bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:220/587)

Chleb pszenno-orkiszowy, z ostropestem i nutą kolendry 235

Miał być graham! Ale po otwarciu torebki z mąką, ta zatrzepotała skrzydełkami i rozpierzch ła po całej kuchni, i powiedziała, że na imię ma Mklik Mączny

Grahamka, weka i kajzerka
Bagietka, autoliza, zakwas żytni razowy 247

Bagietka dla tych, którzy nie lubią wyrabiać ciasta, ale są za to cierpliwi. Całość, łącznie z wypiekiem, zajmuje około 40 godzin, w tym 12 godzinna autoliza

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką 201

Ciepła czerwcowa niedziela, przyjaciele zapraszają na przydomowego grila. Nie wypada zatem pójść z pustymi rękoma. Szybki przegląd lodówki - jajka są, drożdże są, mleko i masło też

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem 231

W Majowej Piekarni pojawiła się propozycja Moniki, która to upiekła ten chleb w swoim żeliwnym garnku. Ponieważ takowego garnka żeliwnego nie mam, a chleb miał być

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb mieszany z ostropestem 196

Otrzymałem zlecenie na chleb z ostropestem. Bo to dobre na wątrobę. Dobrze się złożyło, bo zbliżał się World Bread Day, i trzeba było upiec coś specjalnego

Grahamka, weka i kajzerka
Orzechowe bułeczki 128

mleka lub kakao. Więcej przepisów na bułki znajdziecie na moim blogu w zakładce BUŁKI. Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów, a macie ochotę podzielić się swoją opinią to napiszcie ją w komentarzach. Za  co bardzo dziękuję. Ciasto 80 g roztopionego masła 500 g mąki pszennej 300 ml ciepłego mleka 1 białko 100 g cukru 7 g suchych drożdży(...)Posmarować każdy prostokąt masą orzechową . Nakryć do połowy wzdłuż długiego brzegu ciasto, a następnie nakryć drugą połową ciasta. Powstanie nam długi prostokąt, który kroimy na trójkąty. Każdą trójkątną bułkę ułożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką o odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Przed pieczeniem każdą bułkę posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

O kuchni z uczuciem
Pan de Nata - ciasto śmietankowe 328

środkiem głównej uliczki w miasteczku, aby dojść do lokalnej piekarenki. Szef piekarni uzgadniał z Teresą cenę i godzinę odbioru, pozostali w tym czasie obserwowali piekarzy przy pracy, jak powstają bułki i przepyszne ciastka. Obejrzeliśmy prawdziwy piec piekarski, skosztowaliśmy przepysznych, jeszcze ciepłych ciastek, w tym tradycyjne conchas mexicanas.Po jakimś czasie odebraliśmy ciasto, i znów środkiem ulicy wróciliśmy do domu Teresy(...)ciasta spłaszczonego. Ale i tak smakowało wszystkim :) ¡Que aprovecho!Składniki na ciasto (na 3 formy):1 litr gęstej, tłustej śmietany nieprzetworzonej (ostatecznie 750 g masła)1 kg mąki pszennej typu 4508 jajek500 g mleka prosto od krowy (ostatecznie pełne pasteryzowane)3 szklanki cukru (660 g), najlepiej trzcinowego6 płaskich łyżeczek proszku do pieczeniatarta skórka z 3 pomarańczy

Grahamka, weka i kajzerka
Wytrawne drożdżówki 196

gruszką i serem pleśniowym Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej chlebowej 15 g świeżych drożdży 200 ml wody 50 g serka wiejskiego lub śmietany, gęstego jogurtu, twarogu 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki soli Na wierzch bułek , dowolne wytrawne dodatki, ja użyłam następujących kombinacji składników: gruszka, ser pleśniowy, tymianek czerwone pesto

Codziennik Kuchenny
Bułki z czekoladą 176

tego polecam szklankę mleka lub kakao. Zapewniam, że na zjedzeniu jednej bułki się nie skończy. Są tak kuszące i smaczne, że ręka sama wędruje po następną. Po upieczeniu podzielcie się proszę swoimi opiniami w komentarzach. Składniki  360 g mleka 7 g suchych drożdży 500 g mąki pszennej 60 g cukru 1/2 łyżeczki soli 40 g miękkiego masła Mleko lekko(...)powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie uformować z ciasta wałek i podzielić go na 12 równych części. Z każdego kawałka zrobić kulkę i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu bułek każdą  rozgnieść palcami na grubszy placek i ulepić bułkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach C do momentu aż bułki będą

O kuchni z uczuciem
Ciasto Metrowiec 123

kroić go z lekkiego skosa. Ciacho z gatunku: nieprzesadnie słodkie, więc można się pokusić o kilka porcji;) Składniki na ciasto 8 jaj 400 g cukru pudru 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 łyżek oleju 10 łyżek ciepłej wody 2 łyżki kakao Żółtka ucieramy z pudrem na puszystą masę, stopniowo wlewając wodę i olej. Następnie dodajemy mąkę(...)Przygotowujemy 2 formy keksowe, natłuszczone i obsypane bułką tartą i wykładamy do nich ciasta. Pieczemy po 40 minut w temp. 175 stopni ( do suchego patyczka). Studzimy. Każde kroimy w kromki( jak chleb). Składniki na masę: 4 szklanki mleka 1 ½ szklanki cukru 2 małe cukry waniliowe 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 300 g masła 3 szklanki mleka gotujemy

Domowe ciasta
Bułki, domowe hot-dogi 213

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Po co kupować gotowe bułki kiedy możemy mieć pyszne, puszyste i świeżutkie bułeczki nie ruszając się z domu. A hot-dogi, to świetny pomysł na kolację, na domową imprezę lub tak zwaną zachciankę :) Normal(...)bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 900g mąki pszennej 2 szklanki ciepłego mleka 0,5 szklanki ciepłej wody 2 płaskie łyżeczki soli 1,5 łyżki cukru 2 łyżki oleju 40g świeżych drożdży Dodatkowo 1 jajko + 2łyżki mleka do posmarowania bułek przed samym pieczeniem Przygotować rozczyn z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i kilku łyżek mleka

W garach u Gosi
Mini bagietki czosnkowe 219

Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej chlebowej 2 płaskie łyżeczki soli 10 g cukru 1 łyżeczka suchych drożdży ( 4 gramy ) 200 ml letniego mleka 30 g miękkiego masła   Dodatkowo: 50g miękkiego masła 3-4 ząbki czosnku pół pęczka drobno posiekanej pietruszki (można też użyć suszonej pietruszki) 1 jajko- do posmarowania bułek   *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem

Blog z Apetytem
Szarlotka sypana z kaszą manną, czyli ciasto, które robi się samo ;p 153

oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podziel je na dwie części. Jak przy tradycyjnym, polskim cieście – blaszkę wysmaruj cienką warstwą masła, oprósz bułką tartą. Wysyp na dno jedną część sypkich produktów. Wyłóż jedną część jabłek. Wysyp kolejną część mąki z kaszą manną. Ponownie połóż jabłka. Wysyp na nie ostatnią część sypkich składników. Wyjmij masło(...)stopni. Składniki na małą blaszkę 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru do wypieków, czyli drobnego, najlepiej trzcinowego 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych pół łyżeczki cynamonu 170 g masła prosto z lodówki + odrobina do wysmarowania formy 1-2 łyżki bułki tartej   Jeśli spodobał Ci się ten wpis

Eat me! Fit me!
Kryzysowe śniadanie - bułka a'la Dukan 149

zamknięte, a brzuszek woła "JEŚĆ!"... Dzisiaj właśnie taki scenariusz mnie spotkał... Ale i na to mam sposób ;)Potrzebujemy na bułeczkę a'la Dukan:2 łyżki otrąb owsianych1 łyżka otrąb pszennych mielonych1 jajko1 łyżka jogurtu 0%1  łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiemsól, pieprzWszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce ceramicznej (lub innym w miarę okrągłym(...)ryżowego1 plaster szynki drobiowejSól, pieprzRozgrzewamy łyżeczkę oleju ryżowego na patelni, wrzucamy jajko i smażymy według upodobań (doprawiamy solą i pieprzem). Pomidora i ogórka kroimy w plastry i również doprawiamy.O! Bułka już gotowa! :) Chwilę odczekujemy aż ostygnie (czas ten przeznaczyłam na zaparzenie kawki), a następnie kroimy na pół naszą bułkę i wsadzamy do środka jajko i plaster szynki :) Gotowe! Szybko, smacznie

Emcia Pichci
Bułki do hot dogów 106

Bułeczki do hot dogów warto upiec samemu, są one zdecydowanie lepsze niż te „sklepowe” . Składniki na 10 bułeczek: 400g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki mleka w proszku opakowanie suchych drożdży 7g pełna szklanka ciepłego mleka 60g miękkiego masła 40g masła do polania bułeczek po upieczeniu Przepis: Składniki suche(...)trzeba dobrać długość do wielkości posiadanych parówek). Prostokąty rolujemy wzdłuż dłuższego boku. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. (Powinniśmy wybrać możliwie długą blachę u mnie 35 x 24), Bułki układamy na blaszce łączeniem do dołu w niewielkich odstępach, aby umożliwić im wyrośnięcie, zostawiamy na około 20-30 minut. Wyrośnięte bułki powinny podwoić swoją objętość i się ze sobą posklejać, Bułeczki pieczemy

tyfranbox