyniem - pyszna 162

polecam, bo naprawdę warte uwagi :)) Blaszka 24x34 cm. Inspiracja: klik Składniki na ciasto: 4 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru 375 g masła 4 duże żółtka Środek: 1 1/2 kg jabłek 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka cukru 2  budynie waniliowe 750 ml mleka Mąkę, kakao, proszek do pieczenia

kruche babeczki
CHLEBEK BANANOWY SOPHIE DAHL 63

brązowego cukru 1 jajko 75 g mi ę kkiego masła 1 cukier waniliowy 170 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka sody sposób wykonania: P iekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Podłu ż ną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą. Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem ,masłem i wanilią. Mąk ę wymieszać z sodą

Darcia w kuchni
Tarta z gruszkami. 116

masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/3 szklanki mleka 1 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 małe gruszki   Z podanych składników robimy ciasto. Następnie wałkujemy i wykładamy nim spód wcześniej natłuszczonej i posypanej bułką tartą foremki.( wymiary 30 cm) Wstawiamy do lodówki na około pół godz. W tym czasie robimy

Radość kipiąca uśmiechem.