bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:223/587)

Czekoladowy wieniec z nutą pomarańczy 131

świetna propozycja małej słodkości, która również będzie znakomitą ozdobą naszego stołu. Składniki: 5 jajek 300g mąki pszennej 250g masła extra 1 szklanka cukru 160ml likieru pomarańczowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50g mlecznej czekolady szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 100g białej czekolady 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany

Szalona Kuchnia Eweliny
Przepis na bajgle 88

pyszne śniadanie lub kolację, z ulubionymi dodatkami w środku. Zobacz inne przepisy na pieczywo: – bułki do hamburgerów – chleb z samych ziaren – chlebek z pesto – chlebek z cukinii – cebularze Ilość porcji: 4 bajgle Przygotowanie: 1 h 10 minut Składniki: – 187 g mąki pszennej – 30 ml wody – 1 torebka suchych drożdży

nietylkopasta.pl
Leniwe pierogi, czyli kluski dla leniwych z białym serem 142

kwaskowate i po prostu pyszne. Najlepiej smakują polane stopionym masłem z cukrem i cynamonem lub z bułką tartą podsmażoną na masełku. Można je także podawać z sosem z powideł :) Składniki na leniwe pierogi 30 dag twarogu, czyli tłustego białego sera 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ser biały mielimy w maszynce do mięsa lub po prostu rozdrabniamy

Gotujemy i jemy
Leniwe pierogi, czyli kluski dla leniwych z białym serem 137

kwaskowate i po prostu pyszne. Najlepiej smakują polane stopionym masłem z cukrem i cynamonem lub z bułką tartą podsmażoną na masełku. Można je także podawać z sosem z powideł :) Składniki na leniwe pierogi 30 dag twarogu, czyli tłustego białego sera 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ser biały mielimy w maszynce do mięsa lub po prostu rozdrabniamy

Korniszonki
Uszka z grzybami 161

kapustą i grzybami oraz ruskie. A Wy, lepicie dużo uszek? :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (najlepsza T500) 250 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki oleju 3/4 łyżeczki soli Farsz: 100 g suszonych grzybów 1 duża cebula sól, pieprz 1,5 łyżki bułki tartej olej lub masło do smażenia Przygotowanie: Przygotować farsz: grzyby suszone zalać zimną wodą i pozostawić

Kocham..lubię..gotuję..
Kruche ciasto Krzysiek ze śliwkami i płatkami migdałowymi 70

Fantastyczne, bardzo lekkie ciasto z delikatną jak chmurka masą. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm Co potrzeba na ciasto: 250 g

Bułka z Chlebem
Tartaletki z czerwoną porzeczką pod kokosową kruszonką 121

szklanki mąki pszennej 130g masła ekstra 1/2 szklanka cukru pudru 2 żółtka Kruszonka kokosowa: 100g mąki pszennej 50g cukru 70g masła ekstra 4 łyżki wiórków kokosowych Pianka: 4 białka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 500g czerwonej porzeczki 4 łyżki cukru bułka tarta masło do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Porzeczki umyć, osuszyć, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem

Szalona Kuchnia Eweliny
Drożdżówki odrywane z truskawkami 148

piekarnik i zrobiłam pyszne bułeczki drożdżowe z truskawkami .Bułeczki wyszły puszyste, mięciutkie, polecam. 500 g mąki pszennej [dałam ciut więcej] 25 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka (250ml) 2 jajka + 1 (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem+ 1 łyżka mleka) [dałam 1 jajko i bułek niczym nie smarowałam ] 2 łyżki serka mascarpone lub ukwaszonej, gęstej śmietany 70 g masła

Moje domowe kucharzenie
Nuggetsy w płatkach i parmezanie z piekarnika 297

podaną z ulubionym sosem. 2 filety z kurczaka Ciasto: 1 szkl mleka 1/2 szkl mąki pszennej jajko 2 łyżeczki papryki wędzonej sól, świeżo zmielony pieprz łyżeczka czosnku granulowanego Panierka: 2 szkl płatków kukurydzianych 4 łyżki startego parmezanu lub grana padano  3 łyżki bułki tartej Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem

Smakołyki Asi
Świeża bułka na ciepło 176

Mam dziś super przepis na pyszny odrywany chlebek, a właściwie bułkę. Pyszna na ciepło z mlekiem, pyszna jest schłodzona z dżemem, miodem, serem, dowolność użycia ☺ . Przepis

Tylko pysznie
Bagietka w 15 minut 140

Bagietki , bardzo szybkie do zrobienia.Przepis pochodzi z bloga  Baby w kuchni . (na 4 bagietki) 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 300 g wody

Moje domowe kucharzenie
Tartaletki z truskawkami, chrupiącą kruszonką i nutą wanilii 91

chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na lekki sezonowy deser. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 150g masła ekstra 1/2 szklanka cukru pudru 2 żółtka Kruszonka: 100g mąki orkiszowej 50g cukru 50g masła ekstra 500g truskawek 1/2 laski wanilii 2 łyżki cukru bułka tarta olej kokosowy do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do dużej miski, dodać

Szalona Kuchnia Eweliny
Niemiecka babka z rodzynkami i chrupiącymi migdałami 1234

tradycyjnego niemieckiego ciasta Rosinen Gugelhupf. Składniki: 6 jajek 200g masła extra 1 szklanka cukru 350g mąki pszennej 3 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g kwaśnej śmietany 18% 50ml alkoholu np. rumu 100g rodzynek 100g płatków migdałowych masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy cukier puder do oprószenia Wykonanie: 1. Rodzynki zalać alkoholem i najlepiej pozostawić

Szalona Kuchnia Eweliny
Babka czekoladowa z likierem cherry 139

babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 5 jajek 300g mąki pszennej 200g cukru 250g masła extra 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150ml likieru cherry (wiśniowego) 4 łyżki kakao 50g mlecznej czekolady szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 100g mlecznej czekolady 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany 30% Wykonanie

Szalona Kuchnia Eweliny
Babka drożdżowa z konfiturą 160

Super przepis mojej babci na babkę wielkanocną. Składniki: Mąka pszenna 40 dag Cukier puder 15 dag Drożdże 5 dag Masło 10 dag Żółtko jaja 5 szt. Mleko ¾ szklanki Szczypta soli Konfitura 1 słoiczek Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Wykonanie: Drożdże, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru wraz ze szczyptą soli wymieszać w ¼ szklance ciepłego mleka i odstawić

Tradycyjna Kuchnia
Cytrynowe ciasto piaskowe 131

czekolady.  Składniki: 200g masła extra 6 jajek 1 szklanka cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 60ml soku z cytryny starta skórka z 1 cytryny 9ml aromatu cytrynowego szczypta soli bułka tarta do wysmarowania formy olej do wysmarowania formy Dekoracja: 150g mlecznej czekolady kolorowe kwiatki i kulki

Szalona Kuchnia Eweliny
Maślane rogale drożdżowe z dżemem 147

jeszcze ciepłego pieczywa i choć jeszcze się nie zdarzyło, by zjedli w całości choć jedną kanapkę/ bułkę/ rogala, to poskubać muszą :) Najlepiej wszystkie po kolei :) Zapraszam Was wraz z dżemem #lowicz na pyszne śniadanie o smaku #truskawki! Składniki na 10 sztuk: 550g mąki pszennej + odrobina do podsypywania 25g świeżych drożdży 200ml ciepłego mleka 2 jajka 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego

Kuchnia w czekoladzie
Rożki białostockie 185

ziemniaków ugotowanych w mundurkach,  2 jaja, ok. 200g mąki pszennej,  Nadzienie: 250-300g ugotowanego mięsa z kurczaka (np. z rosołu),  2 jaja ugotowane na twardo,  1 cebula,  sól i pieprz, Dodatkowo: 1 jajko do panierowania  bułka tarta,  olej do smażenia. Rożki białostockie, to typowe danie kuchni polskiej. Stanowi ono ciekawe urozmaicenie dań

Świat Domowej Kuchni
Chleb mieszany na żytnim zakwasie 143

dzieci zapamiętają z dzieciństwa.  Każde z nich ma swoje ulubione pieczywo.  Kochają ciepłe bułki i chrupiące bagietki, ale pan mąż bardzo lubi chleb żytni.  Taki właśnie jest ten który upiekłam. Mięsisty z chrupiącą skórką, o kwaskowatym smaku.  Dzięki domieszce mąki pszenny nie jest gliniasty i mokry. Smaczny jeszcze ciepły, ale i też na trzeci dzień

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Babka dwukolorowa 141

babkę. Lekką, wilgotną i delikatnie słodką. Z przyjemnością będę do niego wracać. Składniki -1 szkl. mąki pszennej -1 szkl. cukru -6 jajek -1 szkl. mąki ziemniaczanej -3/4 szkl. oleju -olejek cytrynowy -łyżka kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -biały lukier -tłuszcz i bułka tarta do formy Przygotowanie Białka zmiksować z cukrem. Cały czas mieszając, dodawać po 1 żółtku. Obie

Zielona Kuchnia
DROŻDŻÓWKI Z SEREM I OWOCAMI 149

różnych kombinacjach: jako bułeczki drożdżowe, paluchy z serem czy różyczki drożdżowe . Dzisiaj zapraszam Was na odrywane bułki drożdżowe z białym serem i jagodami oraz malinami. Wspomnienia lata! DROŻDŻÓWKI Z SEREM I OWOCAMI /przepis Marta gotuje na 16 szt CIASTO DROŻDŻOWE 550 gram mąki pszennej tortowej 20 gram drożdży świeżych lub 10 gram drożdży suchych 100 gram cukru 300 ml mleka

Pieguskowa Kuchnia
Babka biszkoptowa z olejem 167

szklanki cukru – 1 cukier wanilinowy – 1 szklanka mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1/2 szklanki oleju – 1 łyżka kakao – 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej/3 łyżki wody Do smarowania blaszki – 1 łyżka masła – 1 łyżka tartej bułki Do dekoracji – 1 tabliczka białej czekolady/ 5 łyżek śmietanki słodkiej

To co kocham
PSZENNE KAJZERKI 115

sekret jak zrobić je samemu :) Let's go !💪 SKŁADNIKI ( ok. 9-10 szt. ) 450 g mąki pszennej ( typ 650 ) 200 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 20 ml oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru DO POSMAROWANIA BUŁEK : 1 jajko 2 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE: Na początku robimy zaczyn -  ZACZYN Zaczyn i resztę składników

Marcepanowa kuchnia
Maślane bułeczki 94

Pierwszy raz bułki te robiłam sporo czasu temu, a ostatnio postanowiłam je powtórzyć. Przepis trochę przerobiony pochodzi z książki "Domowy wyrób tradycyjne pieczywo" Eleonora Trojan. Składniki: 500 g mąki pszennej, 40 dag drożdży, 2 jajka, 1/4 szklanki cukru, 4 łyżki masła, 1/2 szklanki mleka, szczypta soli. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w odrobinie letniego mleka z dodatkiem łyżki cukru i odstawiamy

Państwo Wojtczuk gotują
Kruche ciasto z wiśniami 216

więcej? ;))) My nie mogliśmy się doczekać i jedliśmy jeszcze ciepłe ;) Polecam :) Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 230 g margaryny lub masła 6 łyżek zimnej wody szczypta soli 4 łyżki cukru Nadzienie: 500 g wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru łyżka bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto : mąkę, cukier i szczyptę soli posiekać z margaryną. Wlać wodę

Smakołyki Asi
Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą 565

oraz White Rose .   Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 szklanka cukru 250g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 4-5 łyżek bułki tartej 750g umytej, obranej czarnej porzeczki 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2-4 łyżki cukru Beza

Mała Cukierenka
Czekoladowa szarlotka z budyniem - pyszna 162

polecam, bo naprawdę warte uwagi :)) Blaszka 24x34 cm. Inspiracja: klik Składniki na ciasto: 4 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru 375 g masła 4 duże żółtka Środek: 1 1/2 kg jabłek 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka cukru 2  budynie waniliowe 750 ml mleka Mąkę, kakao, proszek do pieczenia

kruche babeczki
CHLEBEK BANANOWY SOPHIE DAHL 63

brązowego cukru 1 jajko 75 g mi ę kkiego masła 1 cukier waniliowy 170 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka sody sposób wykonania: P iekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Podłu ż ną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą. Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem ,masłem i wanilią. Mąk ę wymieszać z sodą

Darcia w kuchni
Tarta z gruszkami. 116

masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/3 szklanki mleka 1 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 małe gruszki   Z podanych składników robimy ciasto. Następnie wałkujemy i wykładamy nim spód wcześniej natłuszczonej i posypanej bułką tartą foremki.( wymiary 30 cm) Wstawiamy do lodówki na około pół godz. W tym czasie robimy

Radość kipiąca uśmiechem.
Tort tiramisu 171

łyżek mąki pszennej ( typ 550 najlepszy) - 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( lepiej się kroi niz na samej pszennej) - 5 łyżek cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka oleju ( ciasto jest dłużej świeże ) Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Białka oddzielić od żółtek. Ubijać do delikatnej sztywności białka. Następnie dodać partiami cukier. Kiedy piana

kawawszklance
WILGOTNE CIASTO CYTRYNOWE 246

olej, alkohol, sok z cytryny, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, wiórki kokosowe i mąkę pszenną przesianą przez sitko. Białka ubiłam na sztywną pianę. Dodałam ją do ciasta  i delikatnie wymieszałam. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Przełożyłam do niej ciasto. Wstawiłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam przez

potrawyregionalne
Knedle ze śliwkami z ziemniaczanego ciasta 155

pyszne danie z kuchni polskiej. Większość lubi knedle, które można podać ze śmietaną i cukrem, z bułką tartą z masłem i cynamonem i na wiele innych sposobów, wg uznania i upodobania. Zawsze smakują wybornie. Składniki 700 g ziemniaków 2 jajka 350 g mąki pszennej śliwki węgierki sól cukier cynamon śmietana Przygotowanie Ugotowałem obrane ziemniaki.. Gorące przecisnąłem przez praskę, wystudziłem

R'n'G Kitchen
bułeczki z czarną porzeczką, porzeczkowianki ;) 128

mąki pszennej tortowej, 2 jajka, 50 g cukru, szczypta soli, 30 g drożdży suszonych, 130 g masła, 150 ml mleka,   400 czarnej porzeczki, 2 łyżki cukru, 1 łyżka bułki tartej, białko, cukier trzcinowy do posypania bułeczek, Wszyscy dobrze znamy i lubimy jagodzianki - drożdżowe buleczki z jagodami zamkniętymi w środku.  Proponuję dzisiaj bułeczki z porzeczkami czarnymi, zamiast porzeczek mogą

królestwo garów
Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? 136

cukru 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego; 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła 2 szklanki mąki pszennej 1,5 proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 3 kopiaste łyżki jogurtu greckiego szczypta soli. Truskawki + mąka do obtoczenia 1 łyżka masła i 1 łyżka bułki tartej do oprószenia formy Przygotowanie Truskawki płuczemy na durszlaku, osuszamy i usuwamy szypułki, kroimy na pół

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warsztaty i Frykas z perliczki wielkopolskiej z ziemniaczaną babką wg Adama Chrząstowskiego 170

szklanki śmietany kremówki 36 % natka pietruszki (dużo!) 2 cebule 250 g masła 3 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz, gałka muszkatałowa do smaku na babkę: 1,2 kg ziemniaków 4 jajka 1 cebula sól, pieprz, gałka muszkatałowa masło bułka tarta  Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę miksujemy w malakserze, przełożyć na gazę aby odcedzić nadmiar płynu. Do masy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z brzoskiwniami 137

Składniki:1 i 3/4 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżka cukru domowego cukru waniliowego2  żółtka150 g masła2 łyżki śmietany 18

Emcia Pichci
Baranek orzechowy 146

jednym jajku , cały czas ucierając ( ja robiłam to mikserem). Do utartej masy dodać przesianą mąkę pszenną , ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, zmielone orzechy,sól i esencję waniliową. Całość dokładnie wymieszać łyżką.Napełnić do 3/4 wysokości formę na baranka wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą.Włożyć  do nagrzanego piekarnika do 160 st na około 30 min.Wyjąć

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe bułeczki orkiszowe z musem z mango i makiem :) 158

Mąkę pszenną zamieniła na orkiszową razową, zamiast cukru użyłam cukru kokosowego, dodałam także olej kokosowy, aromat waniliowy i oczywiście jajko. Głównym składnikiem smakowym stał się mus z mango, swoją drogą przepyszny! Miał tu występować jako nadzienie, ale widocznie mu to nie odpowiadało i wydostał się na zewnątrz bułeczek. Ale nic to nie zmieniło, bo bułki są cudowne! Bardzo

Zdrowie na języku :P
Bułki pszenne ze słonecznikiem. 157

spełniać swoje zachcianki :) "Czasem" w moim tłumaczeniu znaczy codziennie :) Tak czy siak bułki są bardzo smaczne i proste w wykonaniu, dlatego wrzucam przepis. Nie trzeba ich nawet specjalnie formować, tylko pokroić i na blaszkę. Potem zostaje już tylko się zajadać. Składniki: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 szklanka ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka(...)części. Wyjdą nam prostokąty. Można je jeszcze delikatnie uformować rękoma. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem i posypać słonecznikiem. Słonecznik delikatnie docisnąć. Tak przygotowane bułki zostawić na 15-20 minut żeby podrosły. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni, 20 minut

Agusiowe smakołyki
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 82

Zajrzyj też do: – chleb pszenny na zakwasie – chleb z garnka na drożdżach – bagietki na drożdżach – kajzerki na drożdżach – chlebek z pesto na drożdżach – przepis na bajgle na drożdżach – chleb z samych ziaren bezglutenowy – chlebek z cukinii – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów na drożdżach – focaccia z rozmarynem – chleb cebulowy na drożdżach CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE CZAS PRZYGOTOWANIA(...)wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie chlebka. SKŁADNIKI CIASTO CHLEBOWE : – cały wcześniejszy zaczyn – 700 g mąki żytniej jasnej typ 750 + odrobina do wysypania form i posypania chleba – 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ od 1750 do 2000) – 800 ml wody – 30 g soli himalajskiej lub morskiej – 1 łyżka miękkiego masła lub oleju kokosowego Przygotowanie : Do dużej misy dodaj

nietylkopasta.pl
Hamburgery wołowe z domowymi bułkami z olejem rzepakowym. 124

średnich bułek, musimy jednak pamiętać że wszystko zależy od tego jak duże bułki chcemy otrzymać.Składniki: 5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka cukru 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant  1/2 szkl mleka w proszku niepełna szkl wody 2 i 1/2 -3 szkl mąki pszennej 1 jajko  łyżeczka soli sezam Wykonanie:Olej,wodę, mleko w proszku, cukier i drożdże(...)użyłam pudełeczka po serku mascarpone. Wyłożyłam je folią, włożyłam mięso mocno docisnęłam i zawinęła w folię i wyjęłam gotowe kształtne burgery.). Średnica uformowanego mięsa musi być więkasz od średnicy bułki, poniewaz mięso pod wpływem temp się skurczy.Gotowe burgery smażymy na mocno rozgrzanej patelni/grillu/patelni grillowej po ok 4 min z każdej ze stron.Każdą z bułek przed podaniem przekrawamy na pół

Malinowe Pocałunki
Hot cross buns. Wielkanocne bułeczki. 106

szprycy lub wyciąć mniejszą dziurkę w woreczku. A jakie są same bułki? Bardzo smaczne (choć mają rodzynki ;)). Lekko korzenne i delikatnie słodkie. Mniej najbardziej smakowały w towarzystwie słodzonej kawy. Myślę, że są świetnym pomysłem na pokarm do wielkosobotniego koszyczka. Składniki: 200 ml mleka 350 g mąki pszennej + 1 łyżka do przygotowania rozczynu 20 g świeżych drożdży 1 jajko(...)łyżeczka do przygotowania rozczynu 4 łyżki masła (miękkiego) 1 łyżeczka przyprawy do piernika 120 g rodzynków 30 g kandyzowane skórki pomarańczowej pasta na krzyże: 70 g mąki pszennej, 25 g oleju, 50 g wody Wykonanie: Mleko lekko podgrzać, dodać do niego pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Do miski

zadanie-gotowanie
Idealne bułki do hot-dogów 175

młoda cebulka. Wszystko zostało polane ketchupem. Zachęcam do przygotowania własnych bułek, wiecie jaka to radość i satysfakcja, że to jednak Wasza, własnoręcznie wykonana buła, a nie jakiś zgnieciuch ze sklepu... :) Także ten... podwijamy rękawy i hop hop, robimy ciasto drożdżowe! :)   Składniki: 30g drożdży 680g mąki pszennej 2 łyżki cukru 235ml mleka 120ml wody 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła(...)więcej dodacie mąki, tym twardsze wyjdą Wasze buły. Wyrobione ciasto odstawiamy w cieple miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8-10 części i formujemy podłużne bułki. Jak to zrobić? Najfajniejszy kształt wychodził mi gdy rozpłaszczałam kawałek ciasta na prostokąt, którego dłuższy bok ma mieć tyle długości, ile chcielibyście żeby miała Wasza bułka. Krótszy bok miał około

Czerwona Porzeczka
Bułki do hot dogów. 177

wyjmujemy patyk i gotowe) Polecam :) Składniki na 7 bułek do hot dogów: ROZCZYN: 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka mąki 125 ml ciepłego mleka      Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, dodajemy mąkę, mleko, dokładnie rozcieramy i odstawiamy na 10 minut. RESZTA SKŁADNIKÓW: 350 g mąki pszennej (dobrej jakości tortowej) 1/2 łyżeczki soli(...)minut do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przekładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę, chwilkę wyrabiamy i dzielimy na 7 równych kawałków. Każdy z nich formujemy w podłużną bułkę długości kiełbasek, układamy na blasze wyłożonej papierem (można je teraz delikatnie ponacinać) i odkładamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Na 10 minut przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 175°C. Wyrośnięte bułki

Rozpustne gotowanie